Zidul anti-DNA e tot acolo

editorial 1 wall
de Moise Guran

Cât a trecut de la alegeri? Două săptămâni? Trei? Nu sunt nici două de când, spăşiţi, parlamentarii români aprobau ca nişte mieluşiei picarea amnistiei, cerută imperativ de Klaus Johannis, şi susţinută după alegeri şi de către Victor Ponta.

Dar lupii sunt lupi şi, uite, euforia alegerilor a trecut. Ceea ce trebuie să înţeleagă domnii şi doamnele parlamentari, ceea ce trebuie să înţeleagă şi noul viitor preşedinte, dar şi noi toţi, este că mandatul pentru care Johannis a primit un masiv şi surprinzător vot popular, acum nici trei săptămâni, este anticorupţia.

V-am avertizat atunci că urmează o perioadă dificilă în care lupii ăştia vor realiza că încă mai au puterea legislativă, dar şi guvernarea, că vor intra, apoi, într-o logică de tipul acum ori niciodată, că e clar că lumea nu ne mai vrea şi trebuie să ne îngrăşăm până la următorul scrutin, când vom pierde oricum.

Acum, nu mai avem dubii, întrebarea este ce e de făcut.

Păi, în primul rând, cred că noul viitor preşedinte ar trebui să conducă o decantare a clasei politice, să ajute, adică, la separarea celor care chiar mai înţeleg că împiedicarea justiţiei, sub umbrela imunităţii parlamentare, reprezintă un truc antisocial. Nu contează că sunt de la PSD, de la PNL sau de la UDMR… Parlamentul României are nevoie de o coaliţie transpartinică care să lupte cu maşinăria de blocaj a ridicării imunităţilor. Acei parlamentari care mai înţeleg faptul că n-au fost trimişi în Casa Poporului ca să voteze împotriva ridicării imunităţilor trebuie să fie gata să-şi pună mandatul pe masă, să fie gata să facă pasul la offside şi să-i lase pe cei hoţi, goi şi dezgoliţi în faţa opiniei publice… iar noul preşedinte, dacă altă soluţie nu există, da, va trebui să forţeze convocarea de alegeri anticipate.

Se poate, să ştiţi… E greu de principiu, dar, dacă noi, ca societate, chiar suntem hotărâţi să luptăm cu corupţia, nu e imposibil. Totul începe cu o demisie a guvernului… O fi gata domnul Ponta să îşi pună mandatul pe masă ca să deblocheze anchetele DNA?

Ştiu, nu de anticipate avem nevoie, nici acum, nici în 2015, dar dacă altă soluţie nu există, probabil că şi noi, fiecare dintre noi, individual, sau societatea civilă, în ansamblu, trebuie să le arătăm hoţilor de parlamentari că suntem pregătiţi să mergem până la capăt în problema curăţării clasei politice de corupţi.

Dacă vor neapărat să ne scoată în stradă, apăi în stradă ne vor găsi.

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

68 răspunsuri la Zidul anti-DNA e tot acolo

 • Marian V.
  Martie 26, 2015 la ora 13:11

  Problema nu cred ca poate fi transant trimisa la presedinte, doarece oricat de onset ar fi, este cu pocioarele pe luntre parlamentara putreda, care prezinta antecedente penale in serie.
  Problema parlamentarilor este ca sunt manjiti, cum am zis anterior, in serie, iar daca rupi o piesa din grup vor fi demascati si alti si altii. Astefel stimatii parlamentari, care se stiu manjiti participa in mod delibarat la oprirea procesului de justitie, aparandu-si astefl identitatea flagranta in fata justitiei.

  Răspunde
   
 • Inspirescu
  Decembrie 8, 2014 la ora 15:37

  Intr-o tara atit de corupta ca Romania, nimeni, nici Presedintele tarii nu trebuie sa aibe imunitate in fata justitiei.

  Italia se lupta cu coruptia de decenii. Astazi, Italia si Grecia sunt la fel de corupte ca si Romania si Bulgaria. De ce? Cine si ce garanteaza ca Romania nu se va intoarce la gradul asta de coruptie in viitor? Astea sunt intrebari la care trebuie raspuns.

  Pe de alta parte e nevoi de catzel de paza la turma DNA. Nu vrea nimeni acolo sa vina lupul si sa abuzeze de mioare.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 10, 2014 la ora 04:42

   „Italia si Grecia” siiii America (printre multe altele), daca ar fi sa tinem pasul cu realitate. Iar daca vorbiti de ciobanesti, stiu pe cineva care are doi Carpatieni. Dar nu-i nevoie, DNA si-ai importat deja oameni de-ai … alora.

   Răspunde
    
 • Victor Ponta
  Decembrie 7, 2014 la ora 16:19

  Vă rog, dacă cineva mai râde de mine îl dau în judecată!

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 10, 2014 la ora 04:35

   Pai nimeni nu ride, toata lumea plinge.

   Răspunde
    
   1. sorin1
    Martie 26, 2015 la ora 18:07

    Hahaha! Am râs bine! La nevoie dau și cu mir. Dau bine!

    Răspunde
     
 • Kristina
  Decembrie 7, 2014 la ora 14:56

  Am luat lectii despre”holy spirit”(m_am straduit chiar),
  Si tot nu am mentalitatea asta cum ca eu ca simplu cetatean intr_o tara,fie ea chiar europeana,pot schimba ceva in bine,in folosul meu ,fara bani,fara puterea politica.
  Domnule Paul :
  TRAIM INTR_O LUME IN CARE NU OMUL CI BANUL SCHIMBA MERSUL FAPTELOR.
  Tocmai pe asta se bazeaza cei care
  detin finantele la nivel mondial(globalizare este al dracului de reala).

  Răspunde
   
  1. Paul
   Decembrie 7, 2014 la ora 17:54

   Nu poti avea pretentia ca sa se schimbe ceva la nivel de tara sau global daca tu ca persoana nu poti sa iti schimbi modul de a gandi.
   Schimbarile adevarate si durabile au loc de jos in sus si nu invers.

   Răspunde
    
  2. saba
   Decembrie 10, 2014 la ora 04:31

   Cu „al dracului de reala”, aveti foarte mare dreptate, dar cu „de jos in sus”, chiar daca este foarte greu, totusi este singura cale.

   Răspunde
    
 • cri
  Decembrie 7, 2014 la ora 12:44

  Dl. Guran este inca o voce in marele cor al celor incapabili sa realizaze ca Parlamentul, bun sau rau, cum o fi el este singura institutie care poate garanta democratia. Nu Presedentia, nu Guvernul si singur Parlamentul poate asigura consolidarea democratiei in Romania.Parlamentul actual contine destui prosti, inculti, semi-analfabeti si corupti. Adica reflecta cu fidelitate stadiul de evolutie la care am ajuns noi ca natie, pentru ca noi i-am ales, dupa chipul si asemanarea noastra. Apologia catuselor (DNA) pe care o face dl. Guran este pentru mine un semnal ca inca multi oameni cred ca evolutia si civilizatia unei natiuni se fac cu ajutorul puscariei. Eu cred ca scoala si progresul economic sant cheia pentru limitarea coruptiei si nu DNA. Iar o justitie independenta exista doar in mintea d-lui Guran, nu si in realitate.

  Răspunde
   
  1. Paul
   Decembrie 7, 2014 la ora 13:27

   1. Democratia ca mod de a conduce nu are nimica de a face cu nici un model de conducere aplicat actualmente pe glob. Apropo de educatie ca ai adus vorba.
   2.Cum poti afirma ca ai ales ceva cand variantele iti sunt impuse de altcineva.
   3. Ce intelegi tu prin crestere economica?
   Pai modul de aplicare al modelului actual de crestere economica este total eronat.
   ”Cresterea economica este stimulata de o crestere a consumului”.
   Logic o crestere a consumului reprezinta o scadere a economiei, datorita risipei de resurse, care sunt reale si unele din ele limitate si neregenerabile fata de bani care reprezinta un concept imaginar creat de noi.

   Răspunde
    
   1. un turist
    Decembrie 7, 2014 la ora 13:41

    Paul: Cum puteti vorbi de democratie cind variantele va sint impuse si asta la scara globala?????????

    Răspunde
     
    1. Paul
     Decembrie 7, 2014 la ora 14:15

     Intrebarile corecte ar fi de ce? cand?si daca? o sa isi puna mai multe persoane aceasta intrebare.
     Indiferent de directia in care o sa o luam,ar trebui sa tinem cont si sa nu uitam ca legile fundamentale (ale fizicii, chimiei, etc.), nu se vor schimba.

     Răspunde
      
     1. un turist
      Decembrie 7, 2014 la ora 14:48

      Intradevar intreberile sint multe dar acest DAR este piedica.Ca cetatean simplu din care sintem majoritatea va puteti da seama ca nu mai sintem intrebati daca ne convine ceva sau nu,si asta in Romania precum si la noi in Germania.Se dau legile care vor fi aprobate de o minoritate vorbesc de cca. 615 oameni(parlamentari)in Germania si in Romania de aproximativ tot atitia.Ca persoana simpla daca aveti un job bunicel si traiti decent va tineti gura sa nu va auda vecinul–si asta este periculos–.Ne inarmam pentru niste idealuri impuse de USA(propagarea demicratiei)si ar fi bine sa ne intrebam daca merita acest sacrificiu financiar care nu este de loc marunt??? Ridica BIB-ul USA.Se minte populatia pe plan global pina la spalarea mintiilor a celor ce mai au putin din ea.Mare circ in USA ca vrea cineva sa dezvaluie secrete privind torturarea de persoane in Irak Afganistan….. Daca nu am nimic de ascuns de ce frica de pererea publica? Doar vedeti de cine trebuie sa ascultam si sa executam fara nici un mux.
      O intrebare. Am observat peste tot o idee ca Rusi o duc rau de tot si deci:Credeti ca majoritatea Romanilor(80%) o duc mai bine decit majoritatea Rusilor(80%)?????Am mari indoieli!!!
      DNA-ul aduna sa spunem 100 de corupti pe an dar citi sint in acea haita care este si unita intre ei???

       
    2. Constantin
     Decembrie 8, 2014 la ora 21:02

     Indiferent de variantele pe care le au la dispozitie, romanii au castigat dreptul de a vorbi despre democratie in urma cu un sfert de veac (nu discut acum despre mijloace). Cred ca inteleg ce doriti sa spuneti. Dar, pe d-na Merkel nu o impun cei care fac jocurile la scara globala (urmand logica din comentariul dumneavoastra – bidelbergii, masonii etc.)? Eu cred ca romanii si germanii ar trebui sa se bucure ca sunt liberi sa voteze cum doresc. In cabina de vot alegatorul este singur cu stampila si propria constiinta. De ce in Germania constiinta civica este mai mare? Pentru ca cetatenii au un nivel mai inalt de educatie si pun valorile morale inaintea celor materiale. In Romania, pentru supravietuire, litrul de ulei conteaza mai mult decat votul. Asadar, daca in Germania exista doua variante echivalente, din care publicul prefera una, toti stiu ca oricare ar fi optiunea, ea este una democrata. Cel ales NU va fura bunurile publice si nu va interveni in afacerile Justitiei, pentru ca, daca ar face asa ceva, ar fi condamnat penal si ar termina cariera politica. In Romania avem de ales mereu intre doua lucruri rele, optiunea cetatenilor find pentru raul cel mai mic. Coruptia se manifesta la cel mai inalt nivel. Cu toate acestea, sau tocmai din aceasta cauza, democratia merita, stimate domn, orice sacrificiu; este singurul sistem de organizare sociala eficient si functional pe termen lung. *** Desigur, nu-mi place violenta (tortura), dar daca sunt ucise persoane nevinovate, precum profesoara romana cu cetatenie SUA omorata recent de Statul Islamic in Abu Dhabi, atunci, in calitate de cetatean al acestei planete, cer autoritatilor carora le platesc impozite ca viata mea, a copiilor si semenilor mei sa fie aparata, iar vinovatii sa fie pedepsiti drastic. Tocmai pentru ca urasc violenta.

     Răspunde
      
     1. saba
      Decembrie 10, 2014 la ora 04:14

      „au castigat dreptul de a vorbi despre democratie” – asta mi-a placut.
      „singur cu stampila si propria constiinta”, dar cu o lista care nu-i apartine.
      „constiinta civica … pun valorile morale inaintea celor materiale”, adica ce controversam pe tema de constiinta sociala care cam trebuie educata. Deci deacord. Ce poate pare un pic confuz, este comparatia romanilor cu germanii: ei sunt mai educati? nu va contrazic, dar va intreb: englezii sau francezii sau olandezii sau belgienii sunt mai putin educati? Ca doar sunt si mai … vestici.
      Cu votul negativ, in favoarea noului presedinte, am trecut prin gunoaiele electorale de pe vremea lui Basescu, Gioana si Antonescu – unde numai numarul lozurilor au contat, la fel ca si astazi. De economie sa se ocupe .. fraierii. Dar ce am vrut sa verific, a fost ca parintii lui Johannis „au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria” si acolo au ramas. Probabil ca nu se vor intoarce nici pe 21 decembrie 2014. O fi Romania membra in UE, dar presedintele este al Romaniei si parintii al presedcintelui respectiv – cum se impaca capra cu varza? Stiiam o chestie cu Natanyahu, premierul Israelului – parintii lui au parasit Israelul pentru a locui in America in perioada 1940-1976 si totusi Natanyahu s-a nascut in 1949 la TelAviv. Activitatea sa militara si politica au avut loc dupa intoarcerea intregii familii in Israel – deci aici nu s-a pus problema de capra si varza. De fapt, ca la nimeni altii, nici macar la kenyanul de Obama. Probabil ca varza si capra sunt „doua lucruri rele” numai luate impreuna.
      In alta ordine de idei, democratia interpretativa nu merita nici un sacrificiu.
      „Ibolya Ryan, who is of Hungarian descent but was born and raised in neighboring Romania, and lived in Colorado, will be buried in Romania, where she was born and raised, the family said… The family believes she was targeted because she was a teacher”. Mai departe: „I was trained as a teacher both in the USA and Europe, and I have worked in four different countries for the last 15 years” – deci in 15 ani LUCREAZA in 4 tari diferite ca invatatoare, si absolventii din Romania, la ei in tara au complicatii. Dar uitati: ” My situation was a little complicated, but I always received the best advice and help from Alison”, nu stiu cine-i asta, dar mai conteza? Complicatiile sunt complicatii. De, da. Ea este: „My co-teacher is a very special Emirati lady… Outside of school I am also meeting people and making friends every day… I live in Abu Dhabi with my 10-year-old twin boys”, ocupata zi de zi si de sot .. nimic. Si de fapt „Since 2001, Footprints Recruiting has been working with thousands of applicants each year to find just the right fit for our client schools. We work hard to filter and screen the applicants so you don’t have to” – am incercat si eu odata sa-mi gasesc de lucru cu o agentie (PowerMan), in strainatate, n-a tinut. In schimb stiu cum se obtine de lucru ca … instructor de engleza in tari care … au nevoie. Vorbind de … nevoi: „he has an aneurysm on on of his arteries, making his heart a ticking timb bomb. His native Canada won’t be able to treat the condition for over 6 months, so having the surgery in Korea is the only option. While he has health insurance, it will only cover half of a very expensive surgery and recovery. To top it off, the hospital will not perform the operation until they have cash in hand. He has managed to gather a significant chunk of the money himself, but it coming up short. His savings are minimal because he has been supporting his elderly mother for the past 6 years” – este vorba de un invatator in Corea de Sud. Paralelizind cu „solii pacii” care au functionat o vreme in tarile est-europene, am oarescare dubii ca cineva va traversa Pacificul, lasindu-si o mama singura si probabil pensionara numai pe baza ca-i va telegrafia lunar ceva ajutor banesc – in Canada, copii isi abandoneaza pur si simplu parintii (daca acestia nu-i pot ajuta atunci si reversul este valabil. Deci vorbim iarasi de o persoana care n-are alta optie in viata si accepta o mica … aventura care la inoarcere … Pai ce Obama n-a ajuns presedinte aproape la fel?
      Domnu Constantin, in lumea asta libera apreciem „iar vinovatii sa fie pedepsiti drastic. Tocmai pentru ca urasc violenta”, dar mai si filtram.

       
     2. saba
      Decembrie 10, 2014 la ora 04:25

      O mica observatie: FR s-a infiintat in 2001 iar invatatoarea lucra de 15 ani cu un an in urma – adica din 1998 pina in 2001 unde a lucrat ci cu cine?

       
   2. saba
    Decembrie 10, 2014 la ora 01:22

    Dl. Paul.
    1. Corect, cu amendamentul: nu democratia ci modul de aplicare a democratiei. Si aici vedeti ce spune @cri cu civilizatia. Multi credem ca suntem civilizati numai pentru ca avem tacimuri la msa.
    2. Nimic nu este impus, totul este acceptat. Vedeti, iarasi treaba cu civilizatia. Respecta=te si vei fi respectat sau se mai spune: ce nu-ti place tie atuia nu face. probabil ca si Constitutia asta ar fi trebuit sa fie scrisa de cei „prosti dar multi” ca cei destepti din universitati sunt cumparati gata.
    3. Consumul stimuleaza evolutia economiei, atunci cind produci ce si cit ai nevoie, nu mai mult mu mai putin. Concurenta/competitia, sugerata de economia de piata libera, este gresit interpretata/folosita – adica este canalizata spre obtinerea de profituri mari/exagerate in dauna echilibrului economic (altii pierd se se traduce cu risipa de resurse din toate categoriile). O economie organizata/centralizata nu intra in obiectivul unei economii capitaliste/investitionale. Banul ca si politica, pot lipsi foarte bine din viata noastra.

    Răspunde
     
 • Paul
  Decembrie 7, 2014 la ora 12:06

  Totul tine de mentalitatea oamenilor.
  Daca tu crezi ca nu poti face ceva, probabil ca nu vei reusi niciodata.
  Pentru cei care spun ca nu pot schimba lumea, am un raspuns simplu.
  Nu uitati ca o schimbati in fiecare zi in care traiti, unii mai mult si din pacate altii mai putin.
  Tara nu e a noastra ca sa o avem!
  ”Ne-am luat tara inapoi?”
  Genul acesta de afirmatii-indiferent daca sunt adevarate sau false- denota o atitudine aroganta fata de tot ce ne inconjoara.

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 6, 2014 la ora 16:09

  Domnu Guran, „decantare”? Sa fim seriosi. Daca tot e sa se faca ceva sa vina …”dragele” olandeze, sa refaca plaja. Sau cum spuneam, si mai bine sa se construiasca diguri, in larg. Sa taie macaroana. Si totusi, imunitatea parlamentara nu este un „truc antisocial”. Este un ansamblu de privilegii acordate/recunoscute pentru o anumita perioada de timp. Este necesara, confera stabilitate administratiei de stat. Trebuie conturate niste limite constitutionale clare si la dispozitia puterii populare – cind poporul va simti aceasta putere, se va maturiza. Va fi ca si cum ar avea in mina o grenada, va cintari mai atent fiacare gest, va selecta cu mai multa grija fiecare decizie. Cu un asemenea popor, orice conducator sau orice reprezentant ales va inceta sa mai joace bambilici. Asta-i ce inteleg prin constiinta sociala: sa vrei poterea cu adevarat dar sa si stii ce sa faci cu ea.
  „Parlamentul României are nevoie de o coaliţie transpartinică”, dar transpartinic „e cuvântul ce definește într-o bună măsură modul în care se cos și se descos ițele în cercurile Puterii din România”. „interesele transpartinice sunt pe contrasens cu cele ale românului”, „Sentimentul românilor e că puterea cetăţeanului simplu nu reprezintă nimic şi că politicienii fac şi desfac totul”. Acuma cred ca am inteles: de fapt nu doriti ca o asemenea coalitie sa se ocupe de ridicarea imunitatii – termenul nu este in ton cu sensul pentru care a fost creat. transpartinic este ceva rau iar dvs vreti sa foloseasca la ceva bun. Ma rog. In orice caz, nu sunt pentru eradicare imunitatilor si consider ca poporul trebuie sa fie capabil sa rezolve singur aceasta problema. Daca nici macar de atita lucru … atunci ce pretentie se mai poate avea? Cu alegeri anticipate nu se demonstreaza decit o vointa populara slaba – hai sa stam la urne toata viata. Bambilici. daca stiti ca nu de asta este nevoie, atunci de ce o sugerati? Putina consistenta nu strica.
  „Dacă vor neapărat să ne scoată în stradă, apăi în stradă ne vor găsi” – sunteti un slujbas al mass-mediei sau vreti sa fiti un lider revolutionar? Trebuie sa va decideti si sa ne spuneti si noua, ca sa stim ce pretentii sa avem de la dvs. Pina una alta, mai mult de jurnalist.. „not yet”, ca-i pacat sa va pierdeti pe drum.

  Răspunde
   
 • cir
  Decembrie 5, 2014 la ora 22:09

  Ati ajuns la parerea mea: alegeri anticipate pentru un Parlament provizoriu care sa voteze o noaua Constitutie, cu 300 de parlamentari, lipsiti de imunitate.

  Răspunde
   
  1. cri
   Decembrie 7, 2014 la ora 12:49

   Draga cir, vad ca te preocupa abolirea imunitatii parlamentare, dar nu te preocupa imunitatea completa a Presedintelui. Dupa cum a statutat CCR, daca Base iti trage un cap in gura sau un sut in fund, Justitia nu poate face nimic pentru tine pentru ca base e deasupra legii!

   Răspunde
    
   1. saba
    Decembrie 10, 2014 la ora 00:42

    Imunitatea asta este asa de gresit interpretata. Uitati de exemplu: imunitate diplomatica – protejeaza angajatul unui stat sa fie judecat de alt stat, dar statul sau il va judeca si este obligat sa comunice celuilalt stat (unde a avut loc violarea unor legi locale) rezultatele care sa satisfaca. Jurisdictia intre tari (si chiar intre diverse departamente sau teritorii) functioneaza pe acelasi principiul al imunitatii. Ce vreau sa spun? Imunitatea nu absolva pe nimeni de absolut nici o incalcare a vreunei legi, ci obliga la o anumita ordine in autoritatea juridica. Ca fiecare parlamentar sau functionar de stat isi face de cap este pentru ca omul de rind habar nu are ca are dreptul sa-l ia de urechi oricind, pentru simplul motiv ca salariul respectivului vine din taxe. Un diplomat care incalca regulile de circulatie nu poate fi arestat dar poate fi amendat pe loc – pina ca un parlamentar sau functionar sa fie judecat in instanta, poporul are dreptul sa-i suspende plata salariului. Chestia ca ceilalti parlamentari trebuie sa-i ridice imunitatea este o gogorita (probabil ca scrisa pe undeva, dar tot gogorita este) ca sa se protejeze unul pe altul. In diverse domentii profesionale (doctori, proiectanti, contabili, samd), cind este o ancheta, nu se acopera unii pe altii? Si ce se face? Se aduc comisii de ancheta din alte sfere de activitate (de exemplu Academie sau Universitati) pe acelasi profil. Alt exemplu, la zi: „the Grand Jury”, la americani, nu are puterea unei hotariri definitive, executive, dar mebri lui pot fi indrumati (cu explicatii si informatii) de catre procurori – ceia ce este interzis in cazul unui juriu normal, in care fiecare membru a fost calificat de catre judecator. Si autoritatile americane cauta sa impuna poporului hotarirea unor jurii „mari”, si nu tine – este vijiiala in toata America, nu este legal si poporul stie exact despre ce este vorba. De imunitate este nevoie, asigura stabilitatea de functionare a unei administratii, o protejeaza contra influentei din diverse directii (de exemplu Presedintele nu are dreptul sa influenteze un judecator, judecatorul este imun, dar daca poporul care – indirect in acest caz specific – l-a ales pe judecator nu este multumit de hotarirea judecatoreasca, poate sa ceara ministrului – prin intermediul guvernului – sa-i suspende salariul judecatorului, iar cazul respectiv inaintat la o curte superioara – chiar internationala, drepturile omului – timp in care judecatorul respectiv intra sub ancheta. Deci inca odata, imunitatea nu inseamna nerspectarea legii, dar interpretarea ei la asta duce si tine cind poporul nu-si cunoaste puterea legala in astat. Cind aud pe unii spunind ca nu se poate, ca asta este… sparg acoperisul.

    Răspunde
     
  2. saba
   Decembrie 10, 2014 la ora 00:01

   Numarul de parlamentari este nesemnificativ cind este vorba de o reprezentare democratica EFECTIVA care sa asigure participarea directa a poporului la toate deciziile in conducerea tarii. Doar ca o parere: un deputat la 40,000 de alegatori imi sugereaza un dialog efectiv. Trebuie introduse in Constitutie si citeva rinduri privind eliberarea imediata din functia de deputat, in momentul in care alegatorii respectivi nu sunt multumiti de rezultate. In felul acesta, salariile functionarilor alesi nu va fi un impediment – vor fi justificate de o economie sanatoasa.

   Răspunde
    
 • UN CETATEAN
  Decembrie 5, 2014 la ora 20:45

  Domnule Guran, justitia nu e doar DNA.

  1) JUSTITIE PENTRU OMUL DE RAND cand va fi ? O gramada de romani pierd procese impotriva bancilor, desi exista multe clauze abuzive. Cand va fi aparat ROMANUL in Gara de Nord / RATB ?

  2) JUSTITIE PENTRU LUPI nu se face doar cu DNA. DNA = procurori = partea acuzatoare. Judecatorii dau sentinte. Cand vor fi acestea corecte ?

  Prea mult tam-tam cu DNA-ul, iar celelalte aspecte sunt neglijate.

  Răspunde
   
 • KorelDraw
  Decembrie 5, 2014 la ora 20:34

  Mă laşi?!? De ceva timp ai început să crezi că te pricepi şi la analiză socială şi politică! Mai lasă-ne!

  Răspunde
   
 • Pingback: Zidul anti-DNA e tot acolo | România curată
 • Constantin
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:16

  Lupii nu conteaza in afara haitei. Daca nu se simt incoltiti sunt doar niste javre. Dar, sistemul kleptocratic care a confiscat statul nostru a produs deja o rasa de mutanti care capata trasaturi comune in mod congenital, chiar din momentul in care devin membri ai haitei. Inca de la celebrele „Tigarete” stim ca serviciile asigura sprijin informativ, logistic etc. de specialitate. Noul Presedinte, ajuns din intamplare ca o floricica in mijlocul haitei are „sanse”sa fie devorat aproape instantaneu. E Constantinescu ar putea fi considerat prin comparatie un erou al rezistentei impotriva „sistemului”. Dl Iohannis simte probabil ca are nevoie de ajutor popular, cel extern care l-a sprijinit in demersul sau curajos fiind insuficient – cred ca acesta este si rostul articolului/apel actual din presa. Mobilizarea este, insa, facuta intr-un mod ridicol. Se asteapta oare cu adevarat cineva ca membrii kleptocratiei sa-si ceara scuze pentru ca nu este frumos sa furi?! Apoi, eu mai cred ca speranta cresterii bruste a constiintei civice este desarta. Cum observa cineva, in cazul „Mani pulite”, magistrati cu functii inalte erau impuscati, la noi sunt cercetati de DNA. Sa fim seriosi, nu este nicio miscare populara anticoruptie, iar cei corupti stiu foarte bine asta. Prin urmare, n-au temeri de tipul „acum, ori niciodata” pentru ca ei vor fi acolo, aparati de haita, pe termen lung, daca nu „forever”. In cazul improbabil in care lupii acestia vor pierde Puterea, fratii lor o vor prelua, iar ei vor ramane simpli membri ai haitei.

  Răspunde
   
  1. Victor-Mihai
   Decembrie 5, 2014 la ora 07:34

   Este ” SENS UNIC” ,Partidul Facebook va monitoriza actualitatea Româneasca si Partidul Diaspora va evalua situația politica si Altele in ….. 2016!!! Dupa 25 de ani ….DEȘTEAPTA TE ROMANE !

   Răspunde
    
 • Constantin
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:15

  Nu reprezinta o solutie faptul ca Big Brother ne va ajuta la „parlamentare” precum la „prezidentiale”. Pentru cetatenii patriei noastre este necesara depasirea starii vegetative, „de supravietuire”, ca tot scriau unii colegi pe aici despre Maslow. Solutia reala pentru situatia actuala o reprezinta evolutia constiintei sociale. Adica, prostiile alea cu educatia, cu cresterea nivelului de trai odata cu marirea veniturilor populatiei s.a.m.d. Acestea sunt singurele care pot duce la schimbarea clasei politice prin vot popular, democratic exprimat, fara minuni dumnezeiesti. Si am o veste proasta: pentru asta nu este suficient sa fie cautati parlamentari onesti care sa formeze „Coalitia binelui”, „Razboinicii Luminii”etc. Isteata idee…Ar trebui, bunaoara, schimbata legea partidelor politice, Legea electorala s.a.m.d. Dar pare dificil de inteles faptul ca sistemul se autoconserva. Si daca se mai gasesc vreo doi-trei parlamentari onesti, ei sunt povatuiti sa demisioneze degraba. Pai, de-abia asteapta ceilalti sa scape de ei. Daca prim-ministrul ar avea un acces acut de onestitate, inainte de a demisiona din functie ar trebui sa restituie diploma de doctor in stiinte, ca ar fi mai simplu. Crede cineva ca o va face saptamana viitoare?! Alegerile anticipate, la fel ca cele la termen, vor aduce alti [sau pe aceiasi] corupti si „deputati auto” in Parlament. Schimbam Legea electorala? Pai, nu am spus ca nu se poate, pentru ca sistemul se autoconserva?! Dl Ratiu spunea altcumva si trebuie sa fiu de acord cu instinctul democratic al domniei sale. Daca exista si un singur parlamentar realmente democrat, este mai putin benefic ca el sa demisioneze in mod las, abandonand lupta, ci ar trebui sa se bata eroic cu ceilalti 500-600, in curand 1000 de netrebnici, devenind un model cetatenesc si atragand in felul acesta sprijinul popular. Vocea lui va fi in cele din urma auzita. Cat priveste iesitul in strada, cu siguranta se vor strange vreo 2000-3000 de manifestanti democrati daca nu ninge, nu ploua, nu este prea cald, nici prea frig, sau nu se intampla sa fie vreun meci in ziua programata pentru proteste. Ah… si sa nu dureze prea mult.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 15:05

   Cu „pleaca ai nostri, vin ai nostri”, este corect. Vad ca nu va opriti la frunze si eamurele (cosmetica fina) – foarte bine. Dar cu „schimbarea clasei politice”, de fapt ce sperati? Nu-i mai bine sa se mearga direct la radacine: eliminarea politicii din viata sociala, prin „vot popular” sau altfel. Nu credeti ca s-ar rezolva mai multe deodata si mai simplu? Sau asta este o constiinta sociala prea evoluata?

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 4, 2014 la ora 19:06

  Sa nu uitam ca sunt inca 4.000.000 de votanti si sustinatori PSD, din cei 7.000.000.
  Oare acesti oameni au creierul spalat?
  Chiar nu vad ca PSD a condus 25 de ani si au devorat toata economia tarii.

  Răspunde
   
  1. EU
   Decembrie 5, 2014 la ora 09:04

   psd nu a condus 25 de ani pentru ca 10 din ei plus alti vreo 4 a fost pdl-ul revopsit acum drept pnlla putere prin al sau mare tatuc, base (fie ministru demolator de guverne, fie despot absolut ca luminat nu are cum fi)

   Răspunde
    
  2. Stan
   Decembrie 5, 2014 la ora 09:59

   Da, ai dreptate, dar „ceilalti” care s-au perindat ba la putere, ba in opozitie, ce-au facut ? Au dormit ?
   Nu, toti au „desavarsit” opera inceputa de ROMAN cu ai lui „tehnocrati” si terminata de de Boc & company …
   Acum a ramas doar sa „mature” si ultimele resturi dintr-o economie care le dadeau fiori celor de la FMI si Israelului…

   Răspunde
    
   1. saba
    Decembrie 6, 2014 la ora 14:52

    „celor de la FMI si Israelului…” – despre ce este vorba? Ca nu inteleg.

    Răspunde
     
 • Krantzro
  Decembrie 4, 2014 la ora 18:10

  Adunându-se unii pe alţii de pe jos, unde ajunseseră după zgâlţâiala de la cutremurul politic din 16 noiembrie, parlamentarii noştri au realizat că e mai bine să ramână aşa, mână în mână. Cum să nu dai dovadă de omenie şi să nu sari în ajutorul (reciproc) atât de aproapelui tău, când acesta simte că pământul îi fuge de sub picioare? Cine ştie câte replici vor mai urma? Niciunul nu vrea să-şi asume acest risc, acum când faliile par că au luat-o razna.

  Chiar nu ai cum să nu apuci mâna întinsă, mai ales în această perioadă în care a apărut din senin şi vânătoarea de vrăjitoare a ciudaţilor de la DNA, care umple ţara de ruguri… Mâine ai putea fi chiar tu cel care să aibă nevoie de o stângere puternică, care să-ţi dea sentimentul că nu eşti singur, în castă selectă a deosebiţilor ţării. Atât de deosebiţi, încât par facuţi din aliajul personajului negativ din Terminator, care, oricât de afectat şi împrăştiat era, se aduna la loc, continuând lupta, cu scopul clar de a duce răul până la capăt.

  Încă se mai joacă cu focul, şi îşi mai dau curaj unii altora. Dar un lucru e cert: Ziua judecăţii nu pare prea departe. Tragem speranţă că Terminatorul trimis de noi în prezent pentru viitor, să le transmită un călduros : „Hasta la vista, baby!”

  Răspunde
   
  1. EU
   Decembrie 5, 2014 la ora 09:08

   ar fi bine ca ziua aceasta a judecatii sa vina insa ea e mai departe decat vrem noi sa credem pentru ca acum, la 25 de ani de consolidare continua, mafiile transpartinice au suficienta putere incat sa rezolve in favoarea lor (si defavoarea unei natii intregi) eventualele „cutremure” provocate de partinitorii de la dna.
   iar noi ii vedem mereu pe parlamentari ca fiind o natie aparte. gresit! ei sunt marionetele mafiilor transpartinice. de aceea si aliantele care se fac si desfac dupa cum bate vantul intre mafii.

   Răspunde
    
 • Om bun
  Decembrie 4, 2014 la ora 18:03

  Daca altfel nu se poate, atunci o sa iesim si in strada. Dar o sa agatam aceste specimene in teapa, la Universitate.

  Răspunde
   
 • redeventa
  Decembrie 4, 2014 la ora 17:18

  Moise, nu e acesta topicul , dar sunt uimt ca nu vad un articol chiar si pro-OMV, despre redevente, la tine. Daca ar fi sa atragem atentia opiniei publice despre un subiect, care ti se pare mai fierbinte: DNA-ul care merge, si tocmai asta e problema nu vrem sa se opreasca sau vorbim despre lucruri care chiar lipsesc si asta ne afecteaza, cum sunt redeventele Petrom? Monica Macovei in campanie zicea ca daca justitia ar recupera prejudiciile ar aduce banii inapoi cu sutele de milioane. E un fel de a promite cioara vopsita, comparativ cu a renegocia redeventele la nivel european. Si spun asta gandidu-ma inainte de finalitatea lor, de a ii folosi ca si solidaridate sociala sau ca si investitii in economie…asta se va decide dupa, intai sa le avem corect reprezentate…la nivelul actual daca se pastreaza asa le putem considera tot „furt” – doar ca „furt” e o figura de stil folosita aici insa mult prea reala din pacate.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 14:46

   Petrom este un furt din trecut care continua si astazi – unde este DNA? La astia .. nu se da? Nu mai tin minte care a spus, Boc sau Ponta, ca s-a gindit sa razilieze contractul dar ca nu se poate. Stiu asta, dar poate fi nationalizat si sunt convins ca romanii pot suporta asta mai usor decit sa continue sa fie furati si la caldura, si la lumina, si la benzina. Sa ami spun ca Petrom isi recupereaza de la Statul roman, anual, tot felul de aiureli contractuale semnate de niste vinzatori de tara? Deci la ce am spus, se mai adauga si o parte din taxe, atita cit sunt. Unde esti Johannes? Aici sa te vedem cu anticoruptia. Ca din redeventa, romanii nu vad o ceapa degerata, in schimb „romanasii” de sub umbrela austriaca sug si sug continuu. Rusine ca nu se face nimic!

   Răspunde
    
 • cristi
  Decembrie 4, 2014 la ora 16:53

  Sint curios daca vei mentiona ceva despre redevente. Petrom este beneficiarul si este unul din sponsorii tai. Tie ti se pare normal ca in timp ce muritorul de rand plateste taxe din ce in ce mai crescute, Petrom face profit de un miliard euro (unul din factori fiind redeventa foarte mica) ?

  Răspunde
   
 • ponta guvernam si noi ceva
  Decembrie 4, 2014 la ora 15:15

  maxim 200 parlamentari… reducerea numarului de ministere… desfiintarea ASF… avocatul poporului… CNA… si alte structuri parazitare… reducerea salariilor din deconcentrate la max 2 salarii de presedinte… intii performanta, apoi salariu… FMI-ul ne cere de ani de zile reducerea cheltuielilor… cerintele de mai sus reprezinta reducerea cheltuielilor… ce e asa de greu de priceput?

  Răspunde
   
  1. Stan
   Decembrie 5, 2014 la ora 10:03

   Si cum vrei sa isi mai puna si el – un ban la ciorap, pentru zile negre…?
   Case si-a „facut”, masini si-a luat, echipa de F 1 si-a ales, doar atat a mai ramas, sa mai puna ceva bani deoparte, ca vin vremuri grele…

   Răspunde
    
 • autorul pribeag
  Decembrie 4, 2014 la ora 14:28

  Exact acesta este motivul pt care, dupa 10 ore de stat la coada ca sa votez in Bonn, nu am putut sa ma bucur. Indiferent cat de bun, drept si corect este presedintele (oricare ar fi el), nu poate preveni asemenea abuzuri de putere.
  Din acest motiv am ales sa mai raman macar pentru urmatorii 5 ani in Germania. Daca se schimba ceva, o sa ma intorc cu drag si spor. Daca nu, nu. Desi nici Germania nu este tara fagaduintei, asa cum cred multi. Daca sunteti curiosi, gasiti intamplarile traite de mine in aceasta tara aici:
  notedinpribegie.wordpress.com

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 14:28

   Stimate domnule Doctor, v-am citit toate amintirile. Mi-au placut. Sunteti sincer. Am o parere foarte buna despre germani si Germania este frumoasa. Am avut si mai am prieteni in germania si am si rude. Inteleg ca aceste note le-ati facut intr-o perioada relativ scurta, retrospectiv la un numar de ani. M-a frapat, totusi ca fiecare istorioara a redat sau a pastrat sentimente si interpretari trecute. Era normal, cred eu, sa vedeti trecutul cu ochii celui de acuma. Am spus de la inceput, sunteti sincer, deci nu este vorba de fals. Trebuie sa recunosc ca-mi ia mai mujlt timp sa descriu procesul gindirii decit concluzia la care am ajuns mai repede: sunteti tinar si vedeti tara in care va gasiti (in cazul de fata Germania) cu ochii celui care si-a facut doctoratul acolo. Nu ati fost acceptat de germani, ci ati fost adoptat de ei – lucru care va incinta si va sugereaza tot ce este mai bun pe lume: succesul, reusita in viata. Nu ati ales westul si nu ati parasit Romania, Timisoara. Va place unde va gasiti si orice altceva va place .. mai putin. V-am spus ca am rude, sunt la fel ca dvs – nu vor mai parasi Germania, decit in stare de forta majora. Eu am parasit Israel in asemenea conditii, eram realizat cu gloria in frunte. In acea perioada am vizitat de citeva ori Romania, mi-a placut totul, mai putin oamenii – nu mai erau romanii mei pentru ca eu nu mai eram romanul lor. Acuma sunt in Canada. Nici aici nu a fost usor, dar cu lupta obtii tot ce vrei. Vorbiti de abuzuri de putere ale unui politician roman si dati un exemplu de politician german. Si ce ati demonstrat cu asta? Ca intr-o padure este un pom uscat si in alta padure este un pom verde. Ambele paduri sunt la fel, dar va place numai una din ele pentru ca fosneste melodia preferata. Despre conditiile de votare, sunteti convins ca ati … analizat structurat si obiectiv datele problemei? Sau este si nitica pasiune si subiectivism. De la o persoana ca dvs, am pretentii de analiza .. doctorala, ati abandonat sinteza in bratele euforiei. Peste niste ani veti fi, probabil, la fel de corect dar mult mai flexibil, mai ingaduitor, mai prevenitor. Cei din tara au dreptul, ei sufera. Dvs nu suferiti, sunteti multumit de succesul dvs si va arogati dreptul de judecator. Daca iubiti Romania ii veti ajuta pe romani, ei nu au nevoie de dreptatea nimanui. Si-o vor face singuri. Aratati-le diferente, cautati sa intelegeti pentru ei ceia ce ei, din tara (sau numai cu citiva anisori petrecuti cine stie in ce conditii in afara) nu au posibilitatea. Este drept ca olandezii si belgienii sunt mult diferiti de germani si nu cred ca v-ati molipsit. Apropo, ce stiti despre XFEL? Ca este la 250 km de dvs.

   Răspunde
    
 • cosmi
  Decembrie 4, 2014 la ora 14:16

  Stai sa inteleg. Ieri un parlamentar al noului PNL a fost protejat in parlament in timp ce Iohannis, simbolul luptei anti coruptie, era la distractie. Si ce treaba are Ponta cu asta ? Pe cine naiba a mai protejat PSD-ul sau coalitia de guvernare ? Ca celui de la UDMR i s-a ridicat imunitatea. Cel de la PDL (pardon, noul PNL) a primit peste 100 de voturi impotriva ridicarii imunitatii parlamentare.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Decembrie 4, 2014 la ora 14:07

  @Moise.,,Combati, domnu ziarist…”Sceneta cu bursucii si Toma Caragiu…Da-i inainte,cowboy,ca faci bine ce faci.Nu e nevoie sa intri in politica.Nici lucrurile nu se schimba atit de usor.Comunistii schimba multe masti si multe haine dar totdeauna se alimenteaza de la Moscova.Terebuiesc demascati si condamnati pentru incalcarea legilor si nu mai trebuie lasati sa faca ei legile.La Multi Ani si pentru 1 Decembrie…

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 12:53

   Mai jos se vorbeste de depolitizare. Cu comunistii si cu Moscova ati ramas mult in urma – nici la Moscova nu se mai vorbeste de asta.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Decembrie 4, 2014 la ora 13:44

  Ar fi de preferat ca aceasta ocazie sa nu fie ratata. S-au ratat prea multe in ultimii 25 de ani, iar pretul este imens de fiecare data.

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 4, 2014 la ora 13:17

  Ponta nu va demisiona niciodata. ponta trebuie demis. Cred insa ca asta se va putea doar dupa ce va fi pus sub urmarire penala pentru votul din diaspora de exemplu. Asta ca sa nu ne legam inca de autostrazile nefinantate sau scandalul redeventelor.

  Despre ce Dzeu vorbim aici? Omul asta a incercat sa faca totul dar absolut totul ca sa devina presedinte.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 12:48

   Stiti de ce cred ce aveti un punct de vedere superficial? Pentru ca intr-o luna doua veti spune la fel si de Johannis. Nu este firesc ca soarta unui popor sa ramiie pe seama unuia sau a unui grup de oameni – acestia trebuie tinuti sun control in permanenta, si ajutati sa faca ce vrem cu totii. Inlocuirile nu sunt solutii, doar amageli si pierdere de timp. Scuzati-mi intrebarea directa: cu ce sunteti dvs mai bun decit Ponta?

   Răspunde
    
 • hanibal
  Decembrie 4, 2014 la ora 13:15

  Nu ar fi bine sa intri matale in politica ?Numai asa ai putea sa contribui cu ceva la curatenia politicii romanesti!In rest..numai vorbe!Hai,treci in arena,sa te vedem acolo,in cusca cu lei!Si noi ne pricepem a da cu parerea…

  Răspunde
   
 • nick
  Decembrie 4, 2014 la ora 13:11

  Ceea ce nu intelegem,fiecare din noi ,sunt regulile care trebuie respectate intr-o democratie…asa ca un REVELION/revolution,nu are impotriva cui,nu este decat originea salbatica a noastra..iata deci :
  1. Fiecare deputat si senator a fost ales intr-o cirumscriptie electorala ,poate unde are birou si neamuri angajate=AFARA!
  2. Nerecunoasterea clara a celor 588 de poeti politici din Parlament si cine a ales SISTEMUL DE VOT ,sa raspunda !
  …imi bat capul si campii de zapada , cand traim in specificul romanesc…Votul pentru Joahannis ,a fost a celor tineri care vor sa-nvatam sa traim corect…baza schimba varful piramidei,nu invers…asa ca exista o asa increngatura de interese ,si vom vedea in viitor ca vom bat aceeasi apa in piua, de ploaie…REmemorez anul 2004 ,alegerae lui Baselu,NEBUNIE <ENTUZIASM<P-ta Universitatii ,copiii mei pe atunci studenti ,la batalia (eventuala) impotriva lui BOMBO…cearat ,nervi…si dupa 10 ani DEZILUZIII IMENSE ,si iar ENTUZIAMS, si iarasi 5 ani( credeti voi in micsorarea cheltuielilorcu alegerile sau cu numarul de AGENTII <COMPANII,etc ..numarul de ministrii ai unei Romanii moderne ,asa ca,s-au facut atat de multe ? Pana si Noul Cod ENAL ,trebuie umblat la el ,in mai putin de 2ani…
  MOISE ,bafta ,cao faci pentru bani ,eu starng in continuare suruburi ,ca de aici iau eu bani..iar ei vor fura ,retineri si CLADIREA PARLAMENTULUI ( Va fi retrocedata !!!!)

  Răspunde
   
 • Mihai Papuc
  Decembrie 4, 2014 la ora 12:41

  Alegerile anticipate sunt o idee foarte proastă, deoarece ne-am alege iar cu aproape 600 de parlamentari. Trebuie neapărat elaborat Codul Electoral, dar nu pe genunchi astfel încât să creeze mai multe probleme decât rezolvă. Având în vedere și faptul că modificările legilor electorale nu sunt recomandate cu 6 luni înainte de alegeri, precum și decizia CCR privind aplicarea legii Referendumului la un an de la publicarea în M.Of., cred că nu este foarte mult timp la dispoziție pentru a beneficia e niște legi bune la următoarele alegeri parlamentare, desfășurate la termen.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 6, 2014 la ora 12:33

   Este ceva in ce spuneti, dar nu este timp nici prea lung si nici prea scurt – nu este timp de loc, viata merge si oamenii sufera si pierd in fiecare zi. Trebuie gasita o solutie de revizuire legislativa, administrativa, economica din mers. Pe tatonate, cu participarea populara directa la decizii, numiri si destituiri. Sigur ca Constitutia si sistemul electoral sunt importante, dar latura economica este vitala. Totul trebuie construit in jurul si pentru sprijinirea economicului.

   Răspunde
    
 • Pingback: Moise Guran: Zidul anti-DNA e tot acolo - Ziarul Profit
 • Lara
  Decembrie 4, 2014 la ora 11:44

  cred ca ultima solutie este inca o revolutie -pasnica- Cu acesti mafioti nu este decat o solutie, sa-i dam afara fortat pt ca de buna voie nu vor pleca, sau cu ajutorul DNA.
  Alegeri anticipate si un nou guvern format din tehnocrati neafiliati politic. Ne ajunge distrugerea din economie si din toate domeniile pe care a facut-o tonta cu toti incompetentii lui.

  Răspunde
   
 • cir
  Decembrie 4, 2014 la ora 11:35

  ASTEPTAM DEMISIA GUVERNULUI PONTA
  Evident asteptam demisia guvernului Ponta, asta este foarte clar, iar daca se repeta figurile cu legea amnistiei, vom cere dizolvarea Parlamentului care lucreaza impotriva interesului Statului Roman si alegeri anticipate.

  Răspunde
   
 • Ciprian
  Decembrie 4, 2014 la ora 11:34

  Tot îi place românului revelionul în piața constituției, ce ar fi să organizăm cel mai mare revelion anti-corupție !

  Răspunde
   
 • supertuxy
  Decembrie 4, 2014 la ora 11:30

  Mie cel mai important mi s-ar parea reducerea numarului de parlamentari.De ce nu insista presa si pe promisiunea aceasta a viitorului presedinte? (observ ca trendul acum este pe recuperarea prejudiciilor – la fel foarte important)
  Dintr-o data s-ar injumatati numarul de posturi coruptibile – si s-ar cheltui mai putini bani de la buget.

  Răspunde
   
  1. Radu
   Decembrie 4, 2014 la ora 14:14

   Reducerea Numarului de parlamentari si a numarului de ministere & institutii guvernamentale, apoi depolitizarea acestor institutii, ar trimite politicienii la munca si ar reduce povara cheltuielilor publice. Astfel nu am mai avea ministri anchetati in dosare de coruptie si atatea cazuri de frauda si coruptie.

   Răspunde
    
   1. Paul
    Decembrie 4, 2014 la ora 19:51

    Dragilor, scaderea numarului de parlamentari este contrar principiilor democratice.
    Si asa in general nu putem vorbi de democratie ci mai degraba de oligarhie( peste tot in lume).
    De ce sa scadem numarul de parlamentari la 300?
    Ca sa nu mai avem atatea cheltuieli?
    Io as zice pe principiul acesta sa scadem numarul de parlamentari la unu. Ce parere aveti?
    Oamenii din conducerea tarii trebuie sa fie specialisti pe domeniul de activitate, elite din punct de vedere profesional.
    Cine a cunoscut o astfel de persoana stie ca aceasta categorie nu este motivata din bani.
    Din contra pentru a ne apropia de o pseudodemocratie, daca ii pot spune asa ar trebui sa marim numarul de parlamentari.

    Răspunde
     
    1. Marius
     Decembrie 4, 2014 la ora 21:43

     Erata:
     Mai sus nu am vrut sa scriu viermi ci viermi intestinali.

     Răspunde
      
    2. saba
     Decembrie 6, 2014 la ora 12:16

     Asa este, o reprezentanta sporita duce la o democratie efectiva – cel care ne reprezinta sa ne cunoasca, sa ne intelega, sa fie unul dintre noi. Daca va fi un reprezentant la 100,000 va fi incercuit usor de o gasca de paraziti mincinosicare il vor proteja pentru a se poteja – adica ciupercarie nu democratie.

     Răspunde
      
   2. saba
    Decembrie 6, 2014 la ora 12:21

    Mai mult, as fi deacord cu depolitizarea generala – desfiintarea partidelor, nu aduc nici un folos.

    Răspunde
     
    1. Kristina
     Decembrie 7, 2014 la ora 11:10

     IN ROMANIA NU SE DEPOLITIZEAZA MEDIUL DE AFACERI !
     SI DV.CERETI DESFIINTAREA CLASEI POLITICE ?!
     MA FACETI SA RAD !
     CU SLOGANUL DE TIP :”NE-AM LUAT TARA INAPOI „(lansat imediat dupa victoria lui Johannis )
     CREDE-MA SABA CA PERSONAL,M-AM BLOCAT !
     CARE TARA?CARE NOI?
     Retine totul,absolut totul este o mare,mare mincina !
     O manipulare execrabila la nivelul maselor populare indobitocite intentionat!
     inca odata :”Ne-am luat tara inapoi „? 🙁

     Răspunde
      
     1. Paul
      Decembrie 7, 2014 la ora 12:11

      Totul tine de mentalitatea oamenilor. Daca tu crezi ca nu poti face ceva, probabil ca nu vei reusi niciodata. Pentru cei care spun ca nu pot schimba lumea, am un raspuns simplu. Nu uitati ca o schimbati in fiecare zi in care traiti, unii mai mult si din pacate altii mai putin. Tara nu e a noastra ca sa o avem! ”Ne-am luat tara inapoi?” Genul acesta de afirmatii-indiferent daca sunt adevarate sau false- denota o atitudine aroganta fata de tot ce ne inconjoara.

       
     2. saba
      Decembrie 9, 2014 la ora 23:43

      Domnul Paul are dreptate cu mentalitatea, desi as fi mai specific: este vorba de cit de mult doresti ceva, cit esti dispus sa sacrifici la nevoie, sau cit mai poti rabda. In Italia somajul este 40% si s-au inchis cam 3% din firme (inteleg deci ca ar fi vorba de companii mari, numeroase) – au iesit in strada si nu finut. In Anglia se cere demisia lui Cameron („CameronMastGo!) – i-a mintit pe scotieni si loveste acuma si in emigranti (le cere sa plateasca pentru stationare in Anglia, adica sa plateasca pentru cerere, daca in 6 luni nu incep sa munceasca trebuie sa pareseasca, adica muncesti ce pica, si fara asigurare medicala sau pensie. In Franta este groasa – au ajuns sa fie obligati sa vinda jumate din transportul aerian si sunt puternice incidente in Paris. Chiar si in Berlin sunt probleme cu refugiatii (nu sunt lamurit, refugiati de unde). In Grecia este chiar rau – au inceput deja si comemorarea mortilor din timpul protestelor. In America este foc si jale, de la un ocean la altul – pe principiul „da circ”, ca piine nu mai au, scot la scena deschisa tot felul de scandaluri ieftine (pe Bill Cosby de 80 ani, divortat cu 350 milioane, il acuza o sleahta de vreo 20 de babornite ca au fost violate acum 32 de ani cind aveau vreo 16 ani, pur si simplu ti-e greata, 15% sunt sub pragul saraciei si astea umbla dupa ciugulitg). Sa mai spun ca in mijlocul protestelor din NY l-au adus pe mostenitorul Angliei in vizita sa mai uite lumea de discriminare, dar au inceput si taraboiul cu torturile in puscarii conduse de CIA-isti tineri (zic ei ca scapa cu „tinerii n-au experienta si vom lua masuri”, nu tine, treaba este in Senat). Va spun ca prefer o rezolvara, imbunatatire a situatiei pe calea reformelor populare decit prim razboi – mai putine pierderi. Nu rid de loc, politica a facut si face mult rau – trebuie desfiintata!

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase