Sonda Chang’e-6 a fost lansată de la Centrul spațial Wenchang, din sudul Chinei, cu ajutorul unei rachete Long March-5. Misiunea are ca obiectiv să colecteze și să aducă, pentru prima dată, mostre de pe partea îndepărtată a Lunii, ceea ce ar putea reprezenta un pas major pentru ambițiosul program spațial al Chinei, care vrea să trimită astronauți pe satelitul natural al Pământului până în 2030. Există și un plan de construire a unei baze de cercetare la polul său sudic. Lansarea, în sine, poate reprezinta un test-cheie pentru capacitățile spațiale chineze.

Misiunea va dura 53 de zile, iar sonda va aseleniza într-un crater uriaș, cu un diametru de aproximativ 2.500 de kilometri, format în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Orice eșantioane recuperate de acolo de către Chang’e-6 ar putea ajuta oamenii de știință să cerceteze evoluția Lunii și a sistemului solar în sine, și să furnizeze date importante pentru planurile Chinei. Planul este ca, după colectarea mostrelor, robotul ar trebui să decoleze și să le aducă pe orbita Lunii, de unde ar urma să fie preluate de un modul spațial care să le aducă pe Pământ.

Pentru a comunica cu stația spațială de pe Pământ, Chang’e-6 va folosi satelitul Queqiao-2, lansat pe orbita lunară în luna martie.

China plănuiește să lanseze încă două misiuni asemănătoare, în 2026 și 2028, pe măsură ce se apropie de obiectivul său din 2030.

China a fost prima și singura țară care a aselenizat pe partea întunecată a Lunii (se numește așa pentru că nu este niciodată vizibilă de pe Pământ), în timpul misiunii Chang’e-4, din 2019. 

Între timp, Statele Unite și-au propus să ducă un echipaj uman pe Lună până în 2026, dar nava Starship, dezvoltată de SpaceX încă nu a trecut testele care să permită acest lucru.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday