Zborurile sunt afectate chiar dacă autoritățile franceze au ajuns la un acord cu sindicaliștii ce reprezintă controlorii de trafic aerian, care au cerut, printre altele, salarii mai mari și condiții de lucru mai bune. Totuși, negocierile au fost finalizate prea târziu, abia după ce Autoritatea aeronautică civilă franceză ceruse deja companiilor aeriene să anuleze 75% din zborurile de joi pe aeroportul Paris-Orly, 55% din zborurile de pe Charles-De-Gaulle și 65% din zborurile de pe aeroportul din Marsilia.

Astfel, chiar dacă sindicaliștii au renunțat la grevă în ultimul moment, traficul aerian este perturbat în toată Franța, iar acest lucru afectează inclusiv circulația zborurilor din alte țări care doar tranzitau deasupra Franței, fără a ateriza sau a decola de pe vreun aeroport francez. Concret, peste 2.000 de zboruri au fost anulate joi în Europa şi alte 1.000 erau programate să-și modifice ruta pentru a evita spaţiul aerian francez, potrivit principalei asociaţii a companiilor aeriene de pe vechiul continent, Airlines for Europe.

Ryanair a anunțat încă de miercuri că anulează 300 de zboruri, inclusiv din Marea Britanie, Italia sau Spania, făcând totodată un nou apel la UE de a interveni pentru a opri în viitor astfel de situații, inclusiv în perioada Jocurilor Olimpice de la vară. Compania este nemulțumită că a fost obligată să anuleze zboruri din timp, înainte de negocierile dintre sindicaliști și reprezentanții guvernului francez. “Controlorii de trafic aerian francezi sunt liberi să intre în grevă, este dreptul lor, dar noi ar trebui să anulăm doar zborurile care pleacă din Franța, nu să fim forțați să anulăm și zborurile care pleacă din Irlanda, mergând spre Italia, sau zborurile din Germania spre Spania sau din Scandinavia spre Portugalia”, a declarat directorul Ryanair.

Surse alternative: Euronews, Reuters

Foto: Chingyunsong | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday