Afacerea BK la final… SRI! SIE! Mai exact pentru ce vă plătim?

Moise Guran

Prin toamna anului trecut atrăgeam atenția asupra tendinței SRI de a ieși din lupta anticorupție, o chestie evidentă pentru cine știa să citească apetitul noului șef al SRI pentru fapte de glorie și shouri cu mascați care ridică la tv de urechi teroriști adolescenți. De atunci s-a întâmplat așa… CCR a interzis SRI să mai colaboreze cu DNA, o firmă privată de spionaj a fost angajată de un fost ofițer SRI să găsească chestii compromițătoare despre Kovesi, șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat, DNA-ul a intrat în fondurile secrete ale serviciilor de informații (urmărindu-l pe Oprea), iar de o lună și mai bine DNA-ul și Kovesi sunt ținta unei campanii organizate după un media plan pe televiziunile românești. Închiderea previzibilă a dosarului Black Cube cred că lămurește unele lucruri, dar lasă multe altele în sfera bănuielilor.

12952945_10201800163761712_1221907371_o

Înțelegerea procurorilor DIICOT cu spionii israelieni, condamnarea acestora rapidă cu suspendare și, deci, eliberarea lor, lasă autoritățile române fără niciun levier de negociere cu Black Cube. E adevărat, Dan Zorella, coordonatorul acestei operațiuni, pare a fi făcut mărturisiri complete și ar fi pus, zice EVZ, la dispoziția autorităților române, probele din care reise că Black Cube a acționat, considerând că lucrează sub acoperirea și cu mandatul unui serviciu de informații din România. O nebunie! Când au dat comunicat astă primăvară în acest sens, nu i-a crezut nimeni, nici eu, nici altcineva.

Totuși, înregistrarea convorbirii dintre Zorella și fostul ofițer SRI Dragomir nu probează implicare unui serviciu secret din România. Zorella spune că Meir Dagan, fostul șef al Mossad ar fi confirmat cu autoritățile române misiunea primită de la Dragomir. Dagan e mort, dar este de bun simț să presupunem că așa a fost, la nivelul de competență al fostului șef Mossad. Dagan era un greucean, să ne înțelegem, unul de ăsta nu vorbește în România cu oricine, vorbește cu foști colaboratori de nivel zero, care nu pot fi decât patru – șeful SIE, MRU, șeful SRI, Hellvig, sau adjuncții operativi ai acestora, generalii Predoiu sau Coldea. Dintre toți patru doar Hellvig e nou în branșă, ceea ce nu îl exclude totuși din cercul suspecților. Nici faptul că Dragomir i-ar fi spus lui Zorella să se ferească de Coldea nu îl scoate pe acesta din cercul suspecților, căci putea în mod intenționat să îi spună asta, pentru cazul unui eșec, adică fix pentru ceea ce chiar s-a întâmplat.

Aici intervine totuși o contradicție, căci presupunând că Zorella ar fi acceptat că Black Cube ar fi lucrat ca o divizie acoperită a SRI, cum își putea imagina că șeful operativ al SRI (despre care eu presupun că e singurul care știe identitatea reală a tuturor spionilor și a ofițerilor de legătură pentru fiecare) n-ar fi aflat de operațiune? Cererea era și mai ciudată, fiind venită de la acest Dragomir care, înțeleg, a fost un colaborator apropiat al lui Coldea, chestiune ce nu putea să scape israelienilor.

Dacă presupunem că operațiunea a fost confirmată de SIE, sau de cineva din SIE, este absurd să considerăm că Mihai Răzvan Ungureanu a fost atât de prost încât să nu știe că venirea israelienilor va fi aflată de SRI și, deci, de Coldea. Dacă era comandată de SRI, de ce a demisionat doar MRU?

Rezultă doar două posibilități logice – fie ambele servicii de informații au știut (chiar dacă doar unul a confirmat, să admitem, prin MRU), fie unul dintre ele a comandat și confirmat (cel mai probabil SIE, prin MRU) dar o parte din SRI (fie Coldea, fie Hellvig) au știut de asemenea.

Observați în continuare că silogismul meu se bazează pe două premise imposibil de confirmat 100%:

 1. Că Dagan a confirmat misiunea cu cineva din România și
 2. Că nu putea face confirmarea decât cu un personaj de nivel zero dintr-unul din cele două servicii secrete.

În continuare lipsește însă cu desăvârșire scopul logic, mobilul crimei… de ce ar fi făcut așa ceva MRU sau Predoiu sau Coldea sau Hellvig?

Sau Iohannis? Chiar așa, ce-ar fi să îl analizăm puțin și pe președintele Iohannis.

Venit pe cai mari la final de 2014, cu o popularitate în mod evident acum nemeritată și provenită dintr-o supraestimare personală, Iohannis avea la momentul respectiv (dar și atunci când și-a numit doi apropiați la conducerea celor două servicii secrete) perspectiva unei guvernări PNL. Un PNL nereformat, plin de penali, pe care DNA-ul a continuat să îi demaște cu acribia și imparțialitatea ce a și adus popularitatea acestei instituții, mai ales de când e condusă de Laura Codruța Kovesi.

Sigur, venirea lui Iohannis la Cotroceni a salvat DNA-ul de la moartea sigură pe care i-o pregăteau Ponta și restul penalilor din PSD. Dar oare putem presupune că o operațiune de amploarea celei comandate Black Cube putea fi autorizată fără știința președintelui? Sincer să vă spun nu mă pricep atât de mult la aceste chestiuni și pur și simplu nu știu.

Am presupus în tot acest timp că Iohannis este prea apropiat de Hellvig și că acesta îl manipulează (cu sau fără consilierul său Dan Mihalache), am auzit că MRU era atât de arogant încât tot de prost l-a luat pe președinte. Dar, încă o dată, putem presupune din asta că Iohannis nu a știut chiar nimic și că unul sau ambii șefi ai serviciilor secrete l-au păcălit? Judecând după numirea precipitată (înainte de termen) a doamnei Kovesi pentru un nou mandat la DNA, aș spune mai degrabă că președintele a cam transpirat intens atunci când a izbucnit scandalul Black Cube. Avea ceva de ascuns? Sau s-a temut că prin contagiune, fiind șeful CSAT, vinovăția fie a lui Hellvig, fie a lui MRU, îl poate afecta și pe el, dată fiind popularitatea imensă a DNA dar și a Codruței Kovesi?

Închiderea rapidă a cazului prin eliberarea spionilor nu lămurește mare lucru dar confirmă suspiciunile. Trebuie să ținem cont și de faptul că Israelul este un stat aliat, inclusiv militar, iar România depinde, ca multe alte state europene, de informații din domeniul combaterii terorismului pe care numai Mossadul le poate da. Este singurul serviciu secret din lume ce a reușit în mod eficient penetrarea organizațiilor teroriste arabe. Putem deci presupune și că, sătul de povestea asta din România, Mossad a pus presiune pe autoritățile române să elibereze spionii. Ceea ce nu exclude varianta în care fie SIE, fie SRI, fie Președinția, fie toată lumea, ar fi putut invoca alianța cu Israelul, pentru a închide cazul într-un mod în care nu mai există posibilitatea altor dezvăluiri. Dragomir va lua asupra lui, DIICOT nu urmărește sursa banilor, deși este evident că fostul ofițer SRI nu avea de unde scoate atâta bănet, Adamescu sau alți moguli din diferite sfere politice, ar fi putut fi cooptați în afacere tocmai pentru a putea fi oferiți de țapi ispășitori în caz de eșec.

Chiar și modul în care a apărut depoziția lui Zorella în presă e dubioasă. Depoziția respectivă trebuie să fi fost pusă la dispoziția avocaților celor implicați, inclusiv a avocatului lui Dragomir, principalul suspect. Foarte probabil tot Dragomir ăsta a fost sursa (otrăvită evident, dar asta e deontologia unui ziar controlat de Andronic, Udrea, Băsescu) celor de la EVZ în multe alte situații, înainte de arestarea sa, în care tot felul de povești aiuristice aveau ca scop tot decridibilizarea DNA. Or, din modul în care cei de la EVZ prezintă depoziția lui Zorella (credibilă, de altfel) mi se pare că EVZ urmărește tot zugrăvirea unei conspirații între Coldea și Kovesi. Care ce să facă? Să-l doboare pe Iohannis? Haida, de!

Vă reamintesc faptul că în toamna anului trecut Eduard Hellvig acorda acestui ziar un interviu (nu găsesc linkul, ceea ce e ciudat, dar uite un related) din care numai n-a spus cu subiect și predicat faptul că ar trebui să plece Coldea. Poate nici domnul Edi nu e chiar așa nou în branșa asta, chiar dacă amatorismul cu care manipulează uneori este penibil.

Deci, ce ați înțeles din aceste gânduri ale mele? Ce-i mâna pe ei în luptă, vorba poetului? De ce fac asta niște instituții care trebuie să păzească securitatea națională? Și de ce nu își mai amintește nimeni acum faptul că la punctul doi (de fapt primul, că înainte de el e o poezie despre Constituție) din doctrina națională de apărare CORUPȚIA este identificată ca fiind cel mai mare risc la adresa securității? De ce este Kovesi o miză atât de mare? De ce se întâmplă toate astea după prăbușirea stâlpului securității naționale (lol), Gabriel Oprea? Ce se ascunde dincolo de gălăgia incredibilă a acestui an electoral? Dar ce se va întâmpla după aceste alegeri?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Afacerea BK la final… SRI! SIE! Mai exact pentru ce vă plătim?

 • J&H
  Octombrie 26, 2016 la ora 15:26

  Parerea mea:
  Johannis si Kovesi se tin unul pe altul in sah. Kovesi il are la mana pe KJ cu dosarul sotiei. KJ are imunitate la dosare, dar sotia nu. KJ s-o fi saturat de amenintarea/santajul care poate nici nu a fost pus in practica, doar insinuat, dar se simtea incomod; asa ca a gasit calea asta. Kovesi are prieteni puternici si a aflat la timp. Ramane de vazut cum isi va lua revansa. Sau daca si-o va lua, poate KJ a aflat totusi informatii care sa-i dea imunitate si lui Carmen Johannis. Ehe, lupta anticoruptie din Romania nu e simpla deloc…

  Răspunde
   
 • Dumitru
  Octombrie 26, 2016 la ora 13:24

  Asta.i romania.ne.ați sufocat pana si speranța!foame si…circ!

  Răspunde
   
 • a
  Octombrie 26, 2016 la ora 12:07

  Este o lupta a serviciilor ,mai precis a unor oameni din aceste institutii.Mie personal nu-mi place ca Iohannis si-a instalat omul de incredere in fruntea SRI.Tinand cont ca insusi presedintele si sotia acestuia au probleme cu justitia par afi implicati cu totii in acest scandal.MRU mi se pare un om foarte inteligent care a mai condus SIE ,cunostea bine oamenii ,cum functioaneaza
  sistemul ,deci mai naivi si necunoscatori par a fi Iohanis si prietenul Helving care par deranjanti amandoi de DNA.Kovesi deranja pe toata lumea.Vreau sa cred ca DNA nu inseamna numai doamna KOVESI si in momentul cand nu va mai fi dansa sefa, aceasta instituitie nu-si mai face treaba. Asta ar insemna ca Romania chiar nu mai are nici o sansa.

  Răspunde
   
 • Luca
  Octombrie 26, 2016 la ora 10:02

  Cand vreodata in lumea asta, in orice tara seviciile secrete au lucrat sau lucreaza in interesul cetateniilor? Sa va zic o chestie pe care unii o vor considera aiureala: serviciile secrete secrete au fost create pentru controlul populatiei nu pentru protejarea ei. Ele lucreaza in interesul unur grupuri de belferi care controleaza tot. De ce e vizat DNA si Kovesi? Pentru au arestat oamenii cu care acest grup de belferi isi facea mendrele. Nu as fi mirat daca CIA ar fi implicat in asta pentru ca incepem si noi putin sa scoatem capul in lume si sa ne punem anumite intrebari si gata…deja devenim periculosi. Omul prost e usor de controlat deoarece nu pune intrebari. Trebuie sa avem mare grija in continuare cu ce se intampla pentru si cu cine ne raliem pentru ca o s-o incasam foarte rau. Eu sunt tanar, nu stiu altceva decat capitalism si democratie, dar din ce vad oriunde si-a bagat SUA nasul a semanat dezastru. Pe mine o fabrica de masini si o parlita statie de rachete nu mi se pare un ajutor demn de un aliat ca SUA. O sa vedem ce va fi dar tare imi e ca asa cum am facut toata istoria noastra, nu o sa dureze mult si o sa intoarcem iar catre Mother Russia, numai ca daca nu o facem rapid s-ar putea sa platim un pret scump.
  CORUPPTION IS THE ROOT OF ALL EVIL!

  Răspunde
   
 • go aahead
  Octombrie 26, 2016 la ora 07:55

  Ma asteptam la o reactie mai puternica din partea coruptilor impotriva DNA (si sa fie nevoie sa iesim in strada pentru DNA) daca numai de atat sunt in stare, sunt niste mamaligi. De noi care i-am suportat, nu mai zic…

  Răspunde
   
 • Vlad
  Octombrie 25, 2016 la ora 23:44

  Cam da…

  Răspunde
   
 • amicu
  Octombrie 25, 2016 la ora 23:38

  Bravo domn’ Guran, frumos roman. Pe cînd filmul? Cu cititul în cafea ați încercat?

  Răspunde
   
 • Kristina
  Octombrie 25, 2016 la ora 21:40

  Pe doamna din imagine o stim doar de la tv.
  Intrebare:frate este sănătos pentru un om să nu zâmbească niciodată?cel putin o dată la camera de luat vederi?😕
  Nu e musai sa ai o fată zâmbitoare, corect.
  Dar nici asa posomorata tot timpul este tare ciudat .

  Ok.atât.
  APROPO Pe când un oltean DIN NOU in fruntea României?

  Răspunde
   
 • florin
  Octombrie 25, 2016 la ora 21:20

  Cine o fi persoana cu care o fi vorbit fostul sef al Mossad, care i-a spus ca operatiunea are girul serviciilor romanesti? Toate aparentele mie imi spun ca e MRU. Si-a luat o scatoalca de la Kovesi (reprosul ca SIE nu ajuta DNA deloc), asa, pe nepusa masa? Si-a luat. A demisionat fara niciun fel de explicatie si ,cf lui Iohannis, fara sa dea ochii cu superiorul direct, Iohannis insusi? Pai, da. L-as fi suspectat pe MRU de comportament normal post-sefie SIE, daca data trecuta nu ateriza fix in functia de prim-ministru, fara pic de jena. O fi fost singurul care stia de operatiune sau a implicat si alti ofiteri?
  Intrebarile nu pot fi lamurite decat de procurori. Ramane de vazut daca vor ascunde mizeria sub pres sau o vor expune(daca vor fi lasati sa o faca) in toata „frumusetea” ei.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 25, 2016 la ora 22:14

   Va rog, mai intai sa definim cat de cat cadrul social de [arhe]tip orwellian al actiunii. Traim intr-un stat kleptocratic, in care serviciile secrete reprezinta instrumentele, importante de altfel, de mentinere la putere a catorva „fosti” si apropiati de-ai lor, care sunt cunoscuti, impreuna cu setul complex de relatii dintre ei, drept „sistemul”. SRI, SIE samd sunt „cainii” aflati la dispozitia „porcilor”. (Ma scuzati, dar a fost ideea lui Orwell.) MRU si-a inchipuit ca, odata ajuns in functie importanta, cu ceva avere, putin mason, cu relatii si in politica si pe langa, ar putea face pasul din categoria slugilor catre casta stapanilor. S-a inselat. Dar si „operativul” pe care l-a avut la SIE trebuia sa-i impartaseasca soarta. Pana la democratizarea „serviciilor” mai este mult, in primul rand avem nevoie de un control real al parlamentului asupra lor. Va dati seama ce spaima e acum pe ele?! Daca, Doamne-fereste, vine vreun Nicusor, sau Ionel samd, care nu poate fi santajat si nu se sperie de „sistem”? Si daca-i trece prin cap sa lege „cainii” in lesa democratiei? Nu devin „porcii” vulnerabili? Astept cu interes noi articole in presa britanica in apararea d-lui Adamescu si impotriva Romaniei, a d-nei Kovesi si a lui Nicusor Dan.

   Răspunde
    
 • securist
  Octombrie 25, 2016 la ora 20:00

  Ce nu-mi place si lucru de care nu vorbeste nimeni : e de ce sa le dea spionilor cu suspendare ? Cel mai bine ar fi sa le dea vreo 20 anisori asa ca sa-i lecuiasca si sa descurajeze alte initiative de acest gen . Daca erau spioni ai rushilor sa zicem tot cu suspendare le dadea sa zicem pt intoxicari complete ? Si dupa ce le dadeam cei 20 anisori putea dl Iohanis sa le dea drumul ca oricum are prerogative pt ceva mai substantial din partea Israelului daca sunt ei in spate sau pur si simplu sa le-o traga celor de la BK asa ca se poate si ca ”am fi o democratie” sau macar sa recuperam suma aia de vreo 800.000 euro care dpdv al meu ar trebui confiscati pt ca fac obiectul unei infractiuni ..sau pretul pt ea Dar ceva e putred in Romania …iar corb la corb nu-si scoate ochii

  Răspunde
   
 • CristiT68
  Octombrie 25, 2016 la ora 19:08

  Zilele trecute citeam Orizonturi Rosii a lui Pacepa iar acum imi dau seama ca aceste vremuri nu au apus si probabil nu vor apune niciodata.

  Răspunde
   
 • Gigi Fraierica
  Octombrie 25, 2016 la ora 16:52

  este atat de simplu si noi nu facem nimic.

  Raspunsul este SIMPLU, Romania trebuie sa iasa in strada si sa ramana acolo cat va fii nevoie pana vom scapa tara de penali, pana va aparea legea prin care este interzisa detinearea de functii publice de orice fel oamenilor cu fapte penale, pana nu vom confisca taote averile ce nu pot fi dovedite, pana nu inlocuim toata clasa politica si toate functiile inalte din tara !!

  Pana atunci dati bani pentru Brancusi ca e al nostru … o fi el … da tara nu mai este a noastra de mult … si noi in continuare suntem partasi si asa v-om ramane

  Răspunde
   
 • Kapital
  Octombrie 25, 2016 la ora 15:30

  Cred ca toata serpaiala pt scoaterea Codrutei din joc s-a intors contra actorilor si beneficiarilor. Mossad prins la mijloc intre ex/actuali SRIisti si…unchiu’ Sam, cel ce tocmai o pregateste pe Kovesi poate pentru un upgrade la…Cotroceni!

  Răspunde
   
 • Alex
  Octombrie 25, 2016 la ora 15:13

  Sau poate:Nici SIE nici SRI nu au aprobat operatiunea,ea fiind opera unor afaceristi corupti.

  Răspunde
   
 • calin
  Octombrie 25, 2016 la ora 14:49

  Ramai perplex de complexitatea increngaturilor. Si totusi, cineva trebuie sa fie de partea binelui si altcineva de partea raului. Eu cred ca dnei Kovesi i se pregateste un destin mai maret decat simplu sef DNA. Prea mare a fost riscul demascarii retelelor mafiote .

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:46

  „Deci, ce ați înțeles din aceste gânduri ale mele?”_Ca articolul este conceput de cineva care cunoaste relativ bine functionarea serviciilor secrete romanesti si relatiile dintre ele. Este coerent, rational, spre deosebire de alte articole dezlanate si fara logica, ceea ce face acuta intrebarea cum de exista diferente atat de mari intre textele publicate in spatiul acestui blog?! Apoi, nu pot sa nu remarc ca mesajul textului vine in apararea [cel putin a] unei parti din SIE. Dar, despre „servicii” numai de bine, pentru ca altfel nu-mi este publicat comentariul.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Octombrie 25, 2016 la ora 14:20

   Hahahaha! Deci ati ajuns la concluzia ca este acest articol scris de altcineva, sau ca alea dezlanate nu sunt scrise de mine? Poate ar fi mai util sa imi spuneti punctual cand scriu dezlanat. Adevarul mai simplu este ca fiecare jurnalist are articole scrise „dintr-o suflare”, iar acelea ies mai bine decat altele ce necesita studii, verificari, munca, etc. Articole de astea cu ce mi-a trecut mie prin cap pot scrie nenumarate, dar prefer sa nu-mi depasesc prea des competentele ca sa nu risc sa-mi ating limita incompetentei, cum se spune.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Octombrie 25, 2016 la ora 15:54

    Am ajuns la concluzia ca acesta este scris bine. Iar pe cele slabe le-am semnalat la vremea lor, asumandu-mi riscul de a fi, cel putin pentru un timp, antipatic. 🙂

    Răspunde
     
   2. John D
    Octombrie 26, 2016 la ora 01:14

    Si ramane intrebarea eterna ” cine a fost primul…oul sau gaina?”
    Felicitari pentru gandirea asternuta!

    Răspunde
     
 • Spionu
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:40

  Ceea ce a aparut acum, este o poveste furnizata pe surse. Israelul/Mossadul foarte probabil au fost prinsi la mijloc si au minimizat costurile in cel mai simplu mod cu putinta, desi Black Cube probabil ca va trebui sa se rebranduiasca….

  Ce banuiesc eu, este ca o parte din „patriotii” ai intelligence-ului romanesc, au vrut s-o scoata pe Kovesi din joc si in acelasi timp sa aiba o arma de santaj asupra celorlalti colegi de masa din CSAT si aici ma refer nu la sefii de servicii, ci la oamenii din spatele sefilor…

  Problema este, ca lucrurile au rasuflat, iar ceea ce au aflat oamenii de la Black Cube a fost ceva ce nu trebuia sa se afle, iar din acel moment (SRI cel mai probabil ii fila) si au fost aruncati unei institutii neutre DIICOT.

  In rest este un film cu spioni, care s-a terminat totul prost, dar eroii inca traiesc.

  Răspunde
   
 • Toderica
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:38

  Mi se pare ca BK nu şi-a luat măsuri să nu fie prinşi – parca prea i-a găsit repede şi destul de penibil: ca o sunau pe dna Kovesi!
  Asta ar întări ceea ce declară BK – în sensul că nu s-au ferit că oricum ştiau unde să-i găsească.

  Ar mai fi şi posibilitatea unei scenete, dar… nu-i văd logica, motivul… ca să fie numită dna Kovesi mai repede într-un alt mandat?! De ce ar fi fost nevoie de tot teatrul ăsta?! Cine s-ar fi opus?

  Da, povestea e cusut[ cu aţă alb[, dar ce bine lucrat!

  Răspunde
   
 • Dan
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:32

  „Mai exact pentru ce vă plătim” ? asta e cea mai buna gluma. Ei isi iau ce si cat vor din tara asta, tu , cetateanul obisnuit esti doar tolerat atat timp cat produci pentru sistem ( doar dam 50% din venituri la stat nu?).

  In rest, „Romania este a ta , Brancusi este al tau”

  Răspunde
   
 • Flaviu Amarandei
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:17

  Este firesc sa existe secrete în jurul serviciilor, dar mi se pare ca băieții se ocupa prea mult cu șahul intre ei și prea puțin cu scopul pentru care au fost recrutați.

  Răspunde
   
 • Mala
  Octombrie 25, 2016 la ora 13:05

  Eu cred ca deasupra/in spatele tuturor celor implicati, este de fapt batalia intre Rusia si SUA, pentru influenta in zona asta de lume…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase