Bătălia subterană pentru potolirea DNA… fără abuzuri, puterea n-are niciun haz!

de Moise Guran

Am văzut numeroase reacţii negative referitoare la candidatura lui Popescu Piedone, după ce acesta a demisionat de la Primăria Sectorului 4, jurându-se că nu-i mai trebuie politică niciodată, iar apoi s-a răzgândit. Sigur că nimic nu îl poate împiedica pe domnul Piedone să candideze şi chiar să câştige, întrebarea este dacă acesta va scăpa sau nu necondamnat de Justiţie. Piedone este doar un colţ de oglindă dintr-o bătălie mai mare, purtată pe toate liniile, dar purtată în subteranele politicii. Pentru că mulţi vor să scape o dată cu Piedone, vă propun să aducem bătălia la suprafaţă şi să o transformăm democratic în dezbatere publică. Nimic nu ne oferă o ocazie mai bună pentru asta decât o campanie electorală.

13062618_10201842736105994_1101036959_o

Sediul materiei este infracţiunea de abuz în serviciu, care defineşte faptele unor funcţionari de a nu-şi îndeplini cum trebuie atribuţiile sau de a-i favoriza pe unii sau pe alţii prin aceasta.

Potrivit raportului pe anul trecut al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cam jumătate din eforturile procurorilor s-au concentrat pe astfel de fapte – peste 600 dintre cele 1400 de infracţiuni trimise în judecată sunt abuzuri în serviciu. Alte sute sunt în decurs de cercetare şi, între timp, se încearcă prin mai multe căi dezincriminarea acesteia. Pe de o parte, numeroase VIP-uri ajunse pe la DNA au ridicat excepţia de neconstituţionalitate şi se pare că CCR chiar va lua urgent în discuţie aceste excepţii. Dacă trece una, e suficient ca să şteargă cu buretele cam jumătate din activitatea DNA.

Un al doilea plan al bătăliei pare a se insinua, nu-mi dau seama cum, dar am o bănuială, în intenţia Guvernului Cioloş de reformă a funcţiei publice. Sub pretextul că funcţionarii nu mai fac nimic, nici chiar ceea ce ar trebui, de frica DNA-ului, premierul şi-a manifestat intenţia de a preciza mai clar ce este şi ce nu este abuz în serviciu.

Mi-e şi frică să mă gândesc cum îşi vor freca partidele palmele la gândul că vor trebui doar să descrie în lege faptele celor deja picaţi… cum ar fi intenţia lui Orban de a lua bani de la un om de afaceri pentru a-şi plăti campania, sau cea a Olguţei Vasilescu de a zugrăvi blocurile din Craiova pe banii firmelor cliente ale primăriei, sau, da, autorizarea Clubului Colectiv de către Primăria Sectorului 4… E atât de simplu să goleşti de conţinut o lege penală printr-o modificare a unei legi organice care reglementează administraţia… trebuie doar ca aceasta să fie suficient de permisivă şi… gata! Fapta nu mai există, legea administrativă prevede doar pentru viitor, dar cea penală mai favorabilă e retroactivă. Scapă şi Udrea, şi Bunea Stancu, Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Gabriel Oprea, Onţanu, Alina Bica şi toţi şmecherii care au tras sforile în marile retrocedări… Să vă explic puţin mecanismul…

Faptele astea de corupţie sunt mai sofisticate în zilele noastre, nu mai e doar unul care dă şpagă altuia, poliţia îi pândeşte, sare pe ei şi gata! Că nu sunt toţi lacomi şi aroganţi ca Sorin Oprescu. Nu! Acum banii de şpagă se plimbă prin off-shoruri, se dau şi se primesc între două firme care de regulă nici n-au legătură cu cauza şi nici nu se prea poate şti ale cui sunt. Problema şpăgilor este că ele se închid întotdeauna pe un act de autoritate, adică pe o faptă a unui primar, preşedinte de consiliu, şef de partid, de parlament, ministru sau chiar preşedinte, care abuzează de funcţia sa. Într-un caz ideal procurorii pot găsit corelaţia dintre decizia de autoritate şi şpagă, dar în numeroase cazuri ei pot dovedi doar abuzul şi paguba societăţii. Care în cele mai multe cazuri este mai mare decât şpaga.

Iar dacă nici la Curtea Constituţională, nici pe ultima sută de metri al celui mai penal Parlament pe care l-a avut România, abuzul în serviciu nu va fi dezincriminat, apăi tot rămâne acest pericol de la toamnă. De aceea spun… campania electorală este numai bună pentru ca noi, societatea, să dezbatem acest subiect…

Dacă dezincriminăm abuzul, atunci unui Piedone nu-i mai rămâne decât sancţiunea politică, a electoratului. La vot. Vrem să-i judecăm noi pe politicieni sub sancţiunea pierderii alegerilor şi atât, sau dorim să îi judece şi Justiţia sub sancţiunea unor ani de puşcărie? Cred că trebuie şi noi să ne pronunţăm, dar şi partidele politice ar face bine ca, în locul unor declaraţii populiste de luptă împotriva corupţiei, să scrie negru pe alb în platformele electorale – vor dezincrimina sau nu abuzul în serviciu?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

28 răspunsuri la Bătălia subterană pentru potolirea DNA… fără abuzuri, puterea n-are niciun haz!

 • m
  Aprilie 21, 2016 la ora 16:27

  Faptul ca se dau peste cap la un loc liberali, psdisti, umanisti, nationalisti, sristi si ce-or mai fi sa mutileze DNA pana la disparitie ne arata ca DNA e pe drumul care trebuie.Cand o sa inceapa toti sa o laude vom sti cat e ceasul 🙂 Din pacate, comoditatea, lasitatea sau ignoranta noastra nu pot fi puncte de sprijin pentru DNA si LCK. Pana la urma, noi, ca popor trebuie sa ne hotaram ori vrem o tara mai buna si atunci si facem ceva in sensul asta, ori vrem o tara nasoala unde sa nu trebuiasca sa ne implicam, doar sa batem din gura si sa ne plangem din fotoliu. Pentru ca fara sprijunul nostru, mai devreme sau mai tarziu dna Kovesi va claca,va renunta sau va disparea. La fel si DNA in forma pe care am cunoscut-o in ultimii 2-3 ani. A se revedea interventia sa de la bilantul DNA cu noutatile de acum in cap…

  Răspunde
   
 • Emil
  Aprilie 20, 2016 la ora 19:17

  Pai cred ca de cand a fost inventata agricultura si au inceput sa apara primele comunitati mai mari in care era necesara o forma de conducere nu cred sa fi existat om care sa fie la carma si sa nu abuzeze intr-un fel sau altul de pozitia sa. Lucrul asta nu o sa dispara niciodata ca doar nu suntem roboti. Iar condusi de roboti iar nu e bine ca ar aduce putere buna de exploatat creatorilor lor. Las S.F-ul la oparte si ma intorc la subiect. Sunt de acord cu definirea abuzului in serviciu, ba chiar cu inasprimea acelei definitii dar in nici un caz nu e de bun augur dezincriminarea sa. Vom face asta doar daca suntem de-a dreptul idioti, ceea ce nu vreau inca sa cred ca suntem.
  Avem mare nevoie de educatie si in acelas timp trebuie schimbat modul de a privi positia de la putere. Ea nu reprezinta un premis de a face…orice vrei, ci un loc de munca ca oricare altul. Chestia ca la noi, acum, un loc de munca trebuie sa aibe pe langa salariu si alte beneficii printre care se numara si cat de usor si sigur se pot face venituri suplimentare ocupand acel loc. Cum am spus e o caracteristica umana sa vrei si sa cauti mai mult. Deci abuzul nu o sa dispara dar trebuie tinut sub control, daca e ceva mic, fie se trece cu vederea. Dar daca e important si prin abuz se pun in pericol vieti si viitorul unei natiuni sau ingreuneaza buna activitate al unei mici companii, atunci acel abuz trebuie pedepsit, trebuie eliminat.

  Răspunde
   
 • Goldmund
  Aprilie 20, 2016 la ora 17:49

  Adevarul este ca tot alegatorul este de vina si iar de vina pentru tot ce nu functioneaza in tara. Guran are din nou dreptate:
  fara o reforma in „Invatamant”, nu avem oameni pregatiti fie si ….pentru a nu mai vota pungasi, derbedei care-si fac legile dupa scopurile lor obscure.criminale.
  Exista vreo solutie? Inca o revolutie, dar dusa pana la capat, nu ca in 1989 cand au venit smecherii PCR si care au dorit si reusit doar mici reforme, praf in ochi. Iliescu? Principalul creier al ucigasilor de vise. Rusine pds! Rusine pcr nou! -practic tot parlamentul e la fel.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 20, 2016 la ora 19:01

   Dati-mi exemplu de o singura tara din lumea aceasta mare, cu cetateni care nu voteaza niciodata „pungasi, derbedei care-si fac legile dupa scopurile lor obscure.criminale.”

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Aprilie 20, 2016 la ora 19:03

   Iar revolutiile nu schimba cetatenii unei tari.

   Răspunde
    
 • Ask
  Aprilie 20, 2016 la ora 14:21

  Ok – mi se pare aberant ca abuzul in serviciu sa fie dezincriminat sau definit in alt fel.
  Ce se intampla daca un primar decide ca evreii nu au voie in oras?
  Asteptam pana la alegeri „ca sa pedepsim primarul” si pana atunci punem corturi pt. evrei in afara orasului?
  Si daca populatia majoritara este de acord cu abuzul impotriva unei minoritati?
  Primarul inteleg ca scapa daca nu mai poate fi judecat de o autoritate competenta.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Aprilie 20, 2016 la ora 13:21

  A fost emisiunea marti seara, 19 aprilie? Nu o gasesc la sectiunea Inregistrari. 🙂

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 20, 2016 la ora 14:00

   Nu cred.
   Moise a fost dat disparut ieri 🙂

   Răspunde
    
 • daniel
  Aprilie 19, 2016 la ora 23:37

  Tupeu fara margini la Piedone.Daca justitia isi facea datoria ,el trebuia sa fie astazi in cu totul alta parte

  Răspunde
   
 • Je
  Aprilie 19, 2016 la ora 20:00

  Inainte se vindea ceva si se impartea para-n daratul! Spaga, comisionul.
  Cum s-a vanndut tot din tara au dispart sursele de furt.
  Primariile si bugetele lor au ramas singurul loc de unde aceasta minunata tara, mai poate fi furata. ca in codru.

  Răspunde
   
  1. cetatean
   Aprilie 19, 2016 la ora 22:33

   Cred ca reactia clasei politice fata de ascendentul DNA este de inteles. Dupa o perioada relativ mare de timp in care justitia se ocupa de infractionalitatea clasica de genul furtului, a venit momentul gulerelor albe. Diferenta intre cele doua forme de infractionalitate poate fi raportata la numarul de persoane afectate precum si la reactia infractorului. Daca hotul fugea sau scotea cutitul, posesorul de guler alb are un mod de operare si o riposta rafinata. Nu e nevoie de fuga daca se poate pune botnita cainelui de paza. Cert este ca indiferent de ceea ce va urma societatea trebuie sa se echilibreze intr-un fel. Pot doar sa sper ca echilibrul va fi gasit mai repede si fara prea multe victime colaterale.

   Răspunde
    
 • Cirus
  Aprilie 19, 2016 la ora 17:14

  Daca nu-i linșăm ni mai scăpam de năpârcile astea.Cred ca santem cel mai delăsător si mai las popor.Sa vezi cum te fura si te umilesc si tu sa stai pasiv.Haidem sa ne unim si sa ne urnim,sa mergem si sa-i scoatem din bârlogurile lor luxoase si sa-i dam la grinda ca așa merita toți fără deosebire (ma refer la clasa politica) care pana acum a furat de sute de ori toată averea tării,si tara santem noi,,desculții”cei care aducem plusvaloare nu ei hulpaviiC

  Răspunde
   
 • kapital
  Aprilie 19, 2016 la ora 16:54

  Mecanismul democratiei e singurul valabil sa regleze aparitia si disparitia unor non valori. Votul e rege, daca votantul e bivol merita sa fie calarit, mai ales a doua oara.

  Răspunde
   
 • ladiana
  Aprilie 19, 2016 la ora 15:50

  Eu cred ca ONG-urile trebuie sa se mobilizeze si sa ne mobilizeze pt ca dezincriminarea abuzului sa nu devina lege. Cred ca jurnalistii pot obtine sustinerea UE.

  Răspunde
   
 • Alexandru
  Aprilie 19, 2016 la ora 14:57

  Pana cand romanii nu ies in strada sa ii liinseze pe acesti politicieni nenorociti nu se vor opri sa isi faca legi mai bune pt. furaciunile lor.Toti politicienii vad ca poporul este delasator si nu ii pedepsesc………asa ca merg inainte,de aici si tupeul pe care il au cand se arata pe la tv. si rad ca imbecilii in fata noastra……de ce sa le fie frica,stiu sigur ca nu patesc nimic.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Aprilie 19, 2016 la ora 11:27

  Băieții astia”destepti”au invatat hora asta atat de bine ca nu se mai poate nimeni prinde alaturi de ei.
  D-voastră amintiti des despre Miorița si despre fatalitatea sfarsitului unui cioban roman,eu ma enervez la culmea cand vad aceasta horă a lor in care se tot rotesc de 26 de ani.

  Asta tine tot de „traditie”?se pare ca da.Este specific national hora lor penală.

  Am sa va rog ,daca se poate o emisiune radio si despre OPERA romană („frământările „politicienilor se stiu)Valorile adevarate ale României sunt lăsate iar si iar ,la infinit nestiute,sau nedorite.

  Răspunde
   
 • gghas
  Aprilie 19, 2016 la ora 09:30

  Deci sa ne-ntelegem, dezincriminarea abuzului va deschide larg portile spre instaurarea dictaturii locale a tuturor sefilor si sefuletilor din administratia publica. Orice reclamatie a acestor abuzuri va fi tratata cu NUP. Daca trebuie sa asteptam inca 2 sau 3 ani pentru a nu-l mai alege pe individ, si acesta stiind ca nu va mai fi ales, va trage cenusa pe turta lui pana-n ultima zi de mandat fara a putea fi luat la intrebari vreodata. Ba mai mult, cred ca dezincriminarea abuzului, va duce catre finalizarea mafiotizarii administratiei, acapararea ei de catre clanuri ermetice, greu de spart si anchetat pentru orice fel de infractiuni. Hai sa ne gandim un pic la Colectiv. ISU avea un birou in cadrul primariei lui piedone, acesta stia tot ce fac si ce nu fac cei doi pompieri. Principala lor misiune, era sa adune sponsorizari si shpagi, nu respectarea conditiilor in care sa se desfasoare activitatile comerciale si de divertisment. Autorizarea functionarii clubului fara indeplinirea conditiilor e un abuz clar, mai mare decat msrele piedone. Dupa dezincriminare, orice primar ar putea sa nu mai tina cont de nimic si autorizatiile de functionare vor sta doar in pixul primarului. Tendinta spre abuz a sefilor din autoritatilor statului este arhicunoscuta si ea trebuie definita mai clar si incriminata mai ferm.

  Răspunde
   
 • Oana
  Aprilie 19, 2016 la ora 08:53

  sancţiunea politică, votul, este chiar cea mai proasta combinatie posibila, se stie ca oamenii in general au memoria scurta..

  Răspunde
   
 • Mediator Penal
  Aprilie 19, 2016 la ora 07:55

  Nu trebuie sa ii lasam sa atenteze la liberatea DNA. Atat le trebuie ca sa se apuce iarasi sa fure si sa nu se mai aleaga nimic de noi!

  Răspunde
   
 • bogdan
  Aprilie 19, 2016 la ora 00:52

  Sase (6) comentarii la acest articolul. Cu al meu sapte , dar asta nu se pune.
  Carevasazica, se exista (ha!) interes maxim pentru dezbaterea propusa de tine , aia cu negru pe alb, uite ca am si uitat despre ce era scrolland pana la comentarii….
  Sau cine stie daca pui link-ul pe blogul lui Pietreanu . mai apar doritori de dezbatere.

  Răspunde
   
 • Alexe Emilian
  Aprilie 19, 2016 la ora 00:15

  Despre cum optimizeaza isi optimizeaza Estonia forma de guvernamant si posibil singura noastră solutie de a scapa din jaf.
  Un model pe care eu l-aș vota si nu il am ca opțiune.

  http://venturebeat.com/2016/04/17/e-estonia-how-this-eu-country-runs-its-government-like-a-startup/

  Răspunde
   
 • gbrl
  Aprilie 18, 2016 la ora 22:48

  Nu ne putem mobiliza cumva sa ducem aceste chestiuni la un nivel la care nu se pot modifica? Gen un referendum prin care sa putem vota ceea ce este coruptie, abuz in serviciu, mita, pedepse, etc… astfel incat sa nu poata suferi modificari decat tot printr-un referendum similar? Probabil multi ar zice ca s-a facut unul care nu a produs nicio miscare, ci chiar e luat in deradere de liderii politici (vezi Hasotti). Totusi, in cazul in care ar avea valoare constitutionala, judecatorii si magistratii in general nu vor putea fi sub presiune non stop. Oare in acest caz, puterea justitiei va fi prea mare? Ar trebui totusi gasita o solutie ca sa intram intrun proces de reformare irevocabil si permanent.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Aprilie 18, 2016 la ora 22:47

  Ce actiune am putea intreprinde noi ca cetateni pentru a putea opri infractorii sa mai ajunga in posturi publice? O petitie? Un protest? Cui ne adresam ca sa fim ascultati? Avocatului poporului, presedintelui, celor de langa noi? Trebuie sa ne miscam cumva pana nu se misca ei mai bine…

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Aprilie 18, 2016 la ora 20:00

  Pai si daca vine un partid care spune clar ca nu va dezincrimina abuzul in serviciu si pe urma parlamentarii acelui partid voteaza aceasta discriminare, liderii spunand ca n-au putut sa-i oblige cum sa voteze, ca voteaza fiecare cum considera, ce le faceti? Vreau si eu sa stiu daca le dau votul meu si fac asa ceva, ce pot sa le fac atunci cand constat ca m-au mintit, ca m-au inselat.

  Răspunde
   
 • Dan
  Aprilie 18, 2016 la ora 19:40

  despre abuzul in serviciu: toti procurorii DNA pot fi acuzati de abuz in serviciu pentru ca nu au terminat dosarele la timp, adica nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu, cum sa faci in 2016 un dosar pentru o fapta din 2009 care ti-a fost reclamata la momentul respectiv, deci nu poti sustine ca te-ai ocupat cum ai aflat?

  Răspunde
   
  1. gigel
   Aprilie 19, 2016 la ora 16:57

   E ca si cum l-ai acuza pe Dumnezeu ca a facut Romania si romanii 🙂

   Răspunde
    
   1. Dan
    Aprilie 20, 2016 la ora 10:47

    asa e legea, proasta, de asta spun ca trebuie schimbata
    daca la un spital vin 50 de pacienti intr-o zi la un medic si acesta nu-i consulta pe toti din lipsa de timp, cei neconsultati il pot acuza de abuz in serviciu, ca nu si-a indeplinit atributiile de serviciu si i-a favorizat pe cei consultati :))

    Răspunde
     
 • Dan
  Aprilie 18, 2016 la ora 19:37

  vad ca primarul de la sectorul 6 nu e vinovat ca functiona a gradinita fara aviz de la primarie, gradinita unde erau abuzati copii de 2 ani
  dar primarul de la sectorul 4 e vinovat ca functiona fara aviz un club in care dadeau niste destepti cu artificii

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase