Ora de Business: marți, 6 august 2013

prima-casa

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-122498 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

78 răspunsuri la Ora de Business: marți, 6 august 2013

 • sanduCu
  August 8, 2013 la ora 16:18

  Stimate MihaiB, Vad ca ati primit deja raspunsuri si lamuriri. Fara intentia de a repeta, am sa incerc sa descriu sistemul de ansamblu, din Canada, referitoare la acest aspect.
  Pun la oparte criteriile tehnice (tipul vehicolului, cite usi, modelul, carburantul care toate sunt legate si de nivelul service-ului oferit regional)si ma voi referi strict la virsta si experienta in sofat. Intre virsta si experienta nu exista o corelatie reala care sa fie si corecta, asta vad ca este clarificata. Motiv pentru care, cred eu, s-a mers pe o clasificare a soferilor functie de valoarea pagubelor provocate de participarea lor la trafic. Aici, ca fost drumar, as detalia nitel. Nu este vorba numai de accidente, o masina poate pierde ulei sau benzina in miscare sau in stationare, nu intotdeauna esti vinovat sau principalul vinovat intr-un accident, sunt pagube pe care le provoci pentru a evita o tragedie, si drumurile nu sunt perfecte si afecteaza traficul, mai sunt si vandalisme motivate sau nemotivate, samd. Dupa cum vedeti, cauze pentru pagube, girla. Rareori soferul este absolut „nevinovat”, o conducere „total” preventiva are ca rezultat „zero” la capitolul pagube. Sa nu uitam regulile de circulatie, care nerespectate pot si ele duce la accidente. Deci punctele pierdute la permisul de circulatie este un indicator pentru potentialul producerii de pagube. La pagube nu includ pierderea de vieti (de asta se ocupa penalul) dar sunt incluse cheltuielile medicale. Cum am spus, frecventa valorica a pagubelor este corelata statistic destul de bine si reprezentata in clase de virsta, care nu sunt „echidistante”. Deci, permisele (G2, G1, G, si celelalte functie de vehicol si specialitate) sunt un factor, care are efect asupra premium-ului platit, al carui efect incepe de la data emiterii (virsta sau experienta in categorie). Primul an (de G)este cel mai critic. Urmatorii 3 ani, clasa disticta. Sub 20 de ani, alta clasa. Pina in 50 de ani alta clasa. Pina la 65 de ani alta clasa. Peste 65 de ani alta clasa. Fiecare clasa are un indice de participare la calcularea premium-ului, peste care se aduce si istoria individuala. Societatile de asigurare, se asigura si ele, la … stat, asiguratorul general, pentru un anumit premium platit functie de limita la care vor sa-si extinda afacerea sau sa-i zicem profitabilitatea (cu cit au mai multi clienti si pe o perioada mai indelungata – pe care o incurajeaza cu disconturi – vor fi mai „successful”), peste aceasta limita (prea multe pagube, devii nerantabil pentru societatea de asigurari) te poti adresa altei societati (cu limita mai generoasa dar si cu un premium la fel de generos din partea ta). Daca nu gasesti pe piata altcineva care sa te mai doreasca, ajungi la stat, unde el isi recupereaza pe seama ta asigurarile platite firmelor din cauza ta. Si aici in general stai cam 3 ani, daca cumva nu ti se va parea soferia o distractie prea scumpa. Chiar daca te retragi pentru o vreme, istoria e dupa tine si tot trebuie sa termini cei 3 ani. Dupa asta devii ca nou si toata lumea o sa te placa, bun de plata. Cam atit.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 8, 2013 la ora 01:10

  Este de salutat si corecta, parerea mea, atitudinea domnului presedinte Traian Basescu referitor la o lucrare de infrastructura, cofinantata din bani europeni, dar unde nu se lucreaza vara (insa trebuie verificat si vazut ca sunt lucrari de infrastructura in lucru unde nu prea se lucreaza, lucreaza cativa muncitori si cateva utilaje toata vara si apoi ne miram ca nu se respecta termenele si poate si lucrarea e de mantuiala – e, uite alt aspect de avut in vedere!). Insa trebuiesc gasite solutii constructive ca daca daca doar criticam, dam cu basca de pamant si nu vedem solutii concrete rezultatul e zero, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul si aproape nimic nu se misca.
  Asteptam verificari la lucrari de infrastructura si critici ale domnului presedinte Traian Basescu si atunci cand domnul prim ministru Victor Ponta este in tara si poate ne gandim si la variante constructive si cu rezultat.
  Noapte buna.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 8, 2013 la ora 00:46

  La fel, cred ca sta tot in puterea Bancii Nationale propunerea de eliminare a impozitului pe dobanda pentru ca sistemul bancar are nevoie de lichiditate (lei si valuta) pentru a credita economia romaneasca, investitiile straine au scazut foarte mult, dobanda bancara incasata de la depozitele plasate la banci a scazut mult pe de o parte si a aparut si problema depozitelor mai mari de 100.000 EURO (echivalent) si frica/posibilitatea pierderii acestor bani, iar unele persoane si-au retras aceste sume mari de bani din banci (dobanda incasata este relativ mica si impozitata) si au decis pastrarea lor la saltea, in casete de valori sau in seif, altii investesc acesti bani cumparand metale pretioase pe care le pastreza in seif (lingouri de aur si argint, etc) iar economia are nevoie ca acesti bani sa fie pusi sa produca valoare, dezvoltare economica si locuri de munca.
  Mai este si cazul celor cu sume mai mici de 100.000 EURO (echivalent) care au renuntat la a pastra banii la banca din cauza dobanzii care e prea mica si care e si impozitata si datorita fricii de a nu ramane fara bani (oameni care inca sunt influientati de stirile care apar la tv, cu banci de la care clientii momentan nu isi pot retrage banii si nu se stie clar cand isi vor recupera banii de la banca).
  Probabil neimpozitarea dobanzii va fi o masura mediatizata, ce va inspira incredere in sistemul bancar si va face ca o parte din aceste sume sa se reintoarca in sistemul bancar.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 8, 2013 la ora 13:13

   Uite inca o stire ce confirma curentul de iesiri de capital din Europa spre SUA:
   http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/popa-bnr-cunoastem-o-oarecare-reducere-a-expunerii-bancilor-mama-fata-de-subsidiare-185162.html
   iar banii adica valuta din piata va deveni mai putina si mai scumpa, in Europa.

   Răspunde
    
 • cornel
  August 8, 2013 la ora 00:20

  In legatura cu incercare domnului guvernator Mugur Isarescu de a scadea dobanda de referinta si a face ca economia sa se imprumute in moneda nationala si nu in valuta initiativa este laudabila si trebuia pusa in aplicare inca de acum 20 de ani daca ne doream o economie sanatoasa si puternica. Insa, ca este un INSA mare de multe ori suntem tentati sa punem boii in fata carului – „Ce efect are scaderea dobanzii de referinta la LEI daca bancile isi pastreaza comisioane, taxe si dobanzi mari la creditele in lei, pe langa contracte cu clauze abuzive si/sau interpretabile la creditele noi contractate si la alte produse bancare?” ZERO. Va ajuta bancile sa isi mareasca profitul pe spinarea unei economii care sangereaza din cauza coruptiei, a taxelor prea mari si a atitudinii sistemului bancar care e prea gras, lacom si ineficient si nu produce valoare adaugata in economia reala.
  Cred ca sta in puterea Bancii Nationale si a Consiliului Concurentei aceste aspecte.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   August 8, 2013 la ora 02:35

   cornel, : „Va ajuta bancile sa isi mareasca profitul pe spinarea unei economii care sangereaza din cauza coruptiei, a taxelor prea mari si a atitudinii sistemului bancar care e prea gras, lacom si ineficient si nu produce valoare adaugata in economia reala.” – yup, despre asta asta este vorba, atzi intuit bine, dupa parerea mea. BNR a deschis – din nou – o usha pentru ca bancile sa ishi maximizeze profitul, asha cum a mai facut-o shi in anii trecutzi.
   Acum, ramane de vazut daca profetzia mea se adevereste – eu spuneam, daca va amintitzi, ca BNR nu are cum sa coboare sub 4,5%, maxim 4%. No, fost-am eu „profet mincions”? Eu imi doresc sa da, fiindca la dobanda cheie sub 4% pana shi bancile din romania ar trebui sa reactzioneze, atat fatza de stat, cat shi fatza de cetatzean.
   Insa mi-e teama ca nu.
   (oricum, insa, dl isarescu m-a „dus” on the edge, trebuie sa admit 🙂 )

   Răspunde
    
 • cornel
  August 8, 2013 la ora 00:05

  O discutie interesanta despre FMI si Romania :
  http://live.zf.ro/
  si niste concluzii interesante incepand cu minutul 24. (trebuie sa dati click pe a treia inregistrare din partea dreapta sus – VIDEO ZF Live. Ionuţ Dumitru, preşedintele… – inregistrarea are aprox 33 min.)
  PS: Am incercat sa va dau link-ul direct dar se pare ca motorul ANTISPAM de la acest blog il blocheaza.

  Răspunde
   
 • Aris Sima
  August 7, 2013 la ora 23:40

  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu doar un alt tradator de tara: „abuzarea clienţilor e un rău necesar supravieţuirii lor”

  Clauzele abuzive au devenit oficial piatra de temelie a sistemului bancar românesc, B.N.R. recunoaşte public că este complice furtului din buzunarul cetăţeanului. Deponenţilor ar trebui să li se spulbere încrederea în bănci, conştienţi fiind că băncile abuzează alţi clienţi, pentru a le păstra (în nesiguranţă, oricum) economiile.
  Băncile străine care împestriţează peisajul mioritic nu sînt altceva decît un grup infracţional sub umbrela BNR, care nu mai reprezintă interesele româneşti. Cu cît BNR lungeşte boala cleptomanică a băncilor, cu atît acestea vor avea mai mult de tras. În România, orice credit, inclusiv cel de consum, reprezintă un furt sub pălăria legii, prin care cetăţenii Ţării sînt jefuiţi în scopul îmbogăţirii bancherilor. Cei care contractează un credit sînt obligaţi să restituie de trei ori suma împrumutată. Din cîştigurile ilicite, bancherii-cămătari finanţează reclame pentru prinderea în capcană a altor nevoiaşi. N-avem nevoie în Ţară de 40 de bănci cu mii de filiale ! Bancherii ştiau că va veni criza prefabricată şi că vor transfera efectele ei în spinarea clienţilor. De aceea au venit şi s-au aşezat confortabil, ca ciorile, pe crengile şi la adăpostul BNR. Disponibilizările de personal din bănci sînt de ochii lumii, de fapt şi-au transferat slujbaşii în firmele de recuperatori şi de executori – alte căpuşe apărute instant în capitalism, care trăiesc din firmiturile de la masa bancherilor şi din comisioanele stoarse de la clienţii escrocaţi de bănci. Ce-i interesează pe ei drepturile consumatorilor prevăzute în directivele europene şi încălcate, nu numai de către bancheri, ci şi de şeful lor? Într-o ţară cu adevărat democrată poporul l-ar invita să-şi dea demisia. Cum la noi toată lumea se sfiieşte să-i spună, în calitate de cetăţean european, care are şi drepturi, nu numai obligaţii, şi nu mai tolerează abuzurile, îl invit să stingă lumina, să închidă uşa pe dinafară şi să predea misiunea unui om competent şi cu dragoste de Ţară. BNR trebuie să menţină echilibrul, nu să favorizeze cămătarii.
  Din momentul în care a prezentat public argumentul că bancherii pot fura liniştiţi prin clauze abuzive, ca să nu piardă profitul, Guvernatorul B.N.R. s-a auto-exclus ca profesionist şi şef al instituţiei. Acţiunile sale sînt antiromâneşti. Cum poţi afirma că trebuie să salvezi un sistem rapace în dauna deponenţilor şi împrumutaţilor? Cum poate afirma guvernatorul că „abuzarea clienţilor este un rău necesar?” Încasările băncilor prin fraude nu se iau în calcul? Cine are credite neperformante? Nu cumva „marii oameni de afaceri” şi „investitorii strategici” cu fir direct sau indirect la Guvern? Care nu-şi plătesc nici măcar impozitele la stat? De la „creditul cu buletinul” din 2007 şi pînă azi, cursul valutar a fost dublat. Cum sîntem plătiţi în lei, cine a cîştigat enorm din speculaţii şi din creditele în valută? Împrumutatul sau bancherii? „Unde eşti tu, Tepeş, doamne?”

  Răspunde
   
 • ALIN
  August 7, 2013 la ora 23:22

  Am 10 ani experienta in asigurari si cu regret va zis ca desi probabil bine intentionat, nu v-ati informat suficient de bine incat in emisiunea din data de 6.08 la subiectul privind majorarea costului asigurarilor RCA pentru tineri.
  Astfel va pot spune ca pentru tinerii sunb 25 ani, sunt asiguratori (Astra, Asirom, Omniasig, Generali, etc) care au majorat de 4-5 ori (adica cu 400-500%) ajungandu-se ca cei asiguratori care aplica majorari de pana la 50% (gen Allianz Tiriac) sa fie printre cei mai ieftini (iei care de obicei sunt cei mai scumpi). Simulati pe net pentru un CNP din 1994 si astept raspunsurile dvs.
  Pentru asiguratii cu varsta intre 26-30 ani cresterea este un pic mai mica – 50-200%.
  In plus pentru masinilor utilizate ca si taxi, tarifele (indiferent de varsta asiguratului) se majoreaza iarasi cu 200-300%.
  Va mai sugerez sa discutati si despre asiguratorii precum Generali, care pentru o autoutilitara (in genere autotractoarele de 18.000 kg) care pentru o astfel de asigurare RCA pe 12 luni percepe un cost de peste 15.000-20.000 ron.
  De asemenea va sesizez MONOPOLUL sau “botul pus la borcanul cu miere” cu ori tota presa este TOTAL DEZINFORMATA incat nu a aparut nimic in presa despre publicarea pe 24.07.2013 a legii 243 ce se aplica (nu la 30 zile) ci la 3 zile, si schimba regulile. Astfel oricine vrea o asigurare pentru locuinta, ceva mai buna (cu protectie si in caz de incendiu, explozite, inundatie de la vecini, fenomene naturale, etc) adica cine nu e credul ca sa cumpere o polita PAD (aceea proasta de baza) ce acopera doar 3 riscuri: cutremur (ok, asta e bun), inundatie si alunecare doar ca dezastre naturale, incat pentru suma asigurata de 20.000 euro costa 20 euro.
  Astfel orice proprietar vrea acum o polita mai buna, trebuie sa achite de 2 ori, adica o data o polita simpla PAD de 20 euro si in plus separat inca o polita facultativa (ce se emite cu fransiza pt cele 3 riscui de baza asiguurate pe polita PAD, in limita acelei sume). Adica se dubleaza/majoreaza costul.
  Si poate are cineva curajul si initiativa de a analiza:
  – ca acum doar Carpatica mai face asigurari facultative (din acelea mai bune) pentru casele de paianta
  – de ce oare suntem obligati sa cumparam si o polita obligatorie, adica daca cineva are un BMW (adica o polita facultativa) de ce sa fie obligat sa isi cumpere si o Dacia 1310 (adica si o polita PAD) – ca doar asa cum BMW-ul are tot 4 roti asa si polita facultativa tine loc si pentru cea de baza.
  August 7, 2013 la ora 23:07

  Răspunde
   
 • ALIN
  August 7, 2013 la ora 23:13

  ALIN
  Am 10 ani experienta in asigurari si cu regret va zis ca desi probabil bine intentionat, nu v-ati informat suficient de bine incat in emisiunea din data de 6.08 la subiectul privind majorarea costului asigurarilor RCA pentru tineri.
  Astfel va pot spune ca pentru tinerii sunb 25 ani, sunt asiguratori (Astra, Asirom, Omniasig, Generali, etc) care au majorat de 4-5 ori (adica cu 400-500%) ajungandu-se ca cei asiguratori care aplica majorari de pana la 50% (gen Allianz Tiriac) sa fie printre cei mai ieftini (iei care de obicei sunt cei mai scumpi). Simulati pe net pentru un CNP din 1994 si astept raspunsurile dvs.
  Pentru asiguratii cu varsta intre 26-30 ani cresterea este un pic mai mica – 50-200%.
  In plus pentru masinilor utilizate ca si taxi, tarifele (indiferent de varsta asiguratului) se majoreaza iarasi cu 200-300%.
  Va mai sugerez sa discutati si despre asiguratorii precum Generali, care pentru o autoutilitara (in genere autotractoarele de 18.000 kg) care pentru o astfel de asigurare RCA pe 12 luni percepe un cost de peste 15.000-20.000 ron.
  De asemenea va sesizez MONOPOLUL sau “botul pus la borcanul cu miere” cu ori tota presa este TOTAL DEZINFORMATA incat nu a aparut nimic in presa despre publicarea pe 24.07.2013 a legii 243 ce se aplica (nu la 30 zile) ci la 3 zile, si schimba regulile. Astfel oricine vrea o asigurare pentru locuinta, ceva mai buna (cu protectie si in caz de incendiu, explozite, inundatie de la vecini, fenomene naturale, etc) adica cine nu e credul ca sa cumpere o polita PAD (aceea proasta de baza) ce acopera doar 3 riscuri: cutremur (ok, asta e bun), inundatie si alunecare doar ca dezastre naturale, incat pentru suma asigurata de 20.000 euro costa 20 euro.
  Astfel orice proprietar vrea acum o polita mai buna, trebuie sa achite de 2 ori, adica o data o polita simpla PAD de 20 euro si in plus separat inca o polita facultativa (ce se emite cu fransiza pt cele 3 riscui de baza asiguurate pe polita PAD, in limita acelei sume). Adica se dubleaza/majoreaza costul.
  Si poate are cineva curajul si initiativa de a analiza:
  – ca acum doar Carpatica mai face asigurari facultative (din acelea mai bune) pentru casele de paianta
  – de ce oare suntem obligati sa cumparam si o polita obligatorie, adica daca cineva are un BMW (adica o polita facultativa) de ce sa fie obligat sa isi cumpere si o Dacia 1310 (adica si o polita PAD) – ca doar asa cum BMW-ul are tot 4 roti asa si polita facultativa tine loc si pentru cea de baza.
  August 7, 2013 la ora 23:07

  Răspunde
   
 • Georgiana SZLIVKA
  August 7, 2013 la ora 20:59

  Buna seara si bine ati revenit la emisiune domnule GURAN!
  Va adresez o intrebare care ma framinta de ceva timp legata de cursul de schimb leu/euro.
  In Bulgaria exista un curs FIX de schimb leva/euro. Noi ne chinuim cu cotatii zilnice!
  Intrebarea este : care sunt avantajele si dezavantajele majore pentru cele doua situatii, atit pentru economie cit si pentru persoane fizice.
  Cu consideratie.

  Răspunde
   
 • victor crin
  August 7, 2013 la ora 20:45

  @Moise. Emisiunea nu a fost incarcate si scriu aici. Dezinformezi sau cei cu care colaborezi nu au calificarea necesara. Basescu stie intotdeauna ce spune! Ce nu ai sesizat este termenul -proasta guvernare- ce constituie amenintare la adresa Sigurantei Nationale……. Cat despre Sandero, un material cinstit.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   August 7, 2013 la ora 21:09

   Basescu normal ca stie ce vorbeste, atat doar ca are impresia ca numai prosti sunt in tara asta. Basescu ar trebuii sa taca din gura pentru ca nu s-a simtit deloc o crestere a nivelului de trai in Romania pe perioada lui, asta o data, iar a doua oara, mie imi insulta intligenta si ma jigneste.

   Răspunde
    
   1. victor crin
    August 7, 2013 la ora 21:16

    Tiberiu, nu l-am votat si cred ca am facut bine. Era o simpla constatare. Oricum imi place sa enervez un oltean destept dar care nu este buricul pamantului

    Răspunde
     
 • MihaiB
  August 7, 2013 la ora 20:42

  Salut Moise,

  Am 26 de ani, am permis de 8 ani si masina de 7(peugeot 307 1.6HDI 110). RCA pe numele meu la Astra, Generali, Allianz este 2000-2200lei. Aceeasi masina la aceleasi firme dar pe numele mamei sau a tatalui este 700lei. Masina mea valoreaza 5000E, eu ajung sa dau 10% din valoarea autoturismului pe an pentru a-l asigura, este absurd. Asigurarea obligatorie nu e nici pe persoana dar nici pe masina, e la mijloc. Daca o asigur pe numele parintilor tot eu o conduc, deci acelasi risc. Cel mai corect ar trebui sa fie strict pe masina sau daca vor sa ia si in calcul proprietarul/soferul, ar trebui sa ia in considerare vechimea+ISTORIC, eu in 8 ani am avut doar o amenda de viteza. Eu nu pot fi bagat in aceeasi clasa de risc cu un sofer care are 8ani vechime si accident cu victime.
  Si pentru un final grandios, eu cred ca aici vorbim de discriminare, persoana care are 30 ani si 1 zi cu vechime de 1 an plateste 700lei, persoana care are 29 ani cu vechime de 1 an plateste 1200lei. Cel mai dragut lucru e faptul ca poti asigura autoturismul si daca nu ai permis, normal esti proprietar dar nu sofer. Un proprietar de 26 ani plateste 2000lei, un proprietar de 31 ani plateste 800lei, pentru acelasi autoturism la acelasi asigurator. Unde este riscul? el nu e sofer.

  O zi buna.

  Răspunde
   
  1. victor crin
   August 7, 2013 la ora 20:49

   Mihai, treci masina pe numele tatalui tau, si apoi prin contract de comodat ai rezolvat problema. Aici nu se poate amesteca nimeni!

   Răspunde
    
   1. MihaiB
    August 7, 2013 la ora 20:53

    Dar de ce asa? Intr-o tara normala nu ar trebui sa apelez la taticu pentru a-mi rezolva problemele, cel putin nu la 26 de ani. Doresc sa fiu tratat corect si echitabil. Exista soferi de 35ani+ cu vechime mai mica in soferie mai mica decat a mea si mai mult de cat atat au si evenimente rutiere grave, aceste persoane platesc 1/4 din RCA-ul meu. De ce sa accept aceasta situatie?
    Si o ultima intrebare, cei care nu au parinti la care sa apeleze pentru a scapa de nesimtire ce fac? Platesc taxa lor de smecheri? Nu e corect si nu e echitabil.

    Răspunde
     
    1. victor crin
     August 7, 2013 la ora 21:01

     Nu platesc! Amenda este mai mica daca nu sunt descoperiti cu ocazia vreunui accident.

     Răspunde
      
  2. TiberiuC
   August 7, 2013 la ora 21:05

   @ MihaiB, asa este in toata Europa, de ce? teoria este ca cu cat esti mai tanar cu atat prezinti un risc mai mare de accidente.

   Răspunde
    
   1. MihaiB
    August 7, 2013 la ora 21:11

    Da corect, varsta trebuie luata in considerare, dar nu este luat in considerare si istoricul meu ca sofer. Doua persoane de aceasi varsta trebuie defirentiate si dupa modul in care sunt ei soferi. Daca unul nu a facut nici un accident in 8 ani de condus, si altul are la activ 4 accidente in 8 ani de condus, cine prezinta un risc mai mare? Cine produce mai multe costuri asiguratorului? Cine trebuie premiat si cine pedepsit?

    Răspunde
     
    1. TiberiuC
     August 8, 2013 la ora 08:57

     @ MihaiB, eu am un prieten care are carnetul de soferi de 7 ani si nu a condus 1 KM. Nu ai cum sa demonstrezi ca tu ai fost sofer si ai condus nu stiu cate zeci de mi de Km… si atunci, se ia in calcul, ca o data cu varsta devi mai cumpatat 🙂
     Sper sa nu se ajunga cu modificarile la asigurari la faza cu RCA tip CASCO (pt ca asta vor sa faca, adica, la un accident nu iti mai repari masina cu asigurarea vinovatului, doar cu a ta) atunci sa vezi costuri, cel putin de 2 x mai mari.

     Răspunde
      
 • denisa
  August 7, 2013 la ora 20:33

  Azi 7 august, dupa emisiunea ta draga Moise,tin sa-ti spun urmatoarele:nu conteaza ca nu se fac autostrazi deoarece nu ne trebuiesc,ar trebui sa fie utile pentru fortele NATO peste ceva timp,ceea ce nu e interesul romanesc;vorbesti despre Isarescu omul de plastilina al intereselor neromanesti, o tara condusa de timpiti de politicieni afaceristi intricati cu acestia francmasonii;uite ca in Romania mai exista o categorie de oameni de influenta-clarvazatorii dar acestia nu se baga singuri in seama pentru ca nici nu au interesul. In 2007 un om batrin imi tot spunea ca va fi o criza cumplita in Romania si oamenii vor pierde serviciile vor suferi mai ales cei de la orase,apoi va veni razboiul. Tu stiai despre criza in 2007? Isarescu stia sigur ca altfel ar fi prost ca ultima gaina din pom,ceea ce nu este,el e numai javra. Draga domnule Moise, deci, daca sint someri, este bine pentru ca se gindesc sa plece de la orasele unde i-a adus manevra comunista,pe unde pot la tara sau din tara si poate scapa, nu de criza ci de razboiul care vine,vine…Mosul meu cunoscut a murit din 2008, oricum era linistit ca nu va mai apuca sa vada distrugerea tarii. Nu sfirsitul lumii, nu a spus asa ceva. Pina si Arsenie Boca zicea ca vor veni taxe si impozite nemaivazute si grele(nu stia pe vremea lui cum e cu USL-ul). Deci uita-te cum se prabuseste tara care chiar nu are nevoie de drumuri acum,si daca se privatizeaza tot in Romania,nu vor ramine cu mare lucru,ramin pamintil apele si padurile astea ar trebui sa mai tina in proprietatea statului ca poate mai ramin citiva romani in viata sa foloseasca din ele dupa… Binenitele ca eu ca intelectual al tarii de care SISTEMUL isi bate joc consider ca numai o catastrofa naturala si un razboi ar mai decapita sistemul,chiar daca ia si capul meu odata cu cel al multor alti intelectuali. Nu mi se pare drept insa, ca noi intelectualii romani sa crapam si javrele tarii sa huzureasca in sinul corput al SISTEMULUI, FMI, UE sau cum s-o mai chema. De aceea mai exista si alte puteri in lume,iar ceea ce se intimpla tarii( inafara furturilor planificate si jefuirii tarii de catre cei din afara tarii si din tara) este cu un rost care poate se va dovedi benefic pentru supravietuirea poporului roman, nu ai dumneata cum sa vorbesti in public despre ele chiar daca ai fi de acord cu mine. Miza este de fapt poporul roman daca mai ramine pe harta lumii sau nu, sint atitia care asteapta sa se instaleze aici in locul nostru, nici nu au nevoie sa ii slugarim, interesul lor este sa crapam.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   August 7, 2013 la ora 21:23

   @ Denisa … intelectual nu prea merge cu superstitios… „clar vazatorii au prevestit criza …” Noi suntem in criza de prin anii 80.. foarte putini au fost fericiti si au duso mai bine in anii de asa zis „boom” economic … majoritatea au ramas saraci si cu buda in curte 🙂

   Răspunde
    
 • cristi b
  August 7, 2013 la ora 19:43

  Salut Moise,

  Ca de obicei foarte bune emisiunile, doar ca parca a intrat la apa din „ora de business” s-a cam facut jumatate de ora, ceea ce cam putin. Si asta i-a ca pe un compliment, in sensul ca m-as bucura de o emisiune mai lunga ca si mai multe informatii. Mult succes, Cristi

  Răspunde
   
 • AndreiM
  August 7, 2013 la ora 18:27

  Iarta ca D-l Boc ne citeste gandurile (sau o citi blogul lui Moise)? 🙂
  http://ro.stiri.yahoo.com/cluj-primul-ora%C8%99-cu-autobuze-electrice-095030507.html

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  August 7, 2013 la ora 17:40

  Calin (file din poveste ) ,uite cine ne vorbeste !Sa pornim metodic.Domnia sa critica lipsa de facilitati fiscale ,dar uita ca D-l Ponta trebuie sa platesca taxa de mediu(poluare) instiuita de domnul …Calin Popescu Tariceanu.Oare cum sa acorde facilitati fiscale Cabinetul Ponta ,cand Guvernul Popescu Tariceanu a avut deficite de 5% anual, realizand o medie de 5-10 km de autostrada nu lunar ,ci anual (Germania nazista realiza 1.000km anual cu o tehnologie de sec XX). D-l Tariceanu suspina pe umeri propietarilor care inchirieaza ,dar oare cine ne-a condus in criza profunda -criza lacomiei conform unui celebru economist-nu mixtul banci,clasa de mijloc si cei mai bogati care au apelat la cresterea clasica pe imobilire?!Nu alerga Fiscul lui Taricenu dupa constructori pe persoana fizica -de ai zice ca il urmau pe vestitul Vanghelie-pt recuperarea t.v.a. si nu in perioada de criza economica?! Pana unde poate duce ipocriza acestui personaj politic- cel prost adminstrator post-decembrist al Romaniei-care isi gaseste locuinta in blocul P(rostiei).N(esimtiri).L(ibertinismul).acestui individ incapabil sa reformeze Romania-vezi numeroasele scandaluri din Educatie ,Justitie,Interne(Banca Mondiala propunea reducerea nr de profesori cu 80.000 din perioada Nastase, el a marit numarul acestora iar ministrul Mihai Tanasescu desfintase prin bugetul din 2005 peste 20.000 de locuri de munca).Cine a incurajat munca la stat fara a impune criterii de performanta in nici un domeniu public,astfel incat in 2013 societatea civila le tot cauta, dar nu le intrezareste?!

  P.S.Asteptam o analiza ,,serioasa” a d-nul Victor Ciorbea si Emil Boc, alte doua personaje de poveste care au interprins reforme pe care nimeni nu le m-ai vede .

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  August 7, 2013 la ora 16:41

  Problema salarizarii in invatamantul public porneste de la proasta arhitectura a acestuia .In loc sa porneasca de la numarul de profesori bine pregatiti care pot furniza un invatamant de calitate-vezi tertipurile la care recurg parinti pentru accesul eleviilor in cele mai bune scoli-este adoptat vechiul model in care se tine cont de un numar de elevii dintr-o clasa ,se micsoreaza numarul eleviilor dintr-o clasa pt o crestere a eficientei actului didactic, fara a lua in consideratie ca un numar mai mare de educatori inseamna cresterea proportiei de oameni ai scolii mediocru sau slab pregatiti.Ne invartim intr-un cerc vicios numar mai mare de profesori,salarii mai mici si elevii slab pregatiti. O reforma profunda conduce la un invatamant preuniversitar scindat in seminarii si cursuri.

  Pt educatori si invatatori , salariul minim net 1.250 lei ,pt profesori 1.508 lei .Pt profesori de curs din invatamantul preuniversitar ,salariul minim net de 1.782 lei .Luand in consideraratie noile promisiuni electorale ale guvenului Ponta-cresterea in doua trepte cu 15% la final-salarile minime vor atinge urmatorele valori -1.437,5 lei pt educatori si invatatori 1.734 lei pt profesori de seminar si 2.050 pt profesori de curs . Raportul salarial 2/1 in functie de performantele scolare. Norma maxima pt profesori de curs din colegii 22 ore iar pt cei de seminar 26 ore.In ipoteza in care orarul scolar nu permite atingerea normei de 18 ore pt profesori de seminar salariul se calculeaza ca si parte din 18 ore -nr de ore /18 *1.508 lei pt. salariul minim. Dupa trecerea la predarea in sistem univesitar in mediul gimnazial salariul minim al educatorilor si invatatorilor din localitatea in cauza va devine 1.624 lei (1.867lei conform P.M Ponta).Calculul salariului maxim net in mediul preuniv.:
  22/18*2*1.782 = 4.356 lei(5.009 lei dupa decembrie 2012).Pt un profesor cu catedra completa si o distrbuitie 50%,predare 50%, seminar salariul minim net lunar va fi 1.508*0.5 +1.782*0.5 =1.645 lei (1.892 lei dupa decembrie 2012)pt 60% 40% ar deveni egal cu 1.811 lei(2.083 lei conform P.M.Victor Ponta) iar pt 66,(6)% si 33,(3)% 1.829lei(2.103 lei dupa decembrie 2012) .Pt profesori de educatie fizica ,religie salariul minim net lunar va fi 1.508 lei.(1.734lei conform P.M. Victor Ponta)
  Calcul mat. pt sustinerea salariilor . Alocatia pt.elev 2.200 lei in mediul urban,,bonus de performanta 20%,nr. de elevi pt invatator 27, norma didactica de 18 ore , 23 ore saptamanal ,nr de elevi pt un prof. (( 90*0.6)+(22,5*0.4))*18/23 = 49,30 elevi, 4clase primare , 5 clase gimnaziale, ponderea salariului net in cel brut (100-44+2 = 58% ianuarie 2012), 12 luni calendaristice, 60 % ponderea salariului in cheltuielile totale .
  2.200*1,2*((27*4)+(49,3 *5))/9=103.986 lei anual 103.986/12*0,58*0,6=3.015,5 lei .Presupunand o alocatie pt elev de 2.600 lei in ciclul liceal ,26 ore saptamnale ,numarul de elevi pt un profesor in ciclul liceal ((90*0.6)+(22.5*4))*18/26 =43,61 elevi toate conditiile anterioare calculul devine : 2.200*1,2*((27*1/3)+ (49,3*5/12)) + (2.600*1,2*1/4*43,61) =112.005lei anual 112.005 /12*0,58*0,6 = 3.248 lei lunar.Astfel in colegii un invatator sau profesor va avea salariul minim de 1.624 lei ,profesori de curs 1.920 lei iar salariul maxim va fi de 4.693 lei . Daca profesorul are mai mult de 90 de elevi la curs vezi pana la 18 clase simultan ,70% din economia rezultata este destinata profesorului,restul unitatii de invatamant. Venitul suplimentar al unui profesor va fi pt 18 clase de predare simultana cu o medie de 22,5 elevi ,alocatie pt elev de 2.200*1.2* = 2.640 lei,14 discipline ,12 luni anuale, catedra de 22 ore , 0,58 salariului net din cel brut si 70% procentul profesorului din economie (18-4)*22.5*2.640/12/14*0.58*0.7*22/18 = 2.456lei.(2.824 lei din decembrie 2012 )

  Răspunde
   
 • cornel
  August 7, 2013 la ora 15:58

  Referitor la preturile de la convorbirile telefonice si la propunerea Comisiei Europene care vrea sa modifice/uniformizeze aceste tarife dar ele sa fie calculate in functie de nr de angajati ai operatorului din tara respectiva, puterea de cumparare si alti factori ce depind de fiecare tara in parte mie mi se pare ca aceasta CE in loc sa se ocupe de problemele cu adevarat importante se ocupa de lucruri prea putin importante pentru tarile din UE, in acest moment, si vrea sa arate ca are activitate si ca isi justifica salariile pe care le primesc angajatii acesteia.

  Răspunde
   
 • un turist
  August 7, 2013 la ora 14:46

  -Dupa statistici in Romania sint mai multe locuinte private ca la noi in Germania vorbind procentual si de aceea cred ca este mai bine ca tinerii sa se hotaresca si sa aleaga proprietatea daca au conditiile.La finantare nu ma pot pronunta ca nu stiu metodele Romanesti.
  -Ce priveste profesori este bine daca un profesor bine pregatit si iute de minte inlocuieste pe unul chiar in virsta care nu stiu cum a ajuns acolo.Scoala respectiva are numai de cistigat.
  -In privinta circulatiei pot sa-mi bat capul de pereti si tot nu pot intelege cum se poate circula in Romania fara acest RCA ce la noi se numeste simplu ASIGURARE.Si la noi tineretul plateste mult mai mult la asigurare ca cel care a circulat multi ani fara accidente.Vreau sa va dau un exemplu real si actual.La Sandero ce l-am cumparat nepoatei am luat asigurarea pe mine si platesc anual cu toate casco ce exista 486€. In schimb daca era asigurat pe numele ei platea 1390€ deci o diferenta masiva.In cealalta parte chiar daca am 60 de ani si fac accidente multe platesc sume astronomice daca vreau sa fiu asigurat ca nu te mai ia fiecare.Iarasi un ex. La autoturism de teren platesc asigurare cca.560€ fara accidente. Cel cu accidente multe plateste in jur de 3800€ deci diferenta buna sau?
  -Privind *sa nu dormi noaptea* sau asa cumvavreau sa va spun numai pe scurt ceva. Germanul invlusuv eu vrem sa facem concediul vara ca este cald si luam ca atare concediul in doua rate deci firma ramine jumatate goala dar productia trebuie sa mearga inainte. Nu va puteti inchipiu citi elevi vin sa depuna cerere pentru acest job sezonier majoritatea -studentii si asa- vor sa lucreze vara nu sa stea la Ibiza sau Mallorca. Deci este o mentalitate gresita cu*Hai sa ne distram pina cadem jos*. Da avem si noi baietii de bani gata cum spuneti dar si ei nu primesc nimic fara a aduce ceva la loc deci munca nu trebuie subestimata. Daca un angajator care tine la firma lui si are grip la cap vede imediat daca tinarul are chef de lucru sau nu. Bineinteles ca se va prabusi economia Romana daca toti cei care au firme sa post de conducere rasfata odraslele cu AUDU;BMW sa.Cu siguranta ei nu vor dezvolta un simt de raspundere si nu vor invata ce sa faca daca nu fac nimic.
  -Pentru alexg. Domnule draga a fi supracalificat trebuie sa decida cel care te angajeaza si vede ce puteti.Nu puteti sa va prezentati la o audienta de job spunind ca sinteti supracalificat si aveti o sacosa de pretentii, sigur nu o sa va ia nimeni in seama. Cum s-a mai spus cinva pe blog daca ceri ceva sa ai si pretentiile mici ca ai nevoie de el nu el de tine. Cu asemenea idei nici in Germania care de fapt cauta Romani specialisti nu aveti sanse.Credeti-ma.
  -Cu ideea de iesit pe strada -pasnic- este si aici un cirlig. Cite demonstratii mari precum ar avea nevoie Romania s-au terminat pasnic fara violenta???????????? Doar ati avut o demonstratia mare si citi morti si asta DEGEABA????????????

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 7, 2013 la ora 16:32

   Sunt mai multe locuinte private in Romania decat in Germania, dar nu fiti invidios: sunt modeste, de proasta calitate si cu un confort redus. Metodele romanesti sunt bazate pe shpaga, astfel ca ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte) a atribuit preferential (pe pile) locuinte construite [inclusiv] din banii mei in chirie care acum pot fi cumparate tot preferential (credite avantajoase). Profesorii (in varsta) au ajuns acolo prin CONCURS. Propunerea de a se organiza concursuri pentru tot personalul public (de ce nu si privat) anual este interesanta. Ma gandesc la tot personalul, de ce numai profesorii!? Astfel, pe langa costurile de organizare, derularea tuturor proiectelor poate inceta si reincepe in fiecare an. Ca la nebuni. Dar despre evaluarea continua pe parcursul intregii activitati, ca la multinationale, ce ziceti?! Or fi avand ei mai multa experienta si eficienta in evaluarea personalului?! In Romania se circula fara Asigurare cu shpaga, pentru ca aplicarea legii in patria noastra se poate tranzactiona, spre deosebire de Germania. In Romanai NU sunt angajati tineri sezonieri (s-a mai discutat despre munca sezoniera si despre half-joburi) pentru ca economia patriei noastre este subdezvoltata si dezorganizata, iar reformarea ei, ceruta de altfel de FMI intarzie din motive politice (politica jafului din proprietatea publica). Nici un agent economic nu are de lucru pentru tineri sezonier. Cele cateva joburi din turism au fost ocupate degraba iar in unitatile productive NU este de munca nic pentru cei cu experienta. Retineti ca 7% somaj este o poveste care priveste pe cei care cauta activ, bla, bla. In realitate somajul este pe la 21% in Romania. Angajatorul te poate considera supracalificat dupa actele de studii si experienta anterioara si NU te angajeaza pentru a nu te simti frustrat sau inadaptabil la conditiile de lucru, inferioare pregatirii. Asa cum am mai aratat cu alte ocazii, angajarea unui supracalificat pe un post este la fel de nociva pentru organizatie ca si angajarea unui subcalificat.

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 7, 2013 la ora 17:06

    Constantin. Avem in prezent un somaj de 6,8% iar la tineretul sub 25 ani este de cca.7%. Bine dar de ce se minte ca in codru, oare si asta este o afacere cu acel FMI. Toate aceste minciuni nu pot fi in nici un caz benefice statului Roman. Ce face restul de cca.15% din populatie rabda foame sau? ce catrebuie sa traiasca din ceva. Discut in pauza cu colegii care deja stiu ca simpatizez Romania despre asemenea evenimente ce discutam si ei stau si ma intreaba daca cumva Romania este in jungla Africana sau Sud Americana. Sint intrebat adeseor ce s-a schimbat in Romania dupa 1990 dar nu stiu ce sa mai raspund sa nu fac colegii sa se iute la mine ca lupul la luna plina. Daca se bazeaza totul pe minciuni atunci sa nu ne asteptam sa nu mai primim Romani calificat sau nu in Germania si alte state din west ca vor fugi multi. Oare unde este granita ca omul din Romania sa explodeze???????

    Răspunde
     
    1. Constantin
     August 7, 2013 la ora 18:08

     Este somaj neevidentiat, mai ales in mediul rural. De asemenea, sunt persoane care NU cauta activ un loc de munca (deci nu sunt cuprinse in statistici) pentru ca ocupa locuri de munca si venituri ocazionale. Spre exemplu, in cartierul meu un venit ocazional care intretine cel putin cinci familiii este braconajul cu barca si plase pe raul Colentina. Pestele prins este vandut cu ingaduinta politiei in arsita soarelui pe trotuar langa magazinul Obor (numai in tari din „lumea a treia” am mai vazut nebunii de felul asta). Pe sos. Andronache se strang zilnic un numar de lucratori zilieri in cautare de munca (intr-o dimineata am vazut aproape douazeci). Cineva merge si-i alege pe unii la renovat ceva, altii in constructii, altii la recuperat fier vechi. Majoritatea dintre ei nu se declara persoane in cautarea unui loc de munca, desi creeaza presiune pe piata fortei de munca. La fel in depozitele de fructe din Voluntari, sau in Dragonul Rosu. In mediul rural „munca de intr-ajutorare” pentru sume de bani nesemnificative, ori pentru plata in bunuri si servicii este o regula. Economia nefiscalizata (neagra) este considerata o supapa. In realitate este o maladie latenta, a carei gravitate este insuficient de corect evaluata.

     Răspunde
      
 • andrei
  August 7, 2013 la ora 14:32

  Nu inteleg dece tinerii care termina liceul au drept la somaj. Corect ar fi ca dreptul la somaj sa il capeti dupa ce muncesti cel putin 6 luni in viata ta.

  Răspunde
   
 • sorin
  August 7, 2013 la ora 13:38

  păi dacă nu am respecta astfel de oameni, ca BIANCA noastră, ce să respectăm?! și, normal, pe voi, echipa care-i promovați pe sticlă. da. frumos! nothing more to add. mai vrem!

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 7, 2013 la ora 13:27

  Cei care sunt 24/7 la TV sunt cei care fac rating. Pentru ca ratingul aduce bani, iar presa este mare consumatoare de resurse. Principiul este valabil inclusiv cu privire la acest blog, ori la TVR in general. Ceea ce este prezentat publicului trebuie sa fie cat mai atractiv, altfel numarul receptorilor scade pana la nivelul la care mijlocul de transmitere a informatiei devine nerentabil din punct de vedere economic, asa cum s-a intamplat cu Realitatea TV, spre exemplu. Este vorba despre o afacere in cele din urma, chiar si in cazul televiziunii publice care, dupa cum spunea d-na Longin, pentru a-si putea plati datoriile fata de Intact este silita sa cedeze catre acesta diverse active. Veniturile din publicitate scad in tandem cu reducerea numarului telespectatorilor. Sunt difuzate din ce in ce mai putine programe originale si din ce in ce mai slabe. Au inceput retransmisiile si reluarile, iar pentru scaderea costurilor principalele doua calane ale TVR au fost „luate de val” la malul marii intr-o competitie absurda, necredibila, cu parfum de susanea. TVR News retransmite programe internationale de stiri, dupa ce la un moment dat realiza talk-showuri relativ interesante. In contextul in care Televiziunea Nationala este pro Putere, oricare ar fi ea, interesul privitorilor trece in plan secund. Televiziunile eminamente comerciale sunt cu ochii atintiti la „people-metru”. „Maimutele si maimutoii” de la TV difuzeaza ceea ce le place maimutelor si maimutoilor din fata ecranelor. Doar ca oricat de „maimute si maimutoi” ori fi cei de la TV (unele maimutici sunt chiar simpatice, trebuie sa recunosc, pentru ca asta este criteriul principal dupa care sunt angajate), ei/ele nu sunt neaparat „niste nimeni”, intrucat reprezinta postul la care lucreaza. (Ati vazut ca alaturi de Antena1, la DNA a au fost invitate si vedete precum Badea, Ursu, Gadea etc.) Iar munca lor se masoara in realizari. Ei au reusit sa cladeasca din nimic carierele politice ale unor oameni precum G. Becali (si o vor face si pentru var-su), D. Diaconescu s.a.m.d. Ce trebuie retinut, insa, este ca starea de captivitate (sclavie) este o optiune personala a fiecarui telespectator.

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  August 7, 2013 la ora 11:46

  E inadmisibil ca atunci cand are Isarescu conferinta de presa sa nu-l dea nimeni in direct (unii doar imagini fara sunet de parca ar ajuta la ceva). Si pe urma ne miram ca romanii iau credite aiurea. Adica toti analistii cu diferite interese si probleme personale sunt 24/7 la tv spunand ca BNR nu stie ce face si tot ce face e prost, aiurea si tarziu, iar cand Isarescu explica si raspunde la intrebari nu-l da nimeni. Pentru ca maimutele de la tv si maimutoii habar n-au ce vorbeste si atunci o baga p-aia cu: domne ne scade ratingu ca lumea nu intelege ce limba vorbeste ala BNR. Si atunci mai bine dam desene animate sau cu canicula de 30 de ori pe zi. Trebuie sa astept sa-l puna pe youtube ca sa am informatia completa, nu ce selecteaza unii si altii rastalmacit. Suntem sclavii presei facute de niste nimeni.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 7, 2013 la ora 11:36

  Nedumeririle persista, ca sa spun drept: este miercuri, este 6 august, sau este 2013. In fine…Observ ca sunt colegi care se asteapta la scaderea preturilor locuintelor. Au scazut. Este posibil sa mai scada. Ma intreb insa pana unde vor mai scadea, poate pana la nivelul celor din Spania, ori, ca sa luam spre comparatie o tara mai saraca a UE, la nivelul celor din Grecia? Cei care cred totusi ca sunt scumpe locuintele pot incerca sa construiasca pentru a vedea care sunt costurile per mp, adaugand terenul, desigur, ca poate iese mai ieftin. ***Alti colegi cu spirit revolutionar vor sa iasa in strada. Parerea mea este sa amane putin, ca acum este cam cald si este perioada concediilor. Lumea este pe la strand, pe la munte, s-ar putea simti cam singurei pe strazi. Pe de alta parte, iarna este prea frig… Eu zic ca s-ar putea gasi intr-o vineri dupa amiaza vreo doua ore potrivite pentru o revolutie, dar sa fie primavara sau toamna, ca sa nu sufere revolutionarii de temperaturi inconfortabile. Ati vazut probabil ca si bulgarii au amanat revolutia din aceleasi motive. Ah, sa nu uit! Daca nu ati stabilit sloganurile, eu propun sa aveti in vedere unele care sa nu supere guvernul USL, spre exemplu „Jos mmm, mmm, mmm!”, ca sunt baieti de-ai nostri si-i iubim. Iar impotriva Presedintelui degeaba striga, pentru ca pe langa faptul ca nu are capacitatea sa schimbe ceva, pleaca singur in curand, iar despre suspendare NU mai poate fi vorba. Apropos, in context, cota de popularitate a d-lui T Basescu a crescut pe la vreo 20% si are trend ascendent, prin urmare, scandarile „anti” ar putea fi considerate deja nepopulare.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 7, 2013 la ora 15:45

   Aveti perfecta dreptate. Chiar nu mai intelegem nimic. Pana acum Marti a fost Luni iar Miercuri a fost Marti iar astazi dupa cum observ s-a schimbat.
   Referitor la pretul locuintelor va informez ca, atentie, un bloc nou de P+8 etaje se poate ridica astazi la un pret de aprox 300 EURO/mp, in provincie, si cu un profit pentru constructor undeva in jur de 7%. Dar cum probabil stiti, in Romania, chiar si in domeniul constructiilor, acest profit este considerat inacceptabil pentru ca in Romania se fura usor bani din licitatii cu statul (la lucrarile de infrastructura) asa ca cine sa isi mai bata capul cu munca cinstita si bani putini cand cu munca putina poti castiga bani multi si nici nu e obligatotiu sa faci lucrare de calitate.
   Va las pe dumneavostra sa evaluati care este pretul corect al unui apartament vechi, in Bucuresti sau in provincie.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 7, 2013 la ora 16:13

    Spuneti-mi unde, ca ma mut. In anii 1990 se putea construi cu 300$/mp cu finisaje si instalatii extrem de modeste (este cunoscut faptul ca structura cheltuielilor pentru o constructie de acest tip este 1/3 structuri si zidarie, 1/3 instalatii si 1/3 finisaje), la care se adauga pretul terenului. Presupunand ca forta de munca este mai ieftina la Vaslui si terenul mai ieftin in Mehedinti, tot trebuie avut in vedere unde se afla si cat costa utilitatile, taxele, aprobarile, racordarile si materialele de constructii. Altfel, in regie proprie sunt convins ca poate construi cu 300EUR, la fel precum doamna de la Iasi care cu pretul obtinut pe „ala micu” din maternitate (11.000EUR) reuseste sa-si monteze termopane la casa din chirpici si sa-si cladeasca si-o anexa.

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 7, 2013 la ora 17:42

     Cred ca faceti o confuzie. Cat costa in 1990 o garsoniera din anul 1980? Dar un apartament de 2 camere? Dar de 3 camere?
     Va spun acum din realitatea traita (am rude care au cumparat apartament):
     1.-apartament 2 camere dec Rahova 7/8 bloc din 1985, cumparat in anul 1998 – pret 9000 USD;
     2.-apartament 2 camere dec Timpuri Noi (undeva 200m in spatele blocului Loto), 5/8 dec, bloc din 1993-1994 (cred), cumparat in anul 1997 – 14.000 USD.
     (Cand vedeti aceste preturi trebuie sa aveti in vedere si faptul ca respectivele blocuri erau relativ noi in anul 1997 in comparatie cu ceea ce reprezinta ele in anul 2013 – orice constructie are o durata de viata garantata de constructor si de materialele de constructie folosite dupa care, pentru siguranta, e nevoie de o investitie suplimentara care e reprezentata de consolidarea cladirii)
     Astea au fost preturile reale platite si difera in functie de starea apartamentului si de zona.
     Pentru de detalii puteti sa consultati si :
     http://indeximobiliar.blogspot.ro/p/evolutie-1996-prezent.html
     care zice ca pretul mediu la 01.01.1997 la un apartament de 2 camere, calculat in functie de preturile din anunturile din ziarul , era de aprox 12.500 USD (in articol e o mica greseala – pretul e in EURO dar moneda EURO nu exista la vremea aia in circulatie si nu era cerut in anunt).
     In ceea ce priveste preturile la imobiliare in anul 1990 imi este greu sa va spun. Atunci si inca cativa ani dupa 1990 majoritatea tranzactiilor erau efectuate in LEI (nici nu se punea atunci problema ca cineva sa ceara si sa primeasca DOLARI pentru ca acestia erau greu de gasit). O garsoniera in Bucuresti in 1990 cred ca era 1000 USD (suma transformata), un apartament de 2 camere 1500 USD si un apartament de 3 camere 2000 USD cu variatiile obisnuite – in functie de zona si de starea apartamentului.
     O zi buna.

     Răspunde
      
     1. un turist
      August 7, 2013 la ora 17:56

      Cornel:Pentru un apartament de 2,5 camere in Mangalia str.Rozelor mi s-a cerut 20000DM dar nu am fost de acord cu 3000DM spaga si am fost refuzat. Nu-mi pare rau, si asta in 1994.

       
     2. Constantin
      August 7, 2013 la ora 18:14

      Am mai avut discutii de felul acesta, in care amestecam lucrurile. Eu spun „In anii 1990 se putea construi cu 300$/mp…”, dumneavoastra „confuzie!, o garsoniera din 198X costa…”. Va pot oferi o explicatie luuunga asupra motivului pentru care garsonierele din Ferentari erau in 1990 7000$. Dar este alt subiect.

       
     3. Constantin
      August 7, 2013 la ora 18:23

      Tranzactiile imobiliare s-au facut in anii 1990 (Anii 1990 se sfarsesc in 1999), dar si mai tarziu, in USD si DM din motive de inflatie. Prin urmare, indiferent de moneda in care s-au facut efectiv tranzactiile a fost luata drept referinta una dintre valutele mentionate. Eu am avut posibilitatea sa cumpar in anul 1990 USD, am avut pasaport din primele luni ale lui 1990 si m-am putut deplasa in afara tarii. Despre dumneavoastra nu stiu si nici nu ma preocupa de ce n-ati avut acces la valuta.

       
     4. cornel
      August 7, 2013 la ora 21:39

      Atentie! Zona Rahova nu inseamna Ferentari sau ghetouri (daca stiti despre ce vorbesc). La fel zona Timpuri Noi nu reprezinta Ferentari-ul. Cele 2 apartamente date ca exemplu sunt confort 1 si nu confort 2 sau 3.
      Va rog, daca detineti argumente, sa contraziceti (punctual), informatiile oferite de mine in raspunsul meu catre dvs de la ora 17.42.
      PS: La inceputul anului 1990 sau chiar tot anul 1990 majoritatea tranzactiilor imobiliare din Romania s-au facut in LEI (motivul l-am prezentat in comentariul de la ora 17.42 – atunci bancile nu vindeau DOLARI la discretie, adica cat ai nevoie/vrei sa cumperi iar casele de schimb valutar inca nu aparusera la fiecare colt de strada, ca ciupercile dupa ploaie, asa cum sunt ele astazi in Bucuresti). Incepand cu anul 1991, timid, o parte din tranzactiile imobiliare, in special din Bucuresti si marile orase, au inceput sa se realizeze in valuta, adica in DOLARI (Bucuresti) sau MARCI (Timisoara, Arad, etc), pentru ca inflatia era foarte mare, preturile cresteau, iar valuta (DOLARUL MARCA) oferea siguranta si o conservare a averii, atunci in Romania.

       
     5. cornel
      August 7, 2013 la ora 21:43

      @Constantin>
      Atentie! Zona Rahova nu inseamna Ferentari sau ghetouri (daca stiti despre ce vorbesc). La fel zona Timpuri Noi nu reprezinta Ferentari-ul. Cele 2 apartamente date ca exemplu sunt confort 1 si nu confort 2 sau 3.
      Va rog, daca detineti argumente, sa contraziceti (punctual), informatiile oferite de mine in raspunsul meu catre dvs de la ora 17.42.
      PS: La inceputul anului 1990 sau chiar tot anul 1990 majoritatea tranzactiilor imobiliare din Romania s-au facut in LEI (motivul l-am prezentat in comentariul de la ora 17.42 – atunci bancile nu vindeau DOLARI la discretie, adica cat ai nevoie/vrei sa cumperi iar casele de schimb valutar inca nu aparusera la fiecare colt de strada, ca ciupercile dupa ploaie, asa cum sunt ele astazi in Bucuresti). Incepand cu anul 1991, timid, o parte din tranzactiile imobiliare, in special din Bucuresti si marile orase, au inceput sa se realizeze in valuta, adica in DOLARI (Bucuresti) sau MARCI (Timisoara, Arad, etc), pentru ca inflatia era foarte mare, preturile cresteau, iar valuta (DOLARUL MARCA) oferea siguranta si o conservare a averii, atunci in Romania.
      Iar in acea perioada 1 DOLAR era considerat egal cu aprox 2 MARCI, in calcule si tranzactii.

       
 • sanduCu
  August 7, 2013 la ora 11:25

  Dupa cum mentionam, poporul american nemultumit, rabufneste tot mai des. Se pare ca devine din ce in ce mai greu sa fie controlat. Parerea mea, neavizata, este ca nu e vorba de republicani sau democrati. Acuma am vazut pe CNN (dar vad ca pe internet au aparut mai devreme) dezbateri fierbinti (adica nu proaspete, ci tari) pe tema The truth about Benghazi, Sept 11, 2012. Este vorba de atacul asupra ambasadei americane din Libia, in care ambasadorul si-a pierdut viata. Tot atunci au pierit si patru militari al fortelor SEALS, baieti intre 34 si 42 ani. Rudele reclama ca „au murit degeaba”. In timpul emisiunii a fost o afluenta de informatii, si se pare ca liste cu martori sau suspecti care au fost prin dosare, au disparut sau s-au pierdut. Reporterii mentioneaza ca au fost sterse de pe internet si alte informatii considerate neautorizate. Ca fapte pe scurt: >americanii au fost amenintati/avertizati de Al Queda (desi acestia neaga orice amestec, cei care isi asuma responsabilitatea primesc o gramada de bani, Al Queda deci nu si-a luat responsabilitatea) ca vor ataca ambasada din Libia;
  >nu este clar daca atunci cind ambasada a fost evacuata, de ce ambasadorul a ramas (sau i s-o fi cerut sa ramiie);
  >existau sau au fost trupe care sa apere ambasada, care a suferit un atac cumplit, cu armament greu – nu se mentioneaza cine erau atacatorii (chiar sa nu stii cine te-a atacat – alb, negru, galben, rosu);
  >o singura data, cineva in emisiune s-a scapat „ne-am autoatacat”, asta face oarecum legatura cu „au murit degeaba”;
  >opozitia arunca totul pe administratia Obama (Secretarul de stat din acea vreme, d-na Clinton) si pe CIA, seful CIA refuza sa faca declaratii – cica legea nu-i permite;
  >au fost date secvente mai complete din timpul anchetei/declaratiei lui doamna Clinton, care la un moment dat (secventa repetata de doua ori) ea enervata se rasteste: „…ce importanta are […] au murit CITIVA americani…”, iar unei reportere care i-a reprosat moartea celor patru militari (de ambasador se pare ca a murit „la datorie”), i-a raspuns „misiunea a fost indeplinita” – care misiune? de atac al ambasadei sau de aparare, nu se stie. Dar lumea de acolo stie mai mult.
  Faptul acesta nu este neobisnuit, ca sa ataci si sa furi ceva dintr-o tara trebuie sa ai sau sa creezi un motiv. Dupa parerea mea, neautorizata, sa-i zic mai bine o speculatie (veti intelege de ce o fac), Yemenul se pare ca este la ora actuala un FOCAR, iar poporul american (CNN probabil ca simte pulsul) nu vrea sa fie nici atacat (in tara sau in lume) si nici sa atace pentru buzunarele care si asa sunt pline. Acuma, atentie mare, ca de asta mi-e cea mai mare frica: multe tari NATO au stiut sa se dea la fund, doar contribuind baneste; Romania, insa a fost deacord sa trimeata trupe si in Afganistan si in Mali. Acuma este vorba de lumea musulmana, nu de o organizatie terorista. Daca Romania se lasa tirita unde, cred eu, nu trebuie – probabil ca nu va fi bine. Nu vreau sa ma hazardez cu sfaturi, si totusi: Romania trebuie sa stea pe partea Germaniei – merge, in ordine; se retrage, si asta-i bine.
  >

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 7, 2013 la ora 09:44

  Draga Danut, am vazut ca mi-ai pregatit un cearsaf pe corzi, dar a aparut ceva la CNN care pune totul deoparte: The truth about Benghazi , sept. 11, 2012. Treaba e groasa. Daca CNN sare gratiile, e clar ca au mai multe in depozit. Sa se poata si apara , la o adica.
  http://www.google.ca/#bav=on.2,or.r_qf.&ei=t-QBUu_wIoag9QS-o4CIBA&fp=edca08a58fd3ee04&psj=1&q=the+truth+about+benghazi+attacks&sa=X&tbm=nws&ved=0CC8QqAI
  Intra pe titlu sau pe linkul asta. Daca mai ai chef, vorbim pe urma. Pune-ti si televizorul in priza ca nici nemtii nu cred ca au sa stea linistiti. Noi pe aici nu stim ce o sa mai fie.

  Răspunde
   
 • alex g
  August 7, 2013 la ora 00:14

  Va spun eu..cu inversiunea asta a valorilor..(ca e mai ceva ca pe vremea comunismului..)

  O sa iesim in curand in strada cu pistoale, furci, baionete si pe ce mai punem mina..si o sa fie o a doua..revolutie..care sa faca pe bune ce trebuia facut..in 1989..si atunci..PAZEA!

  Răspunde
   
  1. mihaix
   August 7, 2013 la ora 01:00

   Solutia revoltei sangeroase nu e deloc buna, deși tare imi e teama ca asta va urma. Eu sunt adeptul iesirii in strada in nr mare, la fiecare derapaj al puterii.: ai pus un sef indezirabil, manifestatie, ai dat o lege aiurea, iesit in strada, nu ai micsorat o taxa, si tot asa pana se prind si mafiotii actuali ca romanii nu mai accepta si ca trebuie tinut seama si de ei. Revolutia duce doar la saracie si la creearea unei noi clase de lipitori din fii celor vechi.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    August 7, 2013 la ora 01:46

    Draga d-le MihaiX, este corect, iesitul in strada este si pasnic (deci nesingeros), iar daca este si in numar mare, capata un caracter reprezentativ – ceia ce de fapt este si scopul. Acuma, este de presupus ca se merge in strada pentru o negociere. Daca iti cer dreptul tot negociere se cheama – ceri ce de fapt n-ai primit. Cind ceri mai mult, primesti ce vrei. Daca nu ai altceva de cerut, atunci pui pe lista si o demisie, doua. Totul argumentat, fireste. Numai bine.

    Răspunde
     
   2. AndreiM
    August 7, 2013 la ora 09:47

    Pai si ce te(ne) opreste? Ca nu vad pe nimeni in strada. Ah, am inteles, daca nu ni se ia ce ni se cuvine poa’ sa faca orice. C’asa-i in tenis.

    Răspunde
     
    1. mihaix
     August 12, 2013 la ora 00:00

     asta ma intreb si eu. ce ne opreste pe noi romanii sa iesim in strada ca grecii bulgarii sau francezii. in Romania nu s-a iesit nici cand s-au taiat salariile bugetarilor nici cand s-a marit tva-ul. Eu daca eram bugetar ieseam, deci nu imi explic. probabil au fost amenintari. dar la 100 000 de oameni in strada amenintarile nu mai contau, nu zic de 1.3 mil. deci probabil ca ne meritam soarta de mamaligari. ps eu si fam am fost in ianuarie, dar ala a fost foc de paie, plus servicii multe. erau mai multi cu mutre decat oameni normali.

     Răspunde
      
    2. mihaix
     August 12, 2013 la ora 00:06

     oricum ce am propus eu ramane singura soluție pe care o intrevad. democratia prin participare: adica sa iesim in nr mare la orice proiect nu ne convine sau pt orice proiect vrem sa fie realizat. nu vb numai de demisiideci ci de un mod de a ii obliga sa faca treaba punctual. pt ca asta ne lipseste: munca reala in folosul nostru a politicienilor.

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      August 12, 2013 la ora 00:21

      Ceea ce presupune ca ori (mai) avem resurse ori suntem prea individualisti. Istoria si realitatea ne arata ca si una si alta

       
     2. dan onofrei
      August 12, 2013 la ora 00:58

      deci stimae mihaix-cum e aia …..si-democatia prin participare sau democratia intre picioare prin participare???!!O saptamina buna

       
     3. dan onofrei
      August 12, 2013 la ora 01:01

      stimate Andrei M -deci suna ca -ori sa traim cu tontii ori sa muriti cu tot cu tontii ca asa e in tenis

       
   3. AndreiM
    August 7, 2013 la ora 09:52

    De accea incerc sa avem acele proiecte. Pentru ca atunci stii exact ce vrei si ce doresti sa se intample. Si atunci nu mai conteaza cine e la putere, va fi doar un simplu executant al proiectelor. Si va sti ca daca calca pe de laturi, va raspunde cu adevarat in fata societatii civile

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     August 7, 2013 la ora 12:35

     Corect, numai ca nod in papura se va gasi mereu, de aia nu-i bine sa fii tinta. Iar proiectele cresc ca iarba: multe si de jos in sus, si pe ploaie si pe seceta… pina vine unul si le coseste. Sa faca teren de tenis.

     Răspunde
      
  2. victor crin
   August 7, 2013 la ora 09:35

   Dar cu testul psihologic cum stai?

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 7, 2013 la ora 09:43

    Pai cand esti disperat si mort de foame, crezi ca te mai ajuta vreun profil psihologic? In prinicipiu are dreptate, Romania sufera in mod acut de management capabil, indiferent de cate studii sau MBA-uri au. Si aici intervine mentalitatea. Eu personal am intalnit o singura data maangement adevarat, iar staff-ul era portughez.

    Răspunde
     
    1. victor crin
     August 7, 2013 la ora 10:05

     Andrei M. De principiu ai dreptate dar, nu de management ducem lipsa ci de o noua clasa politica sau mai bine zis de invatarea si aplicarea democratiei asa cum s-a facut in Portugalia(ca sa folosesc exemplul tau)! Daca nu stii cum s-a petrecut acolo iti pot explica pe scurt. Cat despre alex g. supracalificarea nu e

     Răspunde
      
    2. victor crin
     August 7, 2013 la ora 10:08

     Andrei M. De principiu ai dreptate dar, nu de management ducem lipsa ci de o noua clasa politica sau mai bine zis de invatarea si aplicarea democratiei asa cum s-a facut in Portugalia(ca sa folosesc exemplul tau)! Daca nu stii cum s-a petrecut acolo iti pot explica pe scurt. Cat despre alex g. supracalificarea nu e o gluma, iti poate crea probleme de adaptare, e nevoie de rabdare sa gasesti un post corespunzator….pana una alta trebuie sa ai orice job.

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      August 7, 2013 la ora 10:24

      Sunt deschis oricaror informatii ar putea largi orizontul de cunoastere. Iar daca esti supracalificat, singura sansa e sa-ti iei destinul in propriile maini: freelancer sau propria firma. In privinta managementului, am trecut prin 2 firme distruse de management si nu firme de apartament, deci crede-ma ca vb in cunostina de cauza (nu vb de multinationale). De la una chiar am plecat pentru ca m-am opus masurilor luate de dir general.

       
     2. sanduCu
      August 7, 2013 la ora 12:59

      victor crin si adrianM > ma scuzati dar as face citeva ameliorari, pe baza de proprie experienta. Trebuie sa stim foarte bine ce vrem – asta-i corect. Orice job – nu, dauneaza la CV. Supracalificare si selfemployment – mare atentie,chestia cu ulciorul (n-o poti face de multe ori, subventii, taxe). De preferat asociere sau angajat in firme mici, locul al doilea cel mai bun (pe locuri prea joase nu faci purici).

       
    3. victor crin
     August 7, 2013 la ora 11:17

     AndreiM. E mult de scris dar pe net ai sa gasesti cum a trecut Portugalia la democratie respectand o foaie de parcurs( untermen cunoscut,nu?) impusa de dictatura militara. Suna ciudat dar asa se pare ca au stat lucrurile.

     Răspunde
      
    4. victor crin
     August 7, 2013 la ora 11:24

     Revin putin si la alexg. Discursul asta ilgasesti si pe blogurile aferente unor televiziuni, asa zis independente, din Transilvania. Nu dau nume ca cineva ma va acuza de dezinformare, se stie el.

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      August 7, 2013 la ora 12:11

      Ce sa zic, la cate interese se invart pe aici, nu ma mai iau nici pe mine pe incredere. De accea trebuie sa stim foare bine ce vrem, destinul ne deschide portite.

       
 • alex g
  August 7, 2013 la ora 00:13

  Si trimit tot felul de analize..si la BIZIDAY sau ra de business am toto trimis paote poate nu sa ma angajez..dar sa COLABOREZ macar..ceva aoclo..NIMICA!

  asa ca nu mai vorbiti bah dobitocilor! Toti vreti experienta! SI mintiti! ca atunci cand oamenii se intorc..si problema de MENTALITATE o aveti TOTI ! La VORBA sunteti tari! cand e sa faceti ceva…CUCU!

  hai lasati-o..tara de rahat!

  Acuma de al dracu nici nu ma mai duc pe interviuri..HR ca e pierde de timp..mai era un idiot de la Sibiu de la o firma Marqaurdt ma intreba ca..car e salariul pe care il vreau..si tot ii spuneam: Dumenavoastra aveti pozitia..cat oferiti.si tot asa dus-intors: Pina la urma l-am intrebat: ba dobitocule..tu vrei sa ma angajezi? sau faci sondaj? Iti spn DUPA un interviu macar telefonic..sau sa rin masina si vin. au zisL NU..e atunci i-am zis du-te in mata! de neseriosi! ASTIA: sunt angajatorii….de 2 LEI..din Romania.

  Asa ca CASTA: este peste tot de aceea sunt IDIOTI angajati..si de aceea: NU SUNTEM COMPETITIVI.

  Pai cum sa fim! Eu vin de unde vin..cu cazuistica de 30 de ori mai mare..si imi spui ca NU.

  Pf…tara de rahat! de aceea se spune tara de rahat!

  Si definitia nu CEI din Romania au dat-o! ca nici nu au cum sa isi dea seama de rahatul in care stau..fara comparatie. Ci de catre cei care au plecat si s-au intors..de aceea nu pricepusem eu in 1997-2000 . Acuma dupa ce EU m-am intors am priceput.

  Grav e altceva..ca astia care mai sunt pe aici:..sunt atat de LENESI..sau corupti..chiar si tu Gurane..ca nu va mai dati seama..

  Luati totul la misto…aveti..atitudine (care in Romania se confunda cu Sfidarea…da..dar atitutidinea nu inseamna nu mai cea de sfidare sunt mai multe atittudini.) si incentinire la creier..

  De aceea unii au TUPEU..pentru ca e asa greu sa ajungi..sa intri in o casta (CUm Guran de exemplu a intrat in casta TVR-ului etc..) incat odat aajunsi acolo..va credeti regii pe pamint.

  Pentru ca UN lucru..e anormal de dificil de excaladat de parca ar fi EVEREST, asta nu il modifica peste noapte din Dealul Daii..in Everest..tot un DEAL amarat este..si VOI cei care l-ati urcat..va credeti..mari si tari..numai pentru c ala noi este asa de al dracului de dificil sa faci si acest pas..de pitic! asta e tot!

  De aceea tara asta..va ramine mICA si rOMANIA ar trebui sa fie numele ei sau mai bine: romANIA ca e plina de ..ciocolata ROM.:)) pentru ca cuceriti deluretze mici si voi le vedeti munti! Iar cei care..ca mine si ca multi altii chiar ma cucerit munti…bahhhh…NU MAI AVEM LOC DE PROSTIMEA VOASTRA!

  Uita-ti ce presedinte si premier aveti..vai de capu vostru!

  Răspunde
   
 • alex g
  August 7, 2013 la ora 00:01

  Apropo de CASTA..si de lupta si concurenta de la egal la egal pe post! HA!

  Pai acest rahat care este in HR-ul din Romania..l-am papat si eu. M-am intors in tara in 2005. si si acuma BLESTEM secunda cand mi-a venit ideea, pentru ca aici nu numai ca nu vor sa ia pe cinea din afara sa aduca experienta..dar nici nu vor unul mai destept si mai muncitor..pentru ca ii face pe toti sa arate ca..LENESI..ceea ce si sunt! Putori! TARA de PUTORI!…si isi bat joc! De oameni pregatiti..si uite asa stau pe bara! Cand experienta pe care o am..ar trebui..da rnu ai timp si spatiu..de umflatele dela HR! care habar nu au ce angajeaza! Si epntru ca sunt frustrate sexual..zambesc si chicotesc cum e unul sau una tinerica..cu care sa poata s ameagr ain club..ca astea.de la HR poate nu au nici viata sociala! normal! daca sunt grase!

  Răspunde
   
 • alex g
  August 6, 2013 la ora 23:57

  @MOISE..Ati gresit 5 august e LUNI! Nu marti!

  Poate m-am tampit eu..dar si miercuri..nici nu e Miercuri inca! am verificat la toate calculatoarele si ceasurile in jurul meu!

  AZI e MARTI!

  Răspunde
   
 • emil
  August 6, 2013 la ora 22:48

  Astazi este inca marti, 6 august, maine va fi miercuri 7 august, n-am nici o absenta la ora de business:)

  Răspunde
   
 • valahul
  August 6, 2013 la ora 22:37

  @prima casa doar in RON
  imi place ca Dl. Guran nu a luat deloc in calcul o eventuala scadere a preturilor imobilelor.
  In toate situatiile prezentate in emisiunea dinsului, avem doar varianta unor rate mai mari sau cumparatorii se vor indrepta spre imobile mai mici, confort 2 sau 3, etc.
  Dar in nici un caz preturile imobilelor nu vor scadea, nu-i asa?
  Eu tocmai cred ca urmeaza o scadere a preturilor. Astfel cumparatorii vor plati aceasi rata cumparand o casa mai ieftina, dar lafel de confortabila.
  Si mai bine ar fi fost ca statul sa nu se implice deloc si pretul caselor sa scada pana la nivelul la care cere piata.
  Guvernul nu a facut decit sa distrosioneze piata in favoarea bancilor si dezvoltatorilor si in defavoarea cetatenilor.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   August 7, 2013 la ora 01:05

   eu inca astept o scadere reala pt ca 30% a fost din cresterea euro. diferenta dintre 2008 si acum nu e atat de mare in tereni reali

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 7, 2013 la ora 09:36

    Cand te referi in termeni reali te referi la ron. Ca in eur daca ai facut credit prin 2007…Iar cu prima casa este acelasi lucru ca si cu programul rabla (adica sa „sustinem” o industrie si sa nu determinam derapaje grave – ce ar insemna o scadere a preturilor astfel incat sa nu mai fie rentabil sa platesti ratele – vezi Spania)

    Răspunde
     
  2. cornel
   August 7, 2013 la ora 16:33

   Cum ziceam si zilele trecute : eu astept cu interes sa vad cum se incheie aceasta frenezie Prima Casa in care guvernul roman, care se presupune ca este un guvern responsabil si apara viitorul cetatenilor sai si al societatii per ansamblu, indeamna si sprijina prin acest program romanii care nu au casa, doresc sa cumpere dar nu dispun aproape deloc de banii necesari pentru acest lucru si in acelasi timp se intretine o bula imobiliara care se desumfla incet dar sigur (vezi aici starea economiei din Romania si Europa si perspectivele pe termen mediu si scurt dar si posibilitatile/resursele financiare salariale ale cetatenilor romani si gradul de indatorare al romanilor din acest moment [vezi aici si situatia creditelor neperformante si executarile imobiliare facute de banci, dar pana acum intr-un ritm mult prea lent decat ar fi normal si de suportat pentru portofoliul bancilor care au probleme cu provizioanele si cu lichiditatea]).
   Acest proces de indatorare ce se sprijina pe o bula imobiliara si pe dorinta si nu puterea financiara a solicitantilor va duce la o indatorare peste limitele ce permit o viata cel putin decenta si la o saracire prin indatorare care va crea probleme societatii romanesti, va reduce nivelul de educatie (educatia presupune o investitie deci bani, bani care vor fi din ce in ce mai putini disponibili), va bloca dezvoltarea societatii si sunt toate conditiile ca societatea romaneasca sa IN volueze.
   Ceea ce vreau sa spun in concluzie este ca trebuia impusa ca si conditie obligatorie un avans de minim 25% pentru acest program avand in vedere termenul lung al creditului dar si suma mare ce trebuie imprumutata de la banca. Aspectul cu bula imobiliara il scot din discutie pentru ca avand aceasta conditie de avans nici o bula imobiliara nu rezista prea mult timp.
   O zi buna.

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 7, 2013 la ora 17:33

    Pai intreaga „economie” mondiala este o bula. Tiparnitele de bani merg in veselie, calculatoarele genereaza cifre peste cifre, bursa este o constructie de tip piramidal, China incepe sa tuseasca. Poti sa iti iei bilet de pe acum, va fi funny. Va rezista cine produce mancare si arme. Enjoy

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 7, 2013 la ora 23:49

     Problema e mult mai complicata. Nu scapa nici cei care produc mancare si/sau arme. La o criza majora se pierd foarte multe locuri de munca, oamenii nu mai au un venit care sa ii ajute sa traiasca decent, adica conditii minime necesare vietii unei familii (vezi aici partea cu somajul si cheltuielile necesare vietii) iar firmele care produc mancare se vor confrunta cu scadere consumului, apar restructurari in acele companii, mancarea nu se ieftineste semnificativ in schimb si nu se doneaza, se arunca iar o parte importanta din populatie face foamea, apar revolte, revolutii, cadere de guverne, eventual nationalizari de companii de interes strategic, care au fost odata privatizate la sfatul FMI, etc si totul se reia de la inceput pentru ca istoria se repeta si nimeni sau foarte putini invata ceva din istorie.
     Din pacate astazi economiile lumii sunt puternic interconectate iar o criza provocata intr-o mare economie a lumii isi trimite efectele si in alte economii iar daca guvernele, asa cum mai ziceam, nu mai detin aproape nici o parghie de control a economiei nationale si toate companiile strategice sunt private, ele urmaresc PROFITUL indiferent ca nu e criza, vine criza sau suntem in criza, populatia este afectata de aceste evenimente, devine din ce in ce mai saraca iar efectele se vor vedea in intreaga societate, apare si este incurajat extremismul, cade guvernul, se cauta vinovati si toata lumea are de pierdut.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase