Liderul de la Beijing a început cea mai amplă restructurare a armatei din aproape ultimul deceniu, concentrându-se pe forțele strategice bazate pe tehnologie, echipate pentru ”războiul modern”, pe măsură ce lupta dintre China și SUA pentru leadershipul militar se intensifică, într-o regiune plină de tensiuni geopolitice, scrie CNN.

Într-o mișcare surpriză săptămâna trecută, liderul chinez Xi Jinping a abandonat Forța de Sprijin Strategic (SSF), o ramură militară pe care a creat-o în 2015 pentru a integra capacitățile de război spațial, cibernetic, electronic și psihologic ale Armatei Populare de Eliberare, ca parte a unei revizuiri radicale a forțelor armate. În locul acesteia, Xi Jinping a înființat Forța de Sprijin Informațional, despre care a spus că este ”un nou braț strategic al PLA și o bază esențială a dezvoltării și aplicării coordonate a sistemului informațional al rețelei”. Conform liderului Chinez, noua structură va juca un rol important în a ajuta armata chineză ”să lupte și să câștige în războiul modern”.

Experții din armata chineză spun că reorganizarea sporește controlul direct al lui Xi Jinping asupra capacităților strategice ale PLA și subliniază ambițiile Chinei de a stăpâni mai bine AI și alte tehnologii noi, pentru a se pregăti pentru ceea ce ea numește ”războiul inteligent” al viitorului. Restructurarea urmează epurării majore pentru corupție a armatei chineze, anul trecut, în urma căreia au fost înlăturați generali puternici și a zguduit forța de rachete, o ramură de elită care supraveghează arsenalul de rachete nucleare și balistice din China, în creștere rapidă.

La o conferință de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China a sugerat că Forța de Sprijin Strategic a fost împărțită în trei unități – Forța de Sprijin Informațional, Forța Aerospațială și Forța Ciberspațială – care vor răspunde direct Comisiei Militare Centrale, corpul aflat în vârful lanțului de comandă militar condus de Xi. Sub noua structură, PLA (Forțele Armate Chineze) este formată acum din patru ramuri: armata, marina, forța aeriană și forța de rachete.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday