Presa americană citează un oficial al Administrației Biden, care spune că, săptămâna trecută, un transport de muniții din SUA către Israel a fost oprit, într-un moment în care părea că liderii israelieni se apropie de o decizie cu privire la o incursiune terestră în Rafah.

“Ca urmare a acestei analize, am întrerupt un transport de armament, compus din 1.800 de bombe de 900 de kg și 1.700 de bombe de 250 de kg. Nu am luat o decizie finală cu privire la modul de a proceda pe mai departe cu această expediere”, a spus oficialul, potrivit Reuters. Associated Press și AFP au raportat comentarii similare din partea unui înalt oficial american.

Decizia vine într-un moment în care Washingtonul face presiuni publice asupra Israelului să-și limiteze ofensiva din Rafah și să ia măsuri pentru a preveni victimele civile.

Forțele israeliene au capturat marți principalul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt, în Rafah, întrerupând o rută vitală pentru ajutorul umanitar.

În același timp, Statele Unite consideră că decizia Hamas de a accepta cea mai recentă propunere de încetare a focului creează premisele unui acord negociat. Discuțiile sunt reluate astăzi, la Cairo, cu participarea SUA, a Egiptului și a Qatarului. Directorul CIA, Bill Burns, va ajunge și el miercuri seara în Egipt, pentru a se întâlni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday