Patru ani grei din Istoria Patriei

Moise Guran

Acum patru ani, înainte de alegeri, presa atrăgea atenția că sunt pline listele de candidați penali. Degeaba! Orbită și atrasă cumva în meciul de ură dintre un președinte scăpat la limită de o demitere și o coaliție care nu prea avea alt sens înn afara luptei cu acela, populația n-a mai ținut cont de nimic. Rezultatul a fost cel pe care îl știți… În Parlament au intrat 27 de cetățeni care erau la vremea respectivă fie incompatibili, fie cercetați, fie arestați, trimiși în judecată sau condamnați penal în primă instanță. Și nu numai ei… Suntem la capătul a patru ani grei. Hai să le facem bilanțul!

parlamentari condamnati

Au intrat așadar în 2012 în Parlament 27 de incompatibili, suspecți, inculpați și condamnați în primă instanță, și ies acum, după patru ani, 16 condamnați definitiv, 11 condamnați în primă instanță, 20 de senatori și deputați trimiși în judecată și alți 33 care sunt acum abia suspecți. Au intrat 27 de penali (cu tot cu incompatibili) și ies 80, după patru ani. Dintre ăi 27 a scăpat unul singur, care acum e director la SRI. Este desigur o coincidență faptul că, între timp, SRI nu se mai ocupă de corupție.

Mai mult, cele două tabere care se băteau în 2012, propun acum cot la cot penali pe liste, iar numărul candidaților care sunt cercetați, inculpați sau condamnați în primă instanță a urcat de la 27 cât era acum patru ani, la 37 la alegerile de duminica asta.

(Click pe hartă pentru articolul complet pe Hotnews)

harta corupti 2016

Cum am putea crede așadar că e o întâmplare faptul că în acești patru ani am avut cel puțin o tentativă pe an de modificare a legilor penale, de acordarea a unor amnistieri sau de acordare a unor imunități suplimentare?

Dar haideți să mergem mai departe… Raportul de eficiență al Institutului pentru Politici Publice trage concluzia că acesta a fost cel mai ineficient Parlament din Istorie… Să mergem mai departe, deci… Ce au legiferat acești oameni? Ce au lucrat ei de 2 miliarde de euro, cât a costat Națiunea întreținerea Parlamentului cu tot cu lefurile și indemnizațiile lor? Pă, zice studiul, doar 14% dintre inițiativele lor au fost adoptate, în general s-a mers pe ce a propus guvernul.

În schimb, în cei patru ani, DNA a trimis Parlamentului peste 50 de cereri de urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă în cazul a 31 de senatori şi deputaţi. Pe ultima o tot amână de vreo două săptămâni. Și dacă la început au mai aprobat cererile DNA-parlament absentului fie pentru că încercau să mai păstreze o aparență de decență, fie pentru că își frecau palmele bucuroși când mai picau adversarii politici în plasa procurorilor, pe final de mandat n-au mai aprobat aproape nimic, ducând statistica la 20 de cereri de ridicare a imunității respins, din totalul de 50.

În schimb, după patru ani de război cu Justiția, aleșii noștri au reușit să schimbe o percepție în societate despre aceasta, atacând fără scrupule procurorii și judecătorii, pe televiziunile pe care le hrănesc, întărâtând orgolii și răsucind interese (vezi lupta pentru CSM și ce se întâmplă în uniunile magistraților și judecătorilor) până când lumea nici n-a mai înțeles ce e bine și ce e rău.

Cam ăsta este rezultatul celor patru ani de după votul în care nu ne-am uitat cu atenție, sau nu ne-a păsat cine sunt cei care intră în Parlament. Unii dintre ei, vă cer votul și la alegerile de duminica viitoare. Sigur, asta spune multe despre ce cred penalii politicii românești despre inteligența alegătorilor lor.

De data asta, hai să ne alegem mai atent și mai inteligent Istoria!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Patru ani grei din Istoria Patriei

 • G.MIHAI
  Decembrie 9, 2016 la ora 17:26

  BANUI CA E NECESARA O VERIFICARE, DAR IN TREABA UNGARIA E EXCEPTIONAL,M APROPOS DE ISTORIE.
  O VESTE EXCEPTIONALĂ TRECUTĂ SUB TĂCERE DE CONDUCEREA ROMÂNIEI !

  > Anton Lixandroiu, cetăţean american şi român, a obţinut
  > după ani de procese, ca Ungaria să-şi ceară scuze pentru
  > HOLOCAUSTUL savarşit asupra românilor din Transilvania ca urmare a Dictatului de la Viena.
  > Interesant este ca cei de la Bruxelles au spus iniţial că
  > „nu pot lua in considerare cele 2100 de probe trimise
  > Tribunalului Internaţional dat fiind că aceste crime s-au
  > petrecut înainte de înfiinţarea acestui tribunal.”
  > Dupâ acest raspuns imbecil, A.L. s-a adresat ONU, cerand ca toţi criminalii judecaţi la sfărşitul celui de al 2-lea
  > Razboi Mondial, inclusiv Hitler, Mussolini, Horty, să fie
  > reabilitaţi, deoarece acestia au făcut crime inainte de
  > infiinţarea Tribunalului International. Răspunsul şi
  > rezultatul bombă, a fost că..

  UNGARIA ŞI-A CERUT IERTARE ÎN PLENUL ONU, PENTRU HOLOCAUSTUL DIN NORDUL ARDEALULUI ! O premieră !
  >
  > În Romania ştirea a fost lasată deoparte. Să nu se
  > supere UDMR-ul.
  >
  > FELICITARI ANTON LIXANDROIU !
  > ANTON LIXANDROIU (87 ani)
  >
  > @POLARIS
  > ART This email is free from viruses and
  > malware because avast! Antivirus protection is active.

  Răspunde
   
 • luminita t
  Decembrie 8, 2016 la ora 10:33

  O singura intrebare !
  Cum au primit dreptul sa candideze , daca erau incompatibili ? ( aveau probleme penale )In foarte multe situatii din viata cotidiana , un simplu cetatean , are nevoie de cazier judiciar .ca sa poti candida la o functie ( chiar daca este eligibila ) nu este nevoie de acest cazier . Prin ce act se poate reglementa aceasta problema : lege sau constitutie ?

  Răspunde
   
 • Costin liviu
  Decembrie 7, 2016 la ora 21:36

  La un nenorocit cere cazierul la angajare, la astia nu trebuie? Intra an pușcărie, sau sânt judecați si asi continuă să râdă prin fruntea țării. Asta va trebuie românilor, dormiți voi liniștiți co să sufere copiii voștri.va meritați soarta.

  Răspunde
   
 • Ligia
  Decembrie 7, 2016 la ora 14:05

  Eu am citit in felul urmator:
  Într-un raspuns primit de la AEP la solicitarea Ziare.com se precizeaza ca alegatorii care au domiciliul in alta localitate, dar au si viza de flotant (resedinta – n.red.) pot vota la sectia de votare la care sunt arondati cu adresa de resedinta.

  In acest caz, ei vor fi trecuti de presedintele sectiei de votare pe listele electorale suplimentare.

  Conform art. 51 alin. 2 din Legea 208/2015, pe aceste liste electorale suplimentare vor fi trecute:

  persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din greseala din lista electorala permanenta
  persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca au resedinta pe raza sectiei de votare respective, insa nu au facut cereri de inscriere in Registrul Electoral cu adresa de resedinta
  persoanele care in ziua votarii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde isi au domiciliul sau resedinta si care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva.

  In consecintă, fără viză de flotant, înteleg că soțul nu poate vota.

  Răspunde
   
 • speranța R
  Decembrie 7, 2016 la ora 12:32

  Mai avem CNA?
  Moise respecta legile și ne obliga și pe noi, dar RTV și A3 sunt scutite?
  Țară cu oameni parșivi chiar în AUTORITATE!

  Răspunde
   
 • Tomita
  Decembrie 7, 2016 la ora 11:14

  Gresit, nu partidele sunt corupte ci oamenii care fac parte din ele…au migrat de la un partid la altul mai ceva ca berzele si randunicile asa ca o statistica n-ar avea nicio relevanta.

  Răspunde
   
 • Roxana
  Decembrie 7, 2016 la ora 10:22

  Buna Moise, sotul meu este din Cluj dar locuieste Bucuresti, nu are viza de flotant. S-a uitat zilele trecute sa vada unde poate vota si se pare ca trebuie sa mearga acolo unde are domiciulul, nu mai poate vota in Gara de Nord sau pe la alte scoli din Bucuresti cum se facea in anii trecuti. Intrebarea mea este daca tu stii mai mult de atat si daca toti studentii trebuie sa mearga acasa sa voteaze? Poti afla cum se procedeaza anul acesta?
  Multumesc

  Răspunde
   
 • Roxana
  Decembrie 7, 2016 la ora 10:18

  Buna Moise, sotul meu este din Cluj dar locuieste in Bucuresti, nu are viza de flotant. S-a uitat zilele trecute sa vada unde poate vota si se pare ca trebuie sa mearga acolo unde are domiciulul, nu mai poate vota in Gara de Nord sau pe la alte scoli din Bucuresti cum se facea in anii trecuti. Intrebarea mea este daca tu stii mai mult de atat si daca toti studentii trebuie sa mearga acasa sa voteaze? Poti afla cum se procedeaza anul acesta?
  Multumesc

  Răspunde
   
 • Kapital
  Decembrie 7, 2016 la ora 09:04

  Cu respect il rog pe dl Guran sa baneze postarile de partid care infesteaza acest blog de calitate.

  Răspunde
   
 • redboy
  Decembrie 7, 2016 la ora 08:43

  Slabut Moise…slabut!
  Inca putin si intrii in cu adevarat in opoztie dar din pacate ti-ai jucat toate cartile de neutru si oricat de argumentate ar fi opiniile tale vor fi percepute ca atacuri ale opozitiei.
  Acum eu pun o intrebare acestor sustinatori ai democratiei de nivelul 2…cum este posibil sa vorbesti de competenta,de transparenta cat timp tu sustii ca partidul care castiga alegerile nu are dreptul sa incerce sa isi puna in aplicare programul si sa puna un prim ministru?
  Stiu…vor venii unii care sa vorbeasca de calculul democratic…dar eu nu vorbesc de calcule sau ca partidul ala sa puna obligatoriu un prim ministru…eu vorbesc despre principii care sunt atat de drage alegatorului „liberal”.
  Mai spun doar atat…parlamentul asta este si vina ta dar nu pentru ca nu ai fost pe baricade si ca nu ai luptat ci pentru ca ai ales sa faci propaganda in loc de informare…si asta o stii.

  Răspunde
   
 • boitos florin
  Decembrie 7, 2016 la ora 07:02

  Aș dori din suflet sa mă întorc în România dar din păcate, nu exista un semnal clar că lucrurile se vor schimba. Pnl egal psd.

  Răspunde
   
 • amicu
  Decembrie 7, 2016 la ora 00:46

  De fapt, că să o zicem pe aia adevărată, în 2012 Băsescu n-a scăpat, a fost demis, dar printr-o călcare în picioare și a acelei rare manifestări democratice într-o țară în care democrația e doar un cuvînt politicienii de ambele tabere au căzut de acord să pună batista pe țambal. Basescu a mai fost doi ani președinte impostor, iar PSD a dat țeapă tuturor(inclusiv PNL-ului), că doar lumea nu era să voteze cu ai proaspăt-demisului nedemis și s-a urcat călare pe ciolan. Urmările se fac simțite și azi, sinistrii demolatorii de țară sînt favoriți, alături de anexa lor ALDE, să ne mai ușureze patru ani la buzunare.

  Răspunde
   
 • speranța R
  Decembrie 6, 2016 la ora 23:17

  Îmi plăcea Cioloș și până acum,dar,după seara asta la A3 îmi place și mai mult;Nu l-a lăsat pe Gadea sa manipuleze așa cum primise ordin;
  Oare cum se pot uita în oglindă acești panglicari că jurnaliști nu se pot numi

  Răspunde
   
 • Mădălina Soare
  Decembrie 6, 2016 la ora 23:07

  Încă o poveste greoaie și plină de patos, lipsită de tot ce e practic sau util – poziție, tendințe demografice, impactul propagandei asupra votului și strategii politice în contrast și comparație.

  Succes în continuare, domnule Guran, ați pierdut un cititor.

  Răspunde
   
  1. florin
   Decembrie 7, 2016 la ora 00:13

   Sa nu mai zici asa :))
   Cu toate defectele lui, e printre cei mai comestibili ziaristi

   Răspunde
    
  2. Dan D
   Decembrie 7, 2016 la ora 09:26

   Dar poate a castigat vreo 10 in schimb.

   Răspunde
    
 • gica
  Decembrie 6, 2016 la ora 21:36

  Vosilica ! Hai sa le dam cu Flit postacilor .
  Tu esti postac ?

  Răspunde
   
 • vali
  Decembrie 6, 2016 la ora 21:29

  daca nu vrei sa votezi compromisi voteaza USR.

  Răspunde
   
 • alin vasile
  Decembrie 6, 2016 la ora 20:47

  Hai sa alegem mai atent. Si sa votăm PNL? Thanks but no thanks.

  Răspunde
   
 • Raduko
  Decembrie 6, 2016 la ora 20:38

  Moise, nu te mai imbata cu apa rece si nu mai imbata si pe altii: peste 4 ani veti avea un parlament si mai slab, si mai corupt si mai costisitor…Alegerile democratice sunt o solutie intr-un stat democratic, cu o societate stabila si lucida. Romania nu-i nici democratie functionala iar luciditatea si-a pierdut-o de mult… INDIFERENT de optiunea exprimata, societatea asta profund bolnava va arata si mai rau peste 4 ani, iar romanii mai obositi, mai indiferenti si mai imbatraniti prematur. Bisturiul sau emigrarea!Mai vorbim peste 4 ani…

  Răspunde
   
  1. Cucubau
   Decembrie 6, 2016 la ora 21:28

   Bravo!

   Răspunde
    
  2. Maria
   Decembrie 6, 2016 la ora 22:22

   Ai spune ca e o viziune pesimista..dar din pacate e realista!

   Răspunde
    
 • eu
  Decembrie 6, 2016 la ora 20:16

  Sa se faca o statistica din care sa reiasa care partid a avut cei mai multi corupti si cat la suta.

  Răspunde
   
  1. stan
   Decembrie 6, 2016 la ora 21:54

   uitate pe harta asta de mai sus si iti arata care partid impinge de la spate cei mai multi penali

   Răspunde
    
  2. Vasile
   Decembrie 6, 2016 la ora 23:32

   Despre care partid vorbi-ti… Mai exista vre-um partid sau sunt aceleasi persoane care din patru in patru ani ori se numesc altfel ori se schimba intre iei… Asta inainte de a face coalitii pentru o majoritate… Urmeaza sa faca coalitie pnl-ul cu psd-ul si e bine…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase