Anti anti-moschee

de Simona Negrea

Locuiesc în Bucureşti, dar sunt dobrogeancă. Româncă de confesiune ortodoxă. Nu ştiu să am sânge turcesc în vine. Cu toate astea, campania antimoschee mă scoate din ţâţâni. Din ţâţânii mei de dobrogeancă pentru care geamia face parte din peisaj. De ce te afectează aşa de tare? m-a întrebat cineva. Nu ştiu, cred că îl afectează pe orice dobrogean cu ţiglele capului la locul lor. Da, o să-mi ziceţi, da’ Băsescu e şi el dobrogean şi uite ce zice… Greşit. Domnul Băsescu nu e dobrogean, domnul Băsescu e politician.

Ce mă enervează la campania antimoschee? Discursul mă enervează. Discursul eminamente antimusulmani. Mă scoate, cum ziceam, din ţâţâni. Pentru că opinia („nu e oportună o moschee la Bucureşti”) e una, discursul („e periculos să avem moschee, pentru că musulmanii sunt aşa şi pe dincolo”) e alta. N-are rost să ne ascundem după deget: discursul nu e antimoschee, e antimusulmani. Sau, poftim: teza e antimoschee, argumentaţia e antimusulmani.12__moscheea_carolUneori e ambalată mai rafinat (şi prinde la intelectuali, chit că din patima retorică rezultă că regele Carol I, care după Războiul de Independenţă a construit la Constanţa moscheea ce-i poartă numele, a fost un domnitor slab de fire şi de credinţă), alteori sună aşa: „Eu nu agreez musulmanii. De 12 ani de când sunt stabilită în Viena nu am văzut musulman cinstit, corect, cu bun simț etc. Falși, jegoși, nu muncesc… ele mascate dar machiate, pensate, nespălate, nu muncesc, stau pe social… Nu se adaptează în locurile în care s-au mutat, dar vin cu pretenții moschee , drepturi egale… Nu există excepții toți sunt la fel.” O ştiţi p-aia cu „românii sunt hoţi, cerşetori, criminali, împuţiţi, stau pe social, nu există excepţii, toţi sunt la fel, de când locuiesc eu în Londra n-am văzut român cu bun-simţ”? Ei, e fix la fel.

Mă mai enervează discursul și pentru că e lipsit de consideraţie faţă de musulmanii care nouă, în Dobrogea, ne sunt colegi de bancă (Beihan, Sabri), de cameră în cămin (Melike), colegi de serviciu (Melek, profesoară de română într-un liceu de filologie), vecini de scară (doamna Baubec), elevi cafea(Erkan, Aylin), prieteni, iubiţi, soţi. V-aţi întrebat vreodată cum se simt ei când citesc ce se scrie zilele astea despre musulmani pe Facebook sau prin subsolurile articolelor de ziar? Înainte să scrieţi ce scrieţi, v-aţi întrebat vreodată cum s-ar putea simţi turcul de la care vă beţi voi cafeaua la nisip în Mangalia, în caz că vă citeşte? Aaaa, nu de musulmanii din Dobrogea e vorba, că ăştia sunt ok? Îhî, fix aşa. Nici de tine nu e vorba când se vorbeşte de românii hoţi de oriunde, că tu eşti ok, şi totuşi nu-ţi pică bine filmuleţele alea englezeşti.

Mă mai enervează discursul pentru că e periculos. În ciuda opiniei comune, prozelitismul islamist nu are nevoie de moschee ca să se răspândească, ci doar de tineri debusolaţi şi dezamăgiţi. Să zicem că eşti un puşti de 15 ani, musulman, dintr-un sătuc din fundul Dobrogei, sărac şi fără perspective de mai bine, şi vezi ce se scrie pe Facebook despre ai tăi – că-s împuţiţi, că-s aşa şi pe dincolo, şi că-n general pun bombe pe unde-apucă. Cam cum te simţi, oare? Şi cam cât poţi să-i rezişti fundamentalistului (deghizat în orice) care vine şi promite să-ţi redea demnitatea? Dacă peste cinci ani o să avem adepţi ISIS proveniţi dintre musulmanii din Dobrogea, nu va fi din cauza moscheii din Bucureşti, ci din cauza acestui discurs antimusulman. Şi tot musulmanii vor fi de vină, normal. Creştinii de toate felurile nici usturoi nu vor fi mâncat, nici gura n-a să le miroasă.

baclavaSerios, când scrieţi ce scrieţi, când spuneţi ce spuneţi, vă trece prin cap măcar o clipă că răniţi nişte oameni care nici nu-şi mai pot face auzită vocea în vacarmul ăsta anti?

Altminteri, ce să zic – se construieşte o moschee în Bucureşti. Aşa, şi? Dacă depăşeşti discursul alarmist, nu mai rămâne nimic ieşit din comun. Cea mai mare moschee din Europa? Da, la Roma. Universitate islamică, 6000 de studenţi?! Şcoală coranică pentru copiii musulmani. Aşa cum ar trebui să existe şcoala de duminică în fiecare biserică ortodoxă din România, iar copiii să înveţe religia acolo, nu la şcoală.

Nu e oportună moscheea, că musulmanii din Bucureşti nu-s de-ai noştri? Zău? Prietena mea şi-a (de fapt i-am) botezat copiii în Olanda, într-o biserică locală pusă la dispoziţia BOR de statul olandez şi transformată în biserică ortodoxă. N-au stat să cântărească dacă românii ortodocşi din Olanda sunt născuţi în Olanda, dacă au măcar cetăţenie olandeză, dacă-s mulţi sau puţini, dacă-s hoţi sau nu. Le-au dat biserică (gata construită, pe deasupra!) şi basta.

Nu e oportună, că musulmanii din Bucureşti îs mai naşpa decât ăia din Dobrogea? Vezi mai sus.

Nu e oportună, că-s mai oportune spitalele? Sigur. Spitalele sunt mai oportune şi decât puzderia de biserici ortodoxe construite din ’90 încoace. Când s-o refuza construirea unei biserici pe motiv că-i mai de folos un spital, atunci o să putem refuza liniştiţi o moschee pe acelaşi motiv.

Nu e oportună, că atrage fundamentalism islamic? Asta-i din categoria „dacă eu nu văd, nu există”. Fundamentalismul n-are nevoie de moschee ca să existe şi nu moscheea îl creează. Pentru detalii, întrebaţi la SRI.

Nu e oportună, că-s puţini musulmani în Bucureşti? Aceeaşi categorie ca mai sus: „dacă eu nu-i văd, înseamnă că ei nu există”. Sunt mulţi musulmani în Bucureşti, dar nu-i vezi dimineaţa în metroul de Pipera pentru că ei locuiesc în Pipera. Şi la Săftica. În vile şi cartiere de lux sau cam pe-acolo. Musulmanul din Bucureşti nu e proletar. E om de afaceri, când nu e medic. Dă de lucru (şi salarii) unor români. Plăteşte taxe, ca tot românul. Sau face evaziune, tot ca românul. Copiii şi-i trimite la şcoli private (şi plăteşte taxe de se speteşte, că are măcar patru copii, de obicei). Nu-i vezi la şedinţele cu părinţii din şcolile publice, dar asta nu înseamnă că nu există. Sunt mulţi, şi mulţi dintre ei au deja cetăţenie română. Da, de multe ori sunt altfel. Femeile lor poartă batic, mânecă lungă vara, fuste până în pământ. Uneori. Că alteori poartă pantaloni sau fustă scurtă, decolteu şi unghii din gel. Copiii lor întorc privirea dacă văd un umăr dezgolit într-un film. Uneori, că alteori (deseori) le fug ochii după fete/băieţi şi se-mbracă după ultima modă. Dar, oricum ar fi, simplul fapt de-a fi într-un fel nu-i face terorişti.

Zău aşa, ne-a trecut de unguri, acu’ o dăm pe musulmani?!

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

117 răspunsuri la Anti anti-moschee

 • Pingback: Fara Cenzura | Stiri Directe - Adpres.net
 • Pingback: Vulnerabilitatea Europei nu este unitatea, ci lipsa ei | Biziday
 • topca
  Septembrie 30, 2015 la ora 19:32

  NU VREM MUSULMANI IN ROMANIA SI NICI MOSCHEE AFARA CU IEI DE PE TERIRORIUL NOSTRU

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 6, 2015 la ora 12:39

  Nu sunt extremist. M-am saturat sa tot aflu in fiece zi ca traiesc in tara celor mai multe extreme din Europa. Romania este statul cu cel mai mic venit pe cap de locuitor, cu cele mai multe lacasuri de cult la mia de locuitori, cu cel mai mic grad de motorizare, cu cei mai multi politicieni acuzati de coruptie, cu cele mai mici investitii, cu cel mai mic numar de absolventi de invatamant superior, cu cel mai mare procent de abandon scolar, cu cele mai putine universitati in topul primelor 1000 si muuulte alte extreme. Imi doresc ca la toti indicatorii socio-economici Romania sa se afle la media Uniunii Europene. Sa traiesc intr-o plictisitoare mediocritate. NU mai vreau sa fiu cetateanul statului cu „cel/cea mai…”. Nici macar cu cea mai mare moschee. Nu mai vreau nicio extrema in tara mea, pentru ca NU sunt extremist.

  Răspunde
   
 • Alia
  August 2, 2015 la ora 11:17

  Proiectul cu mega moscheea e o consecinta fireasca a raspandirii islamului la nivel global. Priviti ce se intampla in tarile din vest unde imigrantii musulmani din tarile sarace au intrat ascunsi in roti de tractor si acuma zbiara ca vor sa-si faca propriul stat (ex. Norvegia).

  La inceput cand se instaleaza si sunt putini, isi vad de treaba. Insa pe masura ce se inmultesc, incep sa strige din ce in ce mai tare pana ce localnicii ajung ei insisi o minoritate, cel putin in sens figurat. Ca doar ni se repeta pana la refuz ca avem de a face cu religia iubirii si a pacii. Doar ca e o mare neintelegere la mijloc, nu e asa?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 2, 2015 la ora 21:37

   Va dezamagesc. Nu este vorba despre o neintelegere, ci despre o intelegere intre politicienii romani (de la conducerea guvernului) si cei turci. In dispret fata de principiul reciprocitatii, pentru ca Romaniei nu-i este permisa construirea unei biserici crestine la Ankara, Istanbul, ori altundeva pe teritoriul Turciei si fara vreo legatura cu interesele credinciosilor musulmani, dl. Ponta a decis construirea megalomanicei moschei. Cele 8-10 mii de musulmani de toate confesiunile aflati in Bucuresti dispun de suficiente spatii de rugaciune, iar solicitarea pentru megaconstructia bucuresteana nu a venit de la ei. Nici n-ar fi putut, fara o justificare rationala, altfel inexistenta. A fost ideea d-lui Ponta, iar participarea guvernului roman la finantare (dupa declaratiile tv ale muftiului), de asemenea. Si pentru Catedrala megalomanica au fost alocati recent inca 25 milioane de lei din banii nostri, desi initial s-a spus ca nu vor fi suplimentate sumele date de la buget. Este o afacere a d-lui prim-ministru. Intrucat tot mai multe persoane influente din diverse sfere sunt adepte ale religiei Baha’i, ma astept ca in cel mai scurt timp sa fie construit in Romania cel mai mare templu Baha’i din Europa. Nu conteaza ca in patria nostra sunt vreo doua sute de credinciosi, daca dl. Ponta gaseste vreun beneficiu personal, ori de grup, se va construi.

   Răspunde
    
   1. Alia
    August 3, 2015 la ora 08:54

    @ Constantin: „Neintelegerea” se referea la iubirea si pacea promovate de islam si ce se intampla de fapt in realitate

    Răspunde
     
  2. Stelian F
   August 2, 2015 la ora 22:42

   Eu traind in UK vad putin diferit problema.
   Cei ce vor moschei si tot Islamul aici in Europa, nu sunt cei ce au fugit din tarile lor islamice, ci copii lor nascuti aici, sau chiar nepotii lor. Sunt cei ce n-au cunoscut traiul din tarile pe care parintii si bunicii lor le-au parasit. Ei cred ceva ce s-a dovedit atat de fals pentru ca sunt rebeli, pentru ca mai ales aici in vest printre tineri este „cool” sa fii rebel. Sunt cei care vor altceva decat au acum, chiar daca acum aici viata lor este mult mai usoara decat ar fi avut in tarile din care parintii lor au plecat. Dar vad asa ceva si in romania si este cam acelasi lucru. Vad tineri care n-au trait in comunism, sau care erau foarte mici atunci, pe care ii incanta ideea de socialism comunist. Acesti tineri sunt cei ce dau like si share la orice articol in care ceausescu este prezentat ca un erou al luptei Romaniei impotriva finantelor mondiale. Habar au ce a insemnat viata in comunism, dar spun ca era mult mai bine. Ei cred ceva la fel, ceva fals. La fel sunt copii musulmanilor emigrati de zeci de ani in Europa. Habar au ce inseamna viata in tarile din care parintii lor au plecat si n-ar traii niciodata traiul de acolo al unui om sarac, trai de care parintii lor au scapat fugind de acolo. Aproape toata media si aproape toate vedetele prezinta viata de rebel ca pe ceva ce merita trait si tinerii sunt atat de usor de impresionat de acestia. Uitati-va la Robin Williams si la concertele lui si veti vedea despre ce vorbesc.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iulie 28, 2015 la ora 19:56

  Doamna Negrea, in calitate de locuitori ai aceluiasi oras, va fac cunoscut faptul ca ne putem bucura de existenta unui nou record national si european in urbea noastra. Guvernul care ne reprezinta cu mandrie si demnitate (chiar daca este condus de un plagiator cercetat penal si a suferit numeroase schimbari din aceeasi pricina, a conflictului cu legea a membrilor sai) a cedat terenul din proprietatea noastra pentru construirea faraonicei moschei. Cum avem deja in constructie o catedrala faraonica, astept cu nerabdare (pe care sper ca o imoartasiti si dumneavoastra), construirea in Bucuresti a celei mai mari sinagogi din Europa. Bineinteles, nu conteaza numarul credinciosilor cultelor respective din Bucuresti, pentru ca acest lucru nu are nicio importanta atunci cand se iau deciziile de construire a lacaselor de cult megalomanice. Noi doar cedam terenul.

  Răspunde
   
 • dan
  Iulie 28, 2015 la ora 11:00

  Apropo, http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Marea+Britanie+cheltuieste+35+de+milioane+de+euro+pe+saptamana+p

  Costuri pentru supravegherea islamistilor.
  Ce ziceti doamna ne permitem? Donati 10% din salariu pentru asta?

  Răspunde
   
  1. Adrian
   Iulie 30, 2015 la ora 12:08

   Nu stiu daca doamna va dona vreun ban, dar stiu sigur ca Moise va pune o caramida la construirea ei.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iulie 25, 2015 la ora 14:28

  Turcia arata vizitatorilor inca de la primii pasi facuti pe teritoriul sau de ce este o tara dezvoltata, avand a XVII-a economie a lumii. In timp ce statele europene se aflau in recesiune, economia Turciei crestea cu 9,2% in anul 2010. Intamplarea a facut sa fiu in Turcia in timpul atacului de la Suruc. Opinia ca islamistii veniti din Siria se bucura de ingaduinta presedintelui Erdogan este raspandita nu doar in Occidentul european, ci si in cel turc, unde am calatorit. Reactia populatiei din Istanbul a facut ca armata sa reactioneze impotriva ISIS. Sustinerea pentru presedintele care (si ca prim-ministru) a condus Turcia spre dezvoltarea economica paleste in fata consecintelor suportului (ori, macar toleranta) aratat fata de militantii islamisti.In Turcia exista o „minte limpede” care sanctioneaza derapajele politicienilor, iar la semnalarea lor populatia are un rol reactiv prompt. Spre deosebire de Romania, in Turcia societatea civila este activa si determina politicienii sa ia decizii. Din perspectiva aceasta, dar si din cea economica, Vestul Turciei este mai occidental decat Romania. Romanii accepta impasibili deciziile aberante ale politicienilor corupti, nesocotind propriile interese, ori viitorul propriilor copii. Se poate construi orice oriunde, spre exemplu, nimeni nu intreaba primarul Capitalei de ce inchiriaza un sediu pentru o suma cu care l-ar putea cumpara.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 25, 2015 la ora 14:16

  Turcia dispune de autostrazi de calitate pe 6 benzi, in timp ce noi facem master planuri, Turcia are o economie prospera, in timp ce economia romaneasca musteste in incertitudine si este coplesita de coruptie si dorinta politicienilor de pastrare a statusquo-ului. Nivelul de trai al romanilor este inferior celui al cetatenilor turci. In Turcia democratia s-a impus in fata exacerbarii sentimentului religios, chiar in pofida simpatiei populare fata de psesedintele care aduce bunastare populatiei, dar tolereaza islamismul. In Turcia nu ar fi posibila construirea unei moschei mai mare decat Moscheea Albastra daca populatia nu ar fi de acord. Cu atat mai putin a unei caterdrale ortodoxe mai mare decat o moschee cu sase minarete. Chiar si la construirea Moscheii Albastre au existat proteste ale populatiei cu privire la sumele cheltuite de Ahmed I. In Romania nimeni nu protesteaza la construirea unei catedrale mai inalte decat aberanta Casa a Poporului, iar daca cineva observa absurditatea construirii unei uriase Moschei a Poporului (care nu ar putea fi realizata fara obiectii ale populatiei nici macar in Turcia, dupa cum am aratat) este numit „intolerant”. „Retrograd”. „Xenofob”. Dar, nu este considerata o prioritate dezvoltarea economica si cresterea nivelului de trai al populatiei, precum se intampla in toate statele „normale”, inclusiv in Turcia.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 25, 2015 la ora 14:06

  Ma simt jignit de atitudinea ţuţerilor romani, care spre deosebire de cei originari, care exclamau in mod personal „ntz, ntz, ntz, ce intelept este rabinul nostru!”, considera idioate persoanele care indraznesc sa obiecteze cu privire la deciziile absurde ale politicienilor pe care-i sustin. Le reproseaza ca nu inteleg prioritatile nationale. Ca cea dintai prioritate ar fi, spre exemplu, construirea in Romania a celei mai mari catedrale ortodoxe, ori moschei din Europa, nu iesirea din starea de inapoiere economica in care se afla patria noastra. Ori, ca sporirea cheltuielilor cu salariile bugetarilor ar fi mai benefica pentru economia nationala decat reducerea fiscalitatii si, cum nu se pot infaptui amandoua, se renunta la scaderea TVA. Apoi, apare cineva la TV, ori pe blog si-mi spune ca daca nu inteleg aceste lucruri sunt idiot. Dl Vasilescu „a plouat” deunazi cu niste aiureli la TV si toata lumea parea de acord ca ce spun domnia sa si dl Isarescu este perfect adevarat, ca BNR trebuie sa ajute guvernul sa creasca cheltuielile cu salariile in preajma alegerilor generale si sa scada investiţiile. Si ca asta este foarte bine pentru economie si pentru mine implicit!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 25, 2015 la ora 13:57

  Cu putin timp in urma, BNR afirma ca pentru adoptarea monedei euro prin anul 2150 sau Dumnezeu stie cand, pentru convergenta reala, dincolo de cea nominala, bla, bla, economia patriei noastre trebuie si poate sa creasca cu 4,5% anual. Ieri reprezentantul BNR spunea ca la o crestere de peste 3% economia se supraincalzeste. Faptul ca cineva incearca sa ma convinga de aiurelile astea inseamna ca ma considera intr-atat de prost incat sa le cred si astfel ma jigneste. Pentru ca explicatia sa fie mai savanta, dl Vasilescu spunea ca BNR nu poate gestiona cresterea masei monetare astfel incat sa fie mentinuta tinta de inflatie asumata, iar, in context, pastrarea ori marirea nivelului dobanzii de referinta ar modifica sensul ciclului economic. Pe langa ca este fals, de ce ar trebui sa se mareasca deficitul structural cand suntem pe crestere? De ce scad investitiile si de ce nu sunt eficiente cele finantate? De ce trebuie marite cheltuielile salariale? Cand s-a modificat deviatia PIB? C.N. de Prognoza considera in continuare (cf. met. ECFIN) ca aceasta este negativa, cum a calculat BNR de i-a rezultat Output-Gapul viceversa?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase