Mii de ruși s-au adunat azi în Parcul Victoriei, unde în complexul memorial uriaș din Moscova, dedicat înfrângerii Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică, s-a deschis o nouă expoziție în aer liber, în cadrul căreia au fost expuse peste 30 de vehicule militare occidental blindate capturate de armata rusă în Ucraina.

În cadrul complexului au fost expuse tancuri de ultimă generație și transportoare blindate din 12 țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța, Suedia, Africa de Sud, Turcia, Australia și Germania. Potrivit BBC, printre exponate se numără și un tanc Abrams american avariat pe câmpul de luptă, un vehicul de sprijin tactic Husky al armatei britanice și un tanc german Leopard.

Specialiștii consideră că expoziția a fost organizată pentru a servi narațiunea Kremlinului conform căreia, în Ucraina, NATO și Occidentul în ansamblu poartă un război împotriva Rusiei. Nici momentul organizării expoziției nu este întâmplător, întrucât, pe 9 mai, Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, adică înfrângerea lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial.

Istoria se repetă“, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că Uniunea Sovietică a organizat și în 1943 o expoziție de tancuri și echipamente militare capturate de la armata germană. “Puterea este în adevăr. Așa a fost întotdeauna. În 1943 și astăzi. Aceste trofee de război reflectă puterea noastră. Cu cât sunt mai multe dintre ele, cu atât suntem mai puternici. Niciun echipament militar occidental nu va schimba situația de pe câmpul de luptă [din Ucraina]“, a precizat ministerul.

Expoziția a fost organizată la câteva zile după ce SUA au aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev și după ce Rusia a înregistrat câștiguri teritoriale în estul Ucrainei, într-un moment în care forțele ucrainene duc lipsă de muniție.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday