Minciuna nu învinge niciodată. Nu definitiv!

Moise Guran

Nu o să comentez exitpollurile pentru că nu cred în ele. Când va fi clar rezultatul, atunci mai vorbim despre asta. Ceea ce vreau să exprim acum este furia acumulată după această campanie electorală, o explozie de minciună, fals, farsă abjectă, dusă până la grotesc. A funcționat pe mai multe planuri, studiate, aproape științific, fără ca jurnalismul, în general, fără ca adevărul până la urmă, să poată ajunge la cei care în final i-au căzut victime. Fără Adevăr nu există democrație. Iar jobul nostru, al jurnaliștilor, ăsta este în final – să apărăm societatea de minciună. Acest text este pentru cei care, acum un an, au vrut să schimbe această țară, iar acum sunt deznădăjduiți.

colectiv bucuresti

Trec peste prostiile partidelor de dreapta, care au fost mai tentate să supraliciteze cumva populismul ofertelor de stânga, decât să facă o ofertă fermă, neechivocă, pentru alegătorii de dreapta. Asta a contat mai puțin, în final. Ceea ce a contat cel mai mult a fost diversiunea naționalist-populist-soroșistă. În esență ea s-a desfășurat la fel ca celebrul “Nu ne vindem țara” de acum 25 de ani, alimentând spaime, jongând apoi cu ele, transformându-le în ură pentru unii, în îndoială și demobilizare pentru alții.

Cartea cheie jucată de PSD în această campanie a fost aparent, cea a pensiilor și salariilor. Aceasta a mobilizat electoratul propriu, ceea ce e firesc, dar până la un punct. Că PSD a croșetat destul de profesionist în comunicare o aparență de program cu accente de dreapta pentru a împacheta această miniciună, e una. Faptul că doar eu și încă vreo doi am scris despre asta, e altă problemă. Analiștii băncilor, patronii, toți cei care înțelegeau, au preferat să tacă și, eventual, să ia poziții long pe euro/leu. În zilele sau săptămânile următoare vor face profit pe populismul PSD.

Dar n-a fost doar asta. Momeala socială a pensiilor și salariilor mărite a jucat un prim rol de diversiune, de abatere a atenției, de la principala problemă a PSD – corupția. N-a prea mai fost vorba în această campanie despre nefireasca situație în care acest partid este condus de un condamnat, este? Nu și-a mai pus nimeni problema că nu suntem Burkina Faso, nu? Nu, că vorbeam de salarii și pensii. Dar n-a fost doar asta!

Concomitent cu abaterea atenției de la problema corupției liderilor PSD, a fost creată și diversiunea Kovesi. Aparent fără legătură cu liderii PSD, trei televiziuni de știri (telespectatori captivi, electorat vârstnic, fără acces la internet) au reîncălzit ciorba plagiatului tezei de doctorat al șefei DNA, cu efect indirect dar consecutiv temei sociale a majorării salariilor, dar cu un efect mai puternic demobilizator al electoratului advers PSD. Implicarea unei aripi a PSD, să-i zicem Ghiță-Ponta-Vasilescu, în această diversiune a atins paroxismul în unele situații, Sebastian Ghiță inventând pur și simplu lucruri, preluate neprofesionist de televiziuni (toate, nu doar cele trei) fără nicio intervenție a CNA. De altfel, această instituție se poate și desființa. Și, încă o dată, n-a fost doar asta.

Probabil că acest mise-en-place n-ar fi fost suficient dacă n-ar fi fost montată și implicată tema fundamentală, cea a xenofobiei, menită să decredibilizeze de la speranța de mai bine legată de UE și până la nevoia de a avea o clasă politică nouă, ilustrată în special de USR și de Cioloș. Să-i spunem diversiunea Julien-Soros. Deși preluată tactic pe televiziuni încă de acum mai bine de șase luni prin montarea unor burtiere cu o listă de cuvinte cheie în care termenul tehnocrat apărea în context negativ legat de pensii și salarii, cel mai des fără nicio legătură, această temă s-a adresat în special acelei părți din internet care nu are o minimă educație dar folosește rețelele de socializare, fără să știe exact ce folosește. Sunt oameni care pur și simplu nu pot înțelege faptul că pe un site poate fi scrisă o minciună sfruntată. Am explicat în mai multe articole (și nu numai eu) cum funcționează aceste intoxicații. E un val, nu ni se întâmplă numai nouă. Așa a câștigat și Trump în America, iar acolo măcar presa main-stream s-a poziționat corect, chiar dacă în final a fost învinsă. Presa noastră a preluat cu ticăloșie aceste montaje, apogeul fiind atins vineri, odată cu difuzarea filmulețului Anonymus pe RTV.
A fost un moment șocant inclusiv pentru mine însumi. Mi-am dat seama că foarte curând vom fi pierduți ca societate sănătoasă la cap (și am luat și decizii, dar o să vă spun la final).

În fapt sensul diversiunii Julien-Soros, a fost trezirea unui instinct fundamental. Spaima de moarte este cea care determină spaima de necunoscut, aceasta implică spaima de ce e străin și poate aluneca în anumite situații (în cele în care individul are o instrucție slabă și nu are deprinderea curiozității, cel puțin) în spaimă de nou. Cioloș era ceva nou pentru România. Era chiar acea schimbare pe care o elită (nu foarte numeroasă) a cerut-o după Colectiv. Emulată firesc împotriva corupției ce a dus în mod evident la acea tregedie, emoția a fost întoarsă cu o teorie conspiraționistă ce proclamă faptul că incendiul a fost planificat de un anume Soros, ca să îl aducă pe Cioloș la conducerea României. Îți vine să crezi așa ceva dacă ești sănătos la cap? Nu. Dar hei! suntem nația care în 2012 i-a dat 15% lui Dan Diaconescu, care, deși inventa rahaturi de acest fel fără să respire, nici măcar nu avea știința viralizării lor pe internet, sau măcar pe cea a persistenței credibile pe televiziune.

Și, din nou, nimeni nu a reacționat, nimeni nu a pus măcar în discuție, nimeni nu a putut lupta cu o fantomă (Soros) care decredibiliza un domn decent, fără girofar și fără ifose, care în mod real merge la clasa a II-a cu avionul și făcea asta și pe vremea când era comisar european.
Aflată față în față cu altceva, chiar cu perspectiva unei meritocrații care este ea însăși ceva de speriat pentru o parte importantă a populației, România a reacționat respingând un nou pe care nu-l cunoștea, doar pentru că răul cu care era deja obișnuită, poate, eventual, să o mai păcălească o dată cu creșterile de pensii și salarii.

Știam de mai bine de un an că vom ajunge aici, dar vinerea asta mi-am dat seama că deja e foarte târziu. Televiziunea mintea reflex, internetul este invadat de minciună studiată, sau sufocat de clickbait, într-un adevărat bombardament informațional care-ți amestecă puținele anchete jurnalistice cu poze cu fete goale, informații utile cu informații umflate, conspirații cu extratereștri cu soroșisme și secrete geto-dace amenințate de homosexuali. O nebunie. Vineri am luat decizia să lansez imediat Aplicația Biziday. Funcționează deja de o lună, într-un grup restrâns de testeri, de aproximativ 300 de persoane. Nu e chiar gata. Mai aveam ceva de făcut, dar o vom îmbunătăți pe parcurs. Revin mâine, după ce le pun pe toate la punct, cu detaliile lansării. Ceea ce vă pot spune cu certitudine, este că am gândit o aplicație care să separe miniciuna de adevăr. Indiferent de scorul acestor alegeri, Minciuna este doar o pauză a Adevărului. Adevărul nu poate fi învins.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

166 răspunsuri la Minciuna nu învinge niciodată. Nu definitiv!

 • Eric
  Decembrie 19, 2016 la ora 08:37

  Moise, parerea mea este ca induci oamenii in eroare. Tu chiar crezi ca USR a pierdut voturi datorita stirilor penibile de genul Soros, parintele USR? Votantii USR sunt acei tineri inversunati anti-sistem (in principiu ei asociaza sistemul cu PSD), mai putin atenti la cifre si detalii concrete (de obicei baza lor politica este construita pe baza unor share-uri bine directionate de pe Facebook), dar care stiu una si buna: PSD e un partid corupt (de parca altii sunt altfel!), comunist (sa fim seriosi, suntem in 2016, mai da-l naibii de comunism, trebuie schimbata placa!), a facut numai rau (hai sa nu cadem in penibil!, au facut si destule lucruri bune, pe langa altele nasoale) si trebuie sa nu ajunga din nou la guvernare! Cu orice pret! Moise, pe respectivii votanti nu i-ar fi facut sa voteze altceva (sau sa nu voteze) nici daca Soros ar fi fost prezent la sediul USR si ar fi mancat tort cu Nicusor Dan! Nu stiu daca nu vrei sa intelegi sau te faci ca nu intelegi: USR, alaturi de PNL (plus Ciolos, un fel de Mihaita Plesan al politicii romanesti) nu au capitalizat mai multe voturi pentru ca nu au venit cu un program de guvernare, nu au venit cu solutii concrete. Toata campania lor s-a axat pe discursuri anti-PSD si mai putin pe „ce vom face noi pentru a duce tara intr-o directie mai buna”. Te rog sa nu imi arunci in fata gluma aceea cu Romania 100 pentru ca ma faci sa rad. Acea succesiune de idei „marete” ar putea fi lejer creatia de o zi a unui student plictisit.

  Răspunde
   
  1. miruna
   Decembrie 27, 2016 la ora 00:57

   Un comentariu genial. Iar comparatia Ciolos -Plesan, face toti banii. :))))

   Răspunde
    
 • Mihai Trusca
  Decembrie 14, 2016 la ora 16:08

  Da, minciuna are picioare scurte. Dar ce ne facem cu prostia? O natie de prosti e usor de condus si manipulat.

  Răspunde
   
 • teo
  Decembrie 14, 2016 la ora 10:15

  PSD–ul castiga fiindca liberalii distrug Europa. Atat. Fara chestii salariale, fara propaganda, fara nimic. Spui liberali, spui invazie musulmana. Visul european nu mai e ce-a fost. PSD-ul n-a avut de fapt nimic de facut. A stat cuminte si a luat ceea ce a venit firesc spre el.

  Răspunde
   
 • Sorina
  Decembrie 14, 2016 la ora 05:39

  Foarte frumos păcat ca suntem putini cei care am vrut o schimbare.Avem un președinte la locul lui fără atâta implicare în media, dar care noua nu ne place, doar suntem romani și noua ne plac show-urile și am ratat ocazia unui premier care putea aduce schimbare , ca de el depindea schimbarea.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 14, 2016 la ora 10:04

   Schimbarea depindea de parlament, adica institutia ai careimembri tocmai au fost votati de noi. Parlamentul actual, daca s-a uitat reamintesc, este dominat tot de alianta PSD-ALDE. Vice prim-ministri sunt d-nii Dancu si Borc, iar guvernului, vazut ca fiind unul de tranzitie, a fost amenintat de cel putin trei ori cu motiunea de cenzura daca face reformele despre care scrieti. Prin urmare, schimbarile pe care actualii ministri le-au facut sunt eroice in contextul amenintarii permanente cu demiterea. Sistemul a opus de asemenea rezistenta. Iar ceea ce s-a reusit in sensul reformei se va modifica foarte probabil inapoi rapid in favoarea kleptocratilor sub noua guvernare PSD-ALDE.

   Răspunde
    
 • MA
  Decembrie 13, 2016 la ora 20:32

  Frumos Moise… dar prea putini au discernamant sa inteleaga raportul cauza-efect… din pacate nu cred ca Romania poate mai mult… cel putin acum… personal nu cred nici in viitor. Mecanismele manipularii evolueza mult mai rapid si mai eficace decat mentalitatea!

  Ps. Lucrul cel mai trist, cel putin pentru mine este ca rezultatul votului a venit ca o optiune in sine, nu impotriva cuiva sau a ceva. Ceea ce e trist!
  MA

  Răspunde
   
 • Ramona
  Decembrie 13, 2016 la ora 19:17

  Ma bucur ca mai exista oameni care nu o iau la goana…si decid sa ramana aici, in continuars, in speranta ca vor schimba ceva…tot respectul

  Răspunde
   
 • vasi
  Decembrie 13, 2016 la ora 15:45

  Una e prm-ul de acum si alti nationalisti, si alta era prm-ul tribunului pe vremuri..

  Răspunde
   
 • BALUTA MINODORA
  Decembrie 13, 2016 la ora 11:52

  Adevarul este ca inca mai avem o tara care inca se mai numeste Romania, dar nu stiu pentru cat timp.Aceasta tara va disparea de pe harta lumii pentru ca o vor vinde cei care nu le-a fost deajuns cat au furato.Nici acum nu le ajunge cat au adunat din furat.Vor mai mult,mai mult.Pacat,avem o tara atat de frumoasa si cu atat de mult potential iar noi Romaniii muncim pentru altii ca vai de noi prin alte tari ca sa ne fie un pic mai bine.In tara nostra daca esti cinstit si corect deabia iti duci existenta de azi pe maine.Pacat ca s-a ajuns aici

  Răspunde
   
 • vasi
  Decembrie 13, 2016 la ora 10:33

  Pana la urma nici nu mai conteza cine pe cine a pacalit, cine si de ce a lipsit de la vot, care partid ce strategii a facut si altele.. Votul (sau lipsa lui) a fost clar o actiune impotriva PNL, pentru ca s-au dovedit mai hoti decat hotii (la fel ca pesedeii) si mai capitalisti decat capitalistii. In acelasi fel a castigat Johanis presedentia: nu pe merit ci pentru ca nu exista o alternativa – acum se invarte roata. Ia sa mai fi fost un partid condus de un nationalist de genul PRM, sa vedeti cum s-ar fi schimbat situatia.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 13, 2016 la ora 11:27

   Pe langa nationalistii de la PRM, care au participat la alegeri, au intrat in competitie nationalistii de la PMP (intrati in parlamant), nationalistii de la PRU, nationalistii de la ANR si alte formatiuni legate de servicii secrete de pe-aici ori de aiurea. Din fericire, romanii au ales iliberalismul „soft” si au lasat in afara parlamentului pe cei mai multi dintre „nationalistii” acestia. Pe de alta parte, pentru cei disperati ca nu stiu ce se mai poate face pentru tara, ori cei foarte bucurosi ca au invins, este necesar sa aiba in vedere faptul ca desi harta este rosie, ea indica locurile in care PSD se afla pe primul loc in preferintele romanilor, dupa cum stiam, deja. Dar, scorurile insumate ale formatiunilor de opozitie este superior in zone importante ca numar de cetateni. (Nu cred ca daca ar fi participat la vot mai multi alegatori procentele s-ar fi schimbat foarte mult; toate sondajele arata ca romanii prefera in majoritate relativa PSD.)

   Răspunde
    
 • Flavian
  Decembrie 13, 2016 la ora 06:20

  Adevarul a stat acasa si a privit pe geam cu minciuna a iesit ca neghina din grau. E bine ca PSD are majoritate pentru ca in doi ani se vor duce singuri unde mergem toti dimineata. Minciuna chiar are picioare scurte.

  Răspunde
   
 • daniela
  Decembrie 13, 2016 la ora 00:29

  Nici nu mi vine să cred ce se întâmplă.. ..refuz sa ma mai uit la televizor….intr adevăr totul este o minciuna si o mocirlă…ceea ce nu inteleg este cum de se lasa oamenii prostii atat usor….si totusi imi voi invata copiii ca adevarul învinge intotdeauna. Noi te urmărim Moise…da i înainte cu tupeu.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 12, 2016 la ora 23:35

  Acum, ca au iesit ai nostri, putem zice orice. Votarea a trecut, ziaristii care si-au facut treaba si au muncit pentru alegerea PSD, PMP ETC., se pot da acum democrati si se pot preface linistiti ca mor de grija tarisoarei. Astazi, dupa ce au injurat la greu PNL si USR (cu extremistii astia nu s-au incheiat socotelile, ca au intrat in parlament, mai trebuie injurati ca altfel se intampla ca la Bucuresti in toata tara si ajung peste cativa ani la 25_30%), un cunoscut se lamenta ca l-a votat pe dl Paleologu si nu intra in parlament! Acum toti sunt ca niste floricele, iubesc democratia, se dau amorezati decultura si sustinatori ai liberalismului, de tip Paleologu. Pana sambata injurau la greu pe liberali si USR-ul…Au iesit, domnule, cei care trebuia, dupa cum si-au dorit serviciile si cleptocratii in slujba carora sunt, ce rost mai are baletul acesta acum, „vai ce ne facem, ce-i de facut pentru Romania?!”. Fiti fericiti, ati castigat, macar fiti sinceri si bucurati-va deschis, fara ipocrizie de victoria voastra.

  Răspunde
   
 • Judit Tempfli
  Decembrie 12, 2016 la ora 22:39

  Ai foarte mult curaj, acum mai mult ca oricând avem nevoie de jurnaliști ca tine. Până existați, nu e totul pierdut.

  Răspunde
   
 • Marian Perțea
  Decembrie 12, 2016 la ora 20:55

  Pentru cine Moise, pentru cine? Pentru cine lansezi aplicația? Pentru mine, pentru cititorii tăi?! Nu i nevoie, am întrezărit adevărul printre fumigene. Adevărat, ajutați de textele tale, ale lui Mantzy, Chirila, Despot, Oana Pellea… N am fost mereu de acord cu voi, dar ne am format o idee. Personal, de alegerile astea, am renunțat la miserupismul faţă de politică. Și faţă de politicieni. Am închis ochii, am înghițit în sec, am muiat apăsat ștampila în tușieră și am votat. Am îndemnat pe toată lumea din jurul meu să facă la fel.
  După ultimul referendum de suspendare a lui Băsescu n am vorbit cu socru meu vreo lună. Și ce am rezolvat? Cine a câștigat?! Mai știi să mi spui dacă a fost bine sau nu că nu l au suspendat? Viața merge înainte şi cu, și fără Dragnea…
  În fond pentru cine faci aplicația aia? Pentru mine ori pentru socrul meu?

  Răspunde
   
 • constantin danciu
  Decembrie 12, 2016 la ora 20:42

  Ok Moise , vom vedea ce va mai fi , totusi am incredere in romani (cu toate ca la alegerile de acum trimisera dreapta la matineu ca RAPIDUL ) vorba ceea vor vedea cum vor trece podul cand vor fi nevoiti …

  Răspunde
   
 • Co
  Decembrie 12, 2016 la ora 20:28

  PNL a pierdut muuultr procente când s-a aliat cu PDL. Usr nu a contat pentru ca nu s-a implicat mai mult. Era asa greu sa găsești 10-20 de voluntari în fiecare județ care sa ajungă în mediul rural și sa prezinte omului simplu o alternativa? Uitați-vă la procentele usr din rural … jalnic .Nu se poate sa vii atât de nepregătit la un asa eveniment. Despre PSD cred ca a găsit o portiță sa păcălească sistemul.Fie cu bani dați votanților fie cu mobilizare foarte foarte buna. Nu înțeleg cum au scos scorurile astea atâta timp cât personal nu cunosc mai mult de 10% dintr-un total oarecare de oameni care sa spună ca au votat psd

  Răspunde
   
 • Vlad
  Decembrie 12, 2016 la ora 19:48

  Moise, bați câmpii !

  Răspunde
   
 • anutza
  Decembrie 12, 2016 la ora 19:32

  Daca e minciuna sau nu vom vedea si ii vom taxa la alegerile urmatoare. Momentan i-am prins on offside pe PNL-isti si i-am taxat. Nimeni nu scapa stai linstit.
  Pana una-alta tara nu poate merge inainte daca la fiecare an oprim pe X sau Y sa ne faca „rau”. Tara merge inainte cand ajutam pe Z sa faca „bine”.

  Răspunde
   
 • Aurel Dobre
  Decembrie 12, 2016 la ora 19:25

  Respect, Moise Guran!

  Răspunde
   
  1. Mariana
   Decembrie 12, 2016 la ora 20:24

   Tot respectul,Moise Guran !

   Răspunde
    
 • Nora
  Decembrie 12, 2016 la ora 19:20

  Articolul tau mi-a mai alungat dezgustul si deznadejdea! Trebuie sa credem in Adevar! Multumesc!

  Răspunde
   
  1. Mariana
   Decembrie 12, 2016 la ora 20:25

   Simt la fel !

   Răspunde
    
 • Gica
  Decembrie 12, 2016 la ora 19:11

  Du-te ba si ia niste ierburi ca poate ai nevoie

  Răspunde
   
 • di livio
  Decembrie 12, 2016 la ora 18:47

  Ipocrit poti sa fii,ma jurnalistule.Care ar fi jobul tau?Sa aperi societatea de minciuna?Si atunci de ce ai disparut de la tv inainte de alegeri?Nu esti sanatos la cap,acuma te vaiti ca mint televiziunile si tu ai mers la radio sa-ti bagi capul intre casti,ca mare audienta ai acolo.Tu nu mai vorbi de televiziuni

  Răspunde
   
 • dan
  Decembrie 12, 2016 la ora 18:37

  Cei care nu au fost la vot asteapta sa moara cei care au facut cultura civica si alte bazaconii ce le da dreptul sa se creada alegatori integri.
  Ma numar printre cei care nici macar rusine nu ne mai este cu tara noastra.
  Mi-e greata si poate mai grav.
  In ceea ce ii priveste pe cei care se descurca, sunt acei oameni care stiu ce-i o societate functionala.Dar acei oameni nu mai au nici timp, nu mai au nici rabdare si nici incredere sa mai fie condusi de cineva din tara asta. Nu mai suntem o tara. Suntem CURVELE Europei, la propriu si la figurat.
  AMIN!

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Decembrie 12, 2016 la ora 18:35

  Moise, cum naiba „s-a pozitionat corect presa main stream in America” in ceea ce-l priveste pe Trump? Tot ce au scris/spus despre el e neadevarat. Presa main stream din Europa si SUA e controlata de marile interese si indplineste agenda exacta a acestor grupuri. Daca tu inghiti manipularea BBC, CNN, NYT et al main stream, inseamna ca urmezi o agenda similara. L-ai jingnit in toate felurile pe D Trump, dar timpul si faptele lui o sa-ti demonstreze ca ai ales gresit. Sunt dezamagit, credeam ca esti un jurnalist care documenteaza adevarul, nu manipularea.

  Răspunde
   
 • Calin
  Decembrie 12, 2016 la ora 15:44

  Rezultatul asta era foarte previzibil de ceva timp, nu vad de ce toata lumea se da acum socata.
  Romania a avut dupa Revolutie doi mari strategi politici, Iliescu si ulterior Basescu, iar acum se contureaza un al treilea, Dragnea, care a invatat mult mai bine decat Ponta lectia predata de Iliescu (a nu se intelege ca as avea vreo afinitate pentru vreunul dintre ei, dar nu pot sa nu le recunosc intr-o oarecare masura acel „geniu malefic” fiecaruia in parte). Fiecare a reusit sa se ridice pe un vid de putere, iar cum epoca Basescu a apus, era oarecum normal sa se contureze un nou lider puternic de stanga.
  Dragnea a stiut sa-l saboteze subtil pe Ponta pentru a-i lua locul, a stiut sa se dea deoparte in momentul Colectiv pentru a scapa pe ultima suta de metri de guvernare si astfel sa reuseasca o reconsolidare a PSD intr-o asa-zisa opozitie, a stiut sa saboteze toate initiativele si membrii guvernului tehnocrat si acum a stiut sa duca o campanie electorala mult mai bine tintita decat concurentii lui. Intr-adevar a avut si o conjunctura foarte favorabila, in care Johannis a dezamagit cumplit acea izbucnire (programata, fortata?) de spirit civic, PNL este intr-o crunta deriva, atat ideologica cat mai ales la nivel de lideri, iar USR era clar ca nu poate produce intr-un timp atat de scurt rezultate decisive, care sa poata rasturna status-quo-ul.

  Răspunde
   
 • Tonys
  Decembrie 12, 2016 la ora 15:37

  a produs acelasi fenomen ca-n america si anglia – lumea nu mai voteaza cum le zice propaganda agresiva din presa…sunt de notorietate campaniile agresive din presa engleza si americana anti-brexit resp. Anti-trump. In Romania devenise gretoasa campania agresiva de PR din presa binomului (digi,europa fm,realitatea) din ultimele 4-5 luni mai ales pro-csolosz si ceva mai putin pro-johanis.

  Răspunde
   
 • Zmf daniel
  Decembrie 12, 2016 la ora 14:58

  Moise chiar daca nu sunt pe subiectul tau o sa-mi spun totusi parerea dar si ingrijorarea fata de alegeri si tara. Este foarte adevarat aceasta campanie a fost plina de ura , minciuna si manipulare mai multa fata de alte dati, totusi aceste alegeri au avut si ceva ce nu a fost in trecut si ma refer aici la USR. Acest partid am gandit eu prin vara ca o sa scoata din casa la vot o mare parte din cei aproape 10 mil de oameni care nu merg la vot si printre care m-am numarat si eu o buna parte. Nu comentez cum a dus fiecare partid campanie pentru ca aici este o discutie mult mai complicata( daca esti partid serios zic eu nu cazi in capcane ci i- ti impui temele reale care fac diferenta) inclusiv pentru USR. Ce ma sperie foarte tare este ca USR teoretic un partid curat nu a reusit decat sa traga din electoratul PNL si foarte foarte putin din cel ce nu merge la vot, iar asta ma ingrozeste si mai tare si ma intreb ce ar putea face cu adevarat cineva sau ceva pentru a mobiliza acesti oameni. Cred ca un USR sau orice partid care s- ar reforma cu adevarat si ar face o cercetare sociologoca adevarata ar vedea multe similitudini in gandire si comportamentul acestui bazin , bazin ce cred eu trebuie scos cumva din letargie , bazin ce poate face diferenta(este aproape 50% din bazinul total de alegatori). Acestea recunosc sunt primele alegeri parlamentare la care am participat si nu inteleg de ce si alti ca mine nu au iesit sau de ce nu au inteles asevaratele mize ale alegerilor

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase