Semnale de alarmă asupra economiei românești

Alexandra Predeanu, Country Manager ICAP România

În urma unei analize de risc a companiilor românești, putem observa o tendință de inversare în 2016. S-a redus, surprinzător, numărul companiilor cu risc scăzut, după patru ani consecutivi în care situația se îmbunătățise. Anul trecut, am asistat cum una din cinci companii foarte bune a coborât în zona de risc mediu și ridicat. La toate acestea au contribuit puternic datoriile vechi și lichiditatea mult mai mică. Acum, companiile cu risc scăzut reprezintă doar 4% din totalul universului de companii din România. Asistăm la intrarea pe un drum descendent pentru economia românească?

Îngrijorător este și că segmentul companiilor care prezentau un risc înalt a rămas stabil, deci nu există nicio îmbunătățire în zona celor mai riscante și, ca atare, celor mai rău platnice companii (20 până la 50 de companii din 100 se vor închide, probabil, în următoarele 12 luni).

În ceea ce privește cauza creșterii riscului, conform ICAP*, observăm două elemente importante: gradul mare de îndatorare și lichiditatea scăzută.

Gradul de îndatorare al companiilor analizate se menține peste 50%. La o analiză de suprafață, am spune că a fost înregistrată o îmbunătățire, îndatorarea scăzând de la 70% în 2014, la 63% în 2015. Dar acest lucru înseamnă de fapt că în România, companiile încă își finanțează activitatea majoritar din împrumuturi, nu din fonduri proprii.

Companiile preferă sa plătească datoriile pe termen scurt mai rapid, dar acumulează datoriile foarte vechi care nu numai că rămân, ci se și acumulează dobânzi și alte costuri ale banilor.

Lichiditatea generală, calculată prin împărțirea activelor curente la datoriile curente, indică vești ceva mai bune. Din datele analizate de ICAP*, lichiditatea companiilor din România se pastrează supraunitară (1.03), însă apropierea ei de 1 arată o scădere în capacitatea firmelor de a-și acoperi datoriile pe termen scurt din lichidități, creanțe și stocuri existente.

În 2015, activele și datoriile companiilor sunt aproape egale, ceea ce înseamnă că nu rămâne niciun surplus după plata datoriilor. De aceea companiile întârzie plățile, de fapt, nu se pot descurca altfel.

* Analiza ICAP a fost făcută pe următoarele premise:

 1. A fost selectat un sample de companii, între 250.000-355.000, pentru fiecare perioadă analizata (2014= 355.500; 2015= 250.000; 2016= 354.000);
 2. Companiile folosite pentru analiza plăților restante sunt universul de companii care au primit un rating ICAP valid (A1-E2) pentru anul 2015 (pe baza financiarelor la decembrie 2014);
 3. Perioada analizată este 2014-2016;
 4. Pentru calcularea ratingului, sunt luate în calcul ultimele date financiare disponibile și detaliile companiei (de exemplu: statusul, incidentele de plata) de la sfârșitul anului analizat.

Exemple: ratingul anului 2016 ia în calcul financiarele la decembrie 2015 și detaliile fiecărei companii la 31/dec/2016.

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la Semnale de alarmă asupra economiei românești

 • guranee
  Aprilie 21, 2017 la ora 23:47

  Guraneeeeee ai 11 mii de afisari si 15 comentarii…
  Nebun sa fi sa nu recunosti ca este ceva in neregula.
  Sterge comentariu repede dar pastreaza ideea pentru tine.
  E naspa Gurane…te duci la vale…
  Tic-Tac….

  Răspunde
   
 • Cris
  Aprilie 21, 2017 la ora 14:23

  Ar fi interesant de facut o analiza asupra numarului de certificari ISO pe care le au/sau nu firmele romanesti si de la cine le au.
  Ca daca le au de la RENAR & CO nici nu e de mirare caderea libera…

  Răspunde
   
 • Kristina
  Aprilie 20, 2017 la ora 19:51

  Românii trăiesc fără frică si au cea mai mare libertate 😔.
  degeaba trageți semnale ,peste semnale,
  si pe la TVR,si pe la Digi ,..etc.direcția pt. economie e clară !
  Nimeni nu vrea schimbarea in bine,nimeni nu vrea progresul societății de aici.
  Pe dv.d-nule Guran însă,
  vă astept cu un semnal la radio (adică o emisiune) despre copiii AUTISTI din România, pentru care statul roman se încăpățînează să facă NIMIC .
  dacă se poate d-nule Moise,doar dacă se poate !

  Răspunde
   
 • Eutunoiei
  Aprilie 20, 2017 la ora 13:40

  ”Inpovararea” (daca pui m poate intelege lumea ce este aia…)…continua? Poate raman totusi 2-3 ani de consumat banii europeni din Programul POIM 2013-2020…ca anul asta se pare ca este ”dus cu pluta”… Pana sa incepem sa consumam, numai si numai platim…si cand o sa-ncepem, se termina programul. RO contribuie 7 ani sa cheltuie 3…si atunci cu o cota de 30-40% din contributia platita…Deocamdata suntem cei mai mari sustinatori ai dezvoltarii altora, ca decat sa munceasca banii ”cine nu trebuie”, mai bine-i pierdem…DIN PACATE!!!

  Răspunde
   
 • cornel
  Aprilie 20, 2017 la ora 08:40

  A mai aparut o „bomba” in media referitor la legea salarizarii, parerea mea – faptul ca in viitor impozitul pe salariu, dobanzi, etc nu va mai fi oprit la sursa ci va fi platit de catre angajati/persoane fizice. Mai fratilor, romanii nu au ajuns la acest nivel de educatie financiara, vor cheltui toti banii primiti de la angajator iar la sfarsit de an nu va mai avea de unde sa plateasca impozitul la stat, e simplu. Iar statul va fi in fundul gol pentru ca nu va avea de unde sa incaseze impozitele prognozate. Va fi haos. Or mai veni multe asemenea „bombe”? Cine le-o scoate pe masa pentru ca situatia devine una fara iesire pentru bugetul de stat.

  Răspunde
   
 • vasi
  Aprilie 20, 2017 la ora 00:07

  Inainte ne plangem de mila noua sau companiilor care se pregatesc sa intre in insolventa hai sa vedem si alti factori (in afara de psd) care ne-au adus in situatia asta: majoritatea companiilor locale sunt afectate de concurenta cu bunuri aduse din Asia, totodata majoritatea multinationalelor care dau semne de „oboseala” isi pregatesc zborul tot spre Asia si asta nu pentru ca nu ar fi rentabil sa lucreze la noi ci pentru ca se poate, de fapt UE a deschis cutia pandorei dand liber produselor din Asia (cu aportul lui Merkel si Sarkozi acum vreo 4 – 5 ani). Asa ca inevitabilul se produce, indiferent cine e la putere.

  Răspunde
   
 • MPM
  Aprilie 19, 2017 la ora 20:30

  Vedeti sa nu va amendeze pesedeul cu 1% din capitalul social pentru raspandirea de informatii false… sau sa va dea badea in judecata pe acelasi motiv.

  Răspunde
   
 • Dana
  Aprilie 19, 2017 la ora 13:48

  Lucrurile astea se vad live de cateva luni, eu sunt un simplu angajat, dar vad in jurul meu cum trag firmele sa supravietuiasca de la o luna la alta, cunosc 3 firme care au intrat in insolventa sau in faliment in perioada asta, desi unii vad inca dezvoltare economica … pare ca nu am invatat prea multe din criza care a inceput sa se simta pe la sfarsitul lui 2008.

  Răspunde
   
 • Sin
  Aprilie 19, 2017 la ora 11:30

  Asta e tristul adevar,Statul n-a stiut niciodata sa-si faca un partener din IMM-uri si doar i-a inpovarat prin taxe,impozite,birocratie etc.!
  Dupa trendul economic s-a ajuns la doua categorii care profita: multinationale care nu platesc mare lucru raportat la „optimizarea fiscala” pe care o practica si microintreprinderi care supravietuiesc pe urma contractelor cu institutii publice.

  Răspunde
   
  1. gigi_ciocan
   Aprilie 19, 2017 la ora 20:54

   tu chiar ai vorbit serios acolo :))? . poate nu realizezi dar de 20 „ish” ani , statul inseamna PSD si PSD nu da 2 bani pe mediul privat decat atunci cand trebuie sa le ceara bani….

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase