Update 3. Peste 300 de persoane au fost arestate în urma intervenției polițiștilor la Universitatea Columbia și City College din New York, a anunțat primarul orașului. Acesta a adăugat că poliția a intervenit la cererea universității.

UPDATE 2. Peste 200 de persoane au fost arestate de polițiștii care au intervenit la Universitatea Columbia din New York, potrivit unor surse din cadrul forțelor de ordine care au făcut declarațiile pentru CNN. Alte câteva zeci de persoane au fost arestate la City College, situat la câteva străzi distanță.

Update. Ciocniri violente între grupurile de protestatari pro-palestinieni și pro-israelieni, în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA). Poliția a fost solicitată să intervină în campus, a confirmat primarul din Los Angeles, care a declarat, citat de CNN: “Violențele care se desfășoară în aceste momente la UCLA sunt absolut detestabile și de neiertat”.

Tensiunile au escaladat când grupul pro-israelian a încercat să dărâme o tabără improvizată de celălalt grup. Imaginile difuzate de un post local de televiziune au arătat oameni cu bâte și bare de metal care lovesc în baricadele improvizate, dar și cum au aruncat unii în alții cu diferite obiecte și cu fumigene.

În urmă cu câteva ore, cancelarul Universității a declarat că tabăra pro-palestiniană formată în interiorul campusului este ilegală și încalcă politicile noastre.

Știrea în formă inițială. Intervenția NYPD s-a produs, aparent, la cererea administrației Universității Columbia. Zeci de ofițeri de poliție au luat cu asalt clădirea în care, marți dimineața, se baricadaseră studenții protestatari, intrând printr-o fereastră de la etaj cu ajutorul unei scări de pompieri. Alți polițiști i-au ridicat pe cei aflați în corturi, pe peluză, iar în două ore zona a fost curățată. Potrivit Reuters, circa 50 de manifestanți au fost arestați și preluați, cu mâinile legate la spate, într-un autobuz al poliției. CNN arată că o a doua intervenție a NYPD la City College of New York, ridică numărul studenților arestați la 100.

În timpul acțiunii poliției, protestatarii le-au strigat ofițerilor “Rușine!” și “Palestina liberă!”

Oficialii Universității Columbia au anunțat marți că studenții care au ocupat cu forța clădirea Hamilton Hall din campus au fost suspendați și urmează a fi exmatriculați. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a denunțat, tot marți, formele violente ale protestelor studențești, numind ocuparea clădirilor campusului “o abordare greșită”.

La un briefing de presă ținut cu câteva ore înainte de intrarea poliției în campus, primarul New York City, Eric Adams, a spus că preluarea clădiriii Hamilton Hall a fost instigată de “agitatori din afara țării” care nu au nicio afiliere cu Columbia University și că o parte a studenților care protestează “nu sunt pe deplin conștienți de faptul că în mijlocul lor se află actori externi”.

Este a doua intervenție a poliției din New York în campusul Universității Columbia, aflată în centrul protestelor anti-israeliene care s-au răspândit apoi la mai multe instituții de învățământ superior din SUA. Prima a avut loc pe 18 aprilie, când 100 de protestatari au fost arestați.

Proteste au izbucnit, azi noapte, și la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Studenții protestatari pro-palestinieni și cei pro-israelieni s-au încăierat și vandalizat campusul, pictând inclusiv mesaje de tipul “Free Gaza” pe ușile căminelor. Nu au fost persoane rănite sau arestate, dar poliția a suplimentat unitățile din zona campusului. Conducerea UCLA a reacționat, avertizând că studenții care s-au instalat în curtea campusului și refuză să plece vor fi suspendați sau chiar exmatriculați.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday