A schimbat și Cioloș pe cine a putut…

Moise Guran

ciolos

Ok, dacă tot s-a produs remanierea pe care o așteptăm de prin martie, hai să vedem care-i treaba cu ea, ce a reușit și ce n-a reușit Cioloș. Vă spun din capul locului că deși cer insistent de vreo patru luni schimbarea ministrului Educației, anunțul lui Cioloș nu m-a convins că acesta își va căpăta controlul asupra propriului guvern. Un control pe care nu l-a avut niciodată și, probabil, nici nu-l va mai avea, căci nu cred să mai aibă loc vreo remaniere până la alegeri.

Schimbarea ministrului Transporturilor pare a fi generat o oarecare tensiune căci Costescu costescuși-a dat demisia cu câteva minute înainte de anunțarea remanierii. Asta arată că n-a suportat gândul că va fi demis. Ghici ce… Era printre puținii pe care chiar i-a ales Cioloș pentru această funcție dar cu care a și intrat repede în conflict, premierul fiind destul de nemulțumit mai ales de ritmul lent al autostrăzii Pitești-Sibiu precum și de faptul că domnul Costescu părea mai tot timpul să își găsească alte priorități.

Schimbarea lui Adrian Curaj de la Educație trebuie să fi fost negociată cu președintele Klaus Iohannis, căci acesta l-a impus și l-a susținut. Ca fost profesor și inspector, Iohannis are o problemă majoră în a înțelege de ce vor unii reformă în Educație și, mai ales, în ce ar curajputea consta aceasta. Singura problemă ce se vede din interiorul sistemului de Educație o reprezintă salariile profesorilor. Găsiți în aceste luni o corelație între declarațiile de (re)formă amânată prin 2018 ale lui Iohannis și politica de temperare a lui Curaj. Observați că a zburat și Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, la câteva zile după ce a făcut o declarație (foarte de dreapta) despre profesori și Educație. Au existat reacții în sistem, iar faptul că Cioloș n-a avut un înlocuitor pregătit pentru Bostan sugerează că decizia de a-l înlocui pe acesta a survenit recent, probabil în corelație cu această declarație. Cioloș pare că a fost forțat să îl schimbe pe Bostan (personal am fost de acord cu declarația acestuia) singurul preț pe care l-a obținut de la Iohannis/Profesori fiind sacrificarea la bostan bunschimb a Păzitorului lucrurilor așa cum sunt, Adrian Curaj. Îmi pare rău după Bostan. Era un dascăl adevărat, unul dintre ăia curajoși care ar fi trebuit pus în locul lui Curaj la Educație, iar nu dat afară că a ofensat sistemul. Era prea mult, cred, pentru Cioloș, o astfel de frondă, dar cred că Bostan are un viitor în politică și/sau administrație de nivel înalt. 

DAR!

Petre Tobă de la Interne rămâne pe poziție, asta deși în pixul său sunt multe blocate. Tobă este un om cheie, susținut de fapt de Eduard Hellvig direct dar și prin intermediul Cotroceniului. Au existat informații încă de la începutul anului (imediat ce s-a aflat povestea cu doctoratul plagiat) că Cioloș l-ar fi vrut schimbat. Pare că Tobă e mai tare.

Ministrul Administrației, Vasile Dîncu, este de departe piesa cea mai grea din interiorul Guvernului ce răspunde la alte comenzi decât cele venite de la Premier. În relații bune și cu Iohannis și cu Liviu Dragnea, Dîncu pare că ține echilibrul politic ce împiedică (încă) o cădere a guvernului, dar este în continuare și frâna cea mai importantă pentru proiectele lui Cioloș și ale echipei sale (în sens restrâns). Apropo de echipă, mă îngrijorează trimiterea lui Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei și cel mai de încredere om al lui Dacian Cioloș ca interimar la ministerul Comunicațiilor. E posibil să fie doar un interimat și atât, dar îndepărtarea lui Tudorache de lângă Cioloș nu l-ar ajuta deloc pe acesta. Deși discret, Tudorache este cheia schimbărilor pe care Cioloș vrea să le facă și liantul echipei de tehnocrați.

Cu câteva ore înainte de declarația lui Cioloș au circulat informații privind o posibilă schimbare a ministrului Justiției, Raluca Prună. Chiar și eu am scris zilele trecute despre nucile date în perete ale doamnei Prună, dar, pe de altă parte, sunt de acord că schimbarea sa ar fi fost un semnal prost în acest moment, mai ales după ce Dragnea însuși s-a dus la Cioloș să îi ceară capul. Este posibil ca Cioloș să fi avut doar câteva clarificări cu Prună, legate de declarațiile recente despre o posibilă grațiere colectivă. Ministerul Justiției este sub presiune, Justiția în general este sub asalt, un ministru mai bine pregătit nu era chiar greu de găsit dar unul dezinteresat, curajos și, mai ales, fără partipris-uri prin multitudinea mafiilor de la noi, asta era mai greu de găsit imediat. Deși este ușor de păcălit tocmai din cauza unei anumite suficiențe profesionale pe care pare că o are, Raluca Prună este totuși un om bine intenționat.

Schimbarea ministrului (în fapt funcționează ca un secretar de stat din MAE) pentru Relația cu românii de pretutindeni nu o mai comentez, aceasta are evident legătură cu organizarea alegerilor din diaspora la toamnă.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

50 răspunsuri la A schimbat și Cioloș pe cine a putut…

 • Claudiu
  Iulie 12, 2016 la ora 15:45

  Buna ziua
  Domnule Moise, doar la invatamant este intradevar remaniere restul apa de ploaie.La ANTIFRAUDA & ANAF trebuiau sa opereze pana la os.Exemplu,intr-o localitate (Podu-Turcului,jud.Bacau)unde sunt peste 100 de firme mai mici sau mai mari a venit Antifrauda in contol ghiciti unde…..La o gogoserie unde proceseaza zilnic maxim 10 (zece)kg de faina iar astazi 12-07-2016 la un bufet unde vinde zilnic cel mult 2 lazi de bere. La pesti mari pe cand domnilor de la Antifrauda sau numai la cei care nu cotizeaza le calcati pragul….

  Răspunde
   
 • Rusu
  Iulie 12, 2016 la ora 11:11

  Eu cred cu tarie ca tara asta trebuie condusa de profesionisti care au trecut prin institutiile Europene, prin companii multinationale, au experienta, contacte si stiu cum merg lucrurile macar in Europa – tehnocrati cum le ziceti voi – daca apartenenta la vreun partid e problema atunci sa-si gaseasca partid…

  Sunt sigur ca PSD va propune pt prim-ministru, vreun presedinte de regie apa-canal, sau alta regie, sau plimbator de foi prin nu stiu ce intitutie romaneasca, iar guvernul va fi format din ministri dupa chipul si asemanarea primului-sinistru…Asa ceva nu trebuie sa se mai intample NICIODATA de dragul politicii in general pentru ca NU MAI AVEM TIMP…partidele sa faca rost de oameni super competenti, nu sa vina cu papagali gen Victor Viorel Ponta care credea ca-l injura presedintele de mama cand l-a intrebat de MTO…

  Moise, incearca sa promovezi oamanei valorosi, nu sa dai apa la moara mojicilor din PSD si PNL. Vor la guvernare sa renunte la penali si sa aduca oameni competenti in partid. Pana nu fac asta Ciolos este cel mai bun premier!

  RESPECT Dacian Ciolos!

  Răspunde
   
 • ??????
  Iulie 11, 2016 la ora 12:11

  Sa observam totusi si ca partiduletul lui Traian Basescu pare a fi plagiat dupa alegerile locale indeosebi alaturi alaturi de PSD, cei ce sustin ca ar fi pe dreapata politicii inchipuindu-si-l deja pe Traian Basescu ca pe un „monstru”, probabil in ograda PSD ? Oare si hamesit sau mai degraba, obosit, in cautarea unui ” jilt” pe la Ministerul Transporturilor, anuntand ca ar fi hotarat sa facva la „batranete” ce sustine ca ” nu se poate”, mai cu ceva ani in urma ? De ce considerati ca ar fi „ales” cei de pe langa Traian Basescu sa parieze pe PSD , dupa alegerile locale ?

  Răspunde
   
 • ??????
  Iulie 11, 2016 la ora 12:10

  Sa observam totusi si ca partiduletul lui Traian Basescu pare a fi plagiat dupa alegerile locale indeosebi alaturi alaturi de PSD, cei ce sustin ca ar fi pe dreapata politicii inchipuindu-si-l deja pe Traian Basescu ca pe un „monstru”, probabil in ograda PSD ? Oare si hamesit sau mai degraba, obosit, in cautarea unui ” jilt” pe la Ministerul Transporturilor, anuntand ca ar fi hotarat sa facva la „batranete” ce sustine ca ” nu se poate”, mai cu ceva ani in urma ? De ce considerati ca ar fi „ales” cei de pe langa Traian Basescu sa parieze pe PSD , fupa alegerile locale ?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 11, 2016 la ora 09:01

  Am o speranta. De curand am vazut la TV pe dl Palada cu un discurs identic cu al d-lui ?????? (poate este chiar dansul). Aparent nu merita atentie, insa el este datator de sperante. Practic cariera politica a d-lui Ponta este terminata, la fel ca a mentorului sau, dl Nastase. Totusi, exista oameni in PSD si SIE care spera sa-l readuca in prim-plan (sefia Camerei). Sa pariezi pe o martoaga este un act de curaj, sa pariezi pe un cal mort este risipa de resurse. Speranta vine din faptul ca exista lunatici dispusi sa risipeasca resursele PSD, lasand loc unor forte realmente democratice pe scena politica. Plagiatul d-lui Ponta este atat de evident, incat negarea lui este caraghioasa. Este insa inspaimantator gandul ca acestia si altii ca ei au fost la putere in Romania si puteau reveni.

  Răspunde
   
 • ??????
  Iulie 10, 2016 la ora 10:02

  Considerati ca „Teoria Generala a Dreptului” „tredusa” prin sistemul filosofic al lui Wittgenstein are un alt „rezultat” dect „Teoria Generala a Dreptului” predata prin sistemele folosite anterior in Universitatea din Bucuresri, venind in complementaritatea si demonstrarea afirmatiilor facute anterior de domnul Zegrean cu referire la „maretia dreptului” ?
  Oare Victor Ponta in ce sistem filosofic si-o fi redactat lucrarea de doctorat si o fi fost apreciat, de au ajuns „universitarii” sa constate asa de mari „discrepante” intre sistemele filosofice dupa care au facut „aprecierile” si „evaluarile” anterioare ?

  Răspunde
   
 • ??????
  Iulie 10, 2016 la ora 09:33

  Deocamdata reforma in educatie pare a se reduce la stradania de a demonstra faptul ca Victor Ponta ar fi „plagiat” , plagiat inteles prin sisremul filozofic al lui al lui Wittgenstein , sistem filosofic dupa care Universitatea din Bucuresti nu a functionat pana la numirea domnului Mircea Dumitru la conducerea acesteia, deci, sistemul de conducere filosofica anterior de la Universitatea din bucureati fiind probabil unul de sorginte comunista, facand totusi abstractie de orientarile proruse si leniniste ale lui Wittgenstein ? Considerati ca sunt totusi de observat trairile sentimentale ale lui Wittgenstein alaturi de eforturile lui Lenin pentru reusita marxismului in Rusia din acele vremuri ?

  Răspunde
   
 • Lenuta
  Iulie 9, 2016 la ora 00:41

  Ne lipsesti Moise.La multi ani!

  Răspunde
   
 • Lacramioara Stan
  Iulie 8, 2016 la ora 21:15

  La multi ani, multa sanatate, mult succes in proiectele viitoare si sa te bucuri de realizarile copilului tau asa cum eu ma bucur de cele ale fiului meu!
  Ai facut parte din viata noastra si…sper sa nu se termine aici!

  Răspunde
   
 • Roxana I.
  Iulie 8, 2016 la ora 13:30

  LA MULȚI ANI!
  Deşi nu mi-a trecut încă supărarea ca ne-aţi lăsat (pe mulţi dintre cei de-aici şi de-aiurea) fără una dintre emisiunile preferate, am intrat azi pe site-ul Biziday pentru a vă ura LA MULŢI ANI, multă SĂNATATE, NOROC şi cât mai multe ÎMPLINIRI pe toate planurile. PETRECERE FRUMOASĂ astăzi, SUCCESE în VIITOARELE PROIECTE şi VACANŢĂ PLACUTĂ! 🙂

  PS: nu comentez conţinutul articolului de mai sus, nu aceasta era intenţia. Şi de altfel sunt încă supărată (cum spuneam mai sus) că am rămas fără emisiunea BIZIDAY, aşa încât (în semn de PROTEST!) nu cred că o să mai comentez foarte mult pe-aici în următoarele două luni (cel puţin)!

  Răspunde
   
 • Viorica
  Iulie 8, 2016 la ora 12:58

  Pana cand ni vom avea invatatori dedicati, care sa descopere aptitudinile copiilor pe care ii au in grija, pana cand parerile invatatorilor nu vor fi luate in seama de parinti (care toti isi vor copiii doctori chiar daca nu suporta sa vada o rana) vom avea generatii care nu vor munci pentru ca le face placere acea activitate ci, ca da bine la imagine. Sa luam aminte la „Amintirile..” lui Creanga sau „Morometii” lui Preda, cand invatatorul ii indemna pe parinti sa faca rost de bani si sa-si trimita copilul la scoala ca avea minte buna.

  Răspunde
   
 • speranta R
  Iulie 8, 2016 la ora 09:13

  LA MULTI ANI,Moise!
  cu tine aproape,parca este mai usor, si mai speram sa fie schimbari in bine;

  tot aud intrebarea:de ce Polonia a reusit si Noi,nu?
  raspunsul este simplu:acolo 80% fac ceea ce trebuie si „condusul”cetatenilor este o onoare,la noi procentul este invers;
  in tarile civilizate,LEGEA conduce si pune tara pe sine;e usor,dar,cum scapam de aceasta patura de profitori care ne sufoca???

  Răspunde
   
 • AnToN
  Iulie 8, 2016 la ora 01:02

  Mai ramii domnule Moise , mai ramii ?!
  Ai un copil si ti s-a pus botnita !
  Ai vazut ce se intimpla mai nou !
  Nici o problema – eroi au fost , eroi sint inca !
  Cu stima
  Anton

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 7, 2016 la ora 09:29

  Cativa comentatori au postat texte ireverentioase la adresa proprietarului blogului si va marturisesc ca personal ma simt stanjenit. Cred ca D-lui Moise trebuie sa i se arate respectul cuvenit gazdei si aprecierea pentru imensa majoritate a articolelor excelente pe care le-a publicat. Pe de alta parte, este imposibil sa nu se observe atitudinea sfidatoare a d-lui Bostan. Scandalul Hexi a trecut, iar SRI a fost uitat cu toata implicarea sa criminala. Disputa dintre numeroasele servicii (vezi diversiunea cu invinovatirea SIE pentru contractele interne frauduloase ale lui Condrea) face ca atunci cand unul dintre apropiatii SRI sa „calce pe bec” javrele din serviciile concurente sa sara pe el. Si viceversa. Bostan conducea o jumatate de minister (mult timp a fost Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor), cea care colcaie de securisti si pui de-ai lor de la SRI. Tampenia cu plata invatamantului nu a fost nici pe departe expresia unei strategii complexe de dreapta, ci mitocania arogantului care spune „platiti fire-ati ai dreak’ pentru ce va da statul, vite incaltate ce sunteti!”. Cam asta este atitudinea slugilor statului kleptocratic fata de noi, iar dl Bostan este una dintre ele. Dupa cum ziceam, unii tovarasi din presa il sustin, ca asa-i ordinul.

  Răspunde
   
 • lmao
  Iulie 7, 2016 la ora 00:15

  Esti o mare dezamagire… Te-a dat afara Nicolicea ca pe o masea stricata… Nu ma asteptam. Cu ce te are la mana securitatea? Lame.

  Răspunde
   
  1. xaxaxa
   Iulie 7, 2016 la ora 00:20

   „Numai Dumnezeu știe”… :))))))))))

   Răspunde
    
 • markwilliams
  Iulie 6, 2016 la ora 22:51

  Toba cu plagiat cu tot nu are implicare intr-un program concret privind Romania competitiva ..El urmeaza doar procedura si metodologia fixata ..
  La Ministerul transporturilor se intampla ceva ciudat ..NU SE MISCA NIMIC ! Nici nu se cauta ,nu se gasesc vinovati,nici nu promoveaza ceva ..
  Interesant ca actualul premier actioneaza pe schimbarea rutinei,procedurilor ,simplificari de birocratie ..curata structura administrativa de balast
  Programul -proiect de tara este elaborat de Dancu.. si probabil un colectiv anume a produs cai si strategii de aplicare.
  Altfel cum sa nu ma mir ca atatea proiecte si programe elaborate in timpul presedentiei lui Basescu de catre echipe valoroase de specialisti ,pe domenii ,nu sunt bagate in seama..Cred ca exista un alt gen de abordare in proiectul lui Ciolos si johanis ..unul mai socialist decat am crede ..

  Răspunde
   
 • posa
  Iulie 6, 2016 la ora 21:50

  D-le Guran,cereti de 4 luni si va cred! Pai altii cer de ani si decenii si”no”. Poate ca santeti cel mai cel si nu stiu.Cum de va vin petitiile astea pentru guvernanti caraora le-ati dat cel mult un vot personal (hai 2) prin parlamentarii care-l (nu-l) sustin? Pai declaratI-va justitiarul (Zorro) al Romaniei,si se vor supune toti!

  Răspunde
   
 • kik
  Iulie 6, 2016 la ora 21:21

  gurane ba da prost esti!

  Răspunde
   
 • stefan tst
  Iulie 6, 2016 la ora 15:09

  Fac parte dintre cei care v-au urmarit emisiunile,atat la tv cat si radio si in mare masura, va apreciez logica si rationamentul.Legat de subiect,trebuie pus in concordanta cu lansarea, spre dezbatere publica, a proiectului de tara.Unii ministri au reusit sa se plieze pe viziunea lui Ciolos, pe stilul lui de conducere,altii nu si de aici,rezultatul remanierii. Min.Bostan a cazut datorita afirmatiei fata de profesori si nu cred ca datorita competentelor sale(ce a spus m-i se pare corect-invatamantul nu mai este gratuit de multa vreme,iar profesorii ar vrea sa aiba salarii mari, munca putina,responsabilitate zero, vacante lungi si meditatii pentru cat mai multi PARINTI).Revenind,este prima data cand citesc, cu un mai mare optimism,un program coerent ,pentru CETATEAN,fara urme de populism ieftin,dar care are o mare hiba:clasa politica o sa faca tot posibilul sa il blocheze.Aici se poate lucra de acum inainte pe acest forum.Cum putem NOI sa-i facem pe viitorii politicieni sa fim ascultati.Este ,cred ,ultimul vagon, al ultimului tren,pentru ROMANIA.Contextul international este din nou ,favorabil Romaniei,daca-l ratam iarasi ca in 1989,altul nu cred ca mai prindem.Multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri.

  Răspunde
   
 • Dragos
  Iulie 6, 2016 la ora 14:50

  Moise. 100 de lei pentru educatie. Asadar o taxa pe copil. Sau doar o scuza sa nu il trimiti la scoala daca e greu.

  De gratuitatea educatiei nu beneficeaza doar parintii si copii, mai beneficeaza si cei fara copii a caror pensii vor fi platite de copii altora in viitor, care ii vor ingriji medical etc. Taxa pe educatie este pentru toti. Idiotentia este ca vor plati doar parintii dar vor beneficia toti.

  Răspunde
   
  1. Dana
   Iulie 8, 2016 la ora 13:29

   Pana sa beneficieze „toti” este cale lunga,lunga, adica de cel putin 2 generatii; asa ca nu e cazul sa va cramponati de calitatea de parinte care da taxa pe educatie, in conditiile in care asa cum este educatie la noi, este sustinuta de „actualii toti”.

   Răspunde
    
   1. Dragos
    Iulie 10, 2016 la ora 13:59

    Nu observi ca azi deja beneficiaza destui? Ce parinte ar mai face 4 copii? adik 400 de roni pe luna la un moment dat. Cat o rata modica. E stupid sa mai platesti si taxe pe deasupra. Iar daca tot nu intelegi, poti sa incerci sa iti explici tie de ce mai platesti, CAS, taxe ptr pensii etc cand cei care au bolnavi,pensionari etc pot plati ei insisi 100 de Roni pe luna. E exact la fel de stupid.

    Răspunde
     
 • amanet autoturisme
  Iulie 6, 2016 la ora 13:44

  sincer, Raluca Pruna nu va fi revocata din functie, interesele sunt mult prea mari. Raluca Pruna cred ca a dat mana cu partiidele sa nu le loveasca.
  Schimbarea ministrului Curaj de la Educatie e foarte binevenita.

  Răspunde
   
 • Maria Dana
  Iulie 6, 2016 la ora 11:58

  De ce nu aduc specialiști din Elvetia, care sa face studiile astea pt autostrada Pitesti Sibiu?
  Elvețienii au terminat de curând cel mai lung tunel prin Alpi de 58 km. S-a lucrat la el 17 ani, fara a depăși nici bugetul nici termenul de execuție, deși in timpul executării au întâmpinat situații de teren neprevedibile si greu de soluționat.
  In România s-au cheltuit bani grei cu fezabilitatea si suntem ca acum 25 de ani, știm numai ca trebuie făcută o autostrada care sa străpunsă Carpații.

  Răspunde
   
 • Antoine
  Iulie 6, 2016 la ora 11:56

  Moise, ce sa mai zic…ai ajuns un second-hand! De când ți-au dat ăștia grade, ai luat-o frate prin arătura…ai sa ajungi mai penibil decât Orcan de la B1, un trist obscur. Dupa comentariul asta și aprecierile tale pentru retardații ăștia de miniștrii, inclusiv Pruna, no comment!…eu iți doresc în viata asta sa ai parte de justiția lu Pruna, atunci când te-o lovi soarta!

  Răspunde
   
  1. amanet autoturisme
   Iulie 6, 2016 la ora 13:48

   postac platit sau chiar nu ai deschis televizorul in ultimii 2 ani?
   Reply-ul meu e clar: d-le Antoine, va rog sa va abtineti daca nu veniti cu argumente. Raluca Pruna e corupta si n-a facut ceva vizibil in functia sa.

   Răspunde
    
  2. amanet autoturisme
   Iulie 6, 2016 la ora 13:49

   postac platit sau chiar nu ai deschis televizorul in ultimii 2 ani?
   Reply-ul meu e clar: d-le Antoine, va rog sa va abtineti daca nu veniti cu argumente.

   Răspunde
    
 • Florin
  Iulie 6, 2016 la ora 10:48

  Nu inteleg cum de il vroiai la educatie exact pe bostanul care spunea ca gratuitatea educatiei e o reminiscenta comunista. Ne vrei si tu o tara de prosti? Ca exact asta se va intampla cand va trebui sa platim pentru educatia copiilor si nu isi va permite toata lumea.

  Răspunde
   
 • cezar
  Iulie 6, 2016 la ora 10:18

  D-le Guran, vă pare rău după Bostan?!?
  Ar declarat că unele instituții NON-bugetare n-ar trebui să-și plătească dările la stat pentru că respectivele datorii se pot șterge cu buretele de către guvern!!!
  Și că drepturile salariale în cercetare n-ar trebui plătite chiar la zi.

  Chiar vă pare rău? Trăiți într-o IMENSĂ confuzie.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2016 la ora 09:21

  @valdi_Simplific pentru usoara intelegere. Economia deschisa de piata, adica esentialmente „de dreapta” a existat inca de la primele schimburi. Asta „socialista” ori „de stanga” a venit mai tarziu. Periodic cate cineva inventeaza apa calda, mersul pe jos si economia „de dreapta”. O discutie similara a avut loc la introducerea sistemului „coplata” in asistenta sanitara. Da, dom’le! La inceputurile omenirii toti plateau cate ceva pentru a obtine produsele necesare pe care nu le puteau realiza singuri. Inclusiv in domeniul educatiei, sanatatii, securitatii samd. Doar ca odata cu evolutia societatii s-a observat ca beneficiile sociale ale unor servicii publice platite din bugetul comun sunt mai mari decat costurile. Asa au luat fiinta serviciile de politie, pompieri, educatie, asistenta sanitara de urgenta, platite din bugetele publice, indiferent de orientarile doctrinare ale guvernantilor. Adica, pentru dl Bostan si cei care-l sustin, GRATIS.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iulie 6, 2016 la ora 09:27

   Politicile „de dreapta” in aceste domenii (spre deosebire de cele de stanga) au permis/incurajat existenta unor societati comerciale care sa acorde servicii suplimentare/superioare celor care si le permit. Adica, servicii medicale platite, servicii de securitate platite, servicii de educatie platite. Dar, cele de baza sunt asigurate de la buget pentru ca asa se micsoreaza costurile sociale si se maximizeaza beneficiile sociale. Cf d-lui Bostan, cel caruia-i arde casa trebuie sa plateasca macar 100 lei pentru a simti ca pompierii nu sunt gratis. Cel caruia i se fura bunurile, trebuie sa plateasca macar 100 lei pentru a simti ca politia nu este gratis, cel care-si trimite copilul la scoala trebuie sa plateasca macar 100 lei pentru a simti ca invatamantul nu este gratis. Cel care se imbolnaveste, trebuie sa plateasca macar 100 lei pentru a simti ca medicul nu este gratis. Pai, nu numai ca aceste servicii sunt platite deja de beneficiar, dar aproape intotdeauna el mai plateste ceva in plus in Romania. O taxa suplimentara reprezinta o piedica in calea cetatenilor carora li se restrange accesul la aceste servicii.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Iulie 6, 2016 la ora 09:34

   Din promotia 2016, dintre cei 161.000 de absolventi de liceu, doar aproximativ 114.000 sustin examenul de Bacalaureat. Ei reprezinta 71% din numarul candidatilor, ceilalti fiind din promotii anterioare. Aproape 30% dintre absolventii de liceu de anul acesta nu s-au inscris. Doar 2% dintre acestia revin sa sustina examenul de Bacalaureat. Dintre cei care participa la examen, numai 65% promoveaza. Carevasazica, intr-o promotie, sunt doar aproximativ 46% cei care promoveaza Bacalaureatul. Multi cred ca nu le foloseste la nimic si isi dedica timpul unor activitati considerate mai profitabile. Pervertirea valorilor se explica prin atitudinea presei si a politicienllor, inclusiv a ministrilor precum dl Bostan. Actul educational este devalorizat si educatorii umiliti, succesul fiind asigurat potrivit presei mai usor prin casatorie, accederea in functii publice, ori interpretarea anumitor genuri muzicale. Munca onesta si educatia sunt descurajate. In context, o taxa suplimentara de scolarizare restrange accesul la educatie. Ori, in statele cu o dezvoltare sustinuta politicile educationale sunt incluzive, iar fondurile alocate invatamantului sporite.

   Răspunde
    
 • valdi
  Iulie 6, 2016 la ora 08:23

  (personal am fost de acord cu declarația acestuia) – spune dl Moise Guran referitor la declaratia lui Bostan privind educatia .
  Daca, repet , daca sunteti de acord cu privire la partea din declaratie care se refera la gratuitatea invatamantului cred ca incepeti sa va pierdeti luciditatea . In situatia in care statul roman este incapabil sa opreasca jaful banului public, este incapabil sa adopte masuri care sa ne transforme intr-o tara normala social, politic și economic, iar pe de alta parte o mare parte a populatiei se afla la limita saraciei cred ca statul este dator macar cu dreptul la educatie al oricarui copil din tara asta . In alta ordine de idei orice parinte de copil scolar din tara asta va poate spune ca invatamântul a ramas gratuit doar cu numele .
  Domnule Guran, faceti un exercitiu de imaginatie : dvs si sotia sunteti doi muncitori onesti, aveti doi copii, aveti venituri de 2000 lei/lună (un venit urias pentru o mare parte din populatie) din care trebuie sa asigurati traiul zilnic al familiei, plata taxelor catre stat și facturile lunare plus tot ceea ce este necesar pentru scoala copiilor si taxa modica la care viseaza un exponent al dreptei . Incercati asta o luna .

  Răspunde
   
 • cosmin
  Iulie 6, 2016 la ora 08:02

  Este o piesa de teatru care se numeste „joaca de-a ministrii”. Ii punem cateva luni, nu au timp sa faca nimic, dar au punctat la capitolul CV.
  In 40 ani, jumatate de Romanie e fie fost ministru, fie fost secretar de stat, iar noi stam pe loc.

  Răspunde
   
 • Florin Pernes
  Iulie 6, 2016 la ora 02:13

  Domnule Guran, abia astept sa va vad iar la fata. Cuvintator, nu scriitor.

  Cu stima.

  Răspunde
   
  1. iesean fara scoala
   Iulie 6, 2016 la ora 08:14

   Era bine daca isi pastra 1 editie/saptamana si tinea o legatura ‘vizuala, mai stransa’ cu publicul, tinand cont ca isi dorea mult si proiectul cu platforma mobile. Eu sunt sceptic la succesul mobile, trebuia la inceput sa vada cum merge noua idee cateva luni in paralel cu Digi, dar e bine in viata sa faci ceea ce crezi ca vrei si nu sa regreti, singur te convingi/frigi. Netul mare parte e dominat la noi de navigarile pe FB, youtube, cancan si alte nimicuri…deci cred ca il vom redevea in vreo 1-2 ani. Exista si acum: economica, zf, capital, bvb … si stirile/reclamele tintite de la Fb nu m-au convins, ca si aceasta stire ‘seaca’.

   Răspunde
    
 • Cris
  Iulie 5, 2016 la ora 22:54

  Mersul cu trenul e un lux pentru ca suntem o tara praf la capitolul infrastructura feroviara, nu din alte motive. Avem mari orase care nu au o legatura buna cu trenul (Sibiu, Ramnicu Valcea,etc). Faci o vesnicie pana ajungi. Sosele nu, cai ferate nu… care-i faza cu Romania, tara euroepeana?

  Răspunde
   
  1. Ionet
   Iulie 6, 2016 la ora 11:12

   pai e un plan de evolutie pentru romani, in 10-20 de ani o sa redescoperim teleportarea de pe vreamea vajnicilor nostri stramosi, dacii, si nu o sa mai avem nevoie de infrastuctura. /s

   Răspunde
    
 • Boss
  Iulie 5, 2016 la ora 20:55

  Boss, vezi ca Dancu nu e ministrul Administratiei. Ia-le prin eliminare, uite, te ajut eu: nu e nici al Mediului, nici al Justitiei.
  Succes!
  Cred ca ar trebui sa stii macar portofoliile din Cabinet inainte sa analizezi cu analizatorul.
  Mai bine scrii programe de guvernare.

  Răspunde
   
  1. speranta R
   Iulie 5, 2016 la ora 21:13

   cu oameni ca Moise mai avem o sansa;cu oameni ca tine,boss,eram de mult…pierduti;

   „e usor a scrie versuri,cand nimic nu ai a spune”

   Răspunde
    
  2. Robo
   Iulie 5, 2016 la ora 21:19

   Apăi, Boss, dacă prostia ar durea, unii s-ar tâvăli pe jos, iar alţii ar fi internaţi la A.T.I.! Dîncu este ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ce vrei mai mult?

   Răspunde
    
  3. Oana
   Iulie 5, 2016 la ora 21:43

   Ba e chiar ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice

   Răspunde
    
 • filip
  Iulie 5, 2016 la ora 20:49

  partyprixuri??? Nici vorbă! Poate vrei să spui/scrii „parti-pris-uri”.
  Ah, engleza asta care v-a zăpăcit pe toți!

  https://dexonline.ro/definitie/parti-pris

  Răspunde
   
  1. Moise
   Iulie 5, 2016 la ora 23:33

   🙂 Am corectat, multumesc!

   Răspunde
    
 • Stefan
  Iulie 5, 2016 la ora 20:26

  Care om serios vine pe post de ministru pentru patru luni. Poate pentru CV

  Răspunde
   
 • stefan
  Iulie 5, 2016 la ora 20:25

  E deja enervant modul in care se face politica in Romania. Ce poate fi asa greu sa faci autostrada aia dupa care urla 20 milioane de romani? Nu exista consens mai mare in socitatea romaneasca decat pe tema asta, ca ne trebuie autostrazi, si ca Sibiu-Pitesti e prioritate nationala. Al catelea ministru pleaca fara sa faca nimic concret?
  Vorbim de consens pt un plan national, dar uite ca nu ne ajuta la nimic consensul in chestiuni concrete.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Iulie 6, 2016 la ora 07:36

   La autostrada Pitesti-Sibiu lucrurile stau cam asa… Exista un consultant care nu s-a miscat deloc bine dar, sfatuit de Costescu, Ciolos a optat sa nu il schimbe tocmai pentru a nu mai pierde luni bune cu selectarea altuia nou.
   Acesta trebuia sa stabileasca traseul exact si modul de executie al autostrazii insa in ciuda presiunilor puse pe el de echipa de tehnocrati, nu s-a miscat cu mult mai bine decat inainte. Mai ales ca cea mai mare parte a autostrazii (70%) trece nu prin munte ci prin Subcarpati, in zone cu alunecari de teren similare celor de dincolo, unde terenul a plecat si autostrada a trebuit demolata si reconstruita. Asa ca s-a purces la sondarea terenului pe tot parcursul pentru a nu mai avea surprizele pe care le-am avut la Sibiu-Deva. Forajele intarzie destul de mult lansarea ordinului de incepere a lucrarilor iar Costescu nu pare a fi gasit solutii. In plus, lucrarile la linia de tren ce va lega Capitala (metroul) de Otopeni in vederea Europenelor din 2020 sunt si ele intarziate.

   Răspunde
    
   1. Gavrila
    Iulie 6, 2016 la ora 08:56

    Nu se pot face pasii chiar atat de repede cum se crede cu Pitesti – Sibiu. Pierderea mare a fost in anii trecuti cand s-a tot incercat Comarnic – Brasov in loc de PiSi. Revenind la zi, din cate am inteles, se fac vreo 4000 de sondaje geo pe traseu, iar cand zic pe traseu, ma refer la locuri nebatute vreodata de piciorul omului. Nu e usor sa cari toate echipamentele astea pe acolo si dureaza ceva pana se termina etapa asta. Avand in vedere dificultatea terenului, numarul si lungimea tunelurilor, avize de mediu de obtinut pe niste trasee foarte delicate … Nu cred ca suntem gata pana in 2023 cu PiSi nici dava ne miscam exemplar !

    Răspunde
     
 • Vali
  Iulie 5, 2016 la ora 19:52

  Totuși, este un câștig venirea lui Mircea Dumitru în locul lui A. Curaj, acest domn profesor având curaj fără a fi ministru. Și este un troc politc foarte bun pentru Cioloș: a sacrificat un pion și un nebun pentru un cal ce va da peste cap mulți plagiatori. Tudorache face o rocadă de moment (va fi interimar pentru scurt timp), pe când Bușe va fi un ghimpe serios ce va lămuri o dată povestea autostrăzii cerute de aproape 20 de ani de Dacia-Renault și de 10 ani de către Ford. Ligor va fi organizatorul unei clarificări a felului în care diaspora va fi ascultată. Replica PSD se lasă însă așteptată, deși Dâncu deja a fost de acord cu numirile.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase