Ciolo, ce-ar fi să înveți să dai cu sec?

Îmi scrie un cetățean pe facebook: „Am tot auzit zilele astea ca se scoate taxa de mediu si se introduce in pretul carburantilor. Eu am platit anul trecut o taxa de mediu de 2989 de euro la masina cumparata noua. Acum daca se introduce taxa in pretul carburantilor eu ce fac? Mai platesc o data taxa de mediu?”  Băi ce înseamnă să fii om pățit în România! Vezi altfel lucrurile decât atunci când ești politician în campanie, dar chiar și decât atunci când ești ministru de Finanțe, cu șofer! Ia să fi avut domnu Dragnea o experiență de asta în portofoliu, altfel ar fi înțeles nește taxe… Eu îl suspectez de multe pe Dragnea (de unele a fost și condamnat) dar numai de prostie nu-l suspectez.

dragnea poker

La vremea la care a venit PSD-ul cu programul lui de guvernare v-am avertizat că ce băltăie ei pe acolo cu impactul de 0,1% din PIB al celor 102 taxe, așa ceva nu există. Nu că nu e bine să nu mai plătim taxe tv, consulare, timbru de mediu… eu sunt de acord să se desființeze, dar nu pe păcăleli, să fim conștienți când plecăm la luptă cu ce avem de furcă!

Acum chiar reprezentanții PSD recunosc faptul că impactul anunșat inițial reprezintă doar desființarea taxelor pentru televiziunea și radioul public, iar restul sunt bășca. Ministerul de finanțe a făcut și el un calcul, cam la repezeală zic eu și acela, și a ajuns la concluzia că impactul este de 1,6 miliarde de lei, deci de cel puțin trei ori mai mare decât cel anticipat inițial de domnul Dragnea. Cum se umple gaura? Din creșterea economică zice Dragnea, că așa spune oficial Comisia de Prognoză. Problema cu comisia de prognoză este că ea zicea și în 2009 că suntem bine, nu ne afectează criza, iar realitatea s-a dovedit cu vreo 10 miliarde de euro mai dură.

Așa că, cel mai probabil, guvernul Cioloș va ataca la Curtea Constituțională proiectul lui Dragnea, acțiune pe care mizează și Dragnea însuși, căci dacă nimeni nu atacă proiectul problema va deveni chiar urâtă. Nu acum în campanie ci după aceea, după ce trece euforia alegerilor. Lasă faptul că scoaterea taxei tv schimbă implicit niște legi organice, căci, de exemplu și modul de achiziții al TVR se schimbă dacă finanțarea se face de la buget (cred că o să leșine Zgabercea când și-o da seama ce i-a făcut prietenul său Dragnea, din greșeală) dar, încă o dată, problema cea mai mare tot de impact este.

Vă spuneam că este făcut la repezeală chiar și calculul celor de la Finanțe, căci el nu include posibilele consecințe ale desființării timbrului de mediu pentru mașini. Asta de îmi scrie mie omul pe facebook… 

Bineînțeles cetățeni! Desființarea timbrului de mediu (la fel de ilegal ca și taxa de înmatriculare) implică returnarea banilor celor care au plătit timbrul, indiferent că vom plăti poluarea în prețul benzinei sau nu. Mai zic o dată, să priceapă și doamna Dragu, care poate n-are Cielo vechi de 17 ani ca mine, la care timbru e 2800 de euro… În cazul desființării timbrului de mediu statul nu pierde numai o sursă de bani la fondul de mediu, cum a zis Dragnea și cum a calculat și ministerul de Finanțe, statul va trebui să dea înapoi cetățenilor toate încasările din acești ani, făcute pe baza timbrului respectiv. Și acolo sunt sute de milioane de euro, dacă nu o fi sărit deja suma de un miliard.

Acum, pornind de la această situație de cacealma politică, nici Dragnea nu e Băsescu și nici Cioloș nu cred că a jucat poker în viața lui. Eu, care am avut o tinerețe mai tumultoasă știu să recunosc o cacealma și mai știu ceva… Când cineva joacă un bluf îi dai cu sec. În cazul cacealmalei taxelor fără acoperire bugetară, am putea spune că Cioloș i-ar da cu sec lui Dragnea dacă NU ar ataca legea la Curtea Constituțională. Cam cum a făcut Băsescu în 2008, când a promulgat în campanie legea care majora salariile profesorilor cu 50%, după care a venit Boc și a dat undo la majorare.

Cioloș ar trebui să fie deștept acum, să învețe să dea cu sec, după care să se apuce de calcule mai serioase decât a făcut ministerul de Finanțe și să propună o soluție chiar deșteaptă pentru a putea susține asta cu taxele.  Sigur că după aia va trebui să ne descurcăm și cu bugetul și cu modificarea legii radioului și televiziunii, și cu o eventuală scumpire a carburanților, dar așa e viața în România, imprevizibilă.

În sine, desființarea taxelor respective e o chestiune bună. Finanțarea găurii lăsate în urma desființării lor, este altceva, este o chestiune pentru oameni serioși. Dar ce, credeați că pokeriștii nu sunt oameni serioși? Sigur, pokeriștii sau politicienii nu au o meserie la fel de cinstită cum au de exemplu comedianții, dar aici deja nu mai vorbim de seriozitate, ci de talent. De principiu, există comediant fără talent de pokerist, dar politicienii se nasc cu talent de comedianți. La ei umorul este cel mai des involuntar, se fac singuri de râs, totul este să-și găsească la momentul oportun pe cineva care să le dea cu sec.

PS După ce am publicat articolul critic legat de programul de guvernare al PSD, domnul Dragnea a publicat un interviu (care pare plătit) pe un site dubios (dintre ălea de au făcut clickbait pe #Colectiv, nu dau link) în care reporterul a pus fix întrebările care-i trebuiau ca să-mi răspundă punct cu punct la articolul despre tortul otrăvit al PSD. Numai că nu m-a nominalizat, că dacă o făcea preluam și eu articolul, gratis, că eu nu iau bani, dar îl și comentam, desigur. Un alt domn de la PSD (unul care deși e cadru didactic la ASE n-a avut în viața lui curaj să vină într-o dezbatere cu mine) mi-a răspuns tot fără argumente și tot într-un stil de ba pe-a mă-tii, tot fără să mă nominalizeze, pe blogurile Adevărul. Nu știu nici ăsta dacă era plătit sau dacă Adevărul își pune blogul egal la dispoziție și domnului Pleșu și pentru alți filozofi de (hahaha!) un calibru ceva mai mic. Treaba lor…

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Ciolo, ce-ar fi să înveți să dai cu sec?

 • Alina
  Octombrie 31, 2016 la ora 17:40

  Felicitari Dana, vorbesti putinii oameni de afaceri intreprinzatori. Ce te faci insa daca alegi sa fii de exemplu medic, sau profesor? Fraierii aia care-ti fac bine odraslele sau ti-i invata sa faca o adunare. Sau inginer, sau cercetator. E vina fraierilor ca n-au invatat economie si marketing, nu?
  Tu esti un caz aparte, v-ati asfaltat singuri strada (apropo, felicitari ca v-ati „organizat” si ati dat spaga, ca banuiesc ca stii ca-i ilegala treaba), cu toate ca dati ca niste nauci aproape o treime din venituri statului, cheltuielile la noi cu angajatii fiind de-a dreptul grotesti.
  Nu asteapta nimeni casa si masa de la clasa politica, dar asteapta de exemplu legi clare neinterpretabile, o infrastructura mai buna, asteapta sa nu se permita lovirea cu barosul la singurii piloni care sustin o societate normala: cultura si sanatatea. Stiu stilul celor ca tine, voi aveti apucaturi de trib si v-ati invatat sa va croiti un trai de lux pe o gramada de gunoi. Cand, la o privire mai atenta la gloata dresata sa se hraneasca cu promisiuni, cei ca tine ar trebui sa-i traga de urechi pe dementii din parlament.

  Răspunde
   
 • Virgil
  Octombrie 29, 2016 la ora 12:08

  Mi se pare evident faptul ca PSD nu își dorește guvernarea în perioada imediat următoare alegerilor parlamentare. Eliminarea taxelor reprezinta un punct important din strategia lor în acest sens.

  Răspunde
   
 • Dana
  Octombrie 29, 2016 la ora 09:31

  Nu am idee cu cine sa votez,absolut deloc…Probabil voi face iar°ala bala portocala°cu ochii inchisi….Sincer vreau ca lucrurile sa ramina la fel,nu vreau scutiri de taxe,majorari sau alte porcarii…Nu am credite,nu am datorii,n-am luat un leu de la statul roman,nici macar un medicament compensat in viata mea,pana si vaccinurile copilului meu le-am comandat…Nu m-a deranjat sa dau spaga la medici sau profesori niciodata…Asfaltul de pe strada unde am vila,l-am platit eu si vecinii mei…Asa si?Arata de 100 de ori mai bine ca cel facut de primarie…Atata va masturbati mintea cu alegerile astea…In tara asta fiecare e pe cont propriu,fiecare se descurca cum poate,ne adaptam si ne organizam…Oamenii normali la cap nu asteapta casa si masa de la clasa politica…Cunosc multa lume carora nici nu le pasa cine guverneaza tara asta,mie inclusiv…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 28, 2016 la ora 11:32

  Pentru „call” tre’sa platesti „bet”-ul. Doar ca dl Ciolos este intr-un fel de „blind”. Domnia sa este obligat sa accepte „pariul” parlamentului, fara precizarea sursei de finantare. Daca „da sec” o face pe banii nostri, pentru ca guvernul si parlamentul (dominat de Dragnea (PSD), Tariceanu(ALDE) etc., joaca poker cu vietile noastre. Daca plateste „pariul” si „arbitrul” (CCR) nu intervine in joc, PSD „se frige”, pentru ca stim cu totii ca a jucat la cacealma. Dar o cacealma stiuta de toti nu mai este cacealma! Daca guvernul accepta tampenia „102”, atunci „sec” inseamna sa lasi PSD sa castige alegerile si sa vezi de unde scoate apoi banii. Asta este, insa, o tampenie si mai mare. Putem sa-i dam pot-ul de pe-acum si sa anulam alegerile. Stim bine, pentru ca s-a mai intamplat, odata venit la putere un guvern PSD (ori, poate, altul) NU va putea desfiinta taxele respective si NU va putea aplica legea facuta chiar de ei! Asadar, acesta este cumva un articol de promovare in alegeri a PSD? Eu ma astept ca CCR sa oblige parlamentul sa respecte Constitutia si sa indice sursa de finantare a deficitului creat prin desfiintarea taxelor. Si astept o reactie lucida si ferma a guvernului…Romania NU este masa de joc pentru amatorii de poker pe banii altora.

  Răspunde
   
 • ??????
  Octombrie 27, 2016 la ora 15:16

  Observati totusi ca prin „digitalizarea” TVR acestia incaseaza abonamente de la beneficiari ,dar domnul Guran nu mai lucreaza cu TVR-ul ?

  Răspunde
   
 • clasic
  Octombrie 26, 2016 la ora 22:29

  clasic… ca si problema celor imprumutati in euro nu in chf :))))

  Răspunde
   
 • Sorin
  Octombrie 26, 2016 la ora 20:56

  Moise, știi ce nu înțeleg eu? Întotdeauna, când se pune problema desființării unei taxe, apare întrebarea: Cu ce acoperim gaura, deficitul?
  Cred că problema nu se pune corect. Mi-am proiectat un buget de cheltuieli fundamentat pe veniturile estimate din diferite taxe și impozite. Dacă desființez o taxă, logic ar fi să îmi refac bugetul de cheltuieli în funcție de noile venituri estimate și nu să mă gândesc că gaura aia trebuie umplută. De unde? Din alte taxe sau din majorarea celor rămase?

  Răspunde
   
  1. Val
   Octombrie 29, 2016 la ora 02:07

   @Sorin
   Ai vrut tu să zici ceva dar nu prea ți-a ieșit.
   A scris foarte clar în articol, desființarea unor taxe nu este un lucru rău. A dat exemplu timbru de mediu, desființarea ei, nu numai că nu mai aduce venituri la buget dar provoacă și o mare gaura în buget.

   Răspunde
    
 • Sergiu L
  Octombrie 26, 2016 la ora 20:36

  In dorinta de a ajunge la putere Dragnea promite orce si face orce. Omul e disperat (si nu doar el) sa puna justitia cu botul pe labe. In aceasta cheie trebuie citite promisiunile si actiunile mustaciosului. Nu e foarte greu sa introduca alte taxe daca vine la guvernare, subtil una cate una nu 102 odata. Cat despre Ciolos, prefer sa fie franc acum decat sa ma trezesc dupa alegeri cu alte taxe. De politicieni parsivi sunt satul.

  Răspunde
   
 • m
  Octombrie 26, 2016 la ora 20:05

  pai ii da Ciolos cu sec si pune botul Iohannis :))

  Răspunde
   
 • Toma Necredinciosul
  Octombrie 26, 2016 la ora 18:31

  Vad ca pe toti va doare la burta de unde ia guvernul bani pentru a compensa eliminarea acestor taxe.
  Pai din incheierea pentru lucrari publice a unor contracte la preturi corecte si nu de 3-4 ori mai mari decat se incheie intre firme private pentru aceleasi lucrari.
  Aici statul pierde ,la nivel central si local ,din calculele finantistilor ,dar care nu au curajul sa le faca publice din interese de pastrat functia,cam 2,5-3 miliarde de euro. Adica de 3 ori mai mult decat aduceau aceste taxe.

  Răspunde
   
  1. Pop
   Octombrie 26, 2016 la ora 20:44

   Rezolvarea e simpla: inventeaza alte taxe si le aplica prin OUG. Deja e un clasic.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Octombrie 28, 2016 la ora 22:08

    Poate reduce cheltuielile, cine stie?! Ori, pentru mediu, se introduce o taxa suplimentara la vanzarea autoturismelor cu motoare mai mari de 2,5l, se renegociaza redeventele pentru exploatarea resurselor naturale etc. Exista solutii diverse, dar cacealmaua este evidenta pentru ca PSD nici nu lasa impresia ca s-a gandit la vreuna.

    Răspunde
     
 • Sorin
  Octombrie 26, 2016 la ora 16:55

  A scos taxa TV ca televizunea si radioul sa fie finantate de la buget. Buget care provine de unde ? Exact tot din taxele si impozitele platite de noi.

  Răspunde
   
 • Rosioru Ionut
  Octombrie 26, 2016 la ora 16:09

  Interesant articolul si bine punctate anumite idei, insa ma asteptam la mult mai mult de la un om de televiziune cu o bogata cultura (parerea este proprie despre cultura). Si aici ma refer la greseala elementara de gramatica specifica zonei Bucuresti, Ilfov, Prahova si anume folosirea lui „decat” in loc de „doar”

  Răspunde
   
 • Rosioru Ionut
  Octombrie 26, 2016 la ora 16:07

  Interesant articolul si bine punctate anumite idei, insa ma asteptam la mult mai mult de la un om de televiziune cu o bogata cultura (parerea este proprie despre cultura). Si aici ma refer la greseala elementara de gramatica specifica zonei Bucuresti, Ilfov, Prahova si anume folosirea lui <> in loc de <>

  Răspunde
   
 • Liv
  Octombrie 26, 2016 la ora 15:03

  Puteau sa dea un raspuns foarte simplu: ”Acoperim gaura din buget prin abstinenta, adica nu mai furam un an” si cred ca mai aveau acoperire pentru unele reduceri de taxe.
  Prin reducera birocratiei se pot obtine beneficii pe termen lung.

  Răspunde
   
 • Sebi
  Octombrie 26, 2016 la ora 14:52

  Timbrul de mediu nu a fost declarat ilegal ci discriminatoriu si necomform cu legislatia europeana.
  Scopul timbrului de mediu era (cel putin oficial) ca cei care polueaza sa plateasca. In modul in care e aplicat, nu are acest efect, dar asta nu-l face ilegal si doar neconform.

  Răspunde
   
  1. Priveste ca cioara la nuca
   Octombrie 27, 2016 la ora 08:38

   Adevarul este ca tmbrul de mediu cum este rebotezata vechea taxa de prima inmatriculare nu are nimic in comun cu poluarea si cu mediul, vedem distrugerea paraielor de munte, scopul taxei este protejarea intereselor A.P.I.A., altfel ea ar fi fost o suma modica nu o aberatie pt ca in unele cazuri taxa depaseste pretul de achizitie al masinii !
   Daca si amenda minima din Romania este mai mare ca amenda minima din Austria sau Germania, si tot in Germania ca sa-ti inmatriculezi o masina sh costa doar 40 de euro, si totul la un singur birou…

   Răspunde
    
 • Florian
  Octombrie 26, 2016 la ora 14:42

  Ce mi se pare ciudat: pana la acest „prim ministru apolitic”, niciunul nu s-a plans cand primea vreo lege din parlament si nu indraznea sa comenteze ca de unde sursa de finantare. Mai nou si daca o taxa este ilegala la nivelul European, unii il compatimesc pe Ciolos, ca cum s-a descurca… Sa se lase frate, ca oricum e pus deamboulea acolo… Nu suntem chiar toti atat de prosti !

  Răspunde
   
  1. Ion Marius
   Octombrie 26, 2016 la ora 15:22

   Asta pentru ca pana acum in general primul ministru era ales din majoritatea parlamentara si nu avea ce sa comenteze la deciziile partidului.

   Răspunde
    
  2. Ion Marius
   Octombrie 26, 2016 la ora 15:25

   Nu este normal ca politica fiscala sa fie decisa in parlament. Sunt decizii care trrebuie sa apartina guvernului. Daca maine parlamentul din populism decide taierea tuturor taxelor cu 50%, guvernul ce ar trebui sa faca?

   Răspunde
    
  3. A
   Octombrie 26, 2016 la ora 19:26

   Oare?!

   Răspunde
    
  4. Mirela
   Octombrie 26, 2016 la ora 19:39

   Serios? Te doare Neuronul de la atata „gandire” si așa se explica ca ai scos „bijuteria” asta?

   Răspunde
    
   1. Mirela
    Octombrie 26, 2016 la ora 19:42

    Comentariul era pt. Florian … sa nu fie confuzii…

    Răspunde
     
  5. Constantin
   Octombrie 28, 2016 la ora 11:10

   „…de unde sursa de finantare”_” Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.” (Constitutia Romaniei, art.138, alin.5.)

   Răspunde
    
 • Daniel
  Octombrie 26, 2016 la ora 14:26

  Buna ziua ,

  Dar oare de ce nu se gandeste cineva sa faca o lege si pentru masinile vandute si netranscrise de noii proprietari ?
  Un sfert din masinile din Romania circula pe numerele vechiului propietar sau cu procura ….Nu exista nici o legatura intre primarie si politie ….

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 26, 2016 la ora 14:04

  Este din ciclul „Vin alegerile!”. La fel, conversia creditelor in Franci elvetieni. Cei care au terminat de returnat creditul saptamana trecuta vor cere sa li se aplice masura conversiei si lor. Cei care au credite in EUR sau USD vor cere sa beneficieze si ei de acelasi tratament. Cei mai multi, insa, vor considera legea anticonstitutionala. Dl Dragnea considera ca nu are sanse sa formeze guvernul (cu prestatia artistica filmata de STS, ori fara) si foloseste tactica otravirii fantanilor si incendierii holdelor. Mare noroc pe natiunea noastra ca avem in fruntea Partidului si Statului oameni ca dl Dragnea!

  Răspunde
   
 • Ionut
  Octombrie 26, 2016 la ora 13:59

  Fără a fi un expert, înainte de 2007 nu eram în UE – de la care decurg unele scutiri de taxe. Îmi pare logic să existe noțiunea de „taxe vamale”.
  Ceea ce soliciți tu e în tipicul „dar eu sunt mai prost că am plătit? vreau banii!”

  Răspunde
   
 • Grigore
  Octombrie 26, 2016 la ora 13:08

  Salut Moise! Nimeni nu observă, sau se face că nu observă elefantul din cameră, și anume faptul ca timbrul de mediu OUG 9/2013, este declarat ilegal din 9 iunie. Deci 1.Trebuia abrogat urgent in luna iunie, fără amânări.
  2.Cum poate cineva (Cioloș, APIA, Japca-Palmer) să cocheteze cu ideea ‘Dacă îl abrogăm, este rău’. Este ilegal, așa ceva nu suportă discuții.
  Sub nicio formă nu au ales varianta corectă, mergând pe varianta să o lălăie că poate se trece cu vederea că este Neconform cu legislația europeana.

  Răspunde
   
 • Bolnavu Emanuel
  Octombrie 26, 2016 la ora 12:40

  Salut Moise. Am vazut ca ai adus in discutie situatia cu persoanele care au platit taxa si isi vor primii banii inapoi. Dar ce se intampla cu cei care au cumparat masina inainte de 2007 si au platit vama 2000 de euro?Ei nu vor primi nimic inapoi. Este corect ca si ei sa plateasca mai mult pe litrul de benzina sau mai mult la impozit?

  Răspunde
   
  1. bogdan
   Octombrie 27, 2016 la ora 09:16

   Cei care au platit taxa vamala inainte de 2007 si care inca au o masina in aceasta situatie (este si cazul meu) sunt foarte putini si nu pot exercita o presiune reala.
   Guvernul tariceanu a schimbat atunci din pix taxa vamala cu taxa de prima inmatriculare. Imi aduc aminte cum au fost blocate cam o luna inmatricularile in ianuarie 2007 pentru ca nimeni din politie nu stia ce sa faca.
   Initial masinile inmatriculate inainte de 2007 nu trebuiau sa ma plateasca nimic la revanzare(corect de altfel). Ulterior UE a obligat Romania sa ceara taxa de inmatriculare la schimbarea proprietarului pentru orice masina care nu a platit-o…
   O taxa discrimnatorie pana la urma. Abia astept sa se scoata. Sa vezi atunci mii de procese si cereri de restituire

   Răspunde
    
 • calin
  Octombrie 26, 2016 la ora 12:28

  diferente si asemanari intre stolo si ciolo?

  Răspunde
   
 • Marian
  Octombrie 26, 2016 la ora 11:48

  Off, ce facem noi oare cu tarisoara nostra si cu viitorul copiilor nostri?? Vom reusi oare sa invingem acesti oameni care de 26 ani fac rău oriunde sunt?? Eu unul sunt dispus sa lupt in continuare.

  Răspunde
   
 • Leo
  Octombrie 26, 2016 la ora 11:44

  Like si Share, pe scurt! Multa lume se bucura din scurt fara sa vada efectele pe termen lung.

  Răspunde
   
  1. AlinN
   Octombrie 27, 2016 la ora 19:50

   Destul de complicata situația.
   Eu nu am idee cu cine mai pot vota ca sa mergem intr-o direcție cat de cat buna. Am ajuns la o vârstă la care nu mai cred in zâne. Sper ca un razboi sa nu fie singura solutie pentru niste decizii in directia buna. Ne-am batut joc de democratie. Nimeni nu a inteles ce sa facem cu ea.
   In guvern sunt niste oameni deștepți din punctul meu de vedere dar isi folosesc atuurile in direcții obscure si pe termen scurt, mai rău este ca nu sunt luati la intrebari de nimeni.
   Atâta timp cat ciobanii fac legea pe culturile altora, primarii pastoresc comunități de oameni în derivă, pupam moaste cu miile, poliția este pentru cei mici nu mai asteptam decat apocalipsa.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase