Isărescu, ultimul mohican într-o BNR pesedizată

isarescu-blog_MARE

de Moise Guran

Schimbarea Consiliului de Administraţie de la BNR este ca un fel de serbare şcolară în care publicul nu vede, dar după cortină premianţii îşi trag ghionturi.

Atât de multe interese şi jocuri s-au făcut în acest an, încât mi-ar trebui o întreagă emisiune la tv ca să vă povestesc ce şi cum. O să ridic, doar parţial, pentru dumneavoastră cortina, ca să înţelegeţi cât de cât aceste meciuri.

Cristian PopaÎn primul rând, votarea în unanimitate a lui Mugur Isărescu în poziţia de guvernator nu este o victorie nici măcar pentru acesta. Omul său de bază, Cristian Popa, cel pe care îl pregăteşte de aproape 20 de ani pentru a-i lua locul într-o zi la conducerea unei bănci centrale apolitice şi independente de guvern, a fost respins de către partidele politice. Popa este o minte strălucită, dar care n-a avut, de exemplu, abilitatea unui Daniel Dăianu sau a unui Bogdan Olteanu să se înţeleagă cumva cu cei care au tras aceste sfori. Foarte probabil s-a bazat doar pe recomandarea lui Isărescu, iar ţeapa a luat-o, astfel, Isărescu însuşi, chiar dacă are şansa de a intra în istorie cu un mandat de 30 de ani la banca Centrală a României.

Liviu VoineaÎn al doilea rând, mutarea lui Liviu Voinea şi a lui Gheorghe Gherghina de la ministerul de Finanţe, la BNR, rezolvă mai multe meciuri din interiorul PSD. Cei doi sunt apropiaţi de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, dar au o problemă cu Liviu Dragnea. Voinea a încercat chiar să controleze banii alocaţi pe proiecte de investiţii în teritoriu şi aproape că reuşise, dar Dragnea i-a tăiat-o scurt acum două săptămâni, când şi-a arogat printr-o ordonanţă de urgenţă dreptul de a da bani de la ministerul Administraţiei direct către municipalităţi, ocolind astfel şi consiliile judeţene, dar şi ministerul de Finanţe.

Ca exponent al baronetului de tot felul, Dragnea avea oricum un mandat de decapitare a lui Voinea, iar plecarea acestuia la BNR îGhe Gherghinai lasă şi lui Dragnea mână liberă în bugetul statului, dar îi consolidează şi lui Florin Georgescu poziţia în interiorul unui BNR condus, încă, de Isărescu. Îl suspectez pe Bogdan Olteanu, provenit din PNL, de o înţelegere tot cu Florin Georgescu, cel care, cel mai probabil, a negociat toate aceste înţelegeri în propriul său folos.

În concluzie, noua Bancă Naţională a României este atât de pesedizată, încât nici nu mai ştiu ce caută Mugur Isărescu acolo. E singurul care strică peisajul şi care, o vreme, s-ar putea să le mai strice şi ploile acestor băieţi.

Pentru cei care nu ştiu, viziunea de stânga a celor ajunşi azi în conducerea BNR presupune o stimulare a economiei prin creşterea inflaţiei şi, foarte probabil, asta nu se va putea face decât prin deprecierea leului. Nu-mi este clar în acest moment dacă ministerul de Finanţe va fi condus de la BNR sau dacă BNR va deveni un apanaj al ministerului de Finanţe, dar sunt foarte convins că anumite instituţii publice şi societăţi de stat se vor putea împrumuta mult mai uşor la băncile din România, chiar dacă asta va transfera unele riscuri, de la firmele prost conduse de oamenii de la partid, la băncile creditoare. Cunoscătorii ştiu de ce spun asta.

Vă spun sincer că nu-mi pare rău decât de faptul că n-am apucat să trecem la euro, pentru că sentimentul meu este că, în anii următori, nu vom mai putea face asta nici dacă am vrea. Aceşti domni, care de ani de zile se visează stăpânii tiparniţei de lei, sigur nu vor dori niciodată să renunţe la această uriaşă putere, după ce vor fi pus mâna pe ea.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

27 răspunsuri la Isărescu, ultimul mohican într-o BNR pesedizată

 • Simona M
  Iunie 18, 2014 la ora 23:06

  Buna seara,
  Am uitat oare ca Isarescu a impins spre nerespectarea directivelor europene din domeniul financiar-bancar, respectiv spre nepunerea in aplicare a OUG 50/2010 si modificarea acesteia in asa fel incat bancile sa nu piarda semnificativ? Ca sub obladuirea domniei sale romanii sunt jefuiti in continuare de catre banci si ca le este refuzat dreptul de a beneficia de aceleasi conditii de creditare ca restul Europei si ca se duc lupte de 4 ani in instantele de judecata pentru a li se recunoaste drepturile cuvenite? Noroc cu ungurii, care ne-au aratat ce trebuie sa facem!

  Răspunde
   
 • morun
  Iunie 17, 2014 la ora 20:51

  Isarescu nu a facut decat sa ‘cheltuie’ 3 mld dolari in 90.Oricine putea face mai mult cu 15 mld euro de la FMI…
  Cine
  lucreaza la asa o institutie trebuie neaparat sa respecte cele 10
  porunci biblice care trebuie citete astfel : P1 : sa nu furi….fa-l
  sa-ti dea…! P2 : sa nu ucizi…fa-l sa se sinucida !….Restul si
  le scrie fiecare.

  Răspunde
   
 • Cris
  Iunie 17, 2014 la ora 19:25

  Nu putem converge la EURO cu salarii ca in Papua-Noua Guinee.

  Romania e Bangladeshul Europei… cei mai prost platiti sclavi, cu forme legale, ii gasesti in Romania. Oameni care, dintr-un amarat de salariu lunar nu au bani suficienti nici macar sa maanance cum trebuie.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Iunie 17, 2014 la ora 17:33

  Daca era un bun Guvernator, il obliga pe BaSESCU SI PONTA sa trecem la euro. Dar asa vor castiga exportatorii, iar cetatenii vor castiga salariile in lei si vor plati facturile in euro. Un euro din ce in ce mai Puternic

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Iunie 17, 2014 la ora 17:29

  MUGUR ISARESCU este al doilea ION ILIESCU.
  Legati de scaun.
  Oricum nu face nimeni dintre politicieni pentru Romania. Nici domnul Isarescu nu a avut curaj cand a fost in fruntea guvernului.
  Iar noi poporul suntem si mai lasi pentru ca acceptam o multime.
  Comunistii ne stingeau lumina, acum o stingem singuri si mai suntem arsi si la factura, iar nimeni nu face nimic.
  Participantii la trafic sunt macelariti, iar noi supaortam toate cheltuielile, iar cei vinovati nici nu repara strazile si parapeti nici nu platesc, pentru ca sunt 20.000.000 de fraieri.
  Daca era ultimul mohican, nu trebuia sa lase bancile sa-si bata joc de cetatenii Romaniei, care ii platesc salariu domnului Isarescu.
  Il inteleg pe ala cu 4 clase ca nu a stiut. Dar sunt jurist, economisti, contabili care si-au luat taca de la banci, iar domnul Isarescu a tacut si diplomat ca ILiescu, „asa e draga”.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Iunie 17, 2014 la ora 17:22

  Domnule Guran, Daca doriti sa faceti o emisiune despre FIRMELE de PAZA si PROTECTIE din ROMANIA.
  Pentru ce mai platit politia, jandarmeria, politie locala, politie de proximitate, politie comunitara, daca ei nu-si fac datoria.
  Se duc oamenii la concert ca sa fie agresati de niste golani ?
  Cum jandarmeria isi face de treaba la meciuri, nu-si pot face de treaba si la concerte si alte manifestatii?
  Daca nu va suparati pe mine.

  Răspunde
   
 • augustin
  Iunie 17, 2014 la ora 15:37

  Alex g
  si cand te gandesti ca FRIEDMAN este un reprezentant al stangii,cei drept moderate

  Răspunde
   
 • Daniel
  Iunie 17, 2014 la ora 13:10

  Cel mai mult ma deprima lipsa unei alternative la acest tip de politicieni.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Iunie 17, 2014 la ora 13:09

  De acord, guvernatorul nu este politruc. Restul pe acolo, cu cateva exceptii (Croitoru, Lazea, Cinteza) sunt. Pe mine insa m-a frapat altceva: dl. Isarescu se mira acum cateva saptamani, cat de multe taxe a platit pentru firma sa de productie vinuri!!!
  Sunt 2 variante: fie dl. guvernator habar nu are ce greu e sa faci afaceri corecte in Romania, fie a dat un semnal prea palid spre guvern ca sa scada taxele.
  In ambele situatii Isarescu e lamentabil, cum a fost din 1990, incoace.

  Răspunde
   
 • cornel
  Iunie 17, 2014 la ora 10:54

  Nu vreau sa-l critic pe domnul guvernator Mugur Isarescu deoarece lucrurile bune care s-au intamplat in ultimii 3-4 ani in Romania, in sistemul financiar-bancar cred ca in mare masura i se datoreaza. Prin demisia sa de la BNR nu se va rezolva nimic ci se vor crea noi probleme si „oportunitati” la BNR. Fara sa il cunosc ci doar am citit diverse pareri ale domnului Cristian Popa din domeniu pot spune ca acesta este un profesionist si o persoana care merita sa ramana la BNR. Liviu Voinea si d-ul Gherghina cred ca vor face treaba buna la BNR, parerea mea. Am mari dubii in ceea ce il priveste pe domnul Bogdan Olteanu si ce cauta acesta la BNR.
  Dupa mine era datoria lui Isarescu sa isi creasca si sa isi numeasca un succesor la conducerea BNR. Nimeni nu ar fi avut nimic de comentat, cred eu (are un cuvant greu de spus in media, viata politica si publica). Altfel Isarescu va fi consemnat de istorie ca un gen de Iliescu al Romaniei (imi cer scuze daca am fost prea dur acum insa eu asa cred – sa nu uitam perioadele dupa 1989 cand domnul Mugur Isarescu era guvernator la BNR si sistemul bancar din Romania era varza, bancile din Romania aveau mari probleme si dateau faliment pe capete, oameni simpli isi pierdeau economiile de-o viata iar vinovati nu existau sau nu erau gasiti. Nici Iliescu nu si-a pregatit un succesor!). Avand in vedere perioada foarte lunga in care domnul Mugur Isarescu a condus BNR era datoria sa morala sa isi creasca, apere si sa isi numeasca un succesor la conducerea BNR, cred eu. E si o datorie de onoare daca e sa privim lucrurile mai atent.
  Asta e parerea mea.

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Iunie 17, 2014 la ora 09:13

  Bine ca Isarescu a mai rămas câțiva ani la BNR. Astfel mai poate sa mai aplaneze Avântul PSD de a controla absolut totul, inclusiv politicile monetare. Cât despre trecerea la euro, așteptăm semnalul de la UE.

  Răspunde
   
 • x
  Iunie 17, 2014 la ora 08:25

  Nu imi amintesc sa fii scris un articol ca asta cand PDL a pedelizat BNR….cu domnul Cinzaca…sunt curios daca Moise o sa lase commentul asta?De obicei Moise se comporta ca Putin si nu prea ma lasa sa ma exprim daca nu spun nasoale de psd.

  Răspunde
   
 • adrian
  Iunie 17, 2014 la ora 06:21

  d-le Guran,
  daca cititi intrebarea mea, va rog un raspuns: de ce ne trebuiesc 5 ani pt adoptarea euro?sau care ar fi perioada minima?
  multumesc

  Răspunde
   
  1. Cris
   Iunie 17, 2014 la ora 08:15

   Trebuie indeplinite niste criterii de convergenta pe care Romania nu le indeplineste nici pe departe.

   De pilda – salariile africane.

   Răspunde
    
 • marian
  Iunie 17, 2014 la ora 01:09

  domnule Guran,aveti in mare parte dreptate in majoritatea emisiunilor pe care le faceti.BNR,este politica pura.nu arenici un strop de simt fata de noi prostii care platim dar nu stim ce.Cum se face ca au aprobat „ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori” nr389/11.6 2010 dar scumpa noastra BNR nu trage la raspundere nici o banca?Oare isarescu nu mai poate? DA nu mai poate sa piarda vile prin toata lumea conturi si functii prin masonerie pe care le intretine pe banii „populatiei”.atat vreau sa intreb de ce nu se pune in aplicare o lege clara? de ce trebuie sa dau eu in judecata banca ? atata timp cat avem o ordonanta a guvernului? SAU facem legi pentru europeni fara finalitate in ROMANICA
  ?am ajuns sclavii EUROPEi rusinea nu mai face parte din caracterul romanului.sa le fie rusine!!!

  Răspunde
   
 • Alex G
  Iunie 17, 2014 la ora 00:50

  Apropo de ce spune MILTON: The ENEMY is US! (Noi suntem inamicul (sau problema)).

  Si dece pentru ca in ROMANIA si mai ales in orasele mici si sate..si orase turistice dar si in orase mari avem PUTOAREA:

  Definitia PUTORII: O persoana care se plinge la coltul blocului, sau la crasma din sta de probleme, dar cand vin inundatiile sau NINGE nu se misca sa o curete! Dar intotdeauna..infiereaza cu MANIE proletara! (comunista) ca „TREBUIE sa se faca!”…sa se faca..asa impersonal de cine? nu stie! dar trebuie!

  Asta este cea mai mare BUBA lasata in poporul Roman de COMUNISM. La asta se referea cine spunea ca l-am omorat pe Ceausescu..dar ce ramine cu micutzul Ceausescu din interiorul nostru? al fiecaruia?

  Si ce este si mai rau PUTOAREA SMECHERA (asta e o specie noua aparuta cu Maneau)..nu numai ca nu face nimica ca e putoare, si comenteaza dar mai rau..face si misto de cel care face..astfel incat nici altii care s-a gandi sa faca..sa nu faca de rusine! Ca cel ce face..oricum va face..nu se uita la o putoare..in gura lui..din simplul motiv ca NU ARE TIMP!

  Putorile sunt multe! la romania!

  Răspunde
   
 • Cris
  Iunie 16, 2014 la ora 23:41

  Deci, Tom Bugetzel, s-a scos… a ajuns pe cai mari…

  Ce TVA redus la mancare, ce CAS redus cu 5%…? important este un post caldutz pe undeva. Un ASF, un BNR, ceva…

  O s-o vedem intr-o zi si pe Ioana Petrescu in consiliul de administratie al Bisericii Ortodoxe Romane.

  Răspunde
   
 • Liga 1
  Iunie 16, 2014 la ora 22:53

  Domnule Guran se pare ca uitati cat este inflatia de cand a ajuns Isarescu mare guvernator si pana acum. Trecerea la euro se va produce cand vom primi aprobarea nu cand vom vrea noi asa cum e cu Schengen. Pana atunci politrucii pomeniti de dumneavoastra sunt cam la fel ca si ceilalti si anume pusi pe functii sa execute nu sa gandeasca strategii.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 16, 2014 la ora 21:00

  „plecarea acestuia (L Voinea) la BNR îi lasă şi lui Dragnea mână liberă în bugetul statului” _ Carevasazică până acum n-a avut din pricina împotrivirii d-lui Voinea? Eu as îndrăzni să spun mai degrabă că dincolo de aranjamentele unora pentru a scăpa de dl. Voinea din guvern (deşi n-am văzut vreun semn de revoltă din partea domniei sale cu privire la modul in care este siluit bugetul patriei noastre), un post la BNR este o avansare. Apoi, dacă isi face cuminte treaba pentru Partid si clienţii lui, cine ştie ce organism internaţional îl aşteaptă pe dl Voinea pentru o slujbă călduţă până la pensie. Intr-un efort final, simţind probabil sfarsitul seriei de mandate, dl Isarescu spune că vom adopta moneda unică in următorii cinci ani. Dincolo de convingerile mele in legătură cu această chestiune, îl consider optimist…Si, btw, dupa plecarea d-lui Gherghina, cine mai face Bugetul?

  Răspunde
   
 • M.T.
  Iunie 16, 2014 la ora 20:04

  trăiască partidul-stat.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Iunie 16, 2014 la ora 19:51

  Am o prietena a carei bunica facuse orice sacrificiu posibil sa stranga bani pentru urmasi ei. Si i-a depus la CEC. 200.000. Aproape cat valoreaza 200.000 azi 16 iunie 2014. Doar ca acum , acei bani, nu valoreaza cat o pizza. M-a durut pe mine numai sa aud asta. Zicem ca aurul e o relicva, e de domeniul trecutului, nu-s are locul n economia zilelor noastre, dar oare asa sa fie ? Lumea se alarmeaza cu deflatia asta, nu e cazul sa ne panicam, tiparnita va merge.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Iunie 16, 2014 la ora 19:43

  Si vor aparea pe la televziun de casa spunandu-ne ce bine e sa avem moneda noastra, ca uite ce au patit aia din zona Euro acum cativa ani ( vezi Grecia ). Jaful poate contnua prin inflatie, pentru ca, vedeti, ai nostri au inteles ca perd lupta cu justitia furand prn contracte. Dar asa, prin inflatie parca nu e prea la vedere, cfrele se pot cosmetiza la statistica, parca n se pare ca mergem spre bine desi nu ne ajung milioanele nici de un baton.
  Vedeti, o sa zica, inflatia e buna, creaza locuri de munca, stimuleaza exportul, consumul, economia creste. Problema e ca nu creste consumul ci scade, exportatori devin mai NEcompetitivi, iar cei chibzuiti mai saraci. Cat despre ce saraci, mai dependenti de stat. Iar valoarea va fi in mainile celor apropiati de epicentrul tparnitei pentru ca ei vor pune primii mana pe bani, si cu ei pe valoi, pe cand or ajunge n buzunarul nostru nu vor valora nimic, iar ei nu vor da mare lucru inapoi bancilor ( zic in termeni reali ) Si multimilor o sa le placa. Filmul asta a fost vazut de atatea si atatea ori…

  Răspunde
   
 • ortansa
  Iunie 16, 2014 la ora 18:52

  pana unde,pana cand si spre ce ne indreptam?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase