De la capăt

Moise Guran
Eram cu fi-miu, care are 14 ani, în bucătărie. Era dimineaţa şi mâncam. La radio, Zaf şi Vlad vorbesc de o nouă piesă Voltaj. Fi-miu, mare fan, dă mai tare. Începe melodia. Ascultăm în linişte. E bună, o prinzi imediat. Cuvintele sunt foarte puternice. Băieţii vorbesc la radio despre videoclip. Fi-miu ia tableta şi îl caută imediat pe youtube. Îi dă play şi ne uităm amândoi, acolo, în bucătărie, pe masă.

Imaginile cu defileul Dunării m-au pocnit în moalele capului. Eu sunt crescut la Severin, văd peisajul de iarnă, expresivitatea deosebită a copilului. Înţeleg după primele imagini despre ce este vorba. Când văd schimbul de priviri între bunic şi nepot, deja am lacrimi în ochi. Mă şterg pe furiş, să nu mă vadă fi-miu. Apoi, ies pe balcon să fumez o ţigara.

Mai târziu, l-am sunat pe Călin Goia să-l întreb ce este cu melodia respectivă şi de unde imaginile, căci ele sunt prea puternice pentru un clip muzical. Îmi povesteşte despre filmul Calea Dunării, de Sabin Dorohoi. De acolo sunt imaginile. A luat premii la unele concursuri, la altele a fost doar selecţionat…
La naiba! Vreau să-l văd. Abia aştept să-l văd. Am găsit pe youtube makingofful şi vi-l dau şi vouă.

Nu ştiu cum se termină filmul, dar ultimele imagini din clipul celor de la Voltaj sunt cu băieţelul ai cărui părinţi au plecat la muncă în Austria, urcând pe Dunăre pe la Cazane, singur într-o barcă cu motor.

Povestea nu se termină, de fapt. Ea continuă şi azi. La finalul clipului te apucă nervii, căci îţi dai seama de câte drame suntem vinovaţi. Noi toţi. Ţara în care trăim şi de care ne-am bătut joc.

Iar viaţa n-are buton de rewind. Nu mai putem repara răul făcut. Pur şi simplu trebuie să o luăm de la capăt.

Călin şi cei de la Voltaj au dedicat această melodie unei campanii. Îi sprijin dezinteresat şi le mulţumesc şi celor de la World Vision România pentru tot ceea ce fac.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

105 răspunsuri la De la capăt

 • Cavalerul din Blahernae
  Martie 7, 2015 la ora 11:58

  Mi s-a rupt inima in cioburi. Versurile clipului sunt banale, marca Voltaj, putin dulcege, ca un ceai de dimineata. Geniala e combinatia muzica-versuri-imagine, care transforma banalul in coctail exploziv. Dupa ce am vazut clipul m-a luat plansul, am 48 de ani si nu ma jenez sa plang in fata baiatului meu, el are sufletul meu sensibil si deseori ni se intampla sa plangem unul in bratele celuilalt, spre amuzamentul discret al sotiei. Dar dupa ce mi-au trecut lacrimile m-a luat o furie diabolica, imi venea sa ma duc sa ii sparg pe porcii din parlament, care au distrus o tara minunata si au presarat drame peste tot, la tot pasul.
  Maica ei de viata, cata suferinta mai poate incapea in ea???

  Răspunde
   
 • Radu Cojan
  Decembrie 4, 2014 la ora 23:34

  Moise, te urmarim de mult, toti cei 10900 sau poate mai multi… Cred ca a venit momentul ca tu, alaturi de alti tineri inca si in deplina putere (Tudor Chirila, etc.) sa iesiti efectiv la rampa, sa faceti politica, la naiba, sa faceti ceea ce cateva milioane ar vrea si nu pot, miscati ceva in mentalitatea tarii asteia necajite si total debusolate. Ce crezi?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 7, 2015 la ora 12:58

   „Tudor Chirila, etc…” _ Si eu cred ca Tudor Chirila si nu numai, Lucian Mandruta, spre exemplu (care apare tot mai des in emisiuni TV cu parerologi), par tineri inca si in deplina putere…Cel putin, asa se vad la televizor.

   Răspunde
    
 • Pingback: De la capat | Liviu Florescu
 • costel hriscu
  Noiembrie 12, 2014 la ora 20:21

  partea bună a plecării românilor peste hotare?- prin ei ne vom schimba atitudinea față de muncă,lege,proprietate. Iliescu a creat o țară de proprietari și prin asta ne-a legat de glie. Așa a făcut și Mihai Viteazul. Dragilor!-sîntem în UE. cine nu are proprietăți poate merge să muncească oriunde este plătit mai bine.Dacă unii nu-și iau și copii cu ei nu-i vina nimănui.

  Răspunde
   
 • EMIL DOBRESCU
  Noiembrie 11, 2014 la ora 22:49

  Situația, filmul, melodia cu videoclipul sunt extraordinare. Fiecare în felul său.
  Dar eu cred că un comentariu ca cel pe care îl fac eu acu’ keep us alive.
  Moise, nu crezi că trebuie să te lași de fumat?
  Ar fi mai bine ca fiul tău să știe că nu fumezi decât să nu știe că știi să plângi..

  Răspunde
   
 • delia
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:06

  Eu nu am plecat in facultate, cand trei sferturi din anul meu au DAT examen pentru America, dar acum am ramas eu si sotul meu fara servici. Severinul este Mort sau aproape, eu am in copil si rate in branci. ASA ca am ales sa plec si sa am grija de o batrana. Pentru cat timp? Tot caut si incerc sa gasesc altceva pentru mine, sa inchiriez un apartment so sa ii aduc si pe ei. Nu e us or. Sunt foarte multi Romani. Stunt cei care locuiesc aici si cei care au joburi tempo rare.

  Răspunde
   
 • anca
  Noiembrie 10, 2014 la ora 22:58

  @Mira,raspunsul la intrebarea d .voastra;cine credeti ca este vinovat de intreaga situatie a plecarii peste hotare a romanilor- este dat de@ROmanul”un popor care voteaza corupti,impostori,hoti si tradatori,nu este victima ESTE COMPLICE!By George Orwell.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase