Totul despre Aplicația Biziday

Moise Guran

Nu o să insist prea mult pe lucrurile pe care lesne le veți descoperi și singuri, ci pe cele care diferențiază Aplicația Biziday de altele. Nu e o emisiune Biziday pe mobil, așa cum (am constatat în beta test) mulți se așteptau. Cel mai bun lucru pentru o armată înfrântă este să se retragă pe următorul aliniament solid și să construiască de acolo o altă strategie. Generația mea de jurnaliști a eșuat grav cu societatea noastră. Mi-am dat seama de asta acum un an și am luat imediat decizia de a opri emisiunea Biziday care, indiferent ce am vrut eu, n-a ajuns în final decât la un tip de elite. Firesc, tinerii s-au îndepărtat de televizor, un instrument toxic și periculos, în mâna unor potențați ce manipulează o generație captivă în timp. Următorul aliniament solid este așadar generația care nu mai folosește televizorul, cel puțin nu pentru știri, dar care folosește intens telefonul mobil, îl poartă permanent, peste tot, riscând să-l facă și pe acela un instrument pentru aceiași rechini. Așadar, am ajuns la concluzia că trebuie să ne întoarcem la baze, la știri curate, puse în context, dar nu comentate, știri independente, informație pură ce într-un număr de ani creează reflexul adevărului. Dacă vom reuși să înzestrăm cu asta generațiile mai tinere, aceea va fi, într-adevăr, cea mai solidă fortificație. Pentru democrație și evoluție.

biziday-cover

Ce conține și ce face Aplicația Biziday?

Când o veți deschide prima dată veți găsi un agregator de știri. Am apreciat că aproximativ 10% dintre utilizatorii de știri încă mai citesc știri dimineața la cafea, în tramvai, în mașină, la cozile lungi de la semafor, poate. Aceia nu vor fi dezamăgiți. E un agregator special, aduce titluri sintetice, din care înțelegi toată știrea, fără a mai fi nevoit să o deschizi dacă nu te interesează.

agregatorĂsta e primul lucru diferit. Nu ne interesează traficul, n-avem ce face cu el și, oricum, dacă dai click, linkul nu te duce către siteul Biziday, ci către siteul care a generat știrea. Care nu e însă orice site, ci este unul de încredere, selectat de noi. Nu e nici măcar primul site care a dat știrea, este cel care a construit-o cel mai bine, cu detalii, context, etc. În felul acesta aducem trafic (implicit finanțare) siteurilor de știri care merită asta, care plătesc reporteri și care respectă o etică. Este posibil ca în anumite cazuri noi, cei de la Biziday, să avem mai multe informații despre un subiect, decât jurnaliștii care scriu despre el. O să descoperiți siteuri locale între furnizorii de știri, credeți-mă, ele au cea mai mare nevoie de finanțare curată.

Ceea ce urmărim este o coaliție a băieților buni ai presei din România, așa că îi vom ajuta să-și completeze informațiile, iar în anumite cazuri, vom verifica noi suplimentar informațiile lor. Nu ne propunem să dăm primii știrea, ci să fim siguri că ceea ce dăm este adevărat. Dar, ăsta nu este totuși decât un agregator, cu care o să vă jucați în primele zile, apoi o să uitați de el. Ceea ce e normal și firesc. Am anticipat asta. Nu va uita, însă, el de voi.

Cum? E fără poze?

Da. Și, de fapt nu, nu este fără poze. Putem încărca poze dar am considerat că v-am crește inutil și consumul de internet și pe cel de baterie și spațiul de stocare. Aplicația e pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu au bani pentru un abonament scump, cu mult trafic de internet. Veți vedea poze atunci când ele chiar vor avea un sens. De exemplu poza unui copil pierdut/dispărut, transmisă într-o anumită zonă geografică, parcă ar avea sens, nu?

Aplicația transmite notificări. Dacă nu le primiți, pierdeți tot hazul.

Problema cu notificările telefonului este că sunt intruzive. Te deranjează, te pot trezi noaptea, când nu vrei, oroare! De aceea, a trebuit să le reinventăm cumva. 99% dintre notificările transmise de aplicația Biziday sunt silențioase. Nu fac decât să aprindă ecranul. Dacă dormi, nu o să te trezești. Dacă vrem să te trezim îți trimitem o alertă galbenă sau roșie. Cum, însă, am decis că nu vrem niciodată să te facem să regreți că ai primit alertă Biziday, nu o să-ți dăm alerte galbene noaptea sau în weekend. O să-ți dăm doar alerte roșii, iar alea nu vin decât în două situații… Prima e cea în care ne invadează rușii, ne lovește un meteorit, începe un război nuclear, sau alte situații de Doamne-ferește. Noaptea nu vă vom trezi în alte situații. Ziua e altă discuție… Adică, de exemplu, căderea guvernului ar fi o situație în care ați putea primi alertă roșie. În alte situații de pericol sau urgență, ziua veți primi alertă galbenă. Dar nu vom da niciodată alertă galbenă noaptea și ne vom strădui să nu emitem astfel de alerte nici în weekend.

Utilizatorii de pe alte continente decât cel european sunt rugați să își închidă manual alertele galbene din Meniul de Notificări (pot apărea probleme legate de fusul orar).

A doua situație în care vom emite un tip de alertă roșie este cea a unui cutremur de intensitate mare. Vorba vine, nu o dăm noi, o dă Institutul pentru Fizica Pământului.

Ce este Alerta de Cutremur?

Uf! Nici nu bănuiți câte zile și nopți ne-a mâncat alerta asta…

De principiu este o alertă timpurie, activată automat de receptorii din Zona Vrancea ai INFP. Zic de principiu, pentru că n-am avut cum să o testăm pe un cutremur real. Ceea ce am vrut să obținem este un interval de câteva secunde, din momentul declanșării Alertei și până veți simți unda de șoc. Aceasta din urmă ajunge cam în 30 de secunde. Deci, caietul nostru de sarcini a fost să vă facem rost de vreo 20 de secunde, dar și să vă învățăm cum să le folosiți.

alerta cutremurÎn Zona Seismică Vrancea Institutul pentru Fizica Pământului (INFP) are 33 de receptori împrăștiați pe niște mii de kilometri pătrați. Ei detectează unda seismică încă de la prima ciocnire/rupere a scoarței, acolo în adâncime. Primii trei detectori care o recepționează fac o triangulație, măsoară adâncimea și magnitudinea și transmit un semnal. Asta durează patru secunde. Semnalul intră în serverul nostru, de la noi merge prin Google Notifications în telefonul dvs (iar asta ar trebui să mai dureze încă o secundă, deci, în total cinci secunde), unde întâlnește cea mai simplă linie de cod cu putință. Aceasta sună cam așa – dacă magnitudinea este mai mare de 6 grade Richter iar adâncimea este mai mică de 180 de kilometri PORNEȘTE alerta de cutremur. Am simplificat totul la maximum pentru a mări funcționabilitatea.

Așadar, în cinci secunde de la începerea cutremurului telefonul trebuie să vă alerteze și, pe simulările făcute de noi cu INFP, rata de succes a fost de 100%. În această perioadă am avut ocazia unui singur test negativ (cutremur real mai mic de șase grade, în care alerta NU trebuie să se declanșeze). Și acela a fost tot succes.

Problema aici, și adevărata bătaie de cap, au reprezentat-o specificațiile fiecărui telefon în parte. Dacă la iOS n-am avut nicio problemă, la Android am întâlnit numeroase modele de telefoane cu baterie mai slabă, care vin presetate cu modul de salvare al bateriei ON. Altfel spus, telefonul închide automat comunicarea cu rețeaua dacă nu-l folosiți (de exemplu noaptea), situație în care Alerta de Cutremur nu are cum să ajungă în 5 secunde, ci atunci când “se trezește” telefonul să verifice rețeaua. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l știți este că dacă nu închideți pacostea de Battery Save Mod (modul de salvare al bateriei) e foarte posibil ca o astfel de Alertă nocturnă să nu funcționeze.

A doua problemă este că alerta de cutremur este sonoră, ea trebuie să vă trezească (fără să vă panicheze), așa că dacă telefonul este pe silent… Ecranul se aprinde, telefonul vă arată magnitudinea și adâncimea cutremurului, dar este o mică șansă ca asta să vă trezească din somn, în cazul unui cutremur nocturn. Butonați cu nădejde Alerta de Cutremur din Meniul de Notificări. Ăsta e scopul ei – să aflați tot! 

De ce am implementat o Alertă de Cutremur?

De principiu, pentru că vreau să ne pregătim pentru un cutremur major. Cu toții. Ani de zile tot felul de indivizi au isterizat populația cu preziceri și alte tâmpenii, nimeni n-a reușit până acum un exercițiu științific de pregătire a populației. Scopul Alertei nu este atât acela să aflați cu câteva secunde înainte de a simți tremurul, cât mai ales acela de a ști ce să faceți în situația respectivă. În acest sens, meniul de Notificări al Aplicației Biziday vă cere să faceți o simulare de cutremur. Simularea este un filmuleț de trei minute, în care eu vă arăt și ce face telefonul în caz de cutremur, dar și ce trebuie să faceți dumneavoastră.

alerta cutremur

Nu se transmit alerte decât pentru cutremurele din Vrancea. Dacă nu doriți Alerta de Cutremur, închideți pur și simplu Alertele Roșii și nu o mai primiți nici pe aceea. Citiți cu atenție Meniul Alertei de Cutremur. Din el veți înțelege că aceasta este un experiment de comunicare și de pregătire, că nu vă putem garanta nici că o veți primi, nici că, dacă o primiți, ea nu s-a declanșat accidental, de fapt rostul acestei alerte este să vedeți filmulețul de trei minute și să vă facă să vă gândiți la un plan pentru cazul unui cutremur major. Exersând împreună acest plan, cel mai probabil la un astfel de cutremur veți face ceea ce vom repeta.

Algoritmul din spatele notificărilor

E mult de citit, este? Dacă ați avut răbdare până aici, abia veți înțelege de ce ne-a luat un an ca să creăm această aplicație și de ce va mai dura probabil încă un an să o perfecționăm.

Bineînțeles că nu e un simplu agregator… L-am făcut cât am putut noi de funcțional (de aceea arată simplu) ca să meargă pe toate telefoanele, pentru toată lumea. Nu mai lăsăm pe nimeni în urmă!

Ok, acum, în spatele agregatorului e un algoritm destul de complex, care nu ia decizii ci doar ne ajută pe noi jurnaliștii să transmitem anumite tipuri de știri pentru anumite tipologii de utilizatori. Să vă dau un exemplu…

Să zicem că mie îmi place fotbalul, dar nu mă interesează conflictul din Siria, m-ar putea interesa cursul de schimb, dar nu știu asta, pentru că pur și simplu nu știu faptul că jobul meu depinde de importul de țiței. În același timp sunt din Buzău, n-am mașină, dar sunt inginer… Ce tipuri de știri îmi aduce Aplicația Biziday? Păi, sincer să vă spun, probabil că ar trebui să vă rog să completați un chestionar complex, cu câteva chei de verificare, pentru a fi sigur că v-am profilat bine.

meniul zonalÎn loc de asta, dar mai ales pentru a vă păstra intimitatea, Aplicația Biziday vă cere doar să bifați în Meniul Zonal că vreți știri locale din Buzău. Apoi Algoritmul din spate începe să facă topuri, să analizeze ce știri citiți și ce faceți cu ele, să vă facă un profil, ca un fel de amprentă digitală, dar fără ca noi să știm cine sunteți dumneavoastră. Noi, jurnaliștii care operăm aplicația, stabilim doar ce știri sunt importante și din ce categorii, iar apoi, decidem că o știre vine ca notificare silențioasă pentru anumite categorii de utilizatori. Puteți primi o știre dumneavoastră, iar colegul de serviciu nu, sau le puteți primi amândoi, în funcție de importanța știrii (dată de noi) și de profilul creat de algoritm.

Aici este de fapt revoluția! Spre deosebire de un jurnal de știri în care vedem toți același lucru, sau de un ziar sau un site, din care își alege fiecare ce vrea, dumneavoastră veți primi cam o treime (sau mai puțin) din totalul știrilor trimise într-o zi de echipa Biziday. Sub formă de notificare silențioasă veți primi două, trei, cinci, în funcție de zi. Alertele Galbene vin și ele direcționat, uneori, alteori pot fi recepționate de toți utilizatorii. Asta vom decide noi, dacă ne permiteți acest lucru, lăsând în meniul de Notificări bifată opțiunea “Las echipa Biziday să decidă când mă deranjează“.

Ceea ce ne propunem nu este să vă dăm toate știrile, ci să nu le pierdeți pe cele importante, să le scoatem pe acelea din bombardamentul informațial pe care îl exercită zilnic asupra dvs internetul.

Bun, acum vă dați seama că realizarea profilului poate dura săptămâni sau luni. La început o să aveți profilul meu, adică o să citiți știrile pe care eu le-aș citi. Cu timpul, algoritmul vă individualizează. Și, deși am lucrat vreo șase luni numai la el, cred că suntem abia la începutul dezvoltării sale.

Are și câteva neajunsuri, pe care sper să le remediem cât de curând… N-am găsit de exemplu o soluție pentru păstrarea profilului dvs, în cazul în care vă schimbați telefonul, sau dacă reinstalați aplicația. Cum ea nu vă cere acces la nimic, nici noi n-avem de unde ști identitatea dvs, așa că la fiecare nouă instalare, algoritmul reîncepe profilarea de la zero a utilizatorului.

E complicat? Probabil că este, dar, abia ne-am încălzit!

Scopul aplicației Biziday

Nu uitați, facem asta pentru a vă asigura informarea rapidă (în timp real), sintetică, în legătură cu cele mai importante evenimente. În timp, altfel veți privi lumea, altfel veți putea diferenția minciuna de adevăr. Veți privi cu mai mult scepticism ceea ce vedeți la televizor, s-ar putea să vă pară inutile jurnalele de știri (unele dintre ele) ba chiar și dezbaterile le veți privi cu un alt ochi.

În același timp, veți face audiență celor mai curate site-uri de știri din România, ajutându-le astfel să își plătească reporterii și să facă lucruri serioase, supraviețuind concurenței făcute de clickbait, de presa de propagandă politică sau de mercenariatul jurnalistic. Aplicația Biziday respectă toate regulile de citare. Dacă vă place nu uitați să ne dați o notă apăsând din Meniul principal butonul de evaluare al aplicației. O notă bună va face Biziday mai ușor de descoperit și de către alți utilizatori.

În cazul în care ați citit acest articol de pe telefonul mobil, nu mai aveți acum de făcut, pentru a instala aplicația, decât să apăsați pe butonul de mai jos.

Vă mulțumim!

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

171 răspunsuri la Totul despre Aplicația Biziday

 • Dani Morar
  Ianuarie 5, 2017 la ora 21:16

  Sper sa va captez atentia in marea de comentarii. Am observat un „bug” la anumite articole, impreuna cu continutul stirii au aparut incadrate pe pagina si comentarii de ale utilizatorilor de pe pagina sursa.
  Un exemplu in acest sens e in cadrul unei stiri din judetul Timis , la finalul continutului apare un fragment, care iti da impresia ca apartine textului, in schimb e un comentariu aspru, scris de un utilizator morocanos.
  Pot oferi un screenshot daca daca e nevoie de lamuriri.
  Ma incanta aplicatia si de aceea doresc sa fie cat mai ok.
  Mult respect!

  Răspunde
   
 • Filimon
  Decembrie 24, 2016 la ora 15:41

  e un lucru bun faptul ca iti livreaza stiri relevante pentru tine

  Răspunde
   
 • tot un targumuresean
  Decembrie 23, 2016 la ora 02:44

  O singură problemă ai cu această aplicație Moise:

  CĂ NU DAI ACELEAȘI ȘTIRI ȘI PE SITE! 😀

  De când ți-am văzut emisiunea, mă tot așteptam, ca, la un moment dat, să dai pur și simplu un index, de știri, ca să pot citi și eu știrea.

  Nu e nici o problemă că explici lucruri, pentru cei, care, sunt paraleli, și, au nevoie de educație, dar, în primul rând, trebuie indexul de știri.

  Un fel de RSS feed curat, până la urmă, dar, care să nu fie blocat într-o anumită platformă Moise.

  Prostie, mare prostie că ți-ai blocat aplicația pe platforma respectivă.

  Dă știri Moise. Știri. Online.

  Cât mai multe știri!

  Știri cât mai importante!

  NU ÎȚI BLOCA APLICAȚIA ÎN CADRUL UNEI PLATFORME TÂMPITE!

  PUNEȚI CONȚINUTUL LA DISPOZIȚIE ȘI PE SITE, NU DOAR ÎN CADRUL APLICAȚIEI!

  Aplicațiile sunt o prostie, ele blochează utilizatorul în cadrul unei platforme, dar, orice este făcut în ultima versiune de hyper text markup language este cel mai pan-compatibil!

  Îți dau un indiciu ca să știi cine sunt, te-am întrebat odată, dacă ai fost în Târgu-Mureș sub comunism, așa, dintr-o glumă seacă. 😀

  Răspunde
   
 • din targumures
  Decembrie 23, 2016 la ora 02:34

  Deci, o aplicație pentru proștii care nu știu să își dea seama singuri dacă o știre este adevărată sau nu.

  SUPER TARE!

  Răspunde
   
 • alin
  Decembrie 22, 2016 la ora 13:06

  Moise, cred că ar fi o idee bună și interesantă să faci și aici pe site o secțiune în care să cuprinzi doar știrile din aplicație. Dacă stă cititorul la calculator, să aibă totuși acces la serviciul vostru de sinteză știri. Spor în toate!

  Răspunde
   
 • ANDREEA
  Decembrie 21, 2016 la ora 13:29

  Si eu folosesc Windows Phone.
  Pe cand va fi disponibila aplicatia?
  Cat mai curand , sper!

  Răspunde
   
 • Ion
  Decembrie 20, 2016 la ora 21:39

  Pentru dezvoltatorii acestui site. NU MA POT DEZABONA DE LA FLUXUL DE COMENTARII. AM BIFAT SA FIU NOTIFICAT ATUNCI CAND APARE UN COMENTARIU SI ACUM NU MAI POT DA UNSUBSCRIBE DE LA ACEST LUCRU. CAND INTRU PE LINK-UL DE SUBSCRIPTION MANAGER MA DUCE PE SITE, PE PAGINA PRINCIPALA. ESTE 2% DIN CIFRA DE AFACERI AMENDA PENTRU CEI CARE NU AU BUTON CLAR SI VIZIBIL DE UNSUBSCRIBE. VA ROG SA REZOLVATI ACEASTA PROBLEMA. AZI!

  Răspunde
   
 • Ma-ta
  Decembrie 20, 2016 la ora 21:35

  „pretenas” paralel de lumea asta. E vreo 5000 de euro dezvoltarea unei aplicatii. Mai ales una simpla ca asta. Pe ambele platforme, iOS si Android te duce pana in 10000 de euro, Hai mars de aici si …treci pe la scoala.

  Răspunde
   
 • catalin
  Decembrie 20, 2016 la ora 14:34

  Poti sa ne spui si de unde ai avut finantarea? De la aceiasi care iti dau tie bani ca sa faci campanie PNL/USR?

  Oamenii mai destupati la mine, cu adevarat scoliti, spre deosebire de pubicul tau tinta care nu trece pe la scoala deloc, stim ca o astfel de aplicatie nu este usor de construit si stim ca implica niste costuri, mai ales pe iOS, foarte mari.

  Deci, poate ne spui si noua a cui varianta a evenimentelor o vei prezenta.

  Răspunde
   
  1. Liliana
   Decembrie 22, 2016 la ora 12:17

   Dar,pe tine ,ce te faulteaza grija banilor!Du-te la Antena3,daca vrei,hey,hey!No,ca te-am si sorcovit!PEACE!

   Răspunde
    
 • Andrei
  Decembrie 20, 2016 la ora 10:12

  Speram sa il avem cat de repede se poate si pe Windows Mobile. Multumim!

  Răspunde
   
 • razvan albu
  Decembrie 20, 2016 la ora 09:11

  Salut. Aia saraci au smartfoane Windows. Pe cand si pentru ei?

  Răspunde
   
 • Ionescu Florin
  Decembrie 20, 2016 la ora 08:03

  La instalare nu apare câmpul verde „Sa incepem”.

  Răspunde
   
 • Violeta
  Decembrie 20, 2016 la ora 07:14

  În sfârșit, știri utile, triate, adevărate! Și funcționează perfect! Sper să dureze cât mai mult! FELICITĂRI lui Moise Guran și echipei de profesioniști cu care lucrează! Și să sperăm că acest gen de blog va schimba ceva în gândirea și mentalitatea celor care reprezintă viitorul!

  Răspunde
   
 • Simion Viorel
  Decembrie 19, 2016 la ora 14:52

  Va fi disponibila si versiunea pentru Windows, si daca da, cand?

  Răspunde
   
 • marius
  Decembrie 19, 2016 la ora 12:26

  Bună ziua.
  Mi-au plăcut emisiunile dvs, imi place site-ul și mi-aș dori și aplicația, dar am Nokia – sistem Windows 10. Vreo speranță?

  Răspunde
   
 • Cris
  Decembrie 19, 2016 la ora 10:43

  utilizator de iOS 7, mi-as odri tare mult sa imi descarc aplicatia 🙁

  Răspunde
   
 • vic
  Decembrie 18, 2016 la ora 21:57

  Si eu vreau pe Windows

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 18, 2016 la ora 18:52

  Un „bravo” cat un tanc d-le Guran.De ani de zile tot comentez la coada stirilor despre cutremure ca este mai mult decat necesar ca populatia sa primeasca o asemenea informatie.Bineinteles ca n-o sa ma arunc ca prostu” pe fereastra insa ma pregatesc psihic, merg sub o grinda etc.Sincer , chiar nu inteleg pozitia unora ,ca de ex. Marmureanu si ma intrebam mereu : de ce-i sfidam pe japonezi? Eu sunt convins ca japonezii stiu ce fac.Cu initiativa dvs ,d-le Guran, pot spune ca s-a spart o bariera ce tinea de dreptul de a sti ,de a fi informat.Chiar sper ca intr-o zi se va lua hotararea sa fim anuntati prin acele sirene de pe cladiri. Mii de multumiri si … ramaneti aproape de romani.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:32

  in comentariul anterior, textul din ghilimele este
  Dispozitivul dvs. nu este compatibil cu aceasta versiune
  Scuze…

  Răspunde
   
 • Adrian
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:30

  Mai intai, felicitari pentru acesta initiativa revolutionara!
  Am incercat sa instalez aplicatia pe Samsung GT I 9070 (Android 2.3.6) si imi apare mesajul:
  Dispozitivul dvs. nu este compatibil cu aceasta versiune

  Exista o solutie care poate fi aplicata acum, sau mai trebuie sau astept pana cand se rezolva aspectele tehnice ale aplcatiei?
  Recunosc, nu sunt as in setari de telefoane si aplicatii, dar pot urma o lista de instructiuni…
  Deocamdata m-am blocat la primul avertisment:
  Dispozitivul dvs. nu este compatibil cu aceasta versiune
  Va multumesc,

  Va multumesc

  Răspunde
   
 • Vasi
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:01

  nota 10 pentru idee cred ca este f utila dar din pacate suntem multi doritori care nu o putem instala.va rugam sa va ganditi si la utilizatorii de Windows10

  Răspunde
   
 • Robert
  Decembrie 18, 2016 la ora 15:46

  Așteptăm si pe Windows…

  Răspunde
   
 • Vlad
  Decembrie 18, 2016 la ora 15:41

  am incercat sa selectez mai multe judete odata, se pare ca nu se poate, doar un judet/zone de interes odata

  Nu se poate si optiunea asta , sa poti selecta mai multe zone de interes odata, eu de ex lucrez in timisoara, dar fiind din oradea mai sunt curios si de alte stiri din orasul natal
  Multumesc

  Răspunde
   
 • bebe33
  Decembrie 18, 2016 la ora 14:03

  va rog sa implementati un sistem de categorii pentru aceste stiri si posibilitatea de a filtra stirile primite pe baza acestor categorii. Categoriile ar putea sa fie: politica interna, stiri internationale, economie, sport, monden, agricultura, educatie etc. De ex eu nu sunt deloc interesat sa primesc stiri despre sport, dar intotdeauna am cateva din aceasta categorie in lista pe care mi-o oferiti.

  Răspunde
   
 • Marius Mardaloescu
  Decembrie 18, 2016 la ora 09:22

  Salutari,
  Și pt segmentul și mai îngust de posesori de BlackBerry cum faceți? Ca pe tipul asta de mobil iar găsesc o aplicație mișto pe care n-o pot folosi de-mi vine sa dau cu basca de pamant…

  Răspunde
   
 • Ema Pirciu
  Decembrie 18, 2016 la ora 02:41

  Cand va fi gata versiunea pentru Windows?

  Răspunde
   
 • Dragoş
  Decembrie 18, 2016 la ora 01:19

  Instalarea este accesibilă şi „analfabeţilor informatici”, adică cei de teapa mea. 😛 Să vedem mai departe cum funcţionează. După aceea bifăm şi la „Evaluarea aplicaţiei”.

  Răspunde
   
 • Marcel
  Decembrie 17, 2016 la ora 21:15

  Moise, zici:”L-am făcut cât am putut noi de funcțional (de aceea arată simplu) ca să meargă pe toate telefoanele, pentru toată lumea. Nu mai lăsăm pe nimeni în urmă!”
  Dar cu utilizatorii de Windows Phone ce ai avut?
  Stiu cativa care chiar ti-ar folosi aplicatia si sunt frustrati sa vada ca i-ai lasat deoparte…

  Răspunde
   
 • Adrian Ionescu
  Decembrie 17, 2016 la ora 19:12

  E o vorbă: „când ai un ciocan în mână toate lucrurile îți par cuie”. O astfel de aplicație se pretează pentru cei care vor să afla în timp real
  ce se întâmplă, adică pentru jurnaliști. Oamenii de rând nu caută asta.

  Ar fi utilă într-adevăr în cazul cutremurelor, dacă notificarea ajunge înainte cu câteva secunde bune înainte să simți zguduitura și te poți pregăti, dar cam ăsta ar fi singurul caz.

  Pentru știrile importante, dar care nu necesită o reacție imediată, există deja un mecanism organic de notificare: „word of mouth”.

  Eu unul prefer să mă informez asincron, atunci când consider eu și din ce surse consider eu. Nu am nevoie de zgomot. Nu mă interesează să-mi facă cineva profilul. Controlul trebuie să fie întotdeauna la mine.

  Ce ați putea face voi este să agregați știri verificate din mai multe surse și să creați un serviciu la care un alt serviciu, controlat de utilizator, se poate întregistra și să trimită notificările la acesta.

  În acest fel asigurați și intimitatea utilizatorului, pe care
  susțineți că o protejați și vă atingeți si scopul de a informa în timp real.

  Răspunde
   
 • Laurentiu Bacalu
  Decembrie 17, 2016 la ora 18:31

  In sfarsit!
  Multumim si spor la treaba!

  Răspunde
   
 • Tibi
  Decembrie 17, 2016 la ora 17:07

  Win 10 mobile? Am văzut că au întrebat și alții, sper să adunăm o masă critică.

  Răspunde
   
  1. Victor
   Decembrie 17, 2016 la ora 20:19

   Windows phone e mort si ingropat fwik. Nimeni nu investeste pt 0.5% market share.

   Răspunde
    
 • Razvan
  Decembrie 17, 2016 la ora 15:07

  Windows 10?

  Răspunde
   
 • Dana
  Decembrie 17, 2016 la ora 14:39

  Pentru Windows nu exista aplicatie?

  Răspunde
   
 • Adela
  Decembrie 17, 2016 la ora 13:51

  Bravo!

  Răspunde
   
 • Daniel
  Decembrie 17, 2016 la ora 13:09

  ideea lui Flavius este cat se poate de nociva pentru Multi Romani. Pai cum sa ai pretentia de la cineva ales intr-o functie in Romania sa mai si aplice/realizeze ceea ce a scos pe gura in cursa spre postul dorit? Si nu vorbesc despre feptele de genul : a taiat pensiile, celalalt le-a dat inapoi, astea nu sunt realizari…Si pe urma 50% dintre cei care posteaza aici nu vor mai avea Argumente sa laude/denigreze pe diversi, deoarece valoarea idolilor lor va fi scoasa la vedere. Total neproductiva Idee pentru Romania, draga Flavius.
  Din partea mea, te-as alege presedintele tarii in care as dori sa traiasca familia mea, in Romania te rog sa fii atent cum mergi pe strada de azi inainte….
  Si te mai rog, nu muri…inca…

  Răspunde
   
 • Kristina
  Decembrie 17, 2016 la ora 11:27

  Dacă e gratis eu una nu mă bag 😃.
  pune acolo o taxă mică 2-5 lei/lună si poate,poate o instalam 😃

  Răspunde
   
 • Cristi
  Decembrie 17, 2016 la ora 05:25

  Lucrezi la o fabrica de fitile?

  Răspunde
   
 • alex
  Decembrie 17, 2016 la ora 05:08

  Dar pentru Windows phone? Vreodata?

  Răspunde
   
 • ZsoltFulop
  Decembrie 16, 2016 la ora 22:53

  Când si pentru Windows phone?

  Răspunde
   
 • Marius M
  Decembrie 16, 2016 la ora 22:36

  Dispozitivul meu nu este compatibil cu aceasta aplicatie.
  Un samsung advance de prin 2011-2012

  Răspunde
   
 • Cristian
  Decembrie 16, 2016 la ora 22:36

  Moise, pentru cazul în care se schimba telefonul sau se reinstalează aplicația, poți face un export/import al profilului. Felicitări pentru aplicație, o așteptăm de ceva vreme.

  Răspunde
   
 • Mari
  Decembrie 16, 2016 la ora 22:06

  Am instalat aplicatia, dar nu imi apare butonul „sa incepem”, deci nu pot face nimic cu ea momentan. Idei/solutii? Multumesc!

  Răspunde
   
  1. Biziday
   Decembrie 17, 2016 la ora 19:36

   Va rugam trimiteti un email la contact@biziday.ro in care specificati tipul telefonului dvs.

   Răspunde
    
 • Florin G
  Decembrie 16, 2016 la ora 19:07

  Felicitari! O aplicatie foarte utila care sa ne ajute sa navigam printre stirile adevarate si cele de umplutura.
  Multumim Moise si multa bafta in noua ta aventura!

  Daca imi permiti, cateva sugestii de usability:
  1. In caseta fiecarei stiri, ar ajuta sa fie si data/ora la care a fost preluata. Intre stirile din zile diferite un page-break. M-ar ajuta sa ma pot muta usor in stirile de la o zi la alta.
  2. Chiar daca imaginile nu au fost in target-ul aplicatiei initiale, cred ca ar ajuta sa apara cate o mica poza, semnificativa, la unele dintre ele. Poza relevanta, care sa reflecte continutul. O poza face mult si chiar ar ajuta vizual la trierea stirilor si localizarea lor in spatiu.
  3. Imi place mult ideea cu stirile colorate, galben, rosu, etc. Poate te gandesti sa faci si niste rafinari ale lor: cele cu bold sunt mai importante decat cele cu text normal. Cele cu galben si mai importante, iar cele si cu bold si cu galben sunt deja aproape de rosu… dar nu chiar acolo. Si eventual o stire care este in curs de „evaluare”, adica nu a fost 100% validata, dar o dati pentru ca e bine sa ajunga mai repede la publicul tinta, o puteti pune cu italic. E o idee, nu imi dau seama cum ar arata vizual, dar ar merge testata.

  Răspunde
   
 • Vasile
  Decembrie 16, 2016 la ora 17:50

  Idee foarte bună , concept bine gândit , dar pentru simpatizanții windows os a murit înainte de a începe utilizarea. Părerea mea este că trebuia terminată pentru toate sistemele de operare și apoi prezentată.Graba strică treaba…

  Răspunde
   
 • Ioana Joldescu
  Decembrie 16, 2016 la ora 17:00

  De ce nu sunt in aplicatie articole Biziday, Moise Guran?

  Multumesc,

  Ioana

  Răspunde
   
 • Tonyys
  Decembrie 16, 2016 la ora 13:20

  Aplicatia nu contine stirea ca Tariceanu va fi noul presedinte PNL.

  Răspunde
   
 • Zuza Alexandru
  Decembrie 16, 2016 la ora 11:22

  Sunt fan Biziday, imi place cum a fost gandita aplicatia, ce se intampla pentru persoanele care au Windows Phone ?Pe magazinul online nu se poate gasi aplicatia

  Răspunde
   
  1. Teo
   Decembrie 16, 2016 la ora 16:52

   Din păcate lumea încă are părerea proasta despre Windows phone….si e cam adevărat daca vb de primele variante de windows (8 , 8.1) mobile…dar odata cu Windows 10 intreaga experiență s-a schimbat..eu unu nu as mai renunta la Windows pt ios sau android….sper sa porteze aplicatia tinand cont de cate tool-uri a lansat Microsoft pt conversia aplicaților ios/android…

   Răspunde
    
 • Emil
  Decembrie 16, 2016 la ora 11:08

  Ceva eco chamber ceva mai spălat şi cam atât.
  „…At the outset, the Internet was expected to be an open, democratic source of information. But algorithms, like the kind used by Facebook, instead often steer us toward articles that reflect our own ideological preferences, and search results usually echo what we already know and like.

  As a result, we aren’t exposed to other ideas and viewpoints, says Eli Pariser, CEO of Upworthy, a liberal news website. Pariser tells NPR’s Elise Hu that as websites get to know our interests better, they also get better at serving up the content that reinforces those interests, while also filtering out those things we generally don’t like.”
  The Reason Your Feed Became An Echo Chamber — And What To Do About It

  Răspunde
   
 • G3ordan
  Decembrie 16, 2016 la ora 11:04

  Pro: – Aplicația este mică și curată
  – Titlurile știrilor sunt concise și cuprinzătoare (chiar prea cuprinzătoare, mă întreb cât timp îi va lua algoritmului să-și dea seama ce mă interesează în condițiile în care rar mai simt nevoia să citesc știrea pe larg)
  Cons: La un interval de aproximativ 5 minute panoul cu titluri revine la prima știre (scrool down). Probabil se reia legatura cu serverul și actualizează știrile dar cât am testat aplicația nu apăruse nici o știre nouă
  Concluzie: Felicitări, sunteți pe drumul cel bun!

  Răspunde
   
 • Flavius
  Decembrie 16, 2016 la ora 05:19

  Sigur se va pierde in multime comentariul , insa sincer felicitari . Pe langa faptul ca aplicatia e gandita impecabil , faceti o chestie senzationala , oferiti o sansa adevarului sa ajunga la om si sa nu se mai piarda in media partizana , de proasta calitate sau amandoua la un loc . Si da , cine stie , poate reinviati financiar presa onesta.

  Daca va trebuie voluntari , pentru ce o fi sa fie, sunt la un email distanta .

  PS. Ca sugestie , stiti cum fac americanii fact checking cu tot ce spun candidatii lor ? Cum ar fi un site de fact checking romanesc ? Toate promisiunile facute de alesi (format video daca se poate) si langa ce au facut sau au declarat ulterior (la fel , format video de exista). Eventual , adaugat CV la fiecare din ei , declaratie de avere , etc. Ar fi al dracu de util site-ul si cred ca ar scoate in decor cateva nume . Nu stii cu cine votezi ? Te uiti si vezi cine , ce , cum . Asta e singura noastra sansa , sa oferim informatie curata si sa re-educam politic oamenii fara a ii mai certa elitist pentru alegerile facute . Nu o fac din rea vointa .

  Daca printr-o minune mi-ai vazut comentariul si iti place ideea , da-mi un reply gol si pot sa mor impacat .

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Decembrie 16, 2016 la ora 17:14

   Nu stiu daca ai primit mail-ul pe care-l astepti de la Moise dar ai o idee buna. Poate o pune cine repede in practica, in asa fel incat noii alesi să aibă un drob de sare în plus si pana la urmatoarele alegeri, cine stie… Cat despre noua aplicatie nota 10+

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase