Oleksii Cernişov, directorul executiv al companiei de stat Naftogaz, a declarat că “este în interesul UE să protejeze instalațiile de stocare, transport și producție, având în vedere că infrastructura de gaze a Ucrainei este bine integrată în sistemul energetic european”, iar instalațiile sale sunt “esențiale în consolidarea securității energetice a blocului”.

Acesta solicită acum membrilor blocului comunitar să livreze sisteme de apărare antiaeriană, deoarece atacurile din ultimele luni ale Rusiei asupra siturilor de depozitare a gazelor au avariat instalațiile aflate deasupra solului. Trei atacuri succesive asupra instalațiilor de stocare au avut loc începând din martie.

Cernişov a precizat că rezervoarele de stocare subterană, care pot fi la o adâncime de până la 3 km, nu au fost afectate până acum. “Din punct de vedere tehnologic, suntem cu toții apți și am reușit să reparăm echipamentele [deteriorate de la suprafață] și ne îndeplinim obligațiile”, a transmis acesta într-un interviu pentru FT.

Declarațiile directorului executiv al Naftogaz vin în contextul în care președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care include un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar aliații europeni ai Kievului încă se tocmesc pentru furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană. În același timp, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene s-au intensificat. “Avem încă nevoie de mai multă apărare aeriană, iar țările UE, desigur, ar trebui să joace un rol crucial în această problemă”, a adăugat Cernișov.

Stocarea gazului ucrainean a jucat un rol important în securitatea energetică a UE anul trecut, permițând țărilor europene să nu retragă cantități prea mari din propriile rezerve. Ucraina acționează în continuare ca o rută de tranzit pentru gazele rusești către Europa, iar depozitele sale subterane de gaze au oferit comercianților europeni spațiu pentru depozitarea excesului de gaze, când, înainte de iarna trecută, depozitele UE au atins capacitatea maximă, explică Cernișov. Naftogaz își propune să crească cantitatea de gaze naturale europene stocate în Ucraina de la 2,5 miliarde de metri cubi la 4 miliarde de metri cubi, în această iarnă.

În ciuda războiului declanșat de Rusia, Ucraina a continuat să permită trecerea gazului rusesc prin țară în cadrul unui acord pe care Naftogaz l-a semnat cu compania rusească Gazprom în 2019. Cu toate acestea, Rusia a redus drastic cantitatea de gaz transportată către Europa pe această rută după invazie, iar gazul rusesc trimis prin Ucraina reprezintă în prezent mai puțin de 5 % din livrările UE. 

Acordul dintre Naftogaz și Gazprom se va încheia la sfârșitul acestui an, iar directorul companiei ucrainene a declarat că Naftogaz nu îl va reînnoi. Acest lucru presupune ca, în 2025, gazul rusesc să nu mai fie transportat prin Ucraina, ceea ce ar forța țări precum Austria și Slovacia să caute surse alternative de aprovizionare.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday