Cât ai fi dispus să plătești pentru ca fiul tău să nu meargă la război?

blog-1

de Moise Guran

Nimic nu e mai periculos în România decât o zi ploioasă în care televiziunile de știri n-au subiecte. Sau decât un politician iresponsabil în campanie electorală.

În aceste săptămâni, cele două accidente cosmice s-au întâlnit inevitabil în tot felul de știri privind ba reintroducerea armatei obligatorii, ba începerea unui război cu Rusia, ba privind incapacitatea armatei române de a rezista mai mult de 30 de minute unui atac.

Și Băsescu, și Ponta, au folosit, fiecare cât de pervers s-a priceput, o eventuală amenințare de securitate. Băsescu a testat patriotismul ca viitoare temă de campanie, apucându-se să numere tinerii cu vârste între 20 și 35 de ani, iar Ponta a trântit-o cu războiul la fabrica de avioane de la Craiova, exact ca în bancul cu doctorul căruia îi luase copilul la facultate, dar pacientul său avea cancer – vestea proastă e că ne paște un război, vestea bună este că fabrica de avioane va avea de lucru…

A urmat, apoi, un val de postări pe internet în care numeroși oameni au spus că nu ne trimitem copiii să moară pentru patrie, mai ales că zice Vocea Rusiei, iar televiziunile noastre de știri au preluat neprofesionist și pe nemestecate – în 30 de minute de la începerea unui conflict, România rămâne neapărată.

În primul rând că acea tentativă de intoxicare circulă cam de o lună pe internet. Mai exact, pe data de 1 aprilie un cotidian de buzunar – dar unul românesc, nu Vocea Rusiei – a pus în circulație un scenariu absolut SF în care, printre altele, apărarea României ar fi anihilată după 30 de minute.

Ahtiați după publicitate și trafic pe internet, respectivii jurnaliști cu ghilimele, ar fi capabili să publice absolut orice. Colegii lor de pe la televiziunile de știri nu sunt cu mult mai responsabili. În lipsă de știri, aceștia au preluat aceleași gogomănii publicate pe Vocea Rusiei, nu de ruși, ci de un fost militar dat afară din Armata Română.

Cum să-ți trimiți copilul de 20 de ani să moară așa?

Toate aceste accidente cosmice ale prostiei n-au făcut decât să sperie și să irite opinia publică din România. Și totuși, unele lucruri merită dezbătute și probabil va trebui să reflectăm la ele.

blog-2România are o armată de profesioniști de 75.000 de oameni, o armată suficient de mare pentru o țară membră NATO, dar, e adevărat, o armată încă slab echipată. Presupunând că nu va fi un război, dar că Rusia va smulge totuși o parte din Ucraina și va veni până aproape de granița României, o reintroducere a armatei obligatorii devine probabilă.

Sigur că nimeni nu va da pușca în mână unui puști de 20 de ani neinstruit pentru a-l trimite să moară… Rezerviștii, așa cum le spune și numele, formează o armată de rezervă la care nu se ajunge decât în situația în care armata profesionistă este depășită… Ceea ce ne duce, în mod inevitabil, la următoarea întrebare…

Cât ai fi dispus să plătești pentru ca fiul tău să nu ajungă la război? Probabil toți banii din lume… iar aici intervine al doilea subiect care merită dezbătut la nivel național, dar nimeni nu are curajul să îl spună cu subiect și predicat.

Chiar în cazul în care nu ajungem la un război cald, dar România devine frontiera unui război rece, înarmarea armatei profesioniste nu mai poate fi luată în glumă.

Iar costurile le vom suporta noi toți, firesc, în primul rând, pentru că este țara noastră, în al doilea rând, pentru că o națiune hotărâtă și bine înarmată descurajează un agresor extern și, în al treilea rând, pentru că doar așa nu vom ajunge să ne trimitem copiii nevinovați la moarte.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

123 răspunsuri la Cât ai fi dispus să plătești pentru ca fiul tău să nu meargă la război?

 • xman
  Martie 7, 2015 la ora 07:49

  e jenant cand oamenii profita de astfel de lucruri pentru a-si promova imaginea… Nu exista nici cel mai mic pericol pentru Romania!
  Problema Ucrainei este deja rezolvata, tot ce vedem acum este un joc de imagine pentru ca toata lumea sa iasa bine! Rusia e tara cea mai slaba si care ar avea cel mai mult de pierdut in caz de conflict deschis, daca Rusia ar fi asa de puternica, pe cat vor sa para, Ucraina ar fi fost in continuare a lor.

  Urmeaza probabil Belarus si Turcia (cu Turcia exista deja discutii de aderare si dat fiind ca foarte multi cetateni europeni is de origine turca ar fi un lucru firesc).

  Răspunde
   
 • Cristi
  Februarie 16, 2015 la ora 18:55

  Sa lasam trecutul si sa analizam ce putem face concret in momentul asta;
  1. Inlocuirea membrilor actualei conduceri de stat si de servicii, inclusiv a membrilor CSAT ,care se fac vinovati de slaba capacitate defensiva a tarii – de la ei nu asteptam nici o decizie buna , eventual pot influenta decizii proaste prin simpla forta a votului lor ;
  2. Demiterea si pedepsirea oricarui membru din structurile de stat care , in nume propriu sau a unei minoritati , face declaratii publice defaimatoare sau nepotrivite la adresa altor state sau etnii ;
  3. Pedepsirea grava a jurnalistilor sau a publicatiilor care prin articolele lor hartuiesc sau incita la violenta, ura sau discriminare, chiar si la adresa altor state sau etnii;
  4. Elaborarea unui plan eficient de aparare si dotarea urgenta a armatei cu tehnica moderna ;
  5. Interogarea populatiei prin vot electronic sau prin posta , pentru orice actiune cu caracter national si nu luarea deciziilor in cadru restrans , de catre aceleasi persoane care ne-au adus in situatia dezastruoasa de astazi – singurul care ne reprezinta este Presedintele , restul s-au ales confuz , nenominal , pe algoritmi matematici speculativi s.a.
  6. Noua structura a CSAT formata din militari de cariera , specialisti in tehnica, informatii , diplomatie , va trebui sa analizeze cu maxima responsabilitate si obiectivitate ceea ce este mai bine pentru Romania si sa isi aloce suficient timp pentru dezbateri pe fiecare decizie luata.
  7. Orice decizie importanta pentru Romania sa fie luata prin vot popular , electronic sau prin posta – factorii de decizie in exercitiu , sa nu isi asume decizii capitale pana la modificarea Constitutiei ;
  8. Infiintarea unui Consiliu de Cenzori , care sa actioneze in sensul analizarii si amendarii actiunilor sau declaratiilor publice a membrilor structurilor de stat.
  9.Este cel mai potrivit moment pentru a manifesta puternic impotriva razboiului . Niciodata nu a fost mai important ca acum sa ne aratam vointa noastra! Daca va incepe razboiul va fi prea tarziu pentru orice. E momentul ca toti , nu doar noi romanii , sa militeze pentru neangajarea unui razboi . E singurul lucru util pe care il putem face .

  Răspunde
   
 • Mihai V
  Februarie 16, 2015 la ora 13:54

  Eu sunt unul dintre ultimii trecut in rezerva si ma apropii de 40 de ani . La momentul cand am facut armata se folosea armament , „prima si ultima serie” poate copiata dupa o racheta ruseasca din anii 70 poate 80 . Arme tinute in depozite si partial nefunctionale. si mai apoi casate pentru ca nu isi mai aveau rostul pt. ca se restrangea mult cercul armatei romane si nu mai erau cei multi mici prosti si lacomi care sa le pazeasca si sa si ia bocanci in gura in post. Asta pe de o parte . Pe de alta parte trebuie sa ne intrebam si mai mult pt. asa cum ne invata Dl. Guran tre sa ne uitam la trecut nu in viitor , poporul roman inclusiv cel militar de multe ori …..a intors armele … ori in functie de cum batea vantul ori dupa cum striga vreun INFILTRAT a. i. daca ne vom trezii intr o asa situatie si o sa l avem patron general pe nea Putin a cum o mai spalam !? sau o sa ne fie noua mai usor dupa executa el toti pupatorii si ii pune pe ai lui si ne da gazul gratis ca doar o fii imperiul lui . Am vrut noi in UE dar suntem la o margine sau pe marginea unei prapastii si cu piciorul in ea si nu deacuma ci mai de demult . si apoi imi vor da mie PM ul de obligatie , votul mi l cer doar daca au nevoie si viata sa o dau voluntar !?!? poate voi prefera sa platesc rata in viata fiind la banca Rusiei si in ruble si copii mei sa invete Rusa !? nu engleza !? uite cate intrebari si ce dezbatere ar trebui sa facem si apoi un alt referendum sau alegeri in urma . Poate un razboi ne ar da o palma sa ne desteptam cu adevarat si sa nu mai adunam focul numai sub oala noastra . poate ar trebui sa reglementam o data si bine ca STATUL suntem noi si noi l Am imputernicit sa lucreze pt. noi si nu invers poate Armele acelea sunt chiar ale noastre ca si votul si le am pus deoparte pentru vremuri f. rele si ne am luat votul pe care nu il mai respecta nimeni dintre cei pe care i am ales sa se asigure de asta . Deci poate ar trebui sa fugim de pe acum in Rusia ?

  Răspunde
   
 • gabriel
  Februarie 16, 2015 la ora 10:16

  Toata lumea zice sa nu luptam dar va-ti gandit vreoadata la cosecinte ce inseamna pentru noi ca si popor acest lucru.
  Problema este ca rusi fie ca vrem fie ca nu vrem tot vor veni peste noi asa ca nu luptam pentru politicieni sau alte interese meschine luptam pentru noi pentru familiele noasre sau ati uitat cam ce fac
  rusi atunci cand invadeaza o tara.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase