BIZIDAY: luni, 2 septembrie 2013

Pentru a viziona aceasta inregistrare pe dispozitivele mobile descarca aplicatia Seenow din App Store, Google Play sau Windows Store si acceseaza sectiunea Freezone.
stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la BIZIDAY: luni, 2 septembrie 2013

 • Catalin maruta
  Octombrie 4, 2016 la ora 14:42

  De ce nu pot vedea emisiunea biziday?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Septembrie 5, 2013 la ora 17:34

  Am urmarit prima zi de audiere in fata comisiei de relatii externe a senatului ( aproape 5 ore) pe CNN. Obama i-a aruncat in groapa cu lei pe sfatuitorii lui apropriati. Vreti interventie in Siria? Na, mergeti sa va dea senatorii interventie! De unde pornisera cu aplomb ca lumea se uita la noi americanii, ca noi suntem partenerii tuturor, si aia si aia au nevoie de noi, ca avem informatii care dovedesc ca dictatorul a tras cu gaze, ca nu punem bocancul doar o chirurgie, samd. Cind am vazut ce intrebari le pun si democrati si republicani, ca nu-i lasa sa filfiie cum vor (o luau razna cu povesti iar senatorii – nu am prea multe minute asa ca am sa repet intrebarea), ce sa mai spun i-au macelarit, nu mai aveau chef de nimic. Ce inseamna sa arunci cu vorbe de sus si pe urma sa fii obligat sa raspunzi pentru ele. Spre sfirsitul audierii de ieri, au inceput sa o dea pe Obama, ca el n-are nevoie de autorizatia congresului si oricum va merge unde stie ca e datoria SUA. L a care un senator intreaba: Pentru ce ne-am adunat aici? Despre cine a tras cu gaze, un senator i-a spus ca informatiile nu sunt relevante si nimeni n-amai comentat nimic. La intrebarea daca e sigur ca rebelii n-au gaze, raspunsul a venit: nu-i sigur. La un moment dat s-a pomenit de niste „inspectori” britanici ca s-ar fi aflat prin Siria pentru evaluari – generalul a promis ca pentru detalii poate sa prezinte mai tirziu docomentatie „clasata”. Deasemenea, se pare (din internet) ca armele chimice folosite sunt de origine britanica, deci nu din dotatia siriana. Sa nu uitam ca rusii au confirmat la vremea respectiva ca depozitul de arme chimice siriene sunt in siguranta, preluate din zona ocupata la acea vreme de rebeli. Crede cineva ca dupa o asemenea declaratie, rusii ar fi lasat armele pe mina altcuiva? Inainte sa inceapa audierea, CNN informa ca atacul chirurgical era estimat la 18 bilioane – razboiul este cea mai buna afacere. Se pare ca congresul nu va aproba interventia militara. Comisia de audiere a votat 10 pentru si 7 contra. A meritat vizionarea . Poporul american este satul – s-a vorbit si de Vietnam, si de Corea, si de Irak, Afganistan, Yugoslavia, Libia, Egipt. A fost ca un „proces de constiinta american”, dupa parerea mea. Se pare ca nu mai exista „evidente” despre folosirea dearme chimice de catre sirieni. Acuma e G20,si sa vedem luni dupa intrunirea congresului.
  In BD-ul din 2 sept. aduce in discutie (ca si pe BD-ul din 4 sept) si Siria si Rosia Montana. Basescu sugereaza un dialog cu Gold pe tema asigurarilor referitoare la protectia mediului. Daca e vorba de dialog, sa se poarte pe proiectul Rosia Poieni, care eu am inteles (de pe acest forum) ca ar fi trecut in posesia statului si lucrarile s-au sistat. Cum asa? Cum ramine cu inundatia de cianura, oxizi si acizi cu vechea biserica in mijloc? Daca nu, s-o avem in vedere pentru tribunalul international de la Haga, ca de la NewYork acolo se va ajunge. Ponta, o da cu 2 miliarde daca parlamentul nu aproba proiectul – de ce parlamentul trebuie sa respinga ceva ce nici macar nu a fost intrebat. Sa se spele pe cap in fata poporului cine a dat curs pina acuma la toate fara- delegile , sau cineva se pregateste sa se infrupte din alea 2 miliarde? Distrugerile prezente, aduse mediului in acea zona sunt mult peste orice pretentie ar avea compania. Daca statul crede ca Romania va fi datoare 2 miliarde, atunci sa aloce 10-20 milioane pentru un studiu al mediului de la Poieni (probe, analize, infiltratii, continuturi, masuratori – raport de evaluare si constatare a nerespectarii legilor internationale de protejare a mediului prevazute de comisia europeana – Romania este membra in UE, ce face UE cind isi vede membrul balamucit? Cind esti cu lupii urlii ca ei, altfel te maninca.
  In legatura cu Siria, il aud pe Basescu cu … (de unde a scos-o)ca rusii ar renunta la un port mediteranean pentru … Transnistria?! Ca israelian, ii prefer pe rusii sa-i controleze pe arabi, cu americanii m-am lamurit, nu odata. Israelul a inceput sa se intelega bine cu Rusia. Problema nu este armata siriana, ci teroristii pe care americanii ii inarmeaza. Israelul se intelege si cu Turcia, si cu Jordania. Se va intelege si cu Egiptul. Cu Iranul lucrurile nu sunt tocmai agitate. Daca rusii au grija de americani, Israelul ii linisteste repede pe teroristi. Armata siriana n-are nici un motiv sa se supere.
  Inainte de BD-ul lui Moise, a fost emisiunea Confesiuni. Astazi, si rareori sunt aduse celebritati in carne si oase, am avut privilegiul sa-l revad pe BIBANUL – Dem Radulescu. Nu pot sa-l pun pe vre-un loc, pentru ca toti (cu foarte mici exceptii) actorii nostri au fost mari. Se mai poate profita de ei. Spectacolele pe care incerc sa le vad, sunt necriticabile. Cu mici exceptii cind e vorba de folclor – dar si acolo regia, prezentarea sunt periferice. Cind mai incerc sa vad cite un film mai recent, cu actori necunoscuti mie, nici nu pot face vreo comparatie cu performanta artistica cu care eram obisnuit. Cind ii vad pe astia de aici, imi zic unde-i Birlic, Vraca, Caragiu, Carmen, Stela, Bibanul, Cotescu, Jenica, Coca si multi altii. Dem e un talent, dar asta nu e totul – l-am vazut in roluri mari si in roluri mici, in toate devenea principal. Cind apare e captivant, il sorbi. Probabil ca a trebuit sa si munceasca, dar la talentul lui, o mai fi fost nevoie? Astazi, teatrul romanesc este distrus pentru citeva generatii. Sper ca arhivele sa fie pastrate cu sfintenie, poate va apare cineva sa renasca ce a fost pe scenele din Bucuresti.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 5, 2013 la ora 20:58

   Tare asta : „Cind esti cu lupii urlii ca ei, altfel te maninca.”
   Din pacate americanii au inceput sa isi bage nasul in multe oale si merg pe ideea subtierii ciorbei din oala pentru ca in final ciorba sa nu mai placa la nimeni.
   Daca ne uitam atent la ce s-a intamplat cu economiile tarilor in care au fost recent revolutii si rasturnare de guverne observam o distrugere programata/etapizata a economiilor respective si o indatorare rapida a acelor tari. De ce, oare?

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 6, 2013 la ora 04:00

    Da, chestia cu lupii am spus-o referitor la eventuala judecare de la NewYork pentru Rosia Montana. La Rosia Poieni avem deja in iaz de decantare peste o localitate si imprejurimi. Dae am inteles ca s-a intimplat ceva acolo, a revenit in proprietatea statului si s-au sistat lucrarile. Daca este asa, avem dreptul sa verificam daca cel care a exploatat cuprul si-a indeplinit obligatiile asumate privind restaurarea zonei afectate. Daca este vorba de acelasi potlogar, rezultatele cercetarii din zona pot fi suport in litigiul si pentru Rosia Montana.
    Pentru ca se vorbea de Noua Zeelanda, am intrat pe documentatia carierei de la Macraes si am retinut forma in care se pune problema intelegerii dintre firma miniera si stat sau autoritati locale/regionale privind mmasurile de protectie a mediului, de reabilitare dupa terminare si inca 10-15 ani mai tirziu. La fel sunt mentionate si sanctiunile posibile pentru nerespectare a acordului. Chestia este ca nu stiu ce s-a semnat in Romania si de catre cine. Numai cu asa ceva poti merge la tribunal. Si se poate exemplifica pe ce exista la Rosia Poieni. Este vorba de cum a fost pregatit terenul destinat sa devina iaz de decantare (baraj, pinza de impermeabilizare, san/canal limitrof), rapoarte periodice (in timpul exploatarii) privind masurarea infiltratiilor dincolo de limitele prevazute in autorizarea lucrarilor, e vorba de o perioada de citiva ani in care trebuiesc efectuate lucari de restaurare. Inteleg ca la Rosia Poieni situatia e intepenita, de ea ne putem lega si nu numai chiar cere respectarea obligatiilor sau obligarea la daune.
    O alta forma, mai radicala de a combate/evita o catastrofa la Rosia Montana, ar fi sa-i tragem in teapa pe cei care au pus degetul pe hirtiile pe care le are Gold in mina si ne santajeaza. Pe clar, daca cine a semnat nu mai este ce a fost cind a semnat – prinde orbul… ca asa-i in tenis si la tribunal. De aia am spus chestia cu lupii, iar Romania are drept la recurs la o instanta superioara, care este Haga, aici in Europa. In alta ordine de idei, In Noua Zeelanda, la fel au profitat de o puzderie de foraje executate de „unknown”, ca e mai ieftin, si pe urma zici ca pe tine te-a costat prospectarea/explorarea. Foarte interesant cum sunt scrise niste treburi, din condei (fac si dreg desi nu sunt obligat, si pina la urma nu le fac; sau promiti ca faci si dregi dupa ce ai terminat fara sa specifici daca mai ramii pe acolo anii de care vorbesti). Ma rog, pe aia de acolo i-au fraierit (sunt si pe acolo o gramada de ferme in jur, ba chiar au taiat si un drum – in documentatie nu se specifica nimic referitor la … refacerea drumului) dar interesul este aicea la Montana noastra. Ca lupii…

    Răspunde
     
    1. cornel
     Septembrie 6, 2013 la ora 15:01

     Aveti perfecta dreptate.
     Cineva zicea ca daca nu ai specialisti poti sa inchiriezi/angajezi cativa.
     O zi buna.

     Răspunde
      
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 16:25

  Dezbaterea civilizata din Germania se explica inclusiv prin calitatea organizarii, a colaborarii dintre televiziuni altfel situate pe pozitii de rivalitate. Apoi, Germania ar merge probabil la fel de bine chiar daca d-na Merkel ar fi inlocuita. Dar, in cazul acesta, de ce ar trebui sa fie inlocuita?! Chiar daca va mai pierde pe parcursul campaniei voturi, probabil ca nu va ramane cu mai putin de 35% din preferintele electoratului, ceea ce-i va asigura fara dubii viitorul mandat.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 16:12

  Daca inceperea unui razboi in care sa fie implicate SUA depinde de lobby-ul producatorilor de armament…Nu, nu poate fi asa! In mod sigur! Sunt experti in analiza politica internationala care demonstreaza fara dubii ca toate razboiele din epoca moderna pornesc de la resurse, cele rente de la resursele energetice, iar cele in care sunt implicate SUA de la petrol. Alti experti arata insa fara urma de indoiala ca situatia din Orientul Mijlociu este complicata exclusiv din cauza Israelului, prin urmare, orice implicare militara americana in zona nu poate avea loc decat la cererea si in sprijinul statului Israel. Am auzit pe unii spunand ca este nevoie de razboi pentru depasirea crizei economice. Pe altii ca America vrea sa-si afirme statutul de superputere in fata Rusiei, dar mai ales a Chinei, pentru ca este pe cale sa si-l piarda. Am auzit despre Guvernul Global…Am auzit despre masoni…Am auzit despre cele mai incredibile aiureli care sa justifice o eventuala interventie a SUA in zona. Stiti ce nu prea am auzit in spatiul mediatic romanesc? Despre teroristi. Despre genocid. Despre pericolul reprezentat de armele de distrugere in masa. Si stiti de ce nu se aude? Eu stiu. A inceput un nou sezon al serialului Suleiman Magnificul. Lumea este forte preocupata, iar discutiile in spatiul public asupra temei sunt mult mai numeroase decat cele cu referire la Festivalul George Enescu, bunaoara. Siria se afla departe, nu mergem in vacanta vara acolo si nu ne-a trimis telenovele cu subiecte istorice.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 15:54

  O privire dincolo de masinile aflate in parcare, catre proprietarii acestora, ar face sa se inteleaga mai bine cum si de catre cine au fost obtinute apartamentele ANL. Chiar si in proiectul original, era prevazuta posibilitatea cumpararii. La un pret mic. Realizate cu sprijinul statului (adica inclusiv al meu). Nu oricine poate obtine (cel putin in Bucuresti) un apartament ANL. Acum, intra in programul „Prima casa”. Marfa!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 15:49

  Concesiunea instalatiilor de irigatii va fi deosebit de profitabila atat pentru statul roman, cat si pentru agruicultura patriei noastre. De fapt, de ani buni tot aud cererea agricultorilor ca statul (adica inclusiv eu) sa le dea cadou instalatiile de irigat. Sau in concesiune, doar ca ei sa le intretina si eventual cu drept de preemptiune in cazul (aproape cert al) vanzarii. Dupa cativa ani de administrare si intretinere a infrastructurii de imbunatatiri funciare agricultorii vor spune ca au luat in concesiune niste fiare vechi nefunctionale. Ei au reparat, modernizat si extins instalatiile, iar asta a costat cam de doua ori mai mult decat valoreaza toate hardughiile rpimite in concesiune. Prin urmare, vor demonstra cu documente ca statul roman [adica inclusiv eu] trebuie sa le plateasca deindata 2-3 miliarde de euro, sa zicem, pentru ca au administrat atat de bine bunurile aflate in proprietate publica. Eu nu voi mai fi peste treizeci de ani, dar am sa las vorba copiilor sa stranga bani pentru a plati d-lor Nicolae, Voiculescu, ori Culita Tarata.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 15:33

  Despagubirile pot fi justificate in fel si chip. Chestiunea este ca cheltuielile de promovare a proiectului (de la despagubiri acordate localnicilor, pana la excursii in care au fost plimbati jurnalisti) au devenit atat de mari, incat compania este dispusa sa faca alte cheltuieli cu mult mai mari si de acelasi fel pentru realizarea proiectului, in caz contrar, pierderile fiind prea insemnate pentru a fi trecute cu vederea. Despre asta vorbea dl. Moise, despre pragul peste care daca cheltuielile de promovare l-au depasit, compania nu mai poate da inapoi fara sa se destabilizeze. In cazul unui efort financiar sporit din partea Gabriel, care sa duca in instantele internationale cazul Rosia Montana, nu se va putea niciodata cere drept despagubire shpaga data. Insa nu poate fi exclus ca nivelul shpagii primite de politicieni, jurnalisti, posturi de televiziune si ziare prin publicitatea supraevaluata, case construite oficialilor locali si taranilor care au vrut sa se mute s.a.m.d. sa se apropie de cele doua miliarde. De fapt, uite asa vedem care este dimensiunea spagii pentru proiectul acesta! Si mi se pare absolut rezonabil, daca o judecatoare poate primi doar in cazul unei sentinte o shpaga de 2,5 milioane de EURO. Cat priveste valoarea reala a despagubirilor, este foarte probabil ca valoarea de neintrebuintare in acest moment a resurselor de la Rosia Montana sa fie infinit mai mare decat valoarea acestora. Eu cred ca ar trebui acceptate fara discutie, in urma unei sentinte juste, asa cum s-a intamplat in cazul Bechtel (unde asupra justetei sumei se poate discuta muuult si bine cu dl. Sova).

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 4, 2013 la ora 14:57

  Despagubiri pentru ce ? ca n-au fost in stare sa incadreze proiectul in lege ? Legea care era in vigoare cand s-a semnat contractul deci pentru ce despagubiri ?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 14:45

  Spun unii, printre care si fostul consilier al d-lui Nastase, ca proiectul Rosia Montana se aseamana cu extinderea aeroportului din Frankfurt, fata de care ecologistii au protestat din cauza cresterii nivelului de zgomot, ori cu crearea lacului de acumulare de la Portile de fier, cand localitatea Ada Kaleh a trebuit sa fie stramutata. Aparenta prostie, reala incercare de manipulare ignora diferentele evidente. Prima si cea mai importanta, dupa cum am spus si mai ’nainte, este cu privire la caracterul investitiei. In cele doua cazuri prezentate drept exemplu este vorba despre investitii pe termen lung, care creeaza locuri de munca pe termen lung si aduc beneficii pe termen lung. In cazul Rosia Montana numarul de locuri de munca este limitat la 900 (mai multe pe perioada amenajarii) si pe o perioada de maximum 13 ani. In al doilea rand, beneficiile pentru statul roman aduse de aceasta investitie sunt limitate din punct de vedere valoric prin contractul cu firma straina beneficiara (infinit mai mici decat in cazul hidrocentralei Portile de fier sau al Aeroportului International din Frankfurt) si sunt limitate in timp. Daca la Rosia Montana vorbim despre investitii pe termen scurt spre mediu, atat hidrocentrala cat si aeroportul reprezinta investitii strategice, pe termen lung si cu o importanta economica extraordinara in ambele cazuri. In cele din urma, dar nu mai putin important, daca hidrocentrala si aeroportul reprezinta castiguri, investitii de capital, in masura sa produca profit, exploatarea resurselor naturale este o pierdere, ea reprezinta o investitie cu un randament scazut din perspectiva statului roman si nu determina constituirea unui capital care prin exploatare sa genereze profit pe termen lung.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 14:23

  Nu doar contractele de publicitate sunt importante in determinarea atitudinii mass-media fata de investitia initiata de nea’ Sile Timis. Un numar mare de ziaristi, de la R. Turcescu si IT. Morar la B. Rares si R. Voloseniuc, au fost in excursie in Noua Zeelanda pe banii RMCG, iar in cele din urma, pe banii poporului roman [inclusiv ai mei]. Scopul excursiei a fost conform reprezentantilor RMGC “reflectarea obiectivã si documentatã a impactului economic, social, de mediu si de patrimoniu al minei de la Rosia Montana.”. Pai, dupa cum spunea CTP (pe care, iata, am ajuns sa-l citez), “Orice jurnalist care este luat de o firmă care are un interes declarat şi controversat de ani de zile nu are ce căuta într-o astfel de excursie. Este nonetică plecarea lor în excursie pentru că ea este plătită şi nu poate să asigure obiectivitatea jurnalistului. (…)Din moment ce cheamă un şef, reprezentanţii firmei vor să creeze un curent de opinie în interiorul mediului respectiv – televiziune sau ziar. Este mai grav decât (să cheme, n.r.) un simplu jurnalist care poate să facă un reportaj şi atât.”. Printre excursionisti se afla si un jurnalist pe care-l ascultam cu interes la Europa Libera (se adevereste ceea ce multi spuneau, anume ca postul radio EL era infiltrat de agentii „celorlalti”), devenit apoi consilierul super-eroului Adrian Nastase. Cat de bine l-a consiliat s-a vazut, dl. Nastase poposind o perioada pe la puscarie.

  Răspunde
   
 • sorin
  Septembrie 4, 2013 la ora 13:40

  maaaamă ce subtil mai suntem…!!
  deci d-aia v-ați schimbat ora…ca să nu faceți concurență emisiunii ăleia ținută sub aripă deeee….

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 12:42

  Daca resursele ar fi fost in proprietatea privata a localnicilor, iar descentralizarea ar fi existat cu adevarat, oamenii aceia ar fi trebuit sa-si vanda singuri aurul si sa fi incasat cea mai mare parte a beneficiilor. Ei ar fi trebuit sa decida daca ar fi meritat ca pentru 900 locuri de munca (mai multe pe timpul amenajarii initiale) pentru circa 13 ani (pentru ca ultimii trei din cei 16 prevazuti in proiectul de lege ar fi dedicati refacerii peisajului si neutralizarii cianurilor) sa-si distruga zona in care traiesc si vietile lor si ale copiilor. Sau, daca ar fi mai avantajos sa dezvolte regiunea durabil in spiritul proiectelor care exclud mineritul existente. Daca ar fi considerat targul corect, l-ar fi facut. In conditiile actuale, dupa 13 ani si distrugerea unui patrimoniu de interes national ei se vor afla intr-o situatie si mai grea decat in prezent si vor apela inevitabil la sprijioul guvernului. Adica al meu si al copiilor mei. Dupa ce ne-au distrus averea si ne-au risipit resursele.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 12:41

  Cineva a stranutat zgomotos in dreapta lui Ponta si prim-ministrul a avut grija ca fara sa manifeste vreo surprindere sa intoarca usor spre el capul urandu-i netulburat „sanatate!”, cu acelasi ritm si intonatie in discurs, cumva intr-un gest de o ironie subtila. (Trebuie precizat ca in situatii oficiale nu se stranuta in felul acesta. Pe langa faptul ca exista metode de control asupra stranutului pe care specialistii care l-au invatat pe dl Ponta sa-si lege nodul la cravata le-au impartasit probabil si prietenilor domniei sale, fiecare oficial trebuie sa aibă o batista la indemana. Eu, spre exemplu, ma ingrijesc sa am permanent o batista in buzunar cand plec de-acasa inca de cand am mers la scoala in clasa intai, in urma cu multi ani.) Acest comportament al Premierului dovedeste inca o data, iar pana acum ocaziile s-au succedat intr-un ritm tot mai des, ca dl. Ponta este un „shmeker”, la fel ca dl. Oprescu. Face glumitze si ironii copilaresti la adresa colegilor [de masa] ori a cetatenilor fara sa zambeasca, mandru ca a facut o „nazbatie” precum cea pusa la cale cu sotia sa cand pe scunele Parlamentului a plasat afise cu Johnnie Walker care o vizau pe Monica Macovei. O isprava copilareasca ce demonstreaza imaturitatea. In fine, ceea ce vreau sa spun este ca atunci cand dl. Ponta a pomenit suma de 2.000.000.000$ (doua miliarde de dolari americani, nu dolari din Jamaica, Guyana, ori Insulele Cocos) parea ca nu se mai putea abtine sa izbucneasca in ras. Adica, eu, Costica, daca-mi fac o firma la Ruse si vreau sa sap un putz in judetul Vaslui, in cazul in care nu primesc acordul de mediu, pot sa dau statul roman in judecata si sa primesc despagubire 2.000.000.000$ ? Astept sa-mi mai spuna cineva ca este chiar asa si maine ma duc cu 100E sa-mi deschid firma la Ruse.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 4, 2013 la ora 15:04

   Gogorita mare asta cu 2 miliarde de EURO. Pacat sau nescuzabil ca aceasta gogorita este spusa la tv, la o ora de maxima audienta, de primul ministru al Romaniei. Parerea mea e ca se asteapta ca lumea/cetatenii sa creada asa ceva conform unei vechi zicale – „Crede si nu cerceta!”.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Septembrie 4, 2013 la ora 15:10

    2 miliarde de DOLARI am vrut sa spun dar din obisnuita am scris EURO. Inca mai cred ca facem parte din Europa chiar daca traim pe niste plaiuri mioritice unde se intampla lucruri imposibile in alta parte a Europei si unde ne sunt spuse povesti, de adormit copiii mici la tv, la ore de maxima audienta.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 12:08

  A considera problemele legate de proiectul Rosia Montana doar „un meci politic” este cu siguranta o eroare. Desi, cum spuneam, subiectul este unul politic. Mai importante sunt insa argumentele stiintifice cu privire la pozitiile fata de proiect, iar site-ul Academiei Romane este un loc in care o parte dintre acestea pot fi consultate de public. O alta parte dintre argumentele stiintifice au foat deja exprimate de-a lungul celor 15 (cincisprezece) ani de discutii de catre specialistii din universitati. Este un fals grosolan si o abordare idioata sa spuna cineva ca opozantii proiectului Rosia Montana pot fi identificati exclusiv cu niste ecologisti fanatici. Desi probabil se afla si ecologistii printre opozanti. Mai ales ca „ecologismul” a fost identificat uneori [fara a se gresi forte mult] cu alte „isme” din aceeasi categorie, ori asemanatoare, cum sunt stangismul, feminismul, socialismul s.a.m.d. Pare a fi vorba despre un hobby dus dincolo de limitele unuia obisnuit, ca filatelia, spre exemplu, in plus cu o puternica incarcatura politica de stanga. Au fost vazuti spre exemplu unii de la Greenpeace legandu-se cu lanturi pentru salvarea ursilor panda, iar partidele ecologiste sunt prezente in viata politica si parlamentele unor state. Pentru a lamuri prostia aceasta trebuie sa avem in vedere ca Stiintele Economice studiaza in mod aprofundat problemele de mediu dintotdeauna (intr-un mod foarte diferit de Stiintele Naturale, spre exemplu). De altfel, mediul natural a reprezentat singurul capital disponibil la inceputurile Economiei si ale omenirii. In cadrul ASE exista, pentru cine nu stie, o facultate numita Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului cu o activitate stiintifica prodigioasa. Exista in Bucuresti si o universitate numita Universitatea Ecologica. In tara sunt numeroase institutii stiintifice si de invatamant superior a caror activitate se concentreaza asupra problemelor legate de economia mediului. Opiniile pro si contra ale specialistilor (si acestia nu sunt deloc putini in Romania, doar ca vocile lor au fost acoperite de catre cei platiti de prietenii lui Sile Timis sa strige mai tare) au fost exprimate in nenumarate ocazii, iar formarea unui punct de vedere pentru cei neinitiati in chestiune ar trebui sa fie neaparat precedata de parcurgerea lor. Repet, se poate incepe cu site-ul Academiei Romane.

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 4, 2013 la ora 12:05

  Referitor la referendumul national pe tema Rosia Montata : se pare ca domnul presedinte Traian Basescu a plasat responsabilitatea catre parlamentul Romaniei care trebuie sa ia o decizie in acest sens. Daca e sa-mi dau cu parerea eu cred ca parlamentarii nostrii sunt incapabili sa ia o decizie corecta (adica impotriva exploatarii de la Rosia Montana) si va iesi urat, adica proteste de strada, confruntari cu jandarmii si poate o noua revolutie, cine stie (?!) mai ales ca protestele sunt prezente in multe orase din Romania. Cu alte cuvinte : vai de fundul guvernului. Vom trai si vom vedea, cum zicea cineva.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 4, 2013 la ora 11:38

  Politizarea subiectului Rosia muontana nu poate fi excesiva, pentru ca subiectul este unul prin excelenta politic. Am auzit pe dl. Ponta sustinand ideea unui referendum cu privire la exploatarea resurselor aurifere la osia Montana. Dar un referendum local, in care ar fi consultati cei care croseteaza sosete, minerii, satenii car au primit case noi in afara ariei pe care urmeaza sa se desfasoare exploatarea, cei care au primit foloase diverse din partea lui Gabriel s.a.m.d. Totodata caracterul dual al personalitatii d-lui Ponta ne aminteste de legea pentru „proiectele miniere de interes public naţional deosebit” pe care a trimis-o in Parlament. Pai, daca este de interes national, nu trebuie sa fie de acord intreaga natiune?! Aceasta este o dovada elocventa a ceea ce se intampla atunci cand proprietatea asupra unor bunuri este publica. Reamintesc Teorema lui Coase. Statul aloca discretionar resursele in functie de interesele private ale functionarilor care le administreaza temporar. Pierderea lor de catre public este insa pentru totdeauna. Prin abuzurile pe care le cuprinde, legea d-lui Ponta nu face altceva decat sa legifereze hotia si talharia ca fiind o stare de exceptionalitate, de interes national deosebit.

  Răspunde
   
 • Tudi
  Septembrie 4, 2013 la ora 09:38

  Ma asteptam la ceva HD….

  Răspunde
   
 • tomas
  Septembrie 4, 2013 la ora 00:03

  Micro$oft-ului îi stă în obicei astfel de manevre, așa au pățit NCSA Mosaic – de la care au dobândit IExplorer-ul; Forethought-făcătorii powerpointului; Micrografx (care a fost împărțită cu Corel- care la rândul ei are o grămadă de acțiuni în stăpânirea Microsoft); SCO (firmă folosită paravan, prin care au atacat GNU Linux); strategia este așa: parteneriat 1-M$ dă bani, 2- trimite specialiști, 3- trimite manager, 4-firma devine propietate Microsoft. Cu Micrografx a fost un pic altfel – este pe internet povestea pe undeva (că și eu pe net am citit-o cândva) au făcut un parteneriat în care micrografx să le furnizeze un viewer și editor de poze integrat în sistemul de operare, când au avut sursa programului brusc au rupt parteneriatul cu micrografx, care avânt oricum probleme financiare au dat faliment, firma fiind împărțită între Microsoft și Corel. Dar nici Corel n-a scăpat de penetrarea M$, ei aveau probleme prin 1998-1999, au încercat pătrunderea pe piața linux, a intervenit M$ au cumpărat (prin 2000 +/- 1 an) 51% din acțiuni (așa îmi amintesc, nu știu exact – cine are timp să cerceteze) au lepădat tot ce au făcut linux, așa a apărut distribuția Xandros – azi Linspire (?)
  Când am auzit că Nokia au făcut parteneriat cu microsoft, am și zis nevestemii, Nokia-Kaput, sunt trist că am avut dreptate.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase