Raportul a fost întocmit de jurnaliști care fac parte din proiectul internațional Lost în Europe. Conform datelor colectate de aceștia, din 31 de țări europene, printre care Austria, Germania și Italia, cel puțin 51.433 de copii refugiați, neînsoțiți, au fost dați dispăruți între 2021 și sfârșitul anului 2023. Cifra ar putea fi însă mult mai mare, se arată în raport, întrucât unele țări nu colectează deloc date legate de migranții minori. 

Statele în care s-a înregistrat cel mai mare număr de copii dispăruți sunt Italia și Austria, cu 22.899 respectiv 20.077 de cazuri. Țările cu cele mai puține cazuri raportate sunt Norvegia, șase cazuri, și Estonia, care susține că nu a înregistrat niciun caz. Aagje Ieven, secretarul general al organizației Missing Children Europe, a declarat că cifrele mari din Italia și Austria nu indică neapărat mai multe cazuri decât în alte țări, ci un sistem de colectare a datelor mai eficient. 

În raport se arată că factorii care contribuie la dispariția copiilor sunt numeroși, între aceștia fiind traficul de persoane sau exploatarea sexuală. Unii copii, însă, dispar voluntar pentru că nu au încredere în autorități sau pentru că nu sunt mulțumiți de condițiile în care sunt ținuți după ce ajung într-o anumită țară. Un studiu realizat de Universitatea din Gent, în 2022, a constatat că 84% dintre copii au fost victime ale violenței fizice în timpul migrației lor în Europa, iar peste 90% au fost martori la astfel de violențe.

Copiii afgani sunt printre cei mai numeroși în rândul celor care dispar, iar numărul celor care încearcă să ajungă în Europa a crescut puternic după ce talibanii au preluat puterea în țară, în 2021. Alte țări de origine importante sunt Siria, Tunisia, Egipt și Maroc.

Pentru a realiza raportul, jurnaliștii de la Lost în Europe au cerut de la cele 31 de țări date despre migranții minori, însă doar 20 au răspuns, șapte dintre acestea fără a trimite datele necesare și 11 nu au răspuns deloc. Totuși, acesta este considerat un progres, față de 2021, când doar 12 țări au răspuns solicitării. În ceea ce privește situația din România, aceasta nu este cunoscută, întrucât datele nu sunt înregistrate în conformitate cu metoda cerută pentru colectare. 

Sursă: CNN 

Sursa foto: Siarhei Dzmitryienka | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday