Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a arătat că entitățile chineze beneficiază de subvenții considerabil mai mari din partea statului, în comparație cu cele occidentale, acesta fiind unul din motivele pentru care China are o poziție dominantă în diverse sectoare, de la producerea de panouri fotovoltaice și baterii, până la oțel și aluminiu.

Mai concret, după calculele OCDE, subvențiile oferite de guvernul chinez echivalează cu 3,7% din totalul veniturilor firmelor chineze, față de 0,4% cât este ponderea în cazul companiilor occidentale. Organizația a constatat că cele mai multe beneficii sunt acordate entităților care se ocupă cu topirea aluminiului, cu fabricarea cimentului sau a panourilor fotovoltaice.

Până în prezent, nu au existat studii clare privind impactul subvențiilor de stat asupra importurilor ieftine, scrie Sky News, întrucât măsurarea ajutoarelor de stat este extrem de dificilă. În cel mai simplu caz, ajutorul poate lua forma unor subvenții directe, dar sunt și situații în care țările prevăd impozite mai mici pentru diverse companii sau condiții de împrumut mai avantajoase. Alt factor care îngreunează calculele este lipsa de transparență din partea unor state. 

Actuala analiză a OCDE, deși nu aduce concluzii surprinzătoare, este cea mai cuprinzătoare încercare de până acum de a calcula diferite tipuri de ajutoare de stat și de a face comparații pe regiuni. 

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday