Update, ora 18: Comandantul șef al Armatei Ucrainene, Olexandr Sîrskîi, a declarat că situația de pe front a escaladat în ultimele ore, din cauza atacurilor puternice ale Rusiei pe întreaga linie a frontului. Având în vedere gravitatea situației, soldații ucraineni au fost nevoiți să se retragă și să se mute la vest de regiunile Berdîciv, Semenivka și Novomykhailivka din Donețk.

Sîrskîi a transmis că “cea mai dificilă situație este în direcțiile Pokrovske și Kurakhove, unde continuă luptele aprige. Inamicul a desfășurat până la patru brigăzi în aceste zone și încearcă să dezvolte o ofensivă la vest de Avdiivka și Maryinka, făcându-și drum spre Pokrovsk și Kurakhove. Unitățile Forțelor de Apărare s-au deplasat către noile aliniamente. În general, inamicul a obținut unele succese tactice în aceste zone, dar nu a reușit să obțină un avantaj operațional. Trupele ucrainene îi provoacă inamicului pierderi maxime, atât de soldați, cât și echipamente militare”. 

Situația rămâne în continuare tensionată în Zaporojie și Herson. Totuși, comandantul susține că Armata Ucraineană a reușit să obțină rezultate pozitive, prin îmbunătățirea poziției tatice din Sinkivka, pe direcția Kupiansk (Frontul de Est), și în zona pădurii Serebryanskii, pe direcția Liman. În nord, rușii continuă să bombardeze așezările de frontieră din regiunile Sumîi și Cernihiv.

Știrea în forma inițială: Rușii au lărgit breșa făcută la NV de Avdiivka, iar ISW evaluează acum că vor reuși “să facă câștiguri tactice semnificative în săptămânile următoare”, înainte ca armamentul trimis de SUA să ajungă pe front. Ucrainenii au bombardat din nou baza Geankoi (Crimeea), cel mai probabil cu muniție ATACMS.

Informațiile privind avansul tactic al rușilor la NV de Avdiivka (lângă orașul Donețk) sunt acum confirmate vizual, iar ambele armate concentrează rezerve în zonă, rușii pentru a lărgi breșa făcută în apărarea ucraineană zilele trecute, iar ucrainenii pentru a opri înaintarea acestora. Deși Comandamentul Ucrainean anunță, duminică dimineața, că peste o mie de soldați ruși au fost uciși în cele peste 70 de situații de luptă, desfășurate ieri pe întregul front, înaintarea Armatei Ruse la Avdiivka este acum greu de pus la îndoială.

În analiza sa zilnică, ISW arată că forțele ucrainene se confruntă cu o situație dramatică și rememorează faptul că, în decembrie, evaluarea președintelui Zelenski (într-o discuție cu parlamentarul american Mike Johnson, relatată de Politico) era că forțele sale “vor putea rezista cu munițiile existente până în martie-aprilie”. Cum acest termen a fost depășit înainte ca ajutorul militar american să poată ajunge pe front, “forțele ruse vor obține probabil câștiguri tactice semnificative în săptămânile următoare”, arată ISW, care precizează însă și că “sosirea ajutorului SUA pe front, în următoarele săptămâni, va permite forțelor ucrainene să abordeze actualele constrângeri de material și să consolideze operațiunile ofensive rusești în curs”.

ISW evaluează că, în această fază, Armata Rusă urmărește probabil capturarea orașului Ceasiv Yar, aflat la vest de Bakhmut, care ar putea fi “un obiectiv semnificativ din punct de vedere operațional pentru preconizata ofensivă rusă din această vară”.

Totuși, mai arată Institutul, odată aprovizionate cu muniții, forțele ucrainene ar trebui să poată împiedica Rusia să facă câștiguri teritoriale semnificative în timpul ofensivei din această vară: “Armata rusă se confruntă cu constrângeri privind cantitatea de echipamente moderne și eficiente pe care le poate și va putea să le desfășoare în Ucraina, iar eficiența generală de luptă a formațiunilor și unităților ruse continuă să scadă pe măsură ce acestea suferă degradarea în Ucraina. Forțele ruse se bazează în parte pe avantajele lor cantitative în echipamente și număr de oameni, pentru a exercita o presiune constantă și crescândă asupra forțelor ucrainene”, mai arată ISW.

În decursul nopții de sâmbătă spre duminică, pe rețele ruse din Crimeea au fost raportate explozii puternice la baza militară Geankoi, din nordul Crimeei ocupate. Blogerii ruși au susținut că ucrainenii au atacat din nou unitatea militară cu rachete ATACMS (cu rază mai lungă, de până la 150 km), la fel cum au făcut-o și în urmă cu două săptămâni. Geankoi este un punct nodal de aprovizionare pentru Frontul de Sud.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday