Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a calculat o medie globală, pentru luna aprilie, de peste 21 de grade Celsius, depășind recordul înregistrat anterior în 2016. În același timp, temperatura medie, la nivel global, a fost cu +0,73 de grade Celsius peste media perioadei 1990-2020 și cu +1,61 grade Celsius peste media perioadei preindustriale (1850 – 1900). 

Copernicus mai arată că, în aprilie 2024, cele mai mari temperaturi s-au înregistrat în regiunile est-europene. Doar în Scandinavia și Islanda temperaturile au fost sub mediile anuale. 

Ultimele 12 luni reprezintă acum cea mai caldă perioadă înregistrată pe Pământ de când există date climatice, în ultimele 11 luni fiind doborâte recordurile istorice de temperatură. Mai important, temperaturile continuă să crească, deși fenomenul climatic El Nino s-a oprit în această primăvară.

Cercetătorii nu mai au acum dubii că pragul de +1,5 grade Celsius, stabilit ca limită prin Acordul din 2015 de la Paris, va fi doborât anul acesta și își pun problema dacă nu cumva această perioadă reprezintă un punct de cotitură în evoluția climei pe Pământ.

“În ce moment declarăm că am pierdut lupta pentru a menține temperaturile sub pragul de +1,5° Celsius? Părerea mea personală este că am pierdut deja acea bătălie și că trebuie să ne gândim foarte serios la menținerea sub pragul de +2°C prin reducerea emisiilor la fel de repede”, a declarat pentru Reuters Hayley Fowler, specialist în climă la Universitatea din Newcastle.

Surse alternative: Sky News, Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday