Departamentul de Justiție al SUA a transmis că Rabotnik (în traducere, “Omul muncii”) pe numele său real Iaroslav Vasinskîi, va sta după gratii 13 ani și șapte luni, și va fi obligat să plătească peste 16 milioane de dolari. El are acum 24 de ani și fusese prins în 2021, în Polonia, după doi ani în care a desfășurat peste 2.500 de atacuri de tip ransomware alături de rețeaua rusească REvil, cunoscută și sub numele Sodinokibi. În final, FBI a reușit să spargă serverele hackerilor și să transmită atât Europol cât și autorităților ruse (deși aceștia nu au atacat niciodată entități din Rusia) informații relevante care au dus la arestarea a cinci dintre membrii grupării, între care și Rabotnik (pe atunci avea 21 de ani).

Între victimele REvil s-au numărat Apple, firma taiwaneză Acer, autorități locale din UK și chiar firme de armament din SUA. În mai 2020, gruparea a pretins că ar fi furat documente ale lui Donald Trump, pe atunci încă președinte al SUA, și a solicitat o răscumpărare de 42 de milioane de dolari. Mai târziu, a publicat 169 de e-mailuri “inofensive” care se refereau sau aveau legătură cu Donald Trump, dar nu este clar dacă furtul de date chiar a avut loc.

Sursă: Departamentului de Justiție al SUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday