Stratul protector de ozon al Pământului a fost deteriorat, în ultima jumătate de secol, prin folosirea clorofluorocarburilor și a altor substanțe chimice, care între timp au fost interzise. Dar, pentru că acestea au o durată lungă de viață, vor mai trece decenii până vor fi eliminate complet din atmosferă și până nu se vor mai forma găuri în pătura protectoare.

Cea mai mare parte a distrugerilor provocate stratului au loc deasupra Antarcticii, iar când se formează gaura (între septembrie și noiembrie sau în “primăvara antarctică”), indicele UV are o valoare dublă. Cercetătorii arată că viețuitoarele sunt protejate, de obicei, de straturile de zăpadă, pe uscat, și de cele de gheață, pe mare. Dar o serie de evenimente neobișnuite, care au avut loc între 2020 și 2023, au făcut ca gaura din stratul de ozon să persiste până în decembrie, când începe “vara antarctică”, iar sezonul de reproducere la pinguini și foci atinge vârful. Din această cauză, mai multe raze ultraviolete pătrund prin stratosferă și afectează ochii puilor, care nu sunt în niciun fel protejați.

Între evenimentele neobișnuite, au fost fost incluse incendiile de vegetație din Australia, o erupție uriașă a unui vulcan subacvatic din Tonga și trei ani consecutivi de manifestare a modelului climatic La Niña, care duce la scăderea apelor de suprafață în Oceanul Pacific. Cenușa de la vulcan și de la incendiile de vegetație poate ajunge până în stratosferă, afectând pătura de ozon, care se află la 60 de kilometri deasupra Pământului.

De asemenea, topirea gheții facilitează pătrunderea razelor UV în apă, unde afectează atât fitoplanctonul cât și krillul antarctic (o specie de crustacee), ambele aflate la baza lanțului trofic.

Totuși, sunt încă puține studii care stabilesc modul în care radiațiile UV afectează animalele din Antarctica, iar cele mai multe dintre ele sunt simulări făcute în grădinile zoologice, unde speciile sunt ținute sub lumina artificială pentru a observa modificări de comportament sau alte efecte. 

Sursă: Science Alert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday