Cele aproape jumătate de milion de monede au fost fabricate într-un atelier din Toledo, de un grup de zece cetățeni chinezi. Poliția spaniolă i-a identificat cu ajutorul Europol, pentru că monedele au fost plasate treptat, în mai multe țări europene, dar investigația a durat șase ani. Poliția spaniolă a descris căutarea falsificatorilor de monede ca fiind “extrem de dificilă și de lungă, nu numai din cauza naturii secrete a organizației ci, de asemenea, a dificultății de a putea urmări o pistă, ceea ce este caracteristic în cazurile în care monedele sunt falsificate”. 

Dacă bancnotele false sunt relativ ușor de identificat, având anumite marcaje ce nu pot fi replicate de falsificatori, în cazul monedelor dificultatea crește. În cazul Euro, există un test unic, care poate fi realizat cu un dispozitiv certificat de detectare a monedelor contrafăcute, însă specialiștii de la Banca Federală a Germaniei sfătuiesc oamenii să fie atenți la anumite aspecte ale monedelor Euro. 

“Pe o monedă reală, imaginea imprimată iese în evidență comparativ cu restul suprafeței monedei, iar toate contururile pot fi văzute clar. În schimb, imaginea de pe monedele contrafăcute este adesea slab imprimată, iar suprafața poate conține pete, linii sau crestături” precizează Bundesbank. 

De asemenea, din motive de securitate, dar și pentru ca persoanele nevăzătoare să poată distinge mai ușor monedele între ele,marginea monedei are o crestătură caracteristică. Simbolurile imprimate pe marginea monedelor false sunt adesea nedefinite și acoperite de crestături. În comparație, pe monedele reale de 2 euro, simbolurile pot fi clar identificate; distanța dintre acestea și cuvintele de pe marginea monedelor diferă, de asemenea, atunci când se compară monedele false cu cele reale”. 

Mai important, monedele Euro reale pot fi detectate ușor cu ajutorul unui magnet. Deși sunt realizate dintr-un aliaj neferos, secțiunea din mijloc a monedelor de 1 și de 2 euro este ușor magnetizată. “Aceasta înseamnă că monedele sunt atrase ușor de un magnet, dar nu se lipesc de acesta și vor cădea dacă magnetul este scuturat ușor”, se mai arată în ghidul de detectare al monedelor false.

Sursa: DW

Sursa foto: Andriskk37 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday