Nu politicienii sunt problema medicilor. Adevărata problemă suntem noi, cei salvaţi zi de zi de către medici

de Moise Guran

Un grup de facebook adună de câteva zile membri cu o viteză neobişnuită. Pagina se numeşte “Medici gata de grevă generală . Solicităm salarii decente !” La ora la care scriu are 18.073 de membri, in crestere cu trei mii faţă de ieri. Sunt şi jurnalişti printre ei, în acest grup, sunt şi membri ai familiilor lor şi susţinători dar, cred, peste 95% dintre membri sunt medici. Unii chiar din afara ţării.

medici

Pagina pare să fie un mod de refulare al unor tensiuni acumulate, nu de ieri de azi sau de la decizia Înaltei Curţi, ce a considerat că primirea unei atenţii este caz penal… E o tensiune acumulată probabil în decenii, o tensiune transmisă din generaţie în generaţie şi adusă chiar celor mai tineri medici, cei care sunt abia rezidenţi. Grupul respectiv, un fenomen de masă e clar, pare însă mai mult o mutație a propriei conștiințe de breaslă, decât o chemare reală la grevă generală. Și medicii și politicienii și ministrul și eu știu că nu va fi nicio grevă în sistemul medical.

Și nu pentru că abia acela ar fi un caz penal, unul de dimensiunea unui atentat la siguranța publică, ci pentru că prea puțini dintre medicii români ar lăsa un pacient în suferință, sau un pacient în pericol “pentru că e grevă.”

Despre decizia Înaltei Curți a scris foarte bine Vlad Mixich, voi spune şi eu ceva, căci articol lui Vlad este unul pentru medici, Mixich fiind de fapt un jurnalist provenit din această profesie. Într-adevăr Curtea nu putea decide altceva, dar mai e ceva în decizia aceea, mai e o decizie implicită, subînțeleasă, asupra căreia voi reveni mai târziu.

Despre costurile mici ale unei dublări a salariilor medicilor am vorbit eu însumi de foarte multe ori în emisiunea Biziday. Nu sunt mai mari 0,2% din PIB, adică infim. La prezentarea bilanțului DNA, în februarie anul acesta, Codruța Kovesi a preluat calculul nostru, arătând că salariile medicilor se pot dubla numai cu sumele efectiv recuperate de DNA într-un an. Așa este. Și, cum spunea Mixich, nu procurorii sunt inamicii medicilor, din contră, ei sunt cei care curăță această breaslă de cei care condiționează actul medical de bani, așa cum marea majoritate a medicilor români nu o face.

Însă nu, nici măcar politicienii, cei care pot dar NU decid creșterea salariilor medicilor NU sunt primii dușmani ai medicilor români. E cel mai ușor să dăm vina pe politicieni. Sau pe Isărescu, cel pe care eu însumi l-am criticat recent… Și care rovana-plumb.yl4i60az92uite, a avut dreptate… Cine poate opri o Rovana Plumb aflată în campanie internă de partid să facă o inițiativă de creștere a salariilor unor categorii de funcționari între care medicii nu sunt? Doar avem excedent bugetar, nu? Ce e mai justificată, inițiativa Rovanei, interesul lui Ponta de scădere a TVA-ului sau dorința medicilor români de a avea salarii ceva mai mari? De fiecare dată cădem cu toții naiv în greșeala de a compara mere cu prune… Dar pompierii? Dar polițiștii? Ăstora nu le bagă nimeni plicul în buzunar, nu? Dar profesorii? Dar magistrații? Ăia de ce să aibă salarii astronomice? Că sunt toți funcționari publici, la fel cum Înalta Curte zice și despre medici că sunt! Atâta doar că fiecare categorie este diferită numeric… sunt de exemplu peste 200 de mii de dascăli în România și doar câteva mii de magistrați (dintre care ceva mai mult de 100 la DNA). Evident, o decizie de salarizare se ia altfel, pentru că într-un caz vorbim de miliarde de euro impact, în altul de zeci de milioane.

Din punct de vedere numeric, breasla medicală poate fi comparată cu cea a polițiștilor. Dar este stupid să le comparăm salariile sau locul în societate. Și totuși lumea o face, pentru că, știți ceva, lumea ne judecă pe toți cei aflați sub o formă sau alta în serviciul public, indiferent că suntem jurnaliști, preoți, dascăli, magistrați mita-spaga-medic-shutterstocksau medici. Oamenii au simpatii. Oamenii au antipatii. Și după astea ne conduc, de fapt politicienii. Și, a venit timpul să o recunoaștem, românii nu îi iubesc suficient pe medici, sau cel puțin, nu în comparație cu alte categorii de servanți publici. Lasă faptul că ei sunt asociați inevitabil unui înfiorător sistem sanitar, lasă faptul că ni-i amintim în corelație cu o experiență tristă așa cum este boala și că în mod punctual, poate, fiecare dintre noi are respect pentru doctorul cutare, de mi-a făcut bine copilul sau care a avut grijă de mama, dar pe ansamblu, noi românii nu avem simpatie față de medici. Și de ce am avea? Sunt educați (cei mai educați) așa cum majoritatea NU suntem, sunt altruiști (puțini au viață personală) așa cum cei mai mulți dintre noi NU putem fi, sunt calmi, sunt generoși, sunt de neînțeles. Bineînțeles că o știre despre un medic șpăgar face mai mare audiență decât una despre o reușită medicală. Audiența se face spunându-i românului ceea ce vrea să audă, confirmându-i opiniile, iar nu ridicându-i probleme ce îi pot da dureri de cap. Un popor cu educație slabă este ușor de manipulat tocmai pentru că nu își conștientizează condiția și nici nu dorește să o schimbe. Iar politicienii știu asta, căci ei se hrănesc din confirmările venite de la popor.

Elitiști prin definiție, medicii români sunt foarte diferiți de restul românilor. E o ipocrizie să dăm vina pe politicieni pentru că nu măresc salariile medicilor, adevărul este că noi, nația, nu ne prețuim suficient această elită, adevărul este că îi considerăm șpăgari pe toți medicii și că am ignorat cu bună știință exodul lor, când puteam să îl oprim cu doar 300 de milioane de euro, acum trei patru ani, acum 10 ani sau oricând am fi dorit.

Revenind la decizia Înaltei Curți… da, judecătorii i-au condamnat pe medici să fie funcționari și să nu primească bani de la pacienți. Ei au stabilit ce nu pot face medicii, viata medicaladar nu puteau stabili de exemplu că într-un mare oraș din România nu poți supraviețui fără 2000 de lei pe lună fără ajutorul părinților. Cum un rezident câştigă 900 de lei şi este obligat să supravieţuiască într-un centru universitar, deci într-un oraş mare, decizia Înaltei Curţi îl obligă pe acesta fie să moară de foame, fie să renunţe la carieră, fie să plece din ţară. Fiecare dintre aceste variante la care Curtea îi obligă implicit pe medici contravine unuia sau mai multor articole din Constituţie. Practic decizia Curţii este neconstituţională (poate fi şi atacată în acest sens) dar asta dacă şi numai dacă statul nu măreşte salariile medicilor până la un nivel decent. Acum înţelegeţi de ce vă spuneam la început că decizia Înaltei Curţi subînţelege o altă decizie… Curtea nu putea pe această speţă să oblige Guvernul să majoreze salariile, dar a luat o decizie care este aplicabilă numai în cazul în care Guvernul o face.

Iar guvernul probabil că nu o va face, căci priorităţile sunt altele, dezbaterea despre Codul Fiscal şi despre salariile funcţionarilor este mult mai vizibilă decât o pagină pe facebook, fie ea una şi cu 18 mii de aderenţi. În termeni de audienţă asta înseamnă doar 0,1 puncte de rating pe targetul naţional.

De aia vă spun…

E timpul ca noi, opinia publică, să renunţăm la ipocrizie şi să recunoaştem faptul că înaintea politicienilor, NOI suntem cei care nu ne respectăm suficient medicii. NOI ni-i gonim din ţară. NOI îi ţinem în sărăcie şi îi obligăm să treacă peste momentul jenant în care le strecurăm plicul în buzunar. Iar ei nici măcar nu vor face greva aia de care se pregătesc, asta pentru că dacă ar face-o, pur şi simplu mulţi dintre NOI am muri.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

185 răspunsuri la Nu politicienii sunt problema medicilor. Adevărata problemă suntem noi, cei salvaţi zi de zi de către medici

 • Constantin
  August 29, 2015 la ora 08:52

  „Grupul medicilor” nu a fost organizat de catre medici, ci de catre persoane care nu lucreaza in sistemul sanitar, dar sunt apropiate unor partide politice. Cum era de asteptat, desi naivii cuprinsi de emotie au cazut in plasa lor, a fost o mare manipulare la adresa medicilor si a publicului roman, realizata cu largul concurs al presei. Informatiile din interiorul grupului de initiativa incep sa apara, cum era, de altfel, de asteptat. Actiunea a avut ca rezultat distrugerea ideii de reforma fiscala, facand parte din seria de manifastari, inlusiv cea a BNR, de sustinere a cresterii cheltuielilor bugetare in detrimentul scaderii fiscalitatii, devenita imposibila. Suspiciuni cu privire la actiunile grupului au existat, asa cum am aratat mai ‘nainte, inca de la solicitarea ministrului sanatatii de majorari salariale in siste, inaintea angajatilo. Grupul feisbucist s-a raliat ministrului, atenuand intrucatva absurdul situatiei. Asadar, o mare manipulare politica, ale carei detalii ne sunt facute cunoscute chiar de catre unii participanti. ” Omorarea” reformei fiscale ofera raspuns intrebarii cu privire la cincinalul pierdut. Cine si de ce nu doreste dezvoltare economica in Romania ne vor spune mai tarziu chiar cei implicati.

  Răspunde
   
 • Cristi
  August 26, 2015 la ora 10:34

  Pentru ce mai platim asigurari de sanatate? Pentru ca oricum suntem tratati sub orice critica in sistemul actual!

  Răspunde
   
 • profetul
  August 23, 2015 la ora 07:52

  Tinere moise sa nu zic ca esti subiectiv….o sa zic ca esti pararel cu realitatea….sistemul medical e la pamant…intri in spital pe picioare si iesi in cel mai bun caz cu un taxi si desigur mai sarac…medici care ii dor in cot…asistente care freaca luleaua…daca as fi vizionar, nu as vedea nici un viitor in schema actuala…poate sa le mareasca salariul cu 500% trebe privatizat spitalu asa o sa ramana cei competenti

  Răspunde
   
 • Zagura
  August 21, 2015 la ora 10:38

  ”toți cei aflați sub o formă sau alta în serviciul public, indiferent că suntem jurnaliști, preoți, dascăli, magistrați sau medici”. Domnule jurnalist Guran, vă considerați în serviciul public? Și dacă DA, cine vă plătește?

  Răspunde
   
  1. Catalin (CTL)
   August 22, 2015 la ora 07:59

   Teoretic, jurnalistii sunt, adica ar trebui sa fie, prin excelenta, in serviciul public. Scopul lor ar trebui sa fi unul singut: aflarea adevarului si informarea publicului. Fiecare da o nota personala informatiilor transmise dar trebuie sa fie sincera si nu din interes.
   Media este a 4-a putere in stat. Singura privata dar e o putere in stat, cainele de paza al democratiei.

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    August 22, 2015 la ora 10:41

    „Seviciu public este o noțiune de drept administrativ și se referă la acele activități de interes general, coordonate de guvern și disponibile tuturor cetățenilor statului respectiv.”
    Interesul public despre care se vorbeste in statutul jurnalistului este altceva.

    Răspunde
     
   2. Zagura
    August 23, 2015 la ora 17:28

    ”Media este a patra putere in stat”. Dvs spuneti ”singura privata”, eu as spune singura nedemocratica, deoarece – daca celelalte trei sunt rezultatul direct (legislativul+executivul) sau indirect (judecatoreasca, numita de celelalte doua) al unui proces electoral, pe ziaristi nu i-a ales nimeni. Dar – asa cum spuneti si dvs. – se considera ”cainele de paza al democratiei”. Cine? Magnatii presei? Nu este aici o contradictie care anuleaza chiar conceptul actual de democratie?

    Răspunde
     
    1. Constantin
     August 23, 2015 la ora 19:06

     „…nu i-a ales nimeni”_Dumneavoastra, asemenea mie, alegeti canalul media si jurnalistul din al carui public doriti sa faceti parte. Fara audienta, afacerea din presa da faliment. In cazul unei finantari ilegale, intervine justitia.

     Răspunde
      
     1. Zagura
      August 27, 2015 la ora 12:23

      Vorbiți de jurnalism ca de o afacere. Eu vorbesc de jurnalismul ca putere (a patra) în stat. ”Nu-ți convine, schimbă canalul” este un argument parșiv care ignoră (voit?) că la un moment dat toate canalele ajung în subordinea unei singure persoane(fizice sau juridice). De fapt, doar atunci presa devine cu adevărat o putere în stat. Ignorarea – propusă de dvs.ca alternativă – nu se poate aplica puterilor în stat. Puterilor te supui, nu le ignori.

       
 • Catalin (CTL)
  August 19, 2015 la ora 23:17

  @Moise
  Legat de domnul Isarescu… Chiar recent critica faptul ca nimeni nu ii intreaba pe cei care se gandesc cum sa faca rost de bani sa acopere deficitele. Bine zice dar… legat de taxe… Un lucru sa fie clar : nici o economie nu poate deveni una dinamica si prospera decat daca nivelul taxelor este unul care sa permita asta. Nu stiu cat, cum si exact cand trebuiesc sa devina astfel dar stiu ca trebuiesc.
  Toate economiile dezvoltate au ajuns acolo pentru ca au avut acel mediu propice. Odata ajunse acolo au inceput sa se transforme in state sociale si militare si pentru asta au inceput sa creasca taxele. Si uite ca economiile lor nu mai cresc, ca raspuns devin mai sociale gen state UE sau mai militare gen SUA sau Rusia.
  Pe Isarescu il percep ca gandind : bine, reducem taxe dar daca nu functioneaza cum facem, crestem iar taxe sau inflatie, taiem iar cheltuieli ? Ei bine functioneaza. Si ma refer la taxele pe productie in special.
  E o greseala enorma sa nu intelegem acest lucru. Veniturile la buget nu cresc doar datorita procentului mare al taxelor ci mai ales datorita bazei mari asupra careia se aplica. Ideile prezentate in articolul in care il criticati pe Isarescu inca sunt valabile, nici sa nu va treaca prin cap sa va indoiti de asta.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 19, 2015 la ora 23:58

   Care sunt taxele pe productie?

   Răspunde
    
   1. Catalin (CTL)
    August 20, 2015 la ora 06:57

    Taxele pe care le platesc angajatorii si angajatii.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 20, 2015 la ora 09:03

     Taxele pe munca. Acum inteñeg.

     Răspunde
      
  2. Stelian F
   August 20, 2015 la ora 12:00

   Am si eu o intrebare. Cand a crescut economia noastra datorita scaderii fiscalitatii si cand a scazut datorita cresterii fiscalitatii. Dupa ce Ponta a introdus taxe la inceputul anului trecut, a scazut economia? Cred ca stabilitatea taxelor pentru multi ani ar fi mult mai benefica pentru Romania.

   Răspunde
    
   1. Catalin (CTL)
    August 20, 2015 la ora 21:15

    🙂 Economia nu ca a scazut datorita fiscalitatii ci nu a putut creste cum era normal datorita ei. Ma refer in special la cea a muncii ( e normal ca aproape jumatate din an sa muncesti pentru stat spre exemplu ? Se teme Isarescu sa nu se piarda un asemenea lux ? ), in privinta firmelor nu as crede ca platesc taxe mai mari decat in occident doar mai multe. Au prosperat doar corporatiile care si-au permis si IMM-urile care au angajat la negru si au facut evaziune si|sau au mituit pentru contracte cu statul. In ce ii priveste pe angajatori cred ca problema este lipsa experientei manageriale, proasta infrastructura, coruptia, birocratia excesiva si legislatia prohibitiva dar si taxele prin numar si unele prin valoare, impredictibilitatea fiscala, lipsa fortei de munca noi si calificate si lipsa dorintei angajatilor si a managerilor de a se perfectiona ( proverbialul ~ merge si asa ~). Olanda e o tara cat Ungaria si exporta cat o treime din SUA ( de 30 de ori mai mare ) sau cat Italia ( care e de 6 ori mai mare ). Multe companii au ales Tara Lalelelor pentru a-si stabili sediul datorita taxelor mici dar si a lipsei , in mare parte, a celorlalte probleme pe care le aminteam mai sus pe care le au companiile in Romania. Singapore e un alt exemplu, SUA acum 50 de ani, un altul, Elvetia un altul samd. Nu stiu cum e in China sau alte economii emergente in privinta taxelor dar nu sunt precum cele din occident unde cresterea e cum e.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 22, 2015 la ora 11:05

     Sunt total de acord cu ce spuneti. Cred ca astazi noi nu putem deveni un paradis fiscal pentru ca suntem parte a UE care nu va permite. Nu ca ai nostrii politicieni ar fi fost in stare sa faca asa ceva in Romania. Tot ce vad eu ca putem practic face, cu toate ca totusi pare imposibil cu clasa politica actuala, este sa investim in infrastructura si sa fim seriosi, sa nu mai modificam mereu taxele si valoarea lor. Stabilitatea foscala eu cred ca ar fi foarte atractiva pentru investitori si nu este ceva greu de facut. Nu sa scadem foarte mult TVA cand oricum creste consumul si sa-l marim cand consumul scade. Mi se pare cam contra timp.

     Răspunde
      
 • MEDIC
  August 19, 2015 la ora 14:01

  Felicitari Moise!Ai spus tot si totul!
  Te urmam!

  Răspunde
   
 • viorel
  August 19, 2015 la ora 13:47

  Spicuind comentariile ajungi la concluzia inevitabila ca atat medicii cat si pacientii sunt fie niste ticalosi fie nerecunoscatori, invidiosi, frustrati etc. Si totusi, vrand nevrand cele doua categorii de cetateni nu pot exista una fara cealalta. Se impune o mediere ceea ce nu este o treaba usoara si de scurta durata.
  Propun ca pacientii sa scrie cate ceva din experianta personala despre medici care au refuzat spaga, despre medici care i-au tratat ca pe oameni, care i-au facut sa simta ca inca nu e totul murdarit si terfelit irevocabil.
  Mi-ar placea ca medicii respectivi sa fie pomeniti cu nume si prenume si locul de munca. Nu cred ca ar deranja pe cineva. Din contra, i-ar ajuta si pe medici si pe pacienti caci daca esti nevoias ai sti unde sa te adresezi si unde nu. Iar medicii s-ar putea intreba de ce unii dintre confratii lor procedeaza in acest fel. Ce ziceti?

  Răspunde
   
 • Georgescu
  August 19, 2015 la ora 10:24

  Şefa farmaciei Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a luat un salariu 2.904 lei, iar preotul unităţii medicale din Târgu Jiu are o leafă de 1.576 de lei. Salariile medicilor rezidenţi au variat între 1.200 de lei şi 2.100 de lei. La Serviciul Medicină Legală (SML) Gorj sunt de departe cele mai mari salarii din Spitalul Judeţean. Şeful SML a primit în ianuarie o retribuție de 6.257 de lei. În cadrul aceluiaşi serviciu, mai sunt trei medici cu salarii consistente: 10.184 de lei (cel mai mare salariu din spital), 9.269 de lei şi 6.437 de lei. Până şi femeia de serviciu de la SML Gorj are o leafă cât un economist sau inginer din unitatea medicală, respectiv 1.760 de lei. Cei doi autopsieri au avut şi ei salarii de peste 3.000 de lei net.

  Răspunde
   
 • Georgescu
  August 19, 2015 la ora 10:23

  Cel mai mare salariu net primit de un angajat al unităţii spitaliceşti din municipiul Târgu Jiu depăşeşte suma de 10.000 de lei. Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, pe statele de plată din luna ianuarie a acestui an s-au aflat 1.062 de angajaţi, atât personal medical, cât şi personal administrativ. Fondul total net de salarii plătite a fost de 2.276.565 de lei. Leafa netă a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a fost de 6.608 lei. De asemenea, alt medic din Comitetul Director a primit un salariu de 7.546 de lei. Alt membru din conducerea unităţii medicale, respectiv directorul financiar-contabil a încasat un salariu net de 6.438 de lei.
  Cel mai mic salariu al unui membru din cadrul Comitetului Director este primit de directorul de îngrijiri, asistenta medicala, respectiv 3.675 de lei. Şefii de secţii au primit salarii nete cuprinse între 3.800 şi 6.500 de lei. La Secţia medicină internă, medicul specialist, de exemplu, a beneficiat în luna ianuarie de o leafă de 2.900 de lei. Salariile asistenţilor pornesc de la 1.800 şi ajung şi până la 2.500 de lei. Infirmierele au încasat salarii cuprinse între 800 şi 1.100 de lei. Medicul-şef de la Unitatea Primiri Urgenţe a primit o leafă netă de 4.678 de lei. De asemenea, şeful Serviciului Anatomie Patologică a plecat acasă cu un salariu net de 9.464 de lei, iar medicul primar din acelaşi serviciu a primit 8.119 lei.

  Răspunde
   
 • popescu
  August 19, 2015 la ora 07:11

  De ce medicii romani care sunt spuma, cei mai destepti, cei mai cei, nu pot trata politistul (dulaul) accidentat de catre cetateanul turc? Sincer a inceput sa miroas……….

  Răspunde
   
  1. MEDIC
   August 19, 2015 la ora 14:04

   De ce Steav Jobs a murit de cancer desi avea in cont miliarde de euro!?Medicul ajuta, Dumnezeu vindeca!

   Răspunde
    
   1. popescu
    August 20, 2015 la ora 17:54

    DEci sunteti niste sarlatani. Daca organismul rezista si se vindeca singur sunteti buni si meritati banii. daca nu returnati plicul? NU pentru ca ati plait 16% impozit? NU?

    Răspunde
     
 • gigi lescaie
  August 18, 2015 la ora 23:35

  GATA ! dupa articolul asta nu ma mai gandesc la CODUL FISCAL.
  Ma amestec si eu in monden, in fermentu’ tzivilizatiei ! Ma…blenduiesc si eu in revolta justa a unei cauzei drepte.
  Nu, nu pot ramane singur:
  AJUTooooor xd

  Răspunde
   
 • Jonny
  August 18, 2015 la ora 22:50

  Ati pus un numar foarte mic de caractere, 1500 nu ne ajung sa ne putem exprima o asemenea durere, scuzatima daca nu pot comprima atatea nelamuriri. Va Multumesc.

  Răspunde
   
 • m
  August 18, 2015 la ora 22:21

  stii Moise, am gresit… Am mai tot citit ce scriu oamenii aceia in grup si mi-am dat seama, tarziu, ca de fapt oameni ca ei sunt sansa noastra de a avea un sistem medical macarun pic mai bun decat cel existent. Poate ca s-a ajuns la masa critica in sistem, curajoasa si pregatita sa nu mai faca compromisuri. Capabila sa rastoarne sistemul actual, dictat de spagi, interese, Domni Profesori semizei, firme de medicamente sau macar sa-i inghesuie intr-un ungher. Chiar imi doresc sa-i sprijin, sa nu se sparga treaba(nu cu spaga:)), pentru ca au tot dreptul din lume. Pe langa salarii, au nevoie de sustinere si mi-am dat seama ca trebuie sa-i sustin. Poate ca ei sunt singura sansa ramasa de a scapa de cei din cauza carora am ajuns sa-i detest pe cei ce fac parte din sistemul nostru medical bolnav. Uite ca imi mai schimb si opinia, after all. Respect, oameni buni!

  Răspunde
   
 • popescu
  August 18, 2015 la ora 18:19

  ELITISTI? PAi aceste elite, doctorii, supereducati de ce nu au cerut crestere de salariu timp de 25 de ani prin greva?
  Simplu, e mai usor sa iei spaga si sa nu platesti taxe.
  Dimineata la ora 6 cand iti ofera brutarul 2 covrigi si o paine ii da-i spaga 1 leu, fata de pretul stabilit? NU.
  Si acum intreb iar, cum traiesc aceste elite(doctorii) doar cu banii parintilor si cu salarii mizerii?
  CUM am cumparat aparatura de milioane de euro cand ai un salariu de mizerie?
  Cum isi piermite un doctor vacante extravagante?
  Cum isi permite un doctor cursuri de instruire si multe altele dintr0un salariu de mizerie?
  SIMPLU domnule GURAN: Primind spaga – mita, nu din banii parintilor sau munca la privat.
  NU POLITICIENII MANIPULEAZA PROSTIMEA, CI PRESA> MASS MEDIA>

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 18, 2015 la ora 16:17

  D-le Isarescu, ati gresit! Asa cum si proprietarul acestui blog afirma intr-un alt articol, cred ca ati gresit si va rog cu tot respectul sa reveniti asupra declaratiei dumneavoastra cu privire la deficitul bugetar. In cazul in care exista deficit, cel mai favorabil pentru economie este sa fie finantate cu el investitiile. Ori, daca guvernul nu doreste aceasta, pentru dezvoltarea economica este benefica reducerea fiscalitatii. Scaderea taxelor consolideaza cresterea economica, aducand prin aceasta bunastare tuturor. Finantarea cheltuielilor din deficit este o masura economica proasta, care genereaza o aparenta bunastare pe termen scurt, pentru ca apoi nota de plata sa fie achitata de intreaga societate. Daca se doreste cresterea salariilor, cu intaietate ar trebui majorate cele din educatie, oferind economiei un vector de dezvoltare pe termen lung. Discursul dumneavoastra impotriva reduucerii TVA si, implicit, in favoarea majorarilor cheltuielilor bugetare cu salariile a declansat un val de solicitari in acest sens. Cresterea economica de 3,5% (pe care ati considerat-o prea mare, dar care in absenta reducerii poverii fiscale se va reduce inevitabil) NU permite dublari de salarii in niciun sector bugetar. D-le Isarescu, va rog sa reveniti asupra discursului cu privire la deficit si sa avertizati guvernul cu privire la pericolul majorarilor salariale. Va multumesc.

  Răspunde
   
  1. Catalin (CTL)
   August 20, 2015 la ora 07:10

   @Constantin
   Subscriu la cele spuse. Dar sa nu uitam un lucru despreugur Isarescu, acela ca, inainte de a fi antrprenor ( are afacerea aia cu crama ) el este, in esenta, birocrat. La butoanele de la Bucurestisi langa tiparnita si-a petrecut cea mai mare parte din viata. Ii este frica, nu cred ca are nici cea mai mica incredere in economia privata. La el e statul ca ecomonia poate incasa maciuci. Sunt , desigur,foarte importante aspectele legate de deficite, incasari, cheltuieli, datorii, politica monetara. Dar cu economia ? Cu ea cum ramane ? Pana la urma de la ea pornesc si la ea se intorc toate. Sa ne uitam la orice tara in care este usor sa fii antreprenor si vedem ca multi si sunt, sa ne uitam la una in care nu e si multi … nu sunt. Intrebarea e catre care tindem.

   Răspunde
    
 • Kristina
  August 18, 2015 la ora 15:23

  ar mai fi o solutie:militarizati sistemul de sanatate romanesc.
  nu sunt cadru militar (o repet )dar nu am fost
  niciodata refuzată de vreun spital militar,nu am fost pusa intr-o situatie jenanta de un astfel de medic militar.

  Asa, orice meserie cere sacrificii si are riscurile ei.
  Ca tanar găsesti oportunități foarte repede depinde doar de tine.
  Ca o paranteză 🙂 am un var fotbalist si cand Romania nu a dat doi bani pe el,străinătatea l-a umplut de bani .Acu are slavă domnului si recunostiintă din partea celor de aici 🙂

  *sa tot lamentam (ca eu am invatat 10ani si muncesc in plus pana la 10 ore pe 10 milioane ,ca nu am
  prânz…)
  * e valabil si in alte domenii,si la alte profesii

  Răspunde
   
 • N!ck
  August 18, 2015 la ora 14:33

  „am ignorat cu bună știință exodul lor, când puteam să îl oprim cu doar 300 de milioane de euro, acum trei patru ani, acum 10 ani sau oricând am fi dorit”
  @Moise: Si cum puteam sa-i oprim? Concret, cum puteam sa-i oprim cand insusi seful statului afirma in august 2010 sa nu facem o drama ca medicii pleaca din tara dupa ce cu cateva luni inainte in mai 2010, el le-a taiat salariile cu 25%. „Sunt de acord ca medicii pleaca in strainatate pe salarii mai bune. Cel mai bun lucru a fost liberalizarea pietei muncii. Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Statul roman nu poate sa isi plateasca medicii si profesorii cum merita, asta-i realitatea” T.Basescu la TVR in 4 august 2010.
  Ce-au facut atunci romanii sa impiedice acest exod? Ce-au facut liderii de opinie, reprezentantii societatii civile, mass-media? Nimic!
  Din contra, s-a format un curent de opinie impotriva medicilor care in acele vremuri isi cereau drepturile.
  Chiar tu, Moise, scriai in martie 2011 cand medicii de familie erau in greva urmatoarele „Nu a fost intenţia mea să îi fac pe toţi medicii de familie hoţi, şi, dacă urmăriţi înregistrările postate de tvr dar şi materialul de pe acest site o să vedeţi că, de fapt, nu am generalizat.”

  Revin la intrebarea mea: cum putem noi cetatenii obisnuiti sa-i oprim pe medici?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 18, 2015 la ora 16:32

   „…cum putem noi cetatenii obisnuiti sa-i oprim pe medici?”–Raspunsul, simplu, este plictisitor de banal, dar singurul corect. Pe piata libera a UE fiecare isi poate vinde forta de munca acolo unde doreste (in cele mai bune conditii, inclusiv salariale). Romania nu este un stat atractiv pentru emigranti, nici pentru propriii cetateni. Noi putem sa o facem atractiva, contribuind la dezvoltarea ei. Despre modul in care fiecare se poate implica s-a scris aici in nenumarate randuri. Doar ca nu si-au parasit tara numai medicii. Situatia lor este adusa acum in discutie pentru ca Inalta Curte a decis ca este impotriva legii sa ia spaga. Pe de alta parte, sunt manipulati pentru a fi folosite cererile lor de majorari salariale in lupta impotriva scaderii fiscalitatii.

   Răspunde
    
   1. N!ck
    August 18, 2015 la ora 17:46

    „Pe de alta parte, sunt manipulati pentru a fi folosite cererile lor de majorari salariale in lupta impotriva scaderii fiscalitatii.”
    Si eu am aceeasi parere!

    Cat despre „Noi putem sa o facem atractiva, contribuind la dezvoltarea ei.” ma tem ca sunt deziderate greu de atins deoarece „politicul” ne pune bete in roate!
    Altfel cum se explica „impotenta” tuturor guvernantilor de a face noi autostrazi si de a gestiona corect infrastructura feroviara?
    Poate ca guvernanti se asteapta ca „noi” romanii obisnuiti sa iesim cu harlete si lopeti si sa facem autostrazile promise celor de la Ford si celor de la Dacia?
    Poate ca guvernanti se asteapta ca „noi” romanii obisnuiti sa punem mana pe furci si pe topoare si sa ne facem dreptate in cazurile EADS si Microsoft?
    Poate ca guvernantii se astepta ca „noi” romanii obisnuiti sa rezolvam si problema votului prin corespondenta?
    Si daca primele 2 intrebari au fost retorice la ultima intrebare am prezentat inca din 2014 o varianta de vot prin corespondenta care asigura „caracterul secret al votului” pe mai multe site-uri inclusiv pe biziday dar din pacate Moise mi-a sters postul. Solutia acestui vot nu-mi apartine iar cine vrea o gaseste cautand David Bismark pe TED!

    Răspunde
     
  2. Simone
   Decembrie 20, 2015 la ora 22:29

   Fetita mea ma face sa fiu mandra de ea in ficreae zi,mai ales in parc are o fire mai mult decat energica si este foarte curajoasa la 1 an jumate cat a implinit de curand,deja se da pe topoganul ce…

   Răspunde
    
 • DAI
  August 18, 2015 la ora 13:26

  ce pot sa zic …… si DA si NU
  DA
  Are dreptare ca poporul se conduce pe el insasi si ca atunci cand vrea cu adevarat ceva poporul (NOI) iesim in strada, (vezi cazul Arafat de acum cativa ani).

  NU
  cred ca intr-o democratie asta este solutia, sa ne tinem de greve si de proteste pentru ca politicieni deraiaza. Tocmai din acest motiv avem conducatori, sa ia decizii, sa faca strategi si sa conduca o tara. Ne convine sau nu asta este democratia, nu este un sistem perfect dar este cel mai bun pe care il avem.

  DA
  cred ca trebuie marite salariile. Dar asta nu va rezolva toate problemele sistemului. Daca nu ai aparatura performanta nu poti face medicina de calitate oricat ai avea sal. de mare.

  NU
  cred ca asta va elimina spaga din sistem. Spaga este in NOI in majoritatea sistemelor din Romania.

  ???
  cand vor raspunde cu adevar medicii pentru actul medical care il fac ? momentan nu fac decat sa se acopere unii pe altii ! Venituri mai mari insemna RASPUNEDERE.

  Cred ca merita salariile dublate cu conditia sa RASPUNDA cu adevar atunci cand gresesc. Aici cred ca trebuie sa negocieze domnul Banicioiu.

  Răspunde
   
 • Ciprian
  August 18, 2015 la ora 09:08

  Of! De ce nu vrem si noi sa nu mai fim superficiali in tratarea problemelor societatii noastre?
  Bun dublam salariile medicilor (o masura cu care chiar sunt de acord)dar, doar cu dublarea salariilor, vom reusi sa rezolvam problemele de caracter ale medicului roman?! Si cand spun medic generalizez pentru ca stiu ca unii nu au caracter iar altii inchid ochii cand ii vad pe cei fara caracter ceea ce inseamna ca nici ei nu au caracter.
  Cand ati vazut dumneavoastra un medic revoltat de faptul ca un coleg de-al sau conditioneaza tratamentul de primirea unei spagi? Eu n-am auzit si mi se pare ciudat pentru ca un astfel de comportament pateaza imaginea intregului sistem.
  Acum va intreb si eu daca li se dubleaza salariile vor inceta sa mai ia spagi? (cei care iau)

  Răspunde
   
  1. Alin
   August 19, 2015 la ora 01:29

   @Ciprian
   Daca un medic revoltat de practicile fanariote ale unor colegi de breasla ti s-ar adresa vreodata in mod direct oare l-ai recunoaste? Daca un asemenea medic ti-ar spune ca a preferat sa plece din tara mai degraba decat sa accepte sistemul spagii l-ai crede, l-ai intelege? Daca un asemenea medic ar incerca vreodata sa faca ceva pentru tara din care facem cu totii parte oare i te-ai alatura? Stii de ce te intreb tocmai pe tine? Pentru ca citind ce si cum scrii cred ca raspunsul la toate aceste intrebari este ‘Nu!’.

   Răspunde
    
   1. Ciprian
    August 19, 2015 la ora 09:42

    @Alin

    Iti spun sincer ca eu consider ca singurii vinovati de imaginea sistemului sanitar sunt cei care lucreaza in sistemul sanitar pentru ca imaginea unei bresle nu poate fi creata decat de catre cei care o alcatuiesc. Nu pot eu sa vin din exterior si sa le apar imaginea breaslei cum nici ei nu pot veni din exterior sa apere imaginea breslei mele.

    Vezi tu Alin lipsa fondurilor poate duce intr-adevar la lipsa dotarilor sau la lipsa personalului calificat dar nu ar trebui sa duca la lipsa de moralitate sau lipsa de caracter. Ori cred ca esti de acord cu mine ca sistemul sanitar se confrunta cu o lipsa crasa de moralitate si de caracter.

    Răspunde
     
    1. Alin
     August 19, 2015 la ora 21:57

     O (auto)corectie: nu sunt in mod formal coleg de breasla cu medicii din Romania. Am plecat ca simplu absolvent de facultate inainte de a deveni membru in Colegiul Medicilor.

     Si o observatie: vorbesti despre realism. Realist este sa constientizam ca pentru un tanar care nu accepta sistemul spagii este imposibil sa continue sa profeseze in Romania ca medic in actualele conditii salariale si de munca. ASTA e o mare problema. Eu consider, ca unul neimplicat direct de data aceasta, ca de-aici ar fi bine sa inceapa discutia. Altminteri riscam sa promovam in sistem un tip uman si niste practici care sa se dovedeasca problematice ca si pana acum.

     Ca sa fie clar: eu nu am nici o miza materiala in toate povestea asta. Am o singura miza: mi-ar placea sa pot sa sper ca intr-o zi as putea lua in considerare sa ma intorc si sa profesez acasa.

     =========================

     Hai Romania!

     Răspunde
      
     1. Ciprian
      August 24, 2015 la ora 12:40

      Uite alin, eu pun asa problema:

      Sa zicem ca un medic incaseaza la negru sa zicem 300 de euro pentru o nastere si asista sa zicem la 2 nasteri pe zi. Cam cum crezi tu ca il va face dublarea salariului sa renunte la incasarea banilor la negru? vreau sa spun ca dublarea salariilor e parfum cu apa rece pe langa banii incasati la negru.

       
     2. Alin
      August 24, 2015 la ora 23:01

      @Ciprian

      Nu sunt sigur cum se va afisa acest text.
      ––––––––––
      Ai dreptate intr-o anumita masura. Si eu consider ca marirea salariilor in lipsa altor masuri administrative nu este o idee buna. Marirea salariilor este necesara dar nu suficienta. Daca unui medic ii platesti salar decent ii poti spune: „Daca te prind pe urma cu fofarlica mergi la puscarie!”. Sa-i spui insa chestia asta in timp ce NU il platesti mi se pare o bataie de joc. Pentru medicul ala care primeste 300 de Euro la o nastere exista leac: implementarea de stadarde de calitate la nivel national + educarea populatiei.

      Trebuie sa vedem cam cati medici au veniturile despre care vorbesti tu. Ca medic iti spun ca majoritatea nu fac acesti bani. Exista cateva specialitati si cateva grade in care se castiga „bine” – ginecologie, plastica, chirurgie maxilo-faciala etc. Dar aceste castiguri nu sunt reprezentative pentru media (media ponderata ca sa fim corecti) a sistemului. In Romania nu poti fi responsabil de o nastere decat daca esti medic specialist sau primar (6 ani fac. + 5-6 de rezidentiat). Numeric specialistii&primarii din ingrijirea secundara (spitale) < medicii rezidenti + medicii de familie din ingrijirea primara (comunitate) si respectiv medicii specialisti + primari din marea majoritate a specialitatilor medicale.
      ––––––––
      E vorba de proportii si de cifre aici Ciprian. Nu este corect sa ii punem pe toti in aceeasi oala

       
 • adrian
  August 18, 2015 la ora 07:18

  propun (nu sunt primul si,sper, nici ultimul)sa abordati proiectul Siret – Baragan! sa insistam impreuna pt acest proiect care va ajuta prin irigatii si transport naval o particica a Romaniei. din pacate ma gandesc deja la o opozitie deloc de neglijat a transpotatorilor auto care duc granele in porturi…dar haideti sa incercam!
  trec de minim 4 ori peste el la Tisita si ma doare sufletul!!!

  Răspunde
   
  1. popescu
   August 20, 2015 la ora 17:56

   Ce sa faci cu irigatii daca aram cu un amarat de cal?

   Răspunde
    
 • Paul
  August 18, 2015 la ora 03:30

  Domunule Guran,
  Se pare ca spectacolul este mai profitabil decat solutiile. Haide-ti sa-i dam romanului ce vrea: nu taxe, salarii mari si daca se poate canci munca. Uau! s-a vezi ce o s-a duduie economia. In mod magic va fi injectat capital, tehnologie, ce mai: lapte si miere. Sigur ca da populatia este de vina. Absolut, cine altcineva? Este altcineva in afara de populatie? Populatia plateste pentru orice. Poate nu populatia de azi. Poate imprumutam un pic mai mult si lasam copii nostri sa plateasca. Parerea mea ca ati inceput s-a bateti campii. Nu cred ca o sa-mi mai pierd timpul cu aceasta asezare. Bateti apa in piua cat doriti.
  Am crezut ca vreti sa faceti o diferenta, m-am inselat.

  Răspunde
   
 • ewrgkjnkgr
  August 17, 2015 la ora 23:48

  In sfarsit.

  Un articol scris cu multa constiinta.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 18, 2015 la ora 01:21

   La fel ca dumneavoastra, cred si eu ca incarcatura emotionala este excesiva. Altfel, ratiunea spune ca economia patriei noastre nu ofera argumente in favoarea cresterii cheltuielilor salariale. Irationala este, de asemenea, distorsionarea grilei salariale a personalului bugetar prin modificari sectoriale. Superb argumentul ca medicilor nu le ajung banii primiti, argument din categoria „fiecaruia dupa nevoi”. La fel de lipsit de ratiune (economic vorbind, desigur) este ca venitul mediu in sectorul public sa fie mai mare decat in cel privat, adica acela care reprezinta motorul economiei. Intr-adevar, multa emotie. Doar ca asta nu prea prieste economiei, iar consecintele sunt de obicei neplacute si suportate de catre toti cetatenii, indiferent de profesie, carevasazica si de medicii care cer lefuri mai mari (desi cei care-i platesc nu primesc mai multi bani, pentru ca productivitatea muncii a ramas la fel de mititica).

   Răspunde
    
 • FLORIN
  August 17, 2015 la ora 23:33

  Din ce am citit in comentarii reiese ca doctorii sunt cele mai mari jigodii de pa fata pamantului, si ca cei din privat sunt alta specie fata de cei care lucreaza la stat,ca medicul ar trebui sa fie un fel de sluga ca nui asa ” clientul nostru e stapanul nostru” si in general e vinovat de toate relele din lume. Uriasa evaziune din Romania tot medicii o fac, sumele impresionante pe care le descopera DNA tot de medici sunt deturnate, autostrada noua care se darama e tot din cauza medicilor si as continua tot asa . Pe la targurile de locuri de munca tragi cu tunul dupa muncitori care refuza , ce sa vezi , salarii de 1500 ron pentru ca nu se poate descurca iar acelasi salariu pentru un medic e deja considerat prea mult nu-i asa?Pentru salariile demnitarilor, pensiile militarilor, salariilr grefierilor, pensiile aviatorilor, salariile diplomatilor s-au gasit imediat bani
  justificandu-se ca s-au „reparat nedreptati”dar pentru 15 mii de medici pe care sa-i platesti decent ups , nu se mai poate.Pentru cei care sunt cu’trup si suflet”impotriva medicilor se vede ca sunt inca tineri dar trebuie sa stie un lurcru ;cel mai bun doctor e acela la care ajungi prima oara, cati din cei care s-au trezit oare prinsi prin fiare contorsionate n-ar fi dat nu unul ci zece plicuri numai sa scape de acolo, cati din cei care au privit in fata diagnosticul necrutator n-ar fi dat orice numai sa scape din ghearele stiti voi cui.Ganditi lucid cu capul vostru .

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 17, 2015 la ora 23:58

   Aaa, da! Sunt medici cercetati pentru multe infractiuni economice. Va mai amintiti sinuciderea medicului Ilie Vonica de la Polisano?

   Răspunde
    
  2. m
   August 18, 2015 la ora 15:28

   Le amesteci un pic prea mult, sunt si medici buni si medici mai putini buni, si medici care iau plicuri si medici care nu. Medici care salveaza vieti si, din pacate, medici care curma vieti.Evident, in proportii diferite. Ideea ar fi sa vedem in sfarsit toti exact care e situatia si de acolo sa incepem sa construim sistemul asta medical, sa se dubleze sau tripleze salariile, dar sa fie drastic sanctionati cei ce nu-si fac treaba asa cum ar trebui si drastic pedepsiti cei care o sa mai ia plicuri sau o sa mute pacienti de la clinica de stat la cabinetul particular sau care prescriu medicamentele companiilor medicale care ii sponsorizeaza… In rest, sanatosi sa fim, ca de ne imbolnavim, la cum e acum sistemul medical, vai de noi.

   Răspunde
    
  3. vasi
   August 18, 2015 la ora 16:22

   Lasand la o parte exceptiile (Cluj, TM, Bucuresti) e putin probabil ca un muncitor sa aiba posibilitatea sa castige 1500 ron net si sa refuze jobul. In schimb pot sa-ti spun ca salariul unei asistente medicale la stat (program in schimburi) se invarte undeva la 1800 – 2000 net (e membru de familie, deci nu vorbesc prostii). O fi greu sa fii doctor incepator dar sa fii angajat la privat in Romania, e de 10 ori mai greu. In rest, numai de bine medicilor care salveaza vieti si-si fac treaba intr-un mod profesionist (indiferent de cat castiga ei sau asistentele lor).

   Răspunde
    
 • Ioana Cojocaru
  August 17, 2015 la ora 23:07

  Vad atatea comentarii si dezbateri pe tema ca medicii au facut facultatea pentru a se imbogati , pentru un statut social mai bun. Si eu intreb ce este rau in asta ? Nu toti ne dorim sa avem un statut social mai bun ? Nu toti muncim pentru a trai mai bine ? Eu respect meseria de medic ! Si respect si omul care a ales meseria aceasta ! Motivele sunt ale lui si nu sunt importante ! Ca in orice meserie , exista unii mai buni , alti mai slabi , alti cu bube in cap sa spun asa ! Dar asta nu inseamna ca din cauza celor cu bube in cap sa ii omoram pe toti ! Stimati domni , cati dintre voi dupa ce a terminat facultatea era extraordinar in meserie? Aproape niciunul , sunt convinsa !Cati dintre voi ati facut facultatea pentru ca va doreati cu ardoare sa faceti acea facultate si cati dintre voi si-a facut calculul ca fac cutare facultate pentru ca nu am sanse la alta ! Si aici este o mare diferenta intre voi si cei care au dat si intrat la medicina ! Si atunci va intreb de ce medicii nu au dreptul la salarii decente ? In ceea ce priveste spaga , ok , nu sunt de acord cu aceasta metoda! Dar de ce nu este legalizata ? De ce nu exista o forma ca mediul sa taie chitanta pe spaga ???? Sa plateasca impozit la spaga , daca noi asa cum zice Guran nu vrem sa fie marite salariile medicilor ? De ce eminentul d e Ponta nu da o ordonanta de urgenta in care medicul sa taie chitanta la spaga ?Si aici ar trebui ca eminentul Ponta sa limiteze posibilitatile chitantei la spaga doar la anumite categorii ,

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 17, 2015 la ora 23:52

   Stimata doamna, n-am spus ca e ceva rau ca cineva sa-si doreasca sa ajunga medic pentru a avea o casa frumoasa, o masina luxoasa, prieteni inteligenti si cu un cuvant de spus in societate. Ba din contra, am spus exact asa:
   „Ii apreciez pe cei ce invata si muncesc mult si pentru statut si partea materiala”
   Dupa cum vedeti am spus ca sunt de apreciat asemenea oameni. Comentariile mele au fost la nedumerirea d-lui M90 cum ca oamenii nu-i sunt recunoscatori ca a invatat noaptea in loc sa se distreze ca altii si ca a ajuns medic. Dvs simtiti recunostinta pentru toti medicii de pe planeta pentru ca au ales sa fie medici?

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   August 18, 2015 la ora 00:19

   Spuneti: „Nu toti muncim pentru a trai mai bine ?”. Nu. Eu am intalnit oameni care munceau ca altora sa le fie mai bine. Un exemplu bun ar fi medicii care merg in Africa si trateaza oameni fara nici un avantaj material. Sau cei care iau batrani de pe strada ca sa locuiasca cu ei in casa si sa ingrijeasca toata viata de ei. Deci nu, nu toti oamenii muncesc ca sa le fie mai bine.

   Răspunde
    
   1. popescu
    August 19, 2015 la ora 06:37

    Te inseli. Medicii care merg in Africa merg pentru a castiga experienta fara sa fie acuzati de malpraxis.
    Cum vin si medicii veterinari in Romania , pentru ca in tara lor vor face puscarie daca gresesc. Dar in Romania ai milioane de caini pe care sa exersezi si sa inveti fara a fi tras la raspundere. Asa e si cu Africa. Nimeni nu munceste gratis. Macar apa si hrana trebuie sa-i asiguri. Deci? Nu e gratis.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 19, 2015 la ora 10:11

     Poate m-am exprimat gresit. Nu, nu muncesc grstis. Societatile misionare care fac posibil ca ei sa mearga sa profeseze acolo lw le platesc un salariu asa incat sa nu duca lipss de hrana sau de educatie pentru copii lor. Prin avantaj material am vrut ss spun ca nu isi pot cumpara case sau masini luxoase din salariul de acolo si nici nu primesc bani de la pacienti.
     Cred totusi ca gresiti generalizand despre motivatia acestor medici. Medicul meu de familie a venit de curand din Africa. A lucrat 20 de ani acolo. Imi spunea ca ai lui copii se simt africani, nicidecum englezi si ca vor sa se intoarca acolo. Dupa ce veti conoaste un medic care a renuntat la tot luxul si la toata cariera pe care o putea avea in Europa sau in America pentru a merge intr-o tara saraca pentru 10-20-30 de ani sau pentru toata viata, mai vorbim. Pe mine m-a uimit comportamentul lui de la primul contact. N-a folosit interfonul pentru a ma chema in cabinet, ci a venit personal in sala de asteptare, a tinut usa deschisa pana am trecut de el si pe urma a inchis-o, a mers la cabinet si a deschis usa, dupa care la fel a asteptat sa intru si a inchis-o. La iesire la fel am fost condus. Modestia lui m-a uimit. A fost singurul englez, cel putin pana acum, care mi-a spus sa vorbesc romaneste cu copii acasa, toti ceilalti spunandu-mi ca ar fi bine daca am vorbi cu ei engleza.

     Răspunde
      
 • Constantin
  August 17, 2015 la ora 21:48

  D-le Stelian F, intrebarea din finalul replicii mele fiind retorica, am sa ofer si raspunsul. Incep sa cred ca dl Ponta are dreptate; la fel si colegul N!ck in comentariul legat de articolul despre dl Isarescu. Medicii sunt in mod evident manipulati sa solicite in mod violent (amenintari cu greve etc) majorari salariale, fix cu patru luni inainte ca acestea sa aiba oricum loc. Dupa cum se poate observa, cresterea cheltuielilor salariale a fost considerata implacabila pe parcursul tuturor discutiilor legate de reducerea fiscalitati si revenirea la cota de TVA de 19%, masuri care aduc in mod indubitabil un plus de performanta economiei romanesti. Ceea ce au spus domnii pe care i-am mentionat este tocmai ca plusul de performanta ar putea atrage investititori aflati in prezent in statele vecine, in special pe cei din Ungaria. Dupa declaratia aceasta, dl Ponta a intrat intr-un conflict deschis cu diplomatii maghiari, dar si cu membrii PNL, care au simtit brusc nevoia sa ia apararea Ungariei. Aceasta dupa ce, in frunte cu dl Iohannis, au revenit asupra deciziei de scadere a fiscalitatii (asemenea d-lui Isarescu), sustinand in mod cu totul irational majorarea cheltuielilor bugetare cu salariile. Cresterea cheltuielilor face imposibila, cel putin acum, reducerea fiscalitatii, sporirea competitivitatii economice si atragerea investitorilor din Ungaria. Politicienii/Guvernatorul au executat ordinele primite; medicii reprezinta doar masa de manevra.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 17, 2015 la ora 22:24

   Se leaga bine tot ce spuneti. Totusi nu inteleg cine da ordinele pe care le executa toti. Si nu inteleg de ce cel/cei ce dau ordinele nu le dau asa mai in avans, incat sa nu se ajunga ca guvernul si parlamentul sa hotarasca ceva si sa retraga tot ei ceea ce au hotarat. Adica, nu par prea inteligenti cei ce dau ordine.

   Răspunde
    
 • maria marin
  August 17, 2015 la ora 21:39

  am intalnit acum ceva timp un eminent chirurg cardiolog , care a motivat intoarcerea la spitalul Padurea verde din Timisoara( lucrase in strainatate ceva anisori- se specializase acolo) „Nu ma pot plati aia (francezii parca) cat castig eu aici 5 operatii/zi x 1000 euro – e drept ca mai trebuie platita si echipa ” si asta in gura mare fara pic de jena, cine nu are 1000 de parai -moare.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  August 17, 2015 la ora 19:47

  „Nu politicienii sunt problema medicilor. Adevărata problemă suntem noi, cei salvaţi zi de zi de către medici.”
  Intradevar nu numai politicienii sunt problema medicilor, cateodata chiar medicii sunt problema medicilor dupa cum se vede.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 17, 2015 la ora 21:20

   „Nu politicienii sunt problema”_Ba, in acest caz, politicienii sunt problema medicilor. Fara vreo legatura cu Digi, care a preluat transmisia Biziday, presa este mereu fascinanta si din aceasta fascinatie se nasc uneori anecdote. Parafrazand-o pe cea cu Radio Erevan, autoturismul marca Volga si bicicleta marca Sputnik, as spune ca Radio Erevan este intrebat daca e adevarat ca guvernul Romaniei, din preocupare pentru dezvoltarea economiei nationale a decis sa scada taxele. Raspunsul este ca da, e adevarat interesul guvernului pentru cresterea economica in Romania, doar ca nu este vorba despre taxe, ci despre cheltuielile salariale si ele nu au fost scazute, ci majorate. Asadar, politicienii (dl. Banicioiu, spre exemplu) au vorbit despre majoraea salariilor medicilor, provocandu-i, inca de la inceperea discutiilor cu privire majorarea salariilor demnitarilor. De ce nu sunt majorate salariile tuturor bugetarilor concomitent, dupa cum a fost stabilit?!

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    August 17, 2015 la ora 22:18

    Sigur ca politicienii sunt cea mai mare problema a romaniei si a romanilor, deci si a medicilor, dar din cele povestite de cativa comentatori si din cateva comentarii ale unor medici, pot sa vad ca si unii medici sunt problema medicilor.
    Am facut greseala sa citesc o stire despre cei 7 violatori si ce pedepse au primit. Printre pedepse am citit si „parerile” satenilor apropiati ai famililor acelor tineri. Mi s-a facut greata si mi-a venit sa vomit cand am ajuzit parerile lor la adresa fetei si la adresa jurnalistilor si in curand cred ca vor avea aceeasi parere si la adresa politistilor, procurorilor si judecatorilor. Nu-mi vine sa cred ca oamenii pot spune asa ceva. Moise are dreptate. Oamenii sunt problema medicilor. Si as completa eu, oamenii sunt problema oamenilor. Politicienii pe care ii avem sunt tot de oameni votati. Oamenii sunt problema acestei planete.

    Răspunde
     
 • Kotak Francisc
  August 17, 2015 la ora 19:39

  Adevarul este ca sistemul medical e praf la noi! Daca ai ajuns la spital sa fi operat si nu ai cel puțin câteva sute de euro pregătite ai 80 % șanse sa ai parte de cea mai chinuitoare experiența din viața ta sau vei muri. Daca nu vei avea vreo pe cineva din familie care sa te ingrijeasca decent inainte si dupa operație, vei înțelege exact ce sunt oamenii, ce este viața ta si cui ii pasa de ea. Cei care cred ca noi poporul suntem de vina pentru ce am patimit cu medicii, asistentele, rezidenții si femeile de serviciu din sistemul medical, le doresc doar sa trebuiasca sa ingrijeasca si sa plătească toate „costurile” operarii unei persoane dragi fără sa dispună de resursele aferente, doar atât.

  Răspunde
   
 • rony
  August 17, 2015 la ora 15:33

  Ce tot o trageti atata cu salariile ca si cum asta ar rezolva mare lucru? O jigodie care ia spaga va lua si daca are mii de euro. Dovada e chiar cazurile reale de insi milionari care iau spaga in continuare, fura in continuare. Salarii mari vrea toata lumea dar asta e Romania, nu poti sa ai salarii ca in Germania si eficienta si profesionalism de Romania, stil dorel.

  Aici nu e vorba de salariu ci de caracter. Pai sa ia atunci si soferii si brutarii si vanzatorii din coltul strazii. Nu dai spaga, iti dau painea pe jos. Cum suna?

  Răspunde
   
 • Valentin
  August 17, 2015 la ora 13:52

  Draga Moise,
  am citit prostiile scrise atat de tine cat si de alti si majoritatea nu pricep nimic.

  1.Actul medical este un serviciu ce trebuie platit ca telefonu, ca gazul, ca orice . Singura problema este ca ROMANII vor de gratis ce este mai bun, cel mai bun medic, cel mai bun medicament.
  Habar nu au cat costa un specialist in orice domeniu deoarece comunismul inoculat in sange le sopteste la ureche ca TOTI SUNTEM EGALI (SARACI SI BOGATI si ne putem opera chiar in TURciA).

  2. Cei mai revendicativi sunt TIGANI CARE ORICUM FAC O FAVOARE SI VIN LA MEDIC desi nu au cotizat in viata lor si POLITICIENI CARE AU NUMIT DIRECTORI DE SPITALE.

  3. POLITICIENI AU INTRETINUT SI POLITIZAT SISTEMUL sub masca social democratiei.
  AU NUMIT POLITIC DIRECTORI (VEZI CEL DE LA CLUJ) AU FURAT SI DEVALIZAT SISTEMUL SI AU FACUT SPITALE PRIVATE .

  4. Am citit ca cei mai buni medici sunt la privat – NIMIC MAI FALS. CEI DIN PRIVAT SUNT ACEASI MEDICI DIN SISTEMUL DE STAT (formati si specializati la stat) DOAR CU MAI MULT ECHIPAMENT.

  5.Exista o categorie de medici care pretind spaga – MEDICUL POLITICIAN – medic obscur ajuns la un spital mare pe pile politice (pe bani) si acum ei recupereaza bani. Oricate plangeri penale au, raman in picioare si am sa dau exemplu LUCAN de la Cluj ce pretinde 3000 de euro pt un rinichi.

  DECI MOISE CAT DIN VENITUL TAU AI PUNE DEOPARTE PENTU MEDICI??

  CATI BANI MERITA UN SPECIALIST IN ROMANIA ??? UN SPECIALIST CE NU FACE POLITICA SI NU LIPESTE AFISE.

  Răspunde
   
  1. @ valentin
   August 17, 2015 la ora 14:18

   Da, ai dreptate: asa cum platim abonament la cablu sau telefon, platim deja asigurari medicale gestionate (fraudate) de stat! Romanii nu vor gratis! Ai facut un calcul la un salariu mediu pe tara (fie chiar si salariul minim), cat merge lunar la CAS (contributie la angajat + contributie la angajator)? Stiu, din banii astia trebuiesc ingijiti si cei care nu platesc (copiii, pensionarii, tiganii etc.). Hai sa nu mai cotizam nimic la stat, ne facem fiecare asigurari private! Apropo, aici aveti un titlu aparut azi intr-un ziar local din Oradea.. sunt convins ca si astea sunt „exceptii”: „Reţete pentru fraudă: Medicii arestaţi pentru reţete fictive împărţeau prada frăţeşte cu farmaciile”

   Răspunde
    
  2. Radu
   August 17, 2015 la ora 15:33

   Ok Valentine, dar atunci hai sa nu ne mai *oblige* sa platim CASS la stat si sa putem alege fiecare cat si cui da pentru asigurare de sanatate!
   Ca aici e vorba ca suntem *obligati* sa dam si nu prea primim. Si nici doctorii. Doar aia care-si iau ei…

   Răspunde
    
   1. Valentin
    August 18, 2015 la ora 08:10

    INCA O COMPLECTARE

    Draga Moise,

    mai am un lucru sa-ti spun despre sistemul medical si despre salariile doctorilor.

    Gandeste ca mergi la servici si te gandesti oare ce o sa fie astazi ?
    O sa chemi jandarmi pentru ca ai pe sectie mai multi drogati ce sunt in sevraj legati de pat sa nu se arunce de la etaj deoarece au halucinati cu diavolul? ori un puscarias care si-a batut cuie in cap sa scape de pedeapsa poate niste violatori batuti de sateni ?
    Sau copil de 2 ani cu topor in cap ?
    Oare ceata de tigani ce tipa pentru ceva ruda batuta? sau o tanara violata ca la Bacau ? In spital securitatea este aproape nula un pensionar de la ceva firma de paza sta apatic pe hol , poate ca la Baia Mare tigani vor devasta urgenta sau ca la cluj interlopi vor injunghia un asistent medical.
    Sau poate DNA care sigileaza biroul unui medic ce a eliberat rete pe morti.
    Sau flagrant cu un plic .
    Sau un apartinator care te injura ca nu ai inviat pe o ruda sau de ce nu a murit sa poata mosteni.

    O ZI PLITISITOARE LA SERVICI CA TOATE CELELATE.

    Răspunde
     
  3. Valentin
   August 18, 2015 la ora 07:52

   SI INCA O COMPLECTARE DRAGA MOISE

   INTR-O ZI DACA AI TIMP STAI 12 ORE IN URGENTA SA VEZI CUM SE CHELTUIE BANI.
   SAU STAI O ZI PE REANIMARE SI TE TII DUPA DOCTOR 24 DE ORE CAT DUREAZA O GARDA.

   VORBESTE CU UN MEDIC SI INTREABA CAT STA CU COPII ACASA ?
   (Asa ca in paranteza un medic muneste cam 21 de zile pe luna + 7 garzi x24 de ore adica cam 340 de ore / luna uneori mai mult)
   VEZI CE VORBESC BOLNAVI SI CE SPUN CEI DIN FAMILIE INTREABA CE ASTEPTARI AU DE LA SISTEM ?

   INTREABA off the record CUM SCRIU MEDICAMNTELE PE UN BILETEL FARA PARAFA SA MEARGA SA LE CUMPERE DE LA FARMACIE PT CA CONDUCEREA SPITALULUI LE INTEZICE SA LE SPUNA CA NU AU SI INTERZICE SA SCRI RETETA CU PARAFA CA PACIENTI SA NU POATA RECUPERA BANI IN INSTANTA.
   OARE ASTA NU SE NUMESTE ABUZ IN SERVICI?
   OARE CONDUCEREA SPITALUI CARE INTERZICE PRESCRIEREA DE MEDICAMENTE PUSA POLITIC NU RAPUNDE PENAL?

   Inca ceva sa nu crezi ca nu se stie intre-un spital care sunt medici spagari. Ei exista pentru ca legile nu-I pedepsec si pentru ca conducerea spitalului inchide ochi. Intreaba orice medic correct, stie exact cine ia spaga.
   Intreaba procurori si ei stiu sau colegiul medicilor dar toti au puterea limitata.

   Răspunde
    
  4. popescu
   August 19, 2015 la ora 06:44

   Alo Valentine. Platesc Cass. De ce trebuie sa mai platesc inca o taxa la spital?
   Atunci hai sa privatizam. Eu nu mai platesc cass, iar tu medicul iei salariu in functie de ce si cum tratezi. Nu noi suntem cei care vor de toate, ci medicii. Gandeste

   Răspunde
    
 • chicos stefan
  August 17, 2015 la ora 13:37

  astazi, marea framilie a medicilor , , pe romaneste facuti bugetari de un gevern care nu respecta legile europene, astzi medicul este platit cu un salariu de refrerinta de 600 lei din 2010 conform legii 284/2010, lege care nu s-a respectat niciodata. Inainte de a da mariri de salrii la parlamentari, guvern, pensionari , alesii neamului, cu bun simt era sa aduci si salarizarea corpului medical la zi adica nal acel salr minim pe economie garantat in plata, adica 1050 ori clasa de salarizare ! acesti guvernanti si magistrati au dat legi pe care nici Ceausescu nu ar fi indraznit ! salariul este bun patrimonial zice CEDO, atunci cum va permiteti sa ne furati continuu ?

  Răspunde
   
 • doru z
  August 17, 2015 la ora 11:54

  Tot vad ca medicii stagiari au 900 ron salar. Dar nu mai e valabila grila de salarizare, respectiv cei cu studii superioare au un indice de salarizare parca de 1.6 ori salariul minim? Parca se aplica la functionari publici …
  Dar pentru posturi unde nu se cer studii superioare (adica ceva de gen ”secretara”, fisa postului cere doar liceu, dar daca are studii superioare primeste salar echivalent acestor studii?

  Răspunde
   
 • M90
  August 17, 2015 la ora 11:33

  Comentariu sters pentru agresivitate si insulte.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   August 17, 2015 la ora 12:12

   Sunteti uimit de numarul de nevertebrate fara recunostinta? Lasand deoparte jignirile pe care le aduceti semenilor dvs, vorbiti ca si cum ati cunoaste si nevertebrate cu recunostinta. Trecand si peste asta, vreau sa va spun ca recunostinta se castiga, nu se poate impune, asa a fost si asa va fi mereu. Recunostinta pentru un medic nu poate fi pentru ca a invatat toate noptile in cei 6 ani de facultate. Recunostinta poate veni din motivatia pentru care un medic a facut acest lucru. Daca a facut-o pentru un statut social inalt si pentru bani, ce recunostinta poate avea de la oameni. Daca a facut-o pentru ca ii pasa de oameni si nu pentru bani, atunci merita recunostinta, dar asta trebuie probata in practica, nu e ceva ce poate declara un medic si el poate avea recunostinta celor care il cunosc si vad altruismul lui, nicidecum a unui intreg popor asa cum sugerati dvs. Dincolo de orice facem bun in viata, recunostinta celorlalti vine cel mai mult din cunoasterea motivatiei acelei persoane. De ex Becali construind zeci de case pentru a fi vazut de o tara intreaga la televizor, nu are recunostinta mea, pe cata vreme un salvamar care salveaza pe cineva de la inec are aceasta recunostinta.

   Răspunde
    
   1. M90
    August 17, 2015 la ora 13:42

    Domnul stelian f. Afirmatia dumneavoastra este impanzita de sloganuri banale fara aplicatie practic. Citez ” Daca a facut-o pentru un statut social inalt, ce recunostinta poate avea de la oameni ?! ” . O concluzie logică sanatoasa ar fi urmatoarea. -Sistemele medicale vestice sau americane in care medicul este privit cu respect si tratat ca atare este plin de doctori care sunt urmasi directi ai maicii Tereza sau ai printesei Daiana. Pentru ca toata lumea stie ca acolo doctorii trateaza pro-bono si sunt dedicati complet muncii de caritate. Ei nu trateaza pentru bani si statut social….ei vor doar recunostinta morala !! Cum de nu m-am gandit la asta pana acuma. M-ati facut sa invat ceva nou astazi.

    Comentariu editat de moderator pentru atac la persoana. Domnule M90, acesta este singurul avertisment pe care il veti primi.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 17, 2015 la ora 17:01

     Respectul si recunostinta sunt doua lucruri diferite. Respectul il datoram tuturor oamenilor, iar recunostinta numai celor pe care ii consideram demni de recunostinta noastra. Am tot respectul pentru toti intelectualii cinstiti, pentru toti oamenii de cultura si pentru toti muncitorii cinstiti si un respect poate mai mare pentru medicii cinstiti. Recunostinta am numai pentru cateva persoane. Si apropo, recunostinta nu pot avea fata de un scop, ci numai fata de oameni.

     Răspunde
      
    2. Stelian F
     August 17, 2015 la ora 17:03

     Ii apreciez pe cei ce invata si muncesc mult si pentru statut si partea materiala, dar nu-mi cereti sa am recunostinta pentru ei.

     Răspunde
      
    3. Jonny
     August 17, 2015 la ora 17:59

     M90 esti medic? sincer dati demisia si pleaca si sistemul de stat, ca nu cred ca ar vrea cineva sa te plateasca din buzunar. Dute in strainatete dute la particular, lasane. Dupa cum se vede esti un criminal cu acte in regula.

     Răspunde
      
  2. Johnny
   August 17, 2015 la ora 12:29

   M90: iti dau dreptate, noi cei de rand care platim taxe impozite, si muncim pt 1000 ron luna platim impozitele sa tinem politia profesori si foarte multii alti care creeaza cea ce suntem, suntem incapabilii sa vedem recunostinta fata de mediciii ai dreptate… dar cand te duci prin atatea spitale medici si dai de aceasi gandire ca e medic rezident ca e doctor ca e un sistem infect, vrei recunoastere? daca eu pentru a nu mai repeta istoria de a mai inbolnovii copilul din cauza unui doctor care trebuie sa am cea mai mare incredere am inceput sa invat medicina? care ma duc la urgente cu rinichi si imi zice sa ma duc a doua zi la cabinetul lui sa imi faca ecograf ca cel din spital nu are el timp sa imi faca eco? cand ajung in spital cu o urgenta vin si te trateaza in sactir, dupa ce ii dai la doctor sau asistenta bani vin multii alti ca milogii sa le bagi in buzunar? recunostinta, munciti ca sa meritatii, va dau exemplu ANAF uite cate au facut in ultimul timp da frate ei merita salarii mai marii si cu respect. Noi glota ce de rand tinem miile de de asemenea oameni prin ploaie frig foame si grija de datorii nu avem ce sa punem celui mic pe masa, ne multumim ce vedem in vitrine… munciti sa aratatii ce este un doctor nu un cersetor si un mercenar. Si nu vb de sus ca nu e nimeni molusca ca daca ai experinta intr-o munca inseamna ca esti zeu. Ura pe care o am asupra medicilor este de neimaginat pentru cauzele pe care le-am trait pe pielea mea.

   Răspunde
    
   1. Anca
    August 17, 2015 la ora 17:18

    Medicul nu e plătit sa facă ecografie la stat, sunt supraspecializari pe care le suporta din buzunarul propriu, deci nu va revoltați va oferă fix cât va oferă statul, restul în privat. Ecografie de urenta se face de radiolog dacă este urgenta, altfel în privat. Vi s-a spus ca totul e gratis. Greșit, doctorii nu va stau la dispoziție gratis și nici din vocație. Ei trăiesc de pe urma muncii lor și dacă o fac gratis la stat, fără sa fie plătiți pentru aceste supraspecializari din ce vreți sa mai trăiască? !

    Răspunde
     
    1. Jonny
     August 17, 2015 la ora 17:53

     daca eu fac un blocaj de rinichi si mor pe acolo, eu trebuie sa vb cu rinichiul ca stai putin ca sa vina radiologul sa vad ce ai? sau trebuia sa fi fost in acel moment acolo, nu sa stau 2 ore sa il astept si eu sa stau pe hol cu dureri insuportabile, in care au fost administrate calmante de catre o asistenta? Si dupa am plecat cu durere din spital dupa ce mi-a dat reteta? Nu era o cauza important. Era greu sa faca trimitere la radiolog. Am inteles statu da doctorilor exact cat face o consultatie si sa il trimeate. Deci lumea trebuie sa stie daca se duce la urgente cu unele dureri statu doar plateste consultatia.

     Răspunde
      
   2. Alina
    August 17, 2015 la ora 23:52

    Programul medicului se termina la ora 15. Cum am ramas atat de putini in spitale, de cele mai multe ori nu facem fata si trebuie sa stam peste program. Dar trebuie sa va ganditi ca si medicii au copii pe care trebuie sa-i ia de la gradinita/scoala, au probleme, au familii, si uneori nu pot ramane peste program. Poate asta a fost si cazul medicului care nu v-a facut eco. La privat totul se face cu programare, este mai lejer, te ocupi de un pacient odata. La stat ai n pacienti, cu n probleme, pe care trebuie sa-i ingrijesti, sa-i trimiti la alte consulturi, ca sa nu mai spun de cei care vin in ambulator. Si pentru ca astea nu sunt suficiente, avem o tona de hartii de facut. Voi nu va ganditi la faptul ca pentru fiecare pacient in parte se face o foaie de observatie, scrisa tot de medic, la care trebuie sa scrii 20 min. Imaginati-va cum este sa ai de facut 10 foi pe zi pe langa toate celelalte treburi, sa stai sa te concentrezi pe fiecare pacient in parte, sa-i stii analizele pe de rost, sa te gandesti tot timpul ce poti sa mai faci ca sa-l ajuti si cu ce alti colegi sa iei legatura pentru a afla boala omului (nu toate bolile sunt usor de diagnosticat, cateodata, desi ai facut toate analizele posibile si imposibile, si l-ai trimis la mai multi specialisti, boala ramane un mister). Nu stiti cat stres este la camera de garda cand sta un singur medic(asta tot pentru ca nu suntem destui) si-l asteapta 30 de oameni care se uita urat la el si-l judeca pt ca nu-i preia imediat.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     August 18, 2015 la ora 00:11

     De multe ori m-am gandit la lucrurile spuse de dvs (cred ca as putea spune „de tine” caci blandetea si intelegerea cu care scrieti le-am mai intalnit la Alina o fosta colega de clasa care acum este medic in Rosiori) si am realizat ca medicii nu au deloc o viata usoara. Mai ales cei ce lucreaza in spitale. Tocmai de aceea am un mare respect pentru medicii cinstiti si care pun suflet in ceea ce fac.

     Răspunde
      
    2. Bigbad
     August 18, 2015 la ora 20:39

     Meseria de medic nu trebuie absolutizata ca importanta,toate profesiile au importanta lor sociala.Toata aparatura din spitale nu este creatia medicilor ci o munca interdisciplina-ra din profesii diferite:ingineri,fizicieni,biologi,medici.La facultatea de medicina multi nu s-au dus ca le-a placut aceasta profesie ci pentru interes material care a primat.Stiti de ce nu s-au dus sa se faca ingineri pentru ca este foarte greu,multa matemateca,fizica,chimie etc,Un inginer constructor sau aerospatial are o importanta mai mica si o raspundere diminuata?,lucreaza pe santier 10-12 ore zilnic si nu cer salarii preferentiale.Un politist pleaca in misiune dupa infractori,e prezent la datorie 24 ore, nu stie daca se va mai intoarce sa-si revada familia !Trebuie sa fie o limita in toate,nu sunt profesii privilegiate !

     Răspunde
      
     1. Stelian F
      August 18, 2015 la ora 22:17

      Corect. Total de acord cu dvs.

       
   3. Alina
    August 18, 2015 la ora 00:09

    De cand am vazut zilele astea cu cata ura suntem priviti de popor, parca imi vine si mie sa plec peste hotare. Dar totusi, iubesc Romania, aici vreau sa traiesc, sa profesez, sa-mi cresc copii si sa mor. Nu vreau sa plec in alta parte, dar nu vreau nici sa fiu umilita si silita sa suport batjocura unor oameni care nu vad in jurul lor. Credeti ca dintre oamenii care ne injura la camera de garda pentru ca asteapta (si carora noi trebuie sa le suportam injuraturile nu?, pentru ca nu exista legi care sa ne si apere), credeti ca este vreunul care sa observe ca acolo este un singur medic care se ocupa de ei toti? Credeti ca eu, ca medic rezident, sunt platita ca sa stau in camera de garda, sau sunt nevoita pentru ca nu are cine sa stea? Credeti ca primesc macar masa de pranz pentru faptul ca stau neplatita pana la ora 20 in spital? Va spun eu ca nu. oricum, de cele mai multe ori nici nu avem timp sa mancam. Puteti sa ridicati in slavi privatul cat doriti, cand lucrurile se agraveaza, privatul intotdeauna trimite la stat, pentru ca nu le convine sa le moara lor pacientii in clinica. Privatul isi asuma lucrurile usoare. Este dezamagitor sa vezi cum te privesc oamenii cand tu stai peste program pentru ei si alergi de colo colo doar ca sa le faci lor bine. Si nu, eu nu iau spaga, nu ca nu mi s-ar fi oferit, dar mi se pare degradant. Statul trebuie sa ma plateasca din contributii. Urati-ne in continuare, putin cate putin, cu totii vom fi convinsi sa plecam.

    Răspunde
     
    1. Vlad
     August 18, 2015 la ora 12:57

     Alina, nu ii uram pe cei ca tine. Pe medicii ca tine toata lumea ii admira si ii lauda. Ceilalti sunt jegosi, care nu vorbesc cu tine pana nu le dai plicul. Acestia de obicei sunt mai in varsta, din generatia comunista. Multi tarani nu au bani de spagi si trebuie sa traiasca bolnavi din cauza atator medici spagari. Nu zice nimeni ca uraste toti medicii, dar sa iei spaga si sa te joci cu sanatatea si viata unui om e revoltator. Sa nu mai vorbim de spagile luate de doctori de la companiile farmaceutice si de la agentii lor pentru a le prescrie medicamentele. Alt lucru revoltator.

     Răspunde
      
     1. Jonny
      August 18, 2015 la ora 20:24

      Hai sa iti explic cauza, cu exceptia ca lucrez la particular am un servici indiferent de vreme/zi/noape/ora cand apar probleme sunt chemat de acasa, am momente lucrez si 2 3 zile non/stop strsul meu nu il poti compara, o greseala de a mea poate avea consecinte foarte grave, nu ma plang de el sunt respectat si sunt platit bine. Dar dupa ce ajung acasa ma ocup de casa, ca nu imi permit sa platesc un meserias inca sa in faca renovari unde sunt necesare, dorm in general 4-6 ore luna, nu ma plang de dureri pe care le am, daca intr-o seara m-a durus spatele am luat un antiinflamator mi-a trecut, a doua zis la fel, a treia zis la fel si m-a luat durerea din somn cu tot cu antiinflamtor, si ma prezint de urgenta pe jos ca nu mi-am permis sa i-au un taxi si sa dau tell sa vina salvare pentru o durere, care zis eu ca daca o suport inca 30 min pana la spital, acea salvare poate salva o alta viata, si cand am ajuns la spital asa a fost, erau cazur mai urgente. Dar eu sincer nu imi permit momentan sa platesc ECO si azi am 7 zile de cand am fost la urgente si nu mi-am permis sa fac un ECO, nu am avut 50 100 ron sa ma duc la un cabinet pentru investigatie si ma doare, nu am mai luat antiinflamatoare de vineri ca s-au terminat si acuma ma doare. Eu ma intreb asa, dupa munca pe care o depun, atatea bani impozitati, platesc atatea servicii, am fost pentru prima data in viata la urgente in 30 ani pe care ii am, vad ca un sistem se simte jignit ca s-a interzis spaga, vad doctori pe forum

       
     2. Jonny
      August 18, 2015 la ora 20:36

      Se vad atatea de multe cum medici si cei dintr-un sistem de sanatate uni dintre ei te trateaza ca pe abator. Inteleg munca, apreciez ce-a ce se face indiferent ca esti doctor, maturator, vanzator, dar vb frumos- respecta omul – un om nu iti vine sa iti ceara ajutorul ca nu are ce face acasa. Asa cum sunt apelat eu sa ma duc sa rezolv un caz, cred ca asa e si cazul unora din sanatate. Eu pot sa muncesc bine sa poate fii linistita lumea, sa nu aiba griji, sa functioneze firme si companii, sa aiba loc de munca lumea. Din acest caz lumea e suparata pe cei din sanatate la sutele si miile de cazuri pe care au pierit lumea, au fost tratati ca carne de tun, si foarte multe alte cazuri, nu poti sa vii tu ca doctor si sa vb ca si cum eu as fi un kkt pe aici, ce a vb un doctor pe aici. Daca u te simti jignita pentru ca eu am zis un fapt pe care l-am intalnit acuma, la clientul care ma duc si efectuiez o lucrare el este multumit, cand ma vede pe strada suparat cred ca imi zice buna ziua si mai intru in discutie cu el si imi schimba atitudinea. Asta este multumirea mea fata de oameni care ma duc sa lucrez la ei si imi fac salariul, aceasta este multumirea mea cand ma impaca omul cand eu sunt neampacat cu altele. Voi?

       
     3. Stan Lucian
      August 18, 2015 la ora 22:01

      Domnule Johny, va rog sa nu mai postati cascade (mai multe comentarii ca reply la unul singur).

       
 • Kristina
  August 17, 2015 la ora 11:29

  🙂
  cand nu ne tratam cu leacuri (ceaiuri)de pe internet noi care mai muncim încă..
  Am dat si dam o grămadă de bani medicilor din sistemul privat de sanatate din Romania.
  Domnul GURAN,vrem nu vrem tot de specialist ai nevoie domnule,cand esti la limita cu suferinta!
  Si din fericire cei buni încă ii găsim la PRIVAT.
  nu toti ne permitem zbor in strainatate la tratamente.
  Acu’ vedeti dv.ca si pe la spitalele /clinicile astea private:plata se face inainte ,si tot cu Dumnezeu cu mila ramane finalul (cam asta e cand ai sau nu ai bănuți de doctor/doctorii) 🙁 in Romania.

  Răspunde
   
  1. Georgia
   Decembrie 20, 2015 la ora 21:31

   Gradinita Karin `s Kids din Bucuresti, zona Piata Domenii a fost aleasa ntrosaa dupa lungi cautari. Am vizitat multe gradinite si m-am oprit la asta pentru ca pe deoparte este intradevar dotata – s…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase