Domnule Președinte, chemați-ne la Referendum!

Moise Guran

Unora le e teamă. Mie nu. Adevărul, v-am mai spus asta, trebuie confruntat, dacă e cazul, dar nu ocolit și nici negat. Dacă suntem o nație de hoți trebuie să știm asta. Dacă românilor nu le pasă de corupție și de răul uriaș ce l-a făcut acestei țări, dacă politicianismul pe banii noștri convinge mai mult de jumătate din populație, trebuie să nu mai ascundem acest aspect. Dacă în această țară viitorul nu mai poate fi construit fără duplicitate, fără cârdășia călduță, fără acceptarea compromisului moral… în fine, dacă unii dintre noi ar trebui să plece definitiv din România, atunci haideți să votăm pentru asta.

Din punct de vedere legal președintele poate consulta națiunea prin referendum, în probleme de interes național (Art 90 din Constituție). În acest moment, problema unor grațieri colective și a modificărilor Codului Penal ce ar face scăpați câțiva infractori sus-puși, este o problemă ce divizează societatea noastră, fiind inițiată de un partid care a câștigat alegerile cu o largă majoritate, dar le-a câștigat fără o dezbatere pe această temă.

Strict tehnic, decizia referendumului nu depinde de Parlament, dacă Președintele îl proclamă. Guvernul este obligat să-l organizeze. Apoi urmează o campanie, o dezbatere națională, în care putem intra cu toții (fără apăsarea independenței politice pe care noi jurnaliștii o avem în campaniile electorale) pentru ca în final, toți cei care doresc să își exprime opinia o pot face prin vot.

Tot din punct de vedere tehnic, convocarea imediată a unui referendum nu împiedică emiterea pe hoțește a unor ordonanțe de urgență de grațiere /modificarea a Codului Penal de către Guvern. Dar o astfel de acțiune ar pune în evidență clar și fără echivoc reaua credință a celor care au în acest moment cârma țării. Nu vor îndrăzni, sunt sigur, căci vom ieși în stradă dacă o vor face.

Apoi, rezultatul referendumului, indiferent care ar fi acela, devine obligatoriu pentru Parlament. Orice lege care l-ar contrazice devine neconstituțională, căci (potrivit Art 2 din Constituție) Referendumul este o formă de exprimare a Suveranității.

Din punct de vedere moral și al consecințelor unui referendum în această problemă, eu am încredere în rezerva de cinste și corectitudine a națiunii noastre. Poate că nu toți suntem vocali, poate nu ne strigăm toți frustrarea pe străzi sau poate nu facem cu toții o corelație între dezvoltarea precară a economiei, nivelul de trai sub potențial al țării și acest flagel cumplit, numit Corupția. Un referendum e o bună ocazie pentru a dezbate inclusiv această relație de cauzalitate. Putem ridica miza și mai sus – Un referendum poate consulta populația inclusiv referitor la înăsprirea pedepselor pentru fapte de corupție, căci la noi acestea sunt din ce în ce mai mici.

Așa cum spuneam, există desigur riscul unor revelații neplăcute ce ne-ar putea face pe unii dintre noi să luăm decizia de a părăsi România, considerând că această țară e fără de scăpare. Dar da, avem dreptul să știm, inclusiv asta. Avem dreptul să optăm, ca oameni liberi, pentru noi și pentru copiii noștri. Și, orice vor spune românii la un astfel de referendum, cred că e timpul să alegem mai clar, mai fără echivoc, viitorul, fiecare dintre noi pentru el și noi toți ca o națiune.

UPDATE: Pentru că mulți întreabă ce s-a întâmplat cu rezultatul Referendumului din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari… Este adevărat că rezultatul său nu a mai fost pus în practică, dar, ulterior, în 2012, când s-a pus din nou problema modificării Constituției, Curtea Constituțională a statuat că nicio modificare nu se poate face fără a se ține cont de rezultatul acelui referendum. Astfel s-a consfințit, cel puțin, o practică în această materie, cea a ridicării rezultatului unui referendum la un nivelul de forță pe care nici măcar o lege constituțională (aprobată în Parlament cu majoritate calificată) nu îl poate bate. Doar un alt referendum poate înfrânge rezultatul unui referendum. Desigur, se poate aduce argumentul că rezultatul referendumului de suspendare a președintelui din 2012 (invalidat) ar fi trebuit să producă de asemenea efecte. Dar a produs. Faptul că Traian Băsescu nu a demisionat imediat după aceea, a condus la rezultatul dezastruos la alegerile parlamentare din 2012. Băsescu a rămas președinte până în 2014, sacrificând practic România… dar asta e altă discuție. Ideea e că niciun politician nu poate ignora un referendum, fără costuri uriașe.

 

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

329 răspunsuri la Domnule Președinte, chemați-ne la Referendum!

 • Stelian
  Februarie 25, 2017 la ora 19:35

  Cata ipocrizie la PSd!!!
  Parlamentul majoritar PSd (d-ul mic este de la marimea democratiei acestul partid) da un aviz favorabil referendumului propus de presedinte, ca pe urma sa-i ceara presedintelui sa nu mai organizeze referendumul. Nu am cuvinte sa calific asa ceva. Sa fiu in locul presedintelui le-as da cateva „palme” cu acest aviz favorabil pe care l-au dat si le-as spne ca cei care vor ca pesedintele sa stopeze referendumul de fapt sunt impotriva hotarari prlamentului care a dat un aviz favorabil referendumului.

  Răspunde
   
 • Radu Mioara
  Februarie 23, 2017 la ora 11:26

  As dori ca intrebarea de la referendum sa fie:CETATENI / TOVARASI SUNTETI DE ACORD SA SE DEA O LEGE PENTRU CONTROLUL LEGALITATII AVERILOR / modul cum s-au facut averile ( fara asa numitele mosteniri de la matusi inventate sa de la parinti care nu a fost niciodata bogati ).Acesta intrebare este legata direct de coruptie. Averile facute din afaceri cu statul sunt sub semnul intrebarii si eu nu le cred cinstite.Daca poporul este de acord cu hotia sa o spuna deschis ca sa nu mai speram ca prostii la fiecare alegeri ! O sa devenim un popor de depresivi si de indiferenti.Persoanele care primesc foloase pentru vot sa nu mai aiba dreptul la vot timp de cel putin 10 ani iar cei care mituiesc sa nu ,mai aiba dreptul sa intre in parlament, guvern si functii publice.

  Răspunde
   
 • Grab Dorel
  Februarie 14, 2017 la ora 15:18

  va rog sa nu ma faceti sa-mi schimb parerea despre dv si sa-mi dezabonati adresa. linkul pe care il trimiteti nu este functional, nu mai vreau sa primesc notificari de la dv. Mul;tumesc!!!

  Răspunde
   
 • Dragos Valentina
  Februarie 12, 2017 la ora 14:54

  – Nu v-a suparati, dar nu credeti ca este mai usor de intrebat : ,,Vreti cu IOHANIS sau fara IOHANIS ?”
  – Pentru urmatoarele motive ; 1) In primul rand ca referendum-ul il solicita d-lui. , 2) in al doilea rand, intrebarea ( Vreti ca Romania sa fie condusa de hoti si corupti, iar lupta anticoruptie sa fie slabita?) este o intrebare care forteaza raspunsul NU, si 3) pentru ca printre ,,hoti si corupti” este si d-lui cu toate controversele posibile. V-a multumesc !

  Răspunde
   
 • Dragos George
  Februarie 12, 2017 la ora 14:52

  – Nu v-a suparati, dar nu credeti ca este mai usor de intrebat : ,,Vreti cu IOHANIS sau fara IOHANIS ?”
  – Pentru urmatoarele motive ; 1) In primul rand ca referendum-ul il solicita d-lui. , 2) in al doilea rand, intrebarea ( Vreti ca Romania sa fie condusa de hoti si corupti, iar lupta anticoruptie sa fie slabita?) este o intrebare care forteaza raspunsul NU, si 3) pentru ca printre ,,hoti si corupti” este si d-lui cu toate controversele posibile. V-a multumesc !

  Răspunde
   
 • -X-
  Ianuarie 30, 2017 la ora 10:29

  Niciodata nu as fi crezut ca dupa douazeci si sapte de ani de la evenimentele din ’89 romanii pot fi manipulati cu aceeai usurinta … de parca pe noi istoria nu ne-a invatat nimic !

  Răspunde
   
 • Emillian
  Ianuarie 25, 2017 la ora 20:05

  P.S. 2 ….sigur, presedintele si-a asumat un MARE RISC-DACA NU VA FI INTELES si va pierde referendumul: tovarasii se vor da peste cap sa-l rastoarne=sa-l suspende, si, in aceasta situatie-iarasi POPORUL- va decide…!(se tot vorbeste -dupa parerea mea -aiurea-ca -vezi Doamne-„sistemul” =face si drege-adica pune si da jos presedinti de stat…);sa-mi demonstreze cineva-PRACTIC- cum pune „sistemul” in urne -sa zicem 6 milioane de voturi pt.presedinte…?!?; si mai intreb ceva-ca NAIVU’- CARE „SISTEM”=cel ROSU sau celalalt: nu e prea clar:de alta CULOARE…??

  Răspunde
   
 • Emillian
  Ianuarie 25, 2017 la ora 19:49

  P.S.-Ideea e ca presedintele Iohannis -sa nu dea inapoi si- sa FORMULEZE: CLAR, RASPICAT.FERM -in TEXTUL INTREBARII(INTREBARILOR) supus (-e) referendumului exact si -la obiect- ce a sustinut in iesirea publica,astfel -ca poporul- sa inteleaga exact ce se doreste…!(adica- IN ESENTA- infaptuirea NEDISCRIMINATORIE -A JUSTITIEI…!

  Răspunde
   
 • Emillian
  Ianuarie 25, 2017 la ora 19:32

  1. Referendumul-presedintelui Iohannis -e perfect constitutional..!; art.74- din constitutie- la care fac „trimitere” „dusmanii”lui Iohannis si ai poporului se refera la initiativa legislativa -care e cu totul altceva decat referendumul, dar tovarasii nostri= VOR SA INDUCA -SUBLIMINAL -mutatis mutandi-ca tema referendumului nu ar fi constitutionala..!,in plus -mai vor sa induca si ideea ca- prin votul la referendum-cetatenii ar vrea sa „impiedice” gratierile si amnistiile-ASA…IN GENERAL- pe cand- IN REALITATE- cetatenii vor sa impiedice-UN ANUMIT TIP DE GRATIEI SI AMNISTII=adica pe cele FRAUDULOASE, cu anumite TINTE,adica -ce mai TURA -VURA: pe sleau: CLIENTELA POLITICA …! 2. Proiectul ordonantei de urgenta privind ABUZUL DE PUTERE(=calcarea legii in picioare)si NEGLIJENTA IN SERVICIU este o alta „bazaconie” a tovarasilor- cu aceeasi adresa= CLIENTELA POLITICA,dar cu 2 OBIECTIVE MAJORISSIME: salvarea din ghearele justitiei si:…FURTUL MASIV,DE ORIUNDE SE POATE FURA-PANA LA CUANTUMUL DE 200.000 de lei,fara nici o problema pt. AUTORI..!!( de ex.,asa cum am mai aratat:furtul din salariile si pensiile cetatenilor,chipurile=”prin erori de calcul”-sau de-a dreptul-furt din cuanumul veniturilor lunare -baza de calcul a pensiilor=asa cum eu am patit-o..!de ani buni,fiind si in prezent furat din pensie…!)

  Răspunde
   
 • Emillian
  Ianuarie 25, 2017 la ora 18:29

  …intr-un fel, problema „referendumului”(lasand la o parte faptul ca -eu am convingerea ca nici macar nu au fost 50 % votanti la urne..! eu–de ex. am votat pt.presedinte intr-o sala a scolii..,iar la referendum -nu m-am prezentat…) din 2009-..cu 300 de parlamentari -a fost „rezolvata”…adica- prin faptul ca initiatorul-Basescu si partidul lui =PDL=”dreapta” stangii-=FSN-ului) a pierdut alegerile parlamentare din 2012=practic- poporul A DECIS (transad problema)= un parlament- cu cu 2 Camere si „n”-spe sute de locuri…!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 25, 2017 la ora 16:34

  Cetățenii se pot pronunța, firește, cu privire la lupta anticorupție, doar că rolul pronunțării cetățenești este unul strict consultativ. Ori, Președintele știe deja că cetățenii sunt favorabili luptei anticorupție, iar dl Dragnea a devenit unul dintre susținătorii referendumului pe această temă, domnia-sa însuși declarându-se fervent luptător anticorupție.

  Răspunde
   
 • Marius
  Ianuarie 24, 2017 la ora 23:02

  ci macar o intrebare referitoare la lupta anti-coruptie nu e constitutionala – avand in vedere tratatele internationale ratificate si asumate de Romania cu organismele UE despre lupta anti-coruptie pana in 2020 – caracter international – si ne intoarcem la art. 74 unde cetatenii nu se pot pronunta asupra problemelor cu caracter international

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase