Monica, time is on your side…

Monica Macovei

de Moise Guran

Am votat-o pe doamna Macovei, conştient fiind că nu are şanse să intre în turul doi. Am luat această decizie după ce am stat de vorbă personal cu Monica şi am întrebat-o dacă foloseşte alegerile prezidenţiale pentru a lansa un nou partid, la fel cum Elena Udrea a făcut-o. Nu, nu dorea asta. Nici eu nu doream un candidat care să facă figuraţie la preşedinţie, doar ca să devină vedetă politică.

Dar, tocmai de aceea am luat decizia să o votez pe Macovei, ca să o oblig să facă un nou partid. Văd că are cam 400 de mii de voturi. Nu e mult, dar nu e nici puţin. Deşi am criticat-o sincer pe doamna Macovei, şi am criticat-o exact pe reforma Justiţiei, deşi i-am reproşat că, atunci când era ministru al acestui domeniu, nu a lăsat la CSM decizia de a alege procurorii şefi, ci a permis, prin perpetuarea sistemului, negocierea de mai târziu dintre Ponta şi Băsescu, cred sincer că Monica ar trebui să încerce, cu o formaţiune pornită de la zero, ceea ce n-a reuşit cu PDL.

Macovei a venit cu nişte criterii de integritate ce excludeau de pe listele electorale toţi liderii compromişi ai PDL şi acesta este motivul pentru care a fost marginalizată, până a plecat singură din acel partid. Cum, însă, Dumnezeu nu bate cu parul, azi, PDL nu mai există. Pe de altă parte nimeni, nici măcar Monica Luisa Macovei, nu poate câştiga alegerile prezidenţiale, dacă intră în cursă cu două luni înainte de alegeri. Pur şi simplu, nu e timp suficient ca să te cunoască electoratul.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Emil Constantinescu n-a luat decât 38% la alegerile din 1992, dar a câştigat preşedinţia în 1996. La fel, deşi este departe de avea cel puţin o platformă economică sau socială (are totuşi un soi de platformă civică, în lupta împotriva corupţiei), Macovei trebuie acum să facă un partid, unul curat, unul antisistem corupt, nu antisistem democratic, cu care să obţină un scor bun la alegerile din 2016.

Va putea candida cu succes la alegerile prezidenţiale din 2019, iar partidul său va putea câştiga parlamentarele din 2020. În acest domeniu, cu astfel de termene se lucrează.

Monica are bună credinţă, are voinţă, are şi har, şi, de acum, are şi timp. Pentru că, la aceste alegeri, nu banii sau echipa i-au lipsit. I-a lipsit timpul.

PS O sfătuiesc pe doamna Macovei să nu accepte o înţelegere electorală de susţinere pentru turul doi cu Klaus Johannis, decât în condiţiile unui guvern de tehnocraţi. Electoratul ei este prea deştept ca să poată fi tranzacţionat. Probabil Ponta va face ceva similar pentru voturile lui Tăriceanu, dar, să fim serioşi, Ponta chiar are guvernarea. Johannis, şi dacă va câştiga turul doi, nu are altă şansă decât un guvern de specialişti, care da, poate fi condus de Macovei.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

172 răspunsuri la Monica, time is on your side…

 • Chiar asa
  Noiembrie 5, 2014 la ora 20:06

  Parerea mea este ca ar fi mai bine daca ai fi mai echidistant. Sa o votezi pe Macovei mi se pare o mare prostie. Daca tu mergi pe mana lui Macovei , inseamna ca m-am inselat in privinta ta.

  Răspunde
   
  1. Ion
   Noiembrie 6, 2014 la ora 11:57

   „Electoratul ei este prea deştept ca să poată fi tranzacţionat” – asta chiar e o gluma! Nu e dna Macovei cea care a zis ca in 2012 a fost lovitura de stat si ca s-au fraudat 1,5 mil voturi? Unde sunt acele voturi? Marele DNA cate probe a adus pentru minciuna asta??? Asa ca lasa-ma cu electoratul destept. Si inca ceva: Dl Guran ati mai pierdut un telespectator

   Răspunde
    
 • alexandra
  Noiembrie 5, 2014 la ora 15:50

  1) Si eu am votat Macovei stiind ca nu ajunge in turul doi;
  2) Ma asteptam la o ultima confruntare intre Ponta si Iohannis (e drept ca nu cu zece procente diferenta!);
  3) Cu toate astea, ma dezamagesc cumplit rezultatele votului;
  4) Un partid nou al dnei. Macovei poate fi o alternativa, insa pentru un segment mult prea restrans din populatie. Democratia pe langa avantajele ei valideaza din plin principiul „Prosti, dar multi!”;
  5) Exista niste indivizi ca alde Vadim& comp pe care ii vad candidand de vreo 20 de ani (si am 25), astia nu mai ies la pensie?

  Răspunde
   
 • Gogu
  Noiembrie 5, 2014 la ora 14:53

  Voi încă mai sperați la alegeri libere în 2019, în condițiile în care în 2014 iese Ponta președinte, iar PSDul are majoritate absolută peste tot?

  Răspunde
   
 • niki
  Noiembrie 5, 2014 la ora 12:34

  Este regretabil ca din unii dau pe dinafara frustrarile precum laptele in foc! Un limbaj civilizat ar fi mult mai tonic, chiar si in spatiul virtual pentru ca parerea fiecaruia este libera! Da si eu am votat-o pe Monica si da mi-as dori o tara mai curata, curatata de impostori, plagiatori, mincinosi, penali si corupti. Daca ar fi candidat l-as fi votat pe Vlad Tepes sau pe Stefan cel Mare… Surprinderea mea cea mai mare a fost numarul mare de votanti tineri, asta e un lucru minunat, tinerii isi vor tara inapoi! Curaj!

  Răspunde
   
 • Mircea
  Noiembrie 5, 2014 la ora 12:07

  @Moise: Se pare că te-o ascultat Monica. Totuși următorul pas e cel crucial: pe cine trage lângă ea în noul partid. Ar trebui să-și atragă doar tineri sau persoane care n-au mai făcut parte dintr-un partid politic până acum. La primul „transfer”, mai ales dacă e vorba de vreun politician consacrat, părerea mea e că va avea mult de pierdut.

  Răspunde
   
 • Ghita Cantor
  Noiembrie 5, 2014 la ora 00:14

  Pacat ca nu au candidat Dana Savuica, Andreea Esca, Nadia Comaneci…

  Răspunde
   
 • BANICA
  Noiembrie 4, 2014 la ora 22:54

  Nenea Moisica de ce ne batjocuresti pe banii nostri.Treci in privat si fa política PE banii mamei tale care este obligata sa te suporte ca nu ai primit educatie.Si stai la rand ca sa te pui in genunchi in fata TRADATORULUI DE NEAM si grija mare sa ñu suflati sa ii creasca cocoase.

  Răspunde
   
 • BANICA
  Noiembrie 4, 2014 la ora 22:52

  Nenea Moisica de ce me batjocuresti pe banii nostri.Treci in privat si fa política PE banii mamei tale care este obligata sa te suporte ca nu ai primit educatie.Si stai la rand ca sa te pui in genunchi in fata TRADATORULUI DE NEAM si grija mare sa ñu suflati sa ii creasca cocoase.

  Răspunde
   
 • BANICA
  Noiembrie 4, 2014 la ora 22:49

  Nenea Moisica de ce me batjocuresti pe banii nostri.Treci in privat si fa política PE banii mamei tale care este obligata sa te suprte ca nu ai primit educatie.Si stai la rand ca sa te pui in genunchi in fata TRADATORULUI DE NEAM si grija mare sa ñu suflati sa ii creasca cocoase.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase