Forța ideilor e mai puternică decât a oamenilor

Moise Guran

Interesante dezbaterile din aceste zile. Nu, nu alea de la televizor cu securiști și manipulări, alea-s penibile că na! toate televiziunile au patroni certați cu legea și cu interes care în grațiere, care în amnistie. M-a și întrebat mama de ce mă duc la proteste că-s numai securiști pe acolo și m-a apucat râsul, n-am știut ce să-i spun. Dar dezbaterile astea, purtate între prieteni, fiecare cu ai lui, în aceste zile, astea-s memorabile zău! Mi-a zis cineva că nu merge la proteste: Eu am fost la vot, zice! Acu, să iasă la proteste ai care n-au catadicsit! Să apere ei țara de Dragnea.

Aparent e greu să răspunzi la așa ceva! Mai ales în condițiile în care societatea noastră încă înțelege greșit democrația. O înțelege ca pe o dictatură a majorității, ca pe un mod supus de a coborî fruntea atunci când alții sunt mai mulți, sau de a te simți ridicol, de a te detașa de o mulțime prea mică pentru a putea deveni vreodată o forță majoritară.

În realitate nu e deloc așa. Democrația nu e dată de forța unei majorități, ci exact de posibilitatea de a exprima o opinie contrară aceleia. Democrația înseamnă dezbatere, alegere, și în final decizie, dar decizie în cunoștință de cauză. Democrația garantează libertatea opiniei contrare, căci fără divergența de opinie nu există nici alegerea în cunoștință de cauză.

Ideile și libertatea lor de a circula, aceasta este forța adevărată a democrației, iar nu forța covârșitoare a unei majorități. Nu un om sau alt om, nu un lider puternic, nici măcar Președintele, nici un jurnalist sau un preot, ci ideile! Acestea sunt adevărata forță a democrației, căci ele subzistă oamenilor, se transmit, capătă forță ca un bulgăre rostogolit.

I-am spus pritenului meu care a refuzat să vină la proteste (pentru că a votat și pentru că, în opinia lui, acum ar trebui să iasă în stradă și să apere democrația cei care nu au votat) că la astfel de demonsrații nu mergem de fapt împotriva unui guvern, a unui politician penal sau a unor instituții. Aceia vor da înapoi speriați sau vor merge înainte cu tupeu. Dar nu contează!

La aceste manifestații ne strângem mai mulți sau mai puțini, nici nu contează câți, exact pentru cei care nu au fost la vot. Pentru a da forță unor idei care, probabil, la ei fie nu au ajuns, fie nu le-au înțeles, fie le-au luat în derâdere.

Indiferent ce reușesc sau nu reușesc aceste demonstrații împotriva legalizării hoției în țara noastră, această împotrivire civică, această chemare la cinste și onestitate, la fermitate împotriva celor care au jefuit România, este deja o realizare deosebită. Și asta pentru că aceste idei au prins deja forță, o forță pe care numai necesitatea, punerea la încercare a societății și a conștiințelor noastre o puteau provoca.  Mulțumim, pentru asta, domnule Dragnea!

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

110 răspunsuri la Forța ideilor e mai puternică decât a oamenilor

 • teo
  Ianuarie 27, 2017 la ora 21:18

  Libertatea ideilor a murit odata cu renasterea cuvintelor rasist, nationalist, homofob si alte sperietori din astea, folosite mult prea des si mult prea fara sens. Cuvinte adjectiv care nu astupa gura celor carora le sunt adresate, ci acopera ochii celor care le rostesc.

  Răspunde
   
 • Marius
  Ianuarie 26, 2017 la ora 06:57

  Nicaieri in lumea civilizata nu se foloseste apelativul penal despre o persoana care n-are o sentinta definitva – inclusiv a CEDO. In cazul lui dragnea au trecut aproape 2 ani si nu s-a dat motivarea sentintei pt. A nu putea contesta sentinta la CEDO si ca presa de propaganda sa foloseasca apelativul de penal.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 26, 2017 la ora 15:14

   Domnule Marius, decideți dumneavoastră, vă rog: ceea ce spuneți în comentariu este „realitate alternativă”, sau „post-adevăr”?! La CEDO NU pot fi contestate sentințele instanțelor din România. CEDO NU judecă dacă dl Dragnea este sau nu vinovat de faptele pentru care este condamnat în România. Prin urmare, dl Dragnea este „penal” dacă a fost condamnat penal definitiv în patria noastră, chiar și cu suspendare, indiferent ce anume spune CEDO.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 25, 2017 la ora 17:17

  Domnule Marian Codreanu, dincolo de incoerența exprimării dumneavoastră și limbajul vulgar, am încercat să deslușesc ideile cuprinse în textul pe care ați făcut efortul să-l scrieți (efortul cititorului este mult mai mare, vă asigur): 1. gazda dumneavoastră virtuală (dl Moise) a susținut politica de austeritate; 2. firma care vă găzduiește opiniile în spațiul său virtual ar fi primit bani de la d-nul Cocoș și de la soția acestuia pentru consultanță; 3. organizațiile nonguvernamentale sunt rele și trebuie desființate; 4. este necesar să fie înlăturată ingerința serviciilor de informații în mass-media.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 25, 2017 la ora 17:20

   Să le luăm pe rând. 1. Măsurile de austeritate au fost dictate de criza economică și dezmățul guvernului Tăriceanu și ele ar fi fost adoptate în mod obligatoriu de către orice guvern, de orice orientare politică. Pur și simplu, nu mai erau bani. 2. Dacă aveți probe cu privire la venituri nedeclarate ale echipei Biziday, ar trebui să le faceți publice. Altfel este lipsit de etică să vorbiți denigrator despre firma respectivă. Eu, sincer, mă întreb cum de vă este permis acest lucru în spațiul acestui blog.

   Răspunde
    
   1. Marian Codreanu
    Ianuarie 25, 2017 la ora 20:01

    Nicaieri in lume un jurnalist nu se adresează cu apelativul PENAL unei persoane ne condamnate definitiv ci doar cercetate judiciar si atentie nu e vorba de Dragnea ci de ori ce politician care este cercetat dar atentie ne condamnat definitiv acest limbaj PENALII lam auzit de multe ori in limbajul lui MOISE GURAN &COMPANY eu ne fiind persoana publică am tot dreptul să critic derapajul unor persoane asa zise publice doar pe motivul că se afla la momentul potrivit in locul potrivit deci critica si opiniia mea este justificată si apropos eu spre deosebire de dvs am avut parte de un tratament injust si tendentios a CUMEI PORTOCALI =PDL =BASISTI in an 2002 tratament la care ma supus DANIELA NICOLETA ANDREESCU =PDL=BASISTA deci eu am simtit ce este coruptia in instituti ecemplu PNA=DNA și atunci MOISE GURAN SI LUCIAN MINDRUTA fiind de partea fățișă a celor ce a avut conducerea tari in pozitia de formatori de opiniie nu au avut greutatile mele ca simplu cetățean deontologia profesionala îi obliga la echidistanță dacă o declară deci ecemplu eu cetățean nu am dreptul să intru in sediul GDS declarat de interes public cu fonduri de funcionare fonduri publice dar MOISE GURAN și LUCIAN MÎNDRUȚĂ are voie pe bani mei =platitor de taxe si impozit o intrebare ce il mina PE MOISE GURAN personal să urască poporul ?de ce ne uraste pe cei ce nu sintem de acord cu BASISMUL ?

    Răspunde
     
  2. Constantin
   Ianuarie 25, 2017 la ora 17:21

   3. Organizațiile nonguvernamentale sunt cele care se ocupă de o mulțime de lucruri de care guvernele nu pot, nu știu, ori nu au timp sau alte resurse să se ocupe. Nici dl Trump și nici mama domniei sale nu va putea vreodată interzice ONG-urile în SUA. Cel despre care ați auzit că le interzice se numește Putin și este președintele Federației Ruse. Modul de finanțare a ONG-urilor este transparent, iar dacă aveți informații că sunt utilizate fonduri obținute ilegal, ați face bine să vă adresați autorităților, altfel deveniți complice. 4. Dl Moise a scris în repetate rânduri în spațiul acestui blog despre deontologia jurnaliștilor și despre implicarea serviciilor în mass-media. Și eu aș vrea ca CNA-ul să-și facă datoria, dar nu cred că lipsa de profesionalism a colegilor domniei sale din presă ori inacțiunea CNA i se poate reproșa d-lui Moise. În mod sigur este mai util să vă adresați printr-o scrisoare direct CNA.

   Răspunde
    
 • Marian Codreanu
  Ianuarie 25, 2017 la ora 12:56

  Moise Guran si Lucian Mîndruță in calitatea lor de formatori de opinie sa dovedit fatisi că sint sustinatori pe față a doctrinei BASISTE =taieri de salari reducerea la singe a fondurilor populare au loat bani la pungă la la infractori DORIN COCOȘ &ELENA UDREA prin firma BUZU DAY SRL fosti bursieri fundatia lui SOROSS=GDS este vorba de suma de 6 milioane de € pentru servici de consultanță si imagine cu ministeru turismului și dezvoltari cind erea UDREA ministru in guvernul SPURCATULUI NAȚIONAL boC și atunci dacă TRUMP a zis gata cu ONG urile =SOROSS noi de ce să nu terminăm cu acoperiti=securiti din media si justitie dece sa nu procedăm ca la americani ?

  Răspunde
   
  1. Tepes Calin-Vlad
   Ianuarie 25, 2017 la ora 14:23

   CREDEM IN DEMOCRATIE SI ALEGEREA LIBERA!
   Accentuez LIBERA,doamna!
   Dumneavoastra CRED ca preluati ideile gata formate de „altii”
   DOAMNA GANDITI LIBER!

   Răspunde
    
 • Mariana
  Ianuarie 24, 2017 la ora 15:33

  Excellent mesaj si buna intelegere a democratiei. Tinerii romani in sfarsit inteleg pentru ce lupta si nu se aduna oile, cum zic unii, stiu exact ce vor si pot gandi de sine statator. Pentru prima data cand simt cu adevarat ca sant roman

  Răspunde
   
 • CERNEA
  Ianuarie 24, 2017 la ora 11:31

  asa este cand orice jurnalist sau jurnalista de doi bani interpreteaza legea. multi au adus populatiei un deserviciu fata de aceasta situatie. Ca si martea negra a fost si o miercure neagra. Mincinosi si penali , aveau sa puna in dezbatere legea gratierii pe o lista suplimentara , dupa sedita , pe muteste , asa cum a fost in MARTEA NEAGRA. PRESEDINTELEL A OPRIT ACESTA MAGARIE. CAT DESPRE LICHELE ,PRECUM ACEST INCULT SI MITOCAN CODRIN STEFANESCU, NU FACE PSD ULUI DECAT DESERVICII. LINGAU, MITOCAN , PROST PANA LA RIDICOL, DOVEDESTE RELATIA DE SUPUNERE, SLUGARNICIE SI LIPSA DE ORICE RATIUNE FATA DE STAPANUL DRAGNEA. CU ASTFEL DE INDIVIZI PSD ESTE DOAR O GRUPARE FORMATA DOAR DIN CATIVA PENALI. DACA NU SCAPA DE EI, NU DAU SANSA ACESTUI PARTID, CARE DE ALTFEL A CASTIGAT CORECT ALEGERILE , NICI PENTRU UN AN. INSTIGATORI SUNT CATIVA CEI DE LA PSD, GEN PSIHOPATII ANTENA 3 SI RTV , SA FACA UN CONTRAPROTEST. NUMAI CA LA MANIFESTATIA DE DUMINICA NU AU FOST LECHELE CA SI LA MARSUL ANTENEI 3,CI OAMENI CEREBRALI, CORECTI, INTELIGENTI CARE VOR SA OPREASCA CEI CATIVA NESIMTITI DE LA PSD SA FACA ILEGALITATI. COMENTARIILE NEPROBATE SUNT DE PRISOS. ASTFEL, PSD VOTAT DE CETATENI PREVEDEA CONSTUCTIA DE INCHISORI. ULTERIOR LA NICI O LUNA , VOR GRATIEREA INFRACTORILOR CARE NU MAI AU LOC IN INCHISORI. MAI MULT IN BUGET SUMA ALOCATA INCHISORILOR ESTE MAI MICA , UNDE ESTE ADEVARUL DESTEPTILOR?

  Răspunde
   
 • Romeo Halip
  Ianuarie 24, 2017 la ora 10:42

  Singurul personaj care ar putea rezolva aceasta situatie complicata, ar fi cel pe care nu prea l-am vazut implicandu-se prea mult zilele astea. O demisie a lui Grindeanu ar provoca caderea Guvernului si amana temporar aceasta disputa. Dar este Grindeanu omul cate sa-si asume o astfel de decizie?

  Răspunde
   
 • Gheorghe Rosu
  Ianuarie 24, 2017 la ora 09:12

  Mulțumim domnule Dragnea demonstrația de separare a puterilor în stat!

  Răspunde
   
 • dan
  Ianuarie 24, 2017 la ora 08:19

  iohanis incalca din nou constitutia – art. 74 – cetatenii nu se pot pronunta pe probleme fiscale,cele cu caracter international, pe gratiere si amnistie.

  Răspunde
   
  1. Laurentiu E.
   Ianuarie 24, 2017 la ora 10:35

   Unde scrie ca cetatenii nu se pot PRONUNTA pe gratiere si amnistie? Nu pot avea INITIATIVA LEGISLATIVA e alta mancare de peste. PSD declara faptul ca majoritatea populatiei sprijina demersul Ordonantelor de Urgenta, implicit, prin votul acordat la ultimele alegeri. Referendumul stabileste valoarea de adevar a acestor afirmatii.
   Antena 3 too much?

   Răspunde
    
   1. Dan
    Ianuarie 24, 2017 la ora 10:47

    Art 74 din constitutie:
    2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea

    Răspunde
     
 • Costel
  Ianuarie 24, 2017 la ora 07:18

  Ai ff mare dreptate majoritatea lui Dragneasî apsd reprezinta 46%din minoritatea de39%,a celór care au votat. UNĎE ESTE MAJORITATEA PE CAŔE O RECLAMA DRAGNEA?

  Răspunde
   
 • vasi
  Ianuarie 23, 2017 la ora 18:59

  Tocmai l-am vazut la tv pe mutulica president ca vrea referendum.. Pai uiti domle president ca am mai avut un refetendum trecut cu succes care ar fi redus numarul de hoti la 300? S-a intamplat ceva? Aceeasi hoti ne cer lucruri traznite, singura diferenta e culoarea politica, in rest hotu’ striga hotu’ de fiecare data!

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Ianuarie 23, 2017 la ora 18:43

  nu doar legalizarea hotiei, ci a faradelegii depline. o tara plina nu de umor, ci de abuzuri
  de

  Răspunde
   
 • Singurul Partid din Romania, care are experienta in a se urca pe cadavre pentru a ajunge la putere si mai ale pentru a se pastra la putere, este PSD !
  Ianuarie 23, 2017 la ora 16:56

  Mi se pare mie, sau PSD si ALDE au ajuns o amenintare pentru Romania?

  0. Prin masurile ambigue de administrare a statului, prin lipsa de transparenta, lipsa de informatizare si prin crearea cadrului legislativ favorabil devalizarii bugetului de stat, prin numirea de oameni de o factura indoielnica in fruntea institutiilor cu interesul vadit de a fura banul public si a fura cetateanul roman prin actiuni organizate atat la nivel de Parlament, Guvern, Organizatii guvernamentale si Administratie publica locala.

  1. PSD, este singurul partid capabil de atrocitati pentru a ajunge la putere si mai ales pentru a se pastra la putere!

  2. Dezinformarea este o arma iar PSD o foloseste impotriva propriului popor in fiecare zi prin Romania TV si Antena 3.

  3. PSD pune in pericol statul roman prin eliberarea celor condamnati pentru coruptie.

  4. PSD submineaza puterea militara a Romaniei prin nealocarea a 2% din PIB.

  5. PSD pune la indoiala rostul Serviciilor Secrete din Romania, discreditand constant aceste institutii.

  6. Prin toate actiunile intreprinse, PSD poate fi considerata o organizatie de tip mafiot, ce pune in pericol Statul Roman si cetatenii romani.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Ianuarie 23, 2017 la ora 15:47

  Iari a fost,chiar dupa definitie, o tentativa de lovitura de stat in care seful armatei – iohanis si o minoritate in strada au incercat rasturnarea unui guvern legitim rezultata dupa alegerile din decembrie,nu e nevoie neaparat ca tancurile sa fie in strada. De altfel modelul asta de tentativa de stat e destul de frecvent in america de sud – probabil de acolo s-au inspirat serviciile romanesti.

  Răspunde
   
  1. Mihai Alexandru Craciun
   Ianuarie 23, 2017 la ora 16:14

   @Mihai, nu ne-nebuni? Chiar „dupa definitie”. Pai hai s-o cautam. I-auzi, ia:

   „Lovitură de stat (din franceză coup d’État) sau puci (din germană Putsch) se numește o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța. Se deosebește de revoluție prin aceea că la revoluție există o participare masivă a populației la procesul de schimbare.”

   Aeasta fiind definitia, spune-ne rogu-te exact ora si minutul la care s-a intamplat lovitura de stat de aseara.

   Apropo, este ca in 2012 erai cu USL si te enerva cand „basistii” ziceau „lovitura de stat”? Asa-i ca-i nasoala roata istoriei?!

   Răspunde
    
   1. mihai
    Ianuarie 23, 2017 la ora 16:39

    Pai am spus ca deocamdata a fost doar tentativa – daca se va reusi inlaturarea din stada a guvernului legitim – deja avem lovitura de stat. La lovitura de stat – definitia aia e veche – intre timp s-au mai schimb metodele si nu trebuie neaparat sa participe militari – am mai spus in america de sud e destul de frecvent modelul aplicat ieri.

    Răspunde
     
    1. Mihai Alexandru Craciun
     Ianuarie 23, 2017 la ora 16:54

     @mihai ia zi repede, tara, secunda si minutul din America de Sud unde a fost aplicat „modelul de ieri”.

     Pana dai tu Google sau telefon la centru, voi astia care aberati parerologie fara sa stiti de fapt nimic nu pricepeti ca duceti tara in razboi civil.

     Răspunde
      
     1. mihai
      Ianuarie 23, 2017 la ora 16:56

      Nu trebuie sa caut nimic -in peru,bolivia, paraguay …sunt destul de frecvente loviturile de stat ne-militare.

       
     2. AndreiM
      Ianuarie 23, 2017 la ora 17:16

      Sa-nteleg ca acest guvern te reprezinta si esti de acord ca si ei sa scape de efectele justitiei?

       
     3. Mihai Alexandru Craciun
      Ianuarie 23, 2017 la ora 17:24

      @mihai, eu am rabdare: da-mi te rog UN exemplu. N-ar trebui deloc sa-ti fie greu daca sunt asta de frecvente.

       
  2. Florin
   Ianuarie 23, 2017 la ora 16:34

   Bravo! Mai trebuie precizat (şi ştiu asta din surse sută-n sută sigure) că şi copiii protestatarilor erau de fapt soldați super antrenați, deghizați care atunci când Şeful Suprem al Armatei urma să dea ORDINUL urmau să se transforme într-un fel de țestoasele ninja, să scoată kalaşnicoavele din pamperşi şi….. stai că m-am dus în bălarii rău de tot, dar nu mai rău ca mesajul tău. Hi-ha-ha!!!!

   Răspunde
    
  3. Daniel
   Ianuarie 25, 2017 la ora 11:12

   ca esti bolnav.

   Răspunde
    
 • Catalin
  Ianuarie 23, 2017 la ora 15:34

  Super!

  Răspunde
   
 • Hanganu
  Ianuarie 23, 2017 la ora 15:24

  stai geana ca se fura!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase