O echipă formată din 21 de oameni de știință și cercetători, în cadrul inițiativei World Weather Attribution, a constatat că schimbările climatice au făcut ca precipitațiile extreme, care cad de obicei în perioada de manifestare a fenomenului El Niño, să fie cu 10%-40% mai intense decât în mod normal, în absența încălzirii globale.

Folosind modelele științifice, echipa nu a putut determina cu exactitate cât de mult a crescut probabilitatea ca încălzirea globală să fi determina inundațiile. Totuși, a conchis că aceasta a fost “cel mai probabil” factorul determinant al precipitațiilor record, deoarece atmosfera reține cu până la 8% mai multă umiditate în prezent, când temperatura medie globală este cu 1,2 grade Celsius peste perioada preindustrială.

“Inundațiile din cele două țări au arătat că și regiunile uscate pot fi puternic afectate de fenomenele de precipitații, o amenințare care crește odată cu încălzirea globală tot mai accentuată, din cauza arderii combustibililor fosili”, a declarat Sonia Seneviratne, profesor la Institutul pentru știința atmosferei și a climei din Zurich.

Peninsula Arabică se confruntă ocazional cu episoade intense de ploaie în lunile aprilie și mai, din cauza “sistemului convectiv mesoscalat”, adică a mai multor furtuni ce acționează împreună, ca un singur sistem meteorologic. Cercetătorii au menționat că temperaturile record ale oceanelor joacă un rol semnificativ în alimentarea furtunilor, care sunt din ce în ce mai frecvente, potrivit observațiilor.

Un alt factor care a influențat evenimentul neobișnuit a fost El Niño, un model climatic în Oceanul Pacific care determină încălzirea apelor de suprafață, dar oamenii de știință au spus că accentul trebuie pus pe încetinirea schimbărilor climatice: “Nu putem opri El Niño, dar putem face asta în privința schimbărilor climatice. Soluția este să nu mai ardem combustibili fosili și să oprim defrișările – care sunt responsabile de cel puțin 12% din poluarea globală cu carbon”, a declarat Friederike Otto, conferențiar principal în știința climei la Institutul Grantham din Londra.

Între 14 și 15 aprilie, Emiratele Arabe Unite s-au confruntat cu cele mai abundente precipitații de la începutul înregistrărilor meteorologice, în urmă cu 75 de ani. Cu o climă uscată, în care ploile sunt rare, Dubai a înregistrat, în câteva ore, o cantitate de precipitații ce cad în mod obișnuit în mai mult de un an. Inundațiile au făcut ca pistele aeroportului din Dubai, al doilea cel mai aglomerat din lume, să fie nefolosibile, iar sute de zboruri au fost deviate către celelalte aeroporturi ale țării. În total, au murit patru persoane în Emirate și cel puțin 19 în Oman, din care jumătate copii. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday