România, Polonia, Italia, Franța și alte țări au depășit, în 2023, ținta de deficit de 3% din PIB permis de regulamentele Uniunii Europene. În iunie, Comisia Europeană va decide, în cazul fiecărei țări, dacă va deschide proceduri de deficit execsiv (PDE), care în prezent se aplică doar României.

Este aproape sigur că Franța, Italia și Belgia vor fi sancționate, întrucât nu intenționează să se conformeze regulilor. Spania și Cehia, în schimb, susțin că vor reuși să-și readucă deficitul sub ținta de 3% în acest an și că nu ar trebui sancționate. România, Polonia și Slovacia fac presiuni pentru a nu fi sancționate și argumentează că majorarea cheltuielilor militare le-a împins peste pragul de deficit.

Ministrului polonez al Finanțelor a declarat pentru Financial Times că țara sa are cele mai mari cheltuieli pentru apărare (raportat la PIB) din toate țările membre NATO, mai mari chiar și decât ale SUA, motiv pentru susține că situația țării sale este “excepțională”.

Financial Times scrie că țările din Zona Euro ar putea risca amenzi, în cazul în care nu se conformează, în timp ce cele din afara spațiului, cum este și România, ar putea ieși cu imaginea pătată. 

Normele fiscale ale UE au fost suspendate în timpul pandemiei de coronavirus, după care au fost reformate și au intrat, din nou, în vigoare. Reforma a inclus o prevedere legată de o libertate mai mare pentru investiții în domeniul apărării, dat fiind faptul că la frontiera estică a Uniunii, adică la est de România, se desfășoară războiul dintre Rusia și Ucraina. O altă măsură privește programul de achiziții de obligațiuni al Băncii Centrale Europene (BCE), care a sugerat că ar putea exclude țările care nu acționează în conformitate cu recomandările PDE.

Sursă: Financial Times

Foto: Dzmitry Skazau | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday