Președintele Klaus Iohannis este prezent la Washington, D.C., unde a avut o discuție de câteva zeci de minute, la Casa Albă, cu președintele Joe Biden. Ulterior, Iohannis a susținut o conferință de presă de la sediul Ambasadei României. Principalele declarații:

  • Despre furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot către Armata Ucraineană. Sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni. Voi discuta în CSAT cum vom pune problema, ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil să rămânem fără apărare aeriană. Este vorba de un sistem funcțional care va rămâne în România și am vorbit despre un sistem care este în fază avansată de operaționalizare.
  • Despre candidatura mea la șefia NATO. Și acest punct a fost atins în discuția noastră tet-a-tet și am decis să continuăm dialogul. Există riscul să nu existe unitate și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi. O organizație puternică are nevoie și de competiții puternice.
  • Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România – sunt 20 de ani de când suntem membri NATO. Am discutat cu președintele Biden despre parteneriatul strategic dintre țările noastre, cum îl putem aprofunda ca să răspundem provocărilor în acest context global extrem de complicat.
  • Președintele Biden și-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute de România pentru Ucraina și în beneficiul aliaților. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar și i-am transmis asta și președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, a UE și SUA, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige războiul.

În urmă cu o lună, Germania a decis să livreze Ucrainei încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, pe lângă celelalte furnizate deja Armatei Ucrainene. Ulterior, secretarul american al Apărării și secretarul general al NATO au făcut apel la celelalte țări membre NATO să urmeze exemplul Germaniei. În Europa, pe lângă Germania și România, mai au baterii antiaeriene Patriot și Grecia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia.

Iohannis efectuează o vizită de lucru în SUA, între 7 și 9 mai. După primirea la Casa Albă, el se va întâlni, miercuri la ora 18:30 (ora României) cu Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților. Din delegația oficială a României mai fac parte Luminița Odobescu, ministru de Externe, și Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru de Interne.

Foto: X/@KlausIohannis

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday