Potrivit comunicatului de presă emis de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), PIB-ul Germaniei a crescut cu +0,2% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu ultimul trimestru din 2023, după o revizuire care arată o cădere de -0,5% (de la -0,3) pentru perioada respectivă. Analiștii chestionați de Reuters au prognozat o creștere de +0,1% pentru începutul lui 2024.

Destatis a transmis că rezultatele modeste se datorează finanțărilor din sectorul construcțiilor și revenirii exporturilor. În schimb, s-a înregistrat o scădere a cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a fost anul trecut cea mai slabă dintre marile economii ale zonei euro, deoarece costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor au avut efecte puternice asupra acesteia.

Deși se preconizează că inflația va scădea în acest an, se estimează că creșterea economică va rămâne relativ slabă, PIB-ul fiind proiectat să crească doar cu +1,0% în 2025. De asemenea, specialiștii estimează că consumul privat va contribui la un impuls semnificativ de creștere, deoarece se așteaptă ca salariile să crească pe o piață a muncii rezistentă, având în vedere faptul că rata șomajului ajustată sezonier a rămas neschimbată, la 5,9%. “Deși economia germană se luptă de doi ani, situația de pe piața muncii rămâne robustă”, a declarat Daniel Terzenbach, de la Oficiul Federal al Muncii, în prezentarea datelor.

Biroul de statistică a mai arătat că vânzările cu amănuntul au crescut cu +1,8% în martie, indicând o redresare a consumului la sfârșitul trimestrului.

Surse alternative: Destatis, Reuters

Foto: Klaus Oskar Bromberg | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday