Potrivit Politico, țările UE urmăresc cu atenție evoluția virusului H5N1, care în SUA pare că a trecut la bovine, într-o formă mutată, dar încă nu există nicio dovadă că s-ar transmite de la om la om. “Infectarea bovinelor de lapte din SUA sunt cu o tulpină de H5N1 care nu a fost detectată în Europa. Urmărim îndeaproape situația și posibila ei evoluție”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Comisia Europeană a precizat că amenințarea la adresa sănătății umane rămâne scăzută pentru publicul larg.

Joi, autoritățile din Statele Unite au găsit urme inactive ale virusului în aproximativ una din cinci mostre de lapte vândute în supermarketuri, însă Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a dat asigurări că sănătatea oamenilor nu este în pericol și că laptele pasteurizat poate fi consumat în siguranță, deoarece virusul este distrus în procesul de fierbere. FDA a precizat, totuși, că este nevoie de teste suplimentare de laborator pentru a determina dacă particulele au capacitatea de infectare. Europa nu importă cantități mari de lapte din SUA, acestea fiind “foarte aproape de zero”. 

Specialiștii explică faptul că virusul nu putea trece de la păsări la mamifere decât în urma unei mutații. Gripa aviară este considerată un risc pandemic de zeci de ani, dar până acum a afectat în principal păsările. Astfel, Paul Digard, profesor de virusologie și specialist în gripă la Universitatea din Edinburgh (Scoția), explică: “Din punct de vedere istoric, consideram că vacile prezintă un risc foarte scăzut în ceea ce privește gripa A (un subgrup al gripei care provoacă îmbolnăviri la oameni și care include virusul care se răspândește acum la bovine). Totuși, acest fapt crește cu o treaptă evaluarea amenințării pentru oameni”

Gripa aviară a început să infecteze vacile și se răspândește rapid în Statele Unite, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință. Tulpina în cauză, numită de cercetători H5N1, a început să se răspândească de la păsări, la capre și vaci, și, deși până acum nu există nicio dovadă privind capacitatea virusului gripei aviare de a se transmite de la om la om, săptămâna trecută, Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că riscul de răspândire la oameni a noii tulpini reprezintă o “preocupare enormă”. Gripa aviară infectează rareori oamenii, dar, în acele cazuri, este adesea fatală. Datele OMS arată că rata de mortalitate a oamenilor infectați, din 2003 până în prezent, este de 52%. 

Sursa: Politico

Sursa foto: Roman Melnyk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday