Ne trebuie un pact național pentru sterilizarea Sănătății. De politică

Anca Gradinarude Anca Grădinaru

It is a people business. Așa descrie ministrul Sănătății imensa criză de personal din sistemul medical și starea în care a ajuns acesta. Miercuri, la Interviurile Europa FM, Vlad Voiculescu a prezentat și cifrele. Peste 5 milioane de români nu au acces la servicii medicale de bază, 16,1 la sută din populația rurală nu este înscrisă la medic de familie, 88 de localități nu au nici măcar un dispensar. Un sfert din posturile de medici normate și aprobate, adică aproape 6.700, sunt neocupate.  Deficitul de medici este uriaș în județele Ialomița, Tulcea, Vaslui și Bacău (aproximativ 40%). Asta arată că sistemul duce lipsă de persoane special pregătite pentru a conduce spitalele, dar și de specialiști care să depisteze și să reducă infecțiile intraspitalicești.

Cifrele prezentate de ministrul Sănătății arată însă că din facultățile de Medicină ies tot mai mulți studenți, în medie peste 7.000 pe an, ceea ce ne pune în topul țărilor din Europa. Cu toate acestea, sistemul e tot mai gol.  Unde s-au dus toți acești medici?

Explică tot Vlad Voiculescu: de la 1 ianuarie 2007 și până la 31 mai anul acesta, nu mai puțin de 43.500 de medici au cerut de la autorități certificate de conformitate, adică acele documente necesare pentru a lucra în străinătate. Nu e clar câți au și plecat, dar de vreme ce deficitul de la noi e atât de mare, iar în statisticile din multe țări europene figurează tot mai mulți medici români, e de presupus că cel puțin câteva mii și-au luat tălpășița de pe meleagurile natale.

Ministrul Sănătății a povestit la Interviurile Europa FM că 14,5 la sută dintre medicii care profesează în Franța sunt români, în Germania numărul doctorilor români a crescut de zece ori în ultimii ani.

Un sondaj realizat de Colegiul Medicilor București în luna iunie (la care au răspuns 640 de  medici din țară și din capitală), arată că 82,3% dintre cei chestionați consideră că este posibil să emigreze.

De ce? Pentru că s-au săturat de condițiile mizerabile din spitale și de salariile mici, dar și de imposibilitatea de a urca profesional în condițiile în care mulți dintre medicii trecuți de 60 de ani, ‘’legende’” ale sistemului , le impun chiar și managerilor tehnici ce decizii să ia, cine să conducă o secție sau alta. Pe deasupra, au funcții și la facultățile de profil unde la fel, taie și spânzură.

În vară, ministrul Vlad Voiculescu declara că sistemul sanitar de la noi e o feudă de sus până jos în care e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor. În plus, corupția din sistem e un cancer.

În aceste condiții, ministrul Sănătății pregătește câteva schimbări extrem de importante în sistem. Le va adopta în următoarele săptămâni, contracronometru, pentru că din mandatul actualului Guvern mai sunt doar două luni.

Într-o primă fază, Vlad Voiculescu anunță majorarea locurilor la examenul de rezidențiat de luna viitoare (peste 3.000) și introducerea unor noi discipline (cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică).

Apoi, Ministerul va începe evaluarea tuturor managerilor plecând de gradul de mulțumire a pacienților și de curățenia din spital. Unde e jeg, nu e săpun, iar pacienții nu sunt tratați cu respect, ministrul promite schimbări.

La Europa FM, Vlad Voiculescu a povestit că și acum pacienții completează formulare la externare, dar a constatat, după centralizarea lor, că dacă ar fi să crezi ce scriu oamenii acolo, totul e perfect peste tot.

‘’Imposibil’’, spune ministrul, așa că a făcut un program pilot în care a inclus cinci mari spitale din toată țara. Pacienții primesc un sms de la minister pentru a afla cum stă de fapt situația.

Apoi, se lucrează la un nou sistem de incompatibilități pentru șefii de spitale.

Pentru toate acestea, Vlad Voiculescu le cere șefilor de partide să nu politizeze subiectul în această campanie electorală. Situația este atât de gravă și privește atât de multă lume, încât nu mai e loc de minciuni și promisiuni nerealizabile.

Dar tânărul ministru nu mai are timp de prea multe și, oricum, interesele sunt prea mari și căciula asta nu o poate purta un singur om.

Eliminarea politicului din Sănătate este un must, indiferent cine câștigă alegerile. Partea bună este că în sistem și în societatea civilă a apărut în sfârșit, o masă critică. Vlad Petreanu a scris zilele trecute despre asta.

Ce se va întâmpla însă dacă, după alegeri, noua administrație va șterge totul cu buretele? Probabil v-a trecut și vouă această întrebare prin cap.

Rezultatul alegerilor e atât de greu de anticipat, încât cred că singurul lider care n-are legătură cu alegerile și care rămâne pe poziție încă 2 ani, trebuie să ia taurul de coarne. Este vorba despre președintele Klaus Iohannis care a reușit odată să convingă partidele să accepte o poziție unică în interes național, aceea de a vota 2 la sută pentru Armată din 2017. De atunci au trecut aproape doi ani și din fericire, nici un lider politic nu s-a pus de-a curmezișul. Poate și acum președintele să inițieze un asemenea pact în interesul sănătății publice.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Ne trebuie un pact național pentru sterilizarea Sănătății. De politică

 • costica ionescu
  Octombrie 17, 2016 la ora 21:37

  parerea mea este ca foarte multi bani sunt mIncati de acele case de asigurari de sanatate ele fiind niste intermediari cu mii de angajati care nu-si au rostul….

  Răspunde
   
 • animalutul20
  Octombrie 17, 2016 la ora 17:34

  hahahha…marpha consideratiile………..din pacate nu s-a dus nimeni la KWJ sa-i spuna: bey baiatule, de maine facem o lege a salarizarii pe bune……..cu indici similari cu tarile civilizate:

  ex: 2000 euroi salariu mediu in germania , 5000 salariu medici – le dam la medici de 2.5 ori mai mult decat salariul mediu……….si asa peste tot si in toate domeniile……….si stiti de ce nu s-au dus? pt ca NIMENI NU STIE EXACT CATI BUGETARI AVEM !!!!!!!!!!!!! si daca un student sta la faculta 6 ani si are de plata 6k/an , daca primeste o oferta de plecare o sa plece………..plateste linistit 10k euroi in 2-3 ani……….si banii astia se intorc in bugetul de stat ca sa-i ia secta/feuda din sanatate( au salarii de cate 20k/luna unii domni profi, au cate 3 joburi-prof+dir spital+ ceva grfouletz pe la UMF, dar oare cand au timp pt toate astea 3??? nu dorm, nu maninca, nu respira de grija si preocuparea sistemului……….)

  Răspunde
   
 • Mihai
  Octombrie 17, 2016 la ora 14:10

  Cred ca doctori isi platesc datoria fata de stat prin cei 6 ani de rezidentiat,unde ei ar trebui sa invete, dar practic ei fac majoritatea muncii, acoperind din lipsa de medici specialisti si primari.

  Răspunde
   
 • Dragos
  Octombrie 17, 2016 la ora 00:06

  Solutia este de bun simt: dati medicilor statutul social pe care-l au oriunde in lume (imediat dupa judecatori), eradicati spaga si hotia din spitale si vedeti cum lucrurile se schimba spectaculos.

  Răspunde
   
 • Luca
  Octombrie 16, 2016 la ora 23:35

  Stiti care e drama…am doi prieteni care au terminat medicina…eu am facut inginerie. Ei sunt mai mari ca mine cu 2 ani, unul este medic neurolog…celalalt boli infectioase.Toti 3 am terminat in 2012. Dupa 4 ani eu am 3500 lei net ei au 1800. Saptamana trecuta a venit un coleg la munca mai in varsta ca mine(putea sa-mi fie tata). Avea lacrimi in ochii…eu credeam ca de fericire, tocmai ce-i intrase fiica la Medicina…el plangea din cauza conflictului interior pe care il avea. Ce sa fac Luca cu fiica-mea:a invatat pentru admitere la medicina in ultimii doi ani, a intrat dar ce o sa faca de acum incolo.I-am spus: stati linistit ca in Anglia un medic primar ia 5000 de lire. Asta e realitatea. Tot am auzit si pe la dezbaterile de la Romania in direct tot felul de pareri. De exemplu mai demult am auzit-o pe una zicand ca nu e corect sa plateasca taxe la stat si sa le mareasca salariul la profesori.Dar asteptari sa-i educe un copil de Harvard are ca cica de aia si-au ales meseria asta.Pai stimata doamna, acel profesor poate sa-si schimbe meseria…la unele supermarketuri primesti si 1500-1700 RON ca si casier…asa ca sa nu piarda timpul pe 1200 net ca profesor. Primim ce investim doamnelor si domnilor. Tot visam Occident…am un vecin si-a dat copilul la gradinita privata ca nu are incredere in sistemul public…plateste 1500 lei pe luna. Universitatea in Romania costa sub 1000 euro pe an…uitati-va putin in Occident cat costa.
  CORRUPTION IS THE ROOT OF ALL EVIL!!!

  Răspunde
   
  1. Luca
   Octombrie 17, 2016 la ora 01:22

   Va rog sa ma scuzati la comentariul „am auzit-o pe una”, corect era „am auzit o doamna”

   Răspunde
    
 • Ion
  Octombrie 16, 2016 la ora 10:31

  Acestea sunt o parte a politicii dusa de PDL pevremea lui Boc si a lui Basescu cand totul se reducea la bani. sanatatea ,medicii, profesorii, functionarii publici nu faceau decat sa incurce calculele economice cu salariile mari pe care le primeau asa ca le-au taiat lefurile si i-au indemnat sa se mute in privat sau sa plece afara. Stimati politicieni, cand vor fi prioritare sanatatea cetateanului, educatia, siguranta si nu bugetele (de la primarii, guvern, ministere) care oricat de mari ar fi tot nu va satura?

  Răspunde
   
 • dodo
  Octombrie 15, 2016 la ora 17:07

  Discutiile despre sistemul medical din Ro sunt oarecum inutile, pentru ca acest sistem a incetat practice sa existe. Sa explic:
  1. De cam o luna, la Budimex nu mai exista medici de garda din spital. Urgentele sunt asigurate de 2(doi)medici de la UPU. Mergeti pe acolo sa vedeti ce este.
  2. Sotia mea este medic de familie. Are o capitatie de cam 1200 de pacienti.Maximum admis de casa e 2000. Pentru aceasta capitatie, primeste de la CASMB 5200 RON/luna.Din banii astia e obligata sa angajeze o asistenta.Nu sta nimeni fara 2200-2400 net care inseamna cam 3800 brut.Ok, mai raman 1200 din care trebuie sa plateasca comodatul- cam 1000 ron, intretinerea, cam 600 ron iarna, materiale sanitare, contract obligatoriu cu ECOTIC,mentenanta software pentru Pharmec Cabinet, curentul electric, materiale de curatenie, etc.Ar cam trebui sa se angajeze si pe ea si sa se plateasca macar cu salariul minim pe economie.Pentru toate astea ar trebui cam 1200-14000 ron. Asa ca de la 1 ianuarie va fi cel putin un medic de familie mai putin in Bucuresti.

  Răspunde
   
 • Oul lui Columb
  Octombrie 15, 2016 la ora 15:03

  Stefan, vrei taxa de 10-15.000 de Euro/an, ca in alte tari,dar uiti ca 1 medic in alte tari castiga 6-8.000 de Euro /luna,adica lunar,aici pe pamant, iar 1 medic in Romania castiga 4-600 de Euro! Cum stam cu a ta logica de fier???

  Răspunde
   
  1. stefan
   Octombrie 15, 2016 la ora 15:18

   Mai citeste odata ce am scris. Hai ca te ajut cu textul: „dar sa semneze cu studentul un contract, prin care PLATA TAXEI SE SUSPENDA pana dupa facultate. DACA dupa facultate PROFESEZI MACAR 10 ANI IN TARA, NU O MAI PLATESTI, daca nu o platesti integral, dar sa nu fie 6000 lei pe an, ci 10-15000 euro, cum e in toate tarile alea in care ne pleaca medicii.”
   Deci…daca stai pe salariul ala care zici tu…atunci nu platesti taxa. Nu e ca si cum ala plateste 15000 si tu 15000, ala incaseaza 3000 pe luna, tu 600. Tu, daca ramai sa incasezi 600, nu platesti nimic. Platesti doar daca te duci apoi in alta tara, si incasezi aia 3000. Adica daca te scolesti pe banii nostri, dar muncesti pt altii.
   Deci cum e cu logica? Unde ai inteles ca platesti la fel, dar incasezi mai putin. Daca stai in tara, si incasezi cat iti poate oferi statul roman, atunci nu platesti, deci fractura de logica e la tine.
   Asa statul se asigura ca cei pe care ii scoleste vor fi utili societatii, sau daca nu isi recupereaza banii. Acum pune o taxa care pare mare dar e o picatura in oceanul de cheltuieli, si nici nu se asigura ca studentul ala va deveni medic pt cetateanul care i-a platit studiile.

   Răspunde
    
 • Mihai
  Octombrie 15, 2016 la ora 13:28

  Si de ce sa te limitezi la medici cu masurile acestea? in fond si inginerilor, economistilor sau oricui care face facultatea la buget li s-ar aplica aceeasi logica. Hai sa-i fortam pe toti sa stea in tara. Sau mai bine hai sa ii fortam pe toti sa accepte locuri de munca pe niste salarii fixate de stat, oriunde sunt trimisi in tara asta. Tu ai fi de acord? Strategia asta oricum seamana mult cu una aplicata pe vremea comunismului in Romania, asa ca ce ar putea fi rau in ea? 🙂
  Si pe de alta parte cred ca platesc destule taxe parintii studentilor respectivi.

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Octombrie 15, 2016 la ora 13:31

   Era pentru Stefan acest comentariu.
   Oricum abordarea cred ca e gresita.
   Cel mai eficient ar fi sa creezi conditiile corespunzatoare in sistem si atunci sunt sigur ca vor dori sa ramana de buna voie in tara si sa profeseze.
   Dar asta cred ca e mult mai greu decat o lege data din pix care sa interzica drepturi fundamentale ale salariatilor.

   Răspunde
    
   1. stefan
    Octombrie 15, 2016 la ora 13:55

    Abordarea asta e valabila in foarte multe tari. Mai peste tot taxele la medicina sunt f mari, si statul se obliga sa te ajute (fie prin credite, fir prin scutirea de acestea) cu conditia sa ramai in sistemul medical al statului care te formeaza. Numai noi suntem mai….nu mai zic cum.
    Iar daca tu crezi ca taxele alea acopera cheltuielile, hai sa facem un calcul. La Medicina Dentara in Sibiu, anul care tocami a terminat erau 70 locuri (anul asta sunt si mai putine, 30 de toate). 25 erau la buget, 45 la taxa. Taxa in ultimul ana fost 5650. Hai sa zicem 6000. 6000 lei pe an, ori 45 elevi, inseamna 270.000 lei anual. Adica 22500 lei pe luna. Cat acoperi ca banii astia? Probabil doua salarii de profesor universitar, cu (sau fara) taxe. Hai sa zicem ca din taxele de la toti cei 6 ani platesc 12 profesori. Crezi ca intr-o facultate sunt doar 12 profesori? Sunt minim 25 cu care interactioneaza in 6 ani de facultate. Toti primesc salarii.
    La asta adauga tot restul cheltuielilor ce le poate presupune o universitate, de la facturi platite (sigur nu platesc cateva sute de lei pe luna, cat platesti la un partament, sa incalzesti o cladire ca aia), materiale (alea putine cate au), scaune dentare, care nu-s ieftine (din care e drept au doar 5, si se inghesuie in jurul lor cu randul), plus tot personalul de care au nevoie in afara de profesori (asistenti, personal nedidactic), plus cheltuieli cu dotarile informatice, plus, plus, plus…
    Deci ce zici, acopera taxa aia cheltuielile?

    Răspunde
     
   2. Gina
    Octombrie 16, 2016 la ora 07:12

    Corect. Nu elimini jegul din spitale, coruptia si mentalitatea dinozaurilor-profesori universitari obligand un medic sa stea pe 400-600 euro.

    Răspunde
     
    1. Gina
     Octombrie 16, 2016 la ora 07:34

     Raspunsul e pentru Mihai. Stefan vede lucrurile altfel: sa obligi un medic sa ramana sclavul unui sistem putred doar pentru ca i-a platit statul scolarizarea. Si mai departe ce se intampla? Medicii pleaca nu numai din cauza salariului. Pleaca si pentru ca un manager prost le spune pana si cata betadina au voie sa consume, pentru ca spitalele sunt murdare, neechipate cu aparatura, pentru ca nu pot avansa in profesie din pricina dinozaurilor care vor functii si in spitalele de stat si in universitatea unde sunt profesori si au si cabinete particulare. Si atunci, cand unii nu se mai satura de bani si functii, cu spitale tot mai infecte, nu asta e solutia-sa-i obligi sa stea in tara pentru ca au invatat pe banii statului.

     Răspunde
      
     1. stefan
      Octombrie 16, 2016 la ora 10:01

      gina deci e mai corect ca statul sa le asigure scolarizare gratis chiar daca nu vor profesa niciodata in Romania.
      Nu uita c vorbim de facultate. Adica de ceva ce optezi sa faci. Nu te leaga nimeni de Romania, poti sa profesezi oricand afara, dar daca vrei sa o faci mi s-ar parea corect sa te pregatesti pe banii tai. Cand dai la medicina in Romania stii ce conditii te asteapta. Daca ai pretentia ca statul sa te scoleasca gratis, sau aproape gratis, ar trebui sa iti asumi conditiile alea.
      Altfel si eu vreau sa fac o afacere, dar conditiile fiscale mi se par mai avantajoase in Panama. De ce nu-mi da si mie statul niste subventii, sa fac o afacere acolo, cu uite ce rau e in tara, ce taxe mari am, si cu ce coruptie trebuie sa ma lupt?
      Poate ca aia isi permit sa plateasca mai bine medicii, printre altele, si pt ca nu scolesc pe bani grei medici care apoi pleaca. Ca si asta e o risipa de resurse, din cuza careia ajungem sa nu avem resurse pt betadina, pt salarii, pt curatenie.
      Dar nu ne place sa limitam risipa de resurse, daca asta implica un dezavantaj pt noi.
      Sa limitam risipa, dar sa nu ne afecteze pe noi, doar pe altii.

       
 • stefan
  Octombrie 15, 2016 la ora 12:26

  Sotia mea a terminat anul asta medicina. Dentara, dar nu cred ca la generala e altfel. 4 persoane din cele pe care le cunosc eu din anul ei au inceput deja demersurile pt a pleca in strainatate. Si evident ca nu cunosc toti colegii si colegele. Una cel putin stia din anul 1 ca va pleca in Franta. 5 din 6 ani i-a facut la buget. Adica statul roman a platit scoala pt un om care stia sigur ca nu va profesa nici un an in Romania.
  Chiar si taxele, desi aparent mari (6000 lei pe an) sunt de fapt derizorii, nu acopera nici salariile profesorilor.
  Parerea mea e ca statul roman e pur si simplu incompetent, si isi bate joc de banii pe care ii administreaza. Ar putea foarte bine sa puna o taxa pe masura cheltuielilor (mult mai mari, chir si in conditiile in care nu se asigura doatrile necesare in special pt partea practica), dar sa semneze cu studentul un contact, prin care plata taxei se suspenda pana dupa facultate. Daca dupa facultate profesezi macar 10 ani in tara, nu o mai platesti, daca nu o platesti integral, dar sa nu fie 6000 lei pe an, ci 10-15000 euro, cum e in toate tarile alea in care ne pleaca medicii. Daca dai 60000 euro pt 6 ani de facultate, sa iti acoperi cheltuielile, atunci macar statul nu a cheltuit banii contribuabililor cu unul care nu va fi in slujba cetateanilor romani niciodata.
  Stiu, nu da bine sa spui ca maresti taxele la faacultate ca politician, dar oare nu e mai rational sa te asiguri ca formezi un medic pt Romania, nu pt alte tari?

  Răspunde
   
  1. Dragos
   Octombrie 17, 2016 la ora 00:15

   Esti meserias…. Bolovanas drag, daca s-ar face cum spui tu, s-ar inscrie viitorii medici direct la Facultatile din Anglia, de exemplu, si tu tot fara medici ai ramane. Nu este mai simplu sa le triplezi salariile aici? Costa zero virgula ceva din PIB

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase