Numărul de mistreți infectați cu pestă porcină africană (PPA) este în creștere în toată Italia și amenință să aibă un impact devastator asupra unuia dintre cele mai celebre produse gastronomice din țară, care produce vânzări anuale de 1,7 miliarde de euro.

Potrivit unei organizații a fermierilor, în peninsulă sunt circa două milioane de mistreți, iar până acum au fost depistate 150 de cazuri de pestă porcină la mistreți în Emilia Romagna, regiunea de nord unde se produce prosciutto. Guvernul regional spune că numărul mistreților trebuie redus ”drastic” și declară situația ”urgență națională”.

Din cauza restricțiilor introduse în unele zone, producătorii nu mai pot exporta în țări precum Canada, care au reguli stricte privind importul de produse alimentare din regiunile în care a fost detectată pesta porcină.

Nu există timp de pierdut. Trebuie să intensificăm lucrurile. Trebuie să aducem armata împotriva mistreților, să creștem finanțarea pentru biosecuritate, capcane și garduri și să avem mai mulți vânători. Trebuie să fim clari – ceea ce se întâmplă trebuie tratat ca o urgență, altfel nu vom reuși să o depășim. Oamenii sunt foarte îngrijorați de pesta porcină. Dacă trece de la mistreți la porcii noștri, vom fi obligați să sacrificăm mii dintre ei și asta va însemna că prețurile pentru consumatori vor crește”, a spus Stefano Fanti, directorul Consorțiului Prosciutto din Parma, oraș renumit pentru șunca sa curată și alte produse din carne.

Pesta porcină africană a fost detectată pentru prima dată în Italia continentală în ianuarie 2022, de când au fost înregistrate cel puțin o mie de cazuri la mistreți. Peste este mortală pentru porci, dar nu reprezintă un pericol pentru oameni, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Sursă: The Telegraph

Foto: Zagrosti | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday