(P) Nu spaima de Apocalipsă ar trebui să te facă să-ți asiguri locuința

Allianz Țiriac

Asta pentru că Apocalipsa e un bluf. Al istoriei, al celor care fac reguli, legi sau al celor care gestionează spaime. O asigurare pentru locuință e o decizie rațională a unei persoane conștiente că, până la Apocalipsă, evenimente cotidiene de o magnitudine sensibil mai mică (pe care le numim de regulă accidente) provoacă pagube concrete, enervante, dificil de gestionat. Pentru a lua o astfel de decizie trebuie să fii, înainte de toate, bine informat.

Cutremure, inundații, tsunami? Dar ce părere ai de o țeavă spartă?

Da! O țeavă spartă! Indiferent de ce vezi la televizor, țeava spartă (în locuință sau în bloc) este cea mai des întâlnită daună. Unul din cinci asigurați Allianz-Ţiriac au pătimit-o. Pentru că, fie vechi, fie noi, instalațiile mai și cedează. Și nu, nu este deloc amuzant să-ți găsești mobila plutind prin casă, dar mobila nici măcar nu este cea mai importantă pagubă în acest caz. Renovarea apartamentului (apartamentelor în cazul în care, ce să vezi, apa s-a infiltrat și la vecini) te va costa probabil mai mult. În momentul respectiv s-ar putea să nu te gândești la asta ci să te întrebi unde vei dormi la noapte…  S-ar putea să ai asigurarea obligatorie (polița PAD) și să nu știi că … ei bine, momentul în care ți s-a spart caloriferul sau o țeavă de apă, e cel mai prost moment în care poți afla că asigurarea obligatorie NU acoperă astfel de situații. De aceea e bine să afli acum diferența dintre o asigurare facultativă și Polița Obligatorie, gândită pentru mini-apocalipse.

Dar, stai! Nu este obligatorie asigurarea locuinței?

Ba da, dar trebuie să înțelegi diferența dintre o poliță obligatorie și una facultativă. In Romania exista 8,800,000 de locuinte. Putin peste 20% dintre ele sunt asigurate printr-o polita facultativa! Cam tot atâtea au și polița obligatorie, asta pentru că legea prevede că nu poți face o asigurare facultativă, decât dacă ai plătit polița obligatorie. Deși pentru neîncheierea poliței obligatorii primăriile ar trebui să aplice amenzi, statisticile arată un mare dezinteres pentru acestea. Să lămurim lucrurile!

Ce situații asigură polița obligatorie?

Protectia oferita de PAD este doar pentru  riscurile catastrofice (mini-apocalipse) adică în situații de cutremur, inundații naturale și alunecări de teren. Dacă în urma unui cutremur are loc o explozie sau un incendiu, polița PAD acoperă o astfel de situație DAR! în toate situațiile limita sumei asigurate de polița obligatorie este fixă, de 20.000 sau 10.000 euro (in functie de structura constructiva a imobilului). Inutil să mai spunem că în cazul unui eveniment catastrofic suma asigurata este mult mai mica decat valoarea reala a locuintei!

Cum funcționează polița facultativă?

Este important ca locuinta, dar si bunurile din locuinta, sa fie asigurate la valoarea reala si nu doar impotriva riscurilor catastrofice. Spre deosebire de polița obligatorie, cea facultativă este flexibilă, adică alegi tu exact ce riscuri asiguri, care este suma asigurată și ce se întâmplă într-o situație de daună.
Armonia plus
O asigurarea facultativa poate oferi acoperire completă împotriva tuturor riscurilor asigurabile: incendiu, explozie, furt prin efractie si/sau tâlharie, inundatii provocate de apa de conducta si multe altele. De asemenea, există o gamă largă de opțiuni sumplimentare din care poți alege pentru a crește nivelul protecției. Doar cu titlu de exemplu … poți opta pentru a fi cazat temporar într-o altă locuință dacă a ta devine nelocuibila ca urmare a producerii pagubelor materiale rezultate din riscurile acoperite. Poți asigura chiar o cladire aflată in faza de constructie sau poţi primi chiar despăgubiri pentru eventuale cheltuielile medicale apărute ca urmare a unor accidente suferite la domiciliu de către membrii familiei. În fond asta contează mult mai mult. Și dacă inundațiile provocate de spargerea unei conducte sunt cele mai frecvente pagube, incendiile inregistrează o daună medie, la Allianz-Țiriac, de 16.000 de lei, o sumă care poate dezechilibra bugetul unei familii.

De aceea e mai bine să iei în calcul astfel de accidente decât apocalipsele. Deși obsesia omenirii pentru apocalipse datează de mii de ani, accidentele sunt, statistic, mult mai frecvente și mult  mai păguboase. Deși o asigurarea facultativă îți poate conferi și o mai mare liniște și siguranță în viață, decizia încheierii unei astfel de polițe trebuie să o iei rațional (nu de spaimă), pe considerente logice, cântărind riscurile.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

9 răspunsuri la (P) Nu spaima de Apocalipsă ar trebui să te facă să-ți asiguri locuința

 • radub
  August 23, 2016 la ora 15:01

  Asigurarea obligatorie e oricum un bluf indiferent de mărimea sa căci în caz de cutremur ca cel din 77 și a căzut blocul, tu ești mort așa că restul nu mai contează,apoi societățile de asigurări fiind prea solicitate nu vor avea bani de despăgubiri și dacă nu vor da faliment va dura ani buni de zile până îți vei recupera banii în caz că ai supraviețuit.Să mai pomenim că prețurile locuințelor cresc vertiginos în astfel de situații,inclusiv cele ale chiriilor și în scurt timp ajungi falit și implicit homles chiar dacă ești asigurat.La cele facultative, dacă firma nu este în insolvență,până primești banii pe pagubă și/sau serviciile reparatorii ieși la pensie dacă nu ai pile sau renume ca dvs d-le Guran.Deci….

  Răspunde
   
 • Andrei
  August 20, 2016 la ora 19:22

  Nu inteleg, dragi colegi cititori de ce sariti ca arsi, si acuzati de fel si fel de lucruri. In esenta, chiar daca articolul este publicitate, motivele pentru a avea o asigurare (la oricare firma de asigurari) sunt foarte logic prezentate. Eu spre exemplu am incheiat pana in momentul de fata 8 polite pentru diverse ocazii (casco sau calatorie sau apartament … Etc). O data am fost despagubit si pot sa va spn ca valoarea despagubirii a acoperit plata poligelor pe 20 de ani. In opinia mea, cei care sar cu comentarii malitioase si nu vad padurea de copaci, fie au o problema de educatie (financiara sau … nu) fie nu isi permit din pacate aceste asigurari.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 20, 2016 la ora 22:16

   Asigurarile sunt foarte bune si necesare. Doar companiile de asigurari mai dau tepe, furand banii oamenilor si intrand in faliment…

   Răspunde
    
 • Stelian F
  August 20, 2016 la ora 12:45

  Apocalipsa este traducerea cuvantului grec „apokálypsis” care insemna revelatie.
  Nu inteleg de ce spuneti ca „Nu spaima de revelatie ar trebui sa te faca sa-ti asiguri locuinta”.

  Răspunde
   
 • Lau
  August 17, 2016 la ora 09:01

  Nu mai știți cum să dați „tunuri” cu firmele de asigurări? Acum cerșiți pe față ca lumea să cotizeze la bunăstarea voastră, a firmelor de asigurări, ca mai târziu să intre în insolvență???

  Răspunde
   
 • Cris
  August 17, 2016 la ora 01:06

  Acel moment cand totul…devine comercial?

  Trist 😉

  Răspunde
   
  1. Adrian
   August 17, 2016 la ora 10:06

   Trist rau…. Moise se pare ca a decis banii sunt mai importanti decat imaginea…. daca tot a renuntat la imaginea sa mai bine se facea politician acolo macar in aparenta ne ajuta si pe noi cetatenii ce ii urmaream emisiuniile si ii citeam blogurile si ii impartaseam ganduriile.

   Răspunde
    
   1. Sasu
    August 18, 2016 la ora 08:59

    Iti place sa-i citesti blogul, dar nu te gandesti ca Moise trebuie sa si traiasca din ceva. La acest articol nimic nu e ascuns, este clar o reclama pentru Allianz-Tiriac. Ce-i rau in asta? Vrei mai bine ceva ascuns? Ceva cu spaga? Citeste-l treci mai departe si asteapta un alt articol… Care-i problema?

    Răspunde
     
  2. Marius
   August 18, 2016 la ora 12:17

   De ce atata suparare?
   Articolul era clar marcat ca publicitate (P) – e alegerea utilizatorului sa il deschida sau nu.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase