Toate marile bănci centrale își revizuiesc acum planurile de reducere a dobânzilor, aflate, în unele cazuri la maxime istorice, de teamă că decizia Rezervei Federale americane de a amâna nedefinit o astfel de măsură va pune stres suplimentar asupra propriilor economii, în special printr-o apreciere a dolarului care ar scumpi produsele energetice și ar induce scumpiri ale produselor (cel mai des tehnologice) aduse din SUA.

Financial Times arată că, atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Angliei sau cea a Japoniei, au acum o dilemă legată de planurile de scădere a dobânzilor. Deși inflația în Zona Euro este acum la un nivel mic, de 2%, “problemele legate de inflație ale Fed au o dimensiune globală și alte bănci centrale nu o pot ignora. Mai ales dacă Fed nu poate reduce dobânzile prea curând, asta ar putea stimula aprecierea dolarului, ceea ce provoacă stres pentru economia europeană și limitează capacitatea altor bănci centrale de a reduce dobânzile”, a comentat James Knightley, economist șef la ING, în New York.

Înalți oficiali ai BCE și ai Băncii Angliei susțin că nici Europa, nici Marea Britanie nu se confruntă cu aceleași probleme legate de inflație pe care le are SUA și că planurile de reducere a dobânzilor ar trebui păstrate.

Dar piețele au reacționat diferit, iar traderii se așteaptă acum ca BCE să reducă dobânda cu mai puțin decât avea în plan, până la finalul anului. La începutul anului, când inflația din SUA părea că a intrat pe o traiectorie mai fermă descendentă, aștepătările erau ca, în Zona Euro, unde dobânda de referință este la 4% (un nivel record, atins în urmă cu nouă luni), tăierea din acest an ar fi urmat să fie de cel puțin 1,6%. Acum piețele anticipează că BCE nu va putea reduce dobânda de referință cu mai mult de 0,7%-0,8% până la finalul acestui an.

Euro a scăzut cu 3% față de dolar de la începutul anului, până la puțin peste 1,07 USD, dar crește numărul celor care cred că cele două monede de referință ar putea ajunge la paritate până la finalul anului, mai arată FT.

Analiza integrală pe FT.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday