Ora de Business: luni, 24 iunie 2013

cat-citim

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-112525 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la Ora de Business: luni, 24 iunie 2013

 • Constantin
  Iunie 25, 2013 la ora 22:05

  Romania aloca pentru educatie in jur de 4% din PIB. Probabil ca nu este mult in comparatie cu cat este considerat necesar. Asta in timp ce Bolivia aloca 8%, Bostwana aloca aproape 10%, Lesotho in jur de 14%, iar R. Moldova este la concurenta cu Timorul de est cu 9-10 procente. La Sanatate, alocarile de la bugetul de stat depasesc 4% si tind sa se apropie (dupa determinarea cu care se sustine) 6%. Prin comparatie, Afganiztanul aloca 10%, Djibouti 8% s.a.m.d. (WB-2011). Din ceea ce spun cifrele se intelege ca tara noastra se afla in urma altor state in ceea ce priveste respectivele domenii. Doar ca lucrurile nu stau intocmai asa, chiar daca in EU ne aflam pe penultimul loc din punct de vedere al procentului PIB alocat pentru Sanatate si Educatie. Prin urmare, nu doar marimea sumei este irelevanta, dar si ponderea ei in Buget. In primul rand conteaza eficienta cheltuirii banilor. Daca domnii doctori vor protesta impotriva managerilor de spitale care trucheaza licitatii si sifoneaza banii pe care Bugetul de stat i-a repartizat pentru sanatate, voi merge alaturi de ei in piata publica. Daca vor protesta ca le sunt prea mici salariile, levoi aminti ca ale profesorilor sunt si mai modeste, iar ei nu primesc spaga. (Cazul flagrantului de 100 LEI pentru profsorul de matematica din Oltenita este antologic.)

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Iunie 25, 2013 la ora 18:58

  D-le Cornel stiti cat a fost productia medie de grau la hectar in Germnania si Marea Britanie in anul 2009 ,nu unul dintre cei maj buni? Germania 7808 kg iar in Regatul Unit 7927 kg.Productia la Curtici este de ~7.300 kg sub media germana ,britanica sau franceza(7.447kg) desi beneficiaza de tehnologie germana.Atat timp cat cei mai buni romani in domeniul lor nu sunt la nivel mediu european sau mondial, Romania va ramane o tara saraca.Stiti cat este recordul mondial la grau?15.637 kg/ha atat de departe de realizarile d-lui Musca.Cate produse premium exporta C.A.I in lume ?Probabil nici unul. Intrebati un francez ,german,spaniol,sau italian daca au auzit de C.A.I.Curtici si despre un produs al combinatului.Stiti cati ani au trecut de la revolutie?A-ti auzit de firmele Saeco,Ferretti ?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 25, 2013 la ora 19:08

   Daca toata agricultura tarii ar fi fost organizata dupa acest „sablon” si ar avea cu totii aceleasi rezultate – produse sanatoase pentru romani – m-as bucura din inima pentru aceasta „saracie” a Romaniei.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Iunie 25, 2013 la ora 22:03

   Mam intors de la dentist asa ca pot continua cu ceea ce cred ca este cel mai important pe aceasta tema – ideia de competitie prost inteleasa.
   Absolut intotdeauna va fi numai unul pe locul intii, pe celelalte locuri uneori pot fi si mai multi pe loc. Ambitia este perfecta cind ii dam sensul de termina ce ai inceput sau fa cit mai bine ceea ce faci. Cind incepi sa-ti carotezi competitorul pentru a trece inainte, nu e bine. Sa te ambitionezi fara rost, de ce le mai multe ori pierzi: cheltuiesti energie inutila. Acesta este punctul pe care doresc sa insist, nu pentru ca nu este cunoscut, ci pentru ca de foarte multe ori ne iau apele fara sa ne dam seama. Oamenii in particular, tarile in special ar trebui sa se educe, sa inteleaga ca tot ce este bine este defapt ceea ce ne multumeste, ceea ce ne face cu adevarat fericiti. Sa fii primul in sport sau intr-un domeniu in care ti se va recunoaste si rasplati intiietatea, fara a prejudicia alti membri ai societatii, este de dorit. Sa ai mai mult decit altul fara sa ai nevoie sau fara sa poti beneficia cu adevarat de acest plus, adica un lux sau sa fie vorba de un plus fara valoare reala pentru tine – inseamna sa cheltuiesti fara rost. Natura, inclusiv natura umana, este echilibrata si trebuie pastrata in acest fel. Cind se aduna bogatie intr-o parte, in mod categoric se stringe saracie in alta parte. Cind produci mai mult decit este necesar, pierzi – nu este necesar – dar si consumi inutil resurse, timp folositor pentru altceva: odihna, studiu, sau chiar (de ce nu) sa ajuti. Fiecare din noi este diferit, este unic. Avem capacitati diferite, avem preferinte diferite, fiecare este fericit in felul lui. Nu este nici un motiv in lume care sa justifice sa devenim identici in felul nostru de a fi. Daca am sa spun ca nici comunismul si nici capitalismul nu sunt societati ideale in care omul sa poata trai asa cum l-a facut Dumnezeu, s-o gasi careva sa intrebe: sa ne intoarcem la primitivism? Intentia mea este sa intelegem ca putem fi fericiti cu ceea ce avem, cu ceea ce putem face, cu conditia sa facem in acel moment tot ce putem si cit mai bine. Altadata putem mai mult si mai bine – excelent. Aceasta reusita aduce multumirea de sine, nu este absolut nici o nevoie de mai mult – suntem fericiti. Sa traim din plin acest moment si astfel in fiecare zi vom fi fericiti in viata noastra. Daca nu ne balansam sufletul, abilitatile, idealurile, vom fi mereu stresati, nemultumiti, invidiosi, zgirciti, uriti, nedoriti – nu ne vom gasi locul si linistea. Adica nu vom trai, doar vom exista.

   Răspunde
    
  3. Constantin
   Iunie 25, 2013 la ora 22:11

   Domnule Chirita Aurelian Stefan cred ca cu CAI Curtici n-ati nimerit-o. Stiti de ce? Pentru ca productia lor agricola se indreapta vertiginos catre zero. Sa nu credeti ca din cauza slabei productivitati, din cauza lipsei de experienta alucratorilor, proprietatilor solului etc. Nu! Actioanrii CAI au avut ghinionul ca pe terenurile lor sa fie descoperite zacaminte de gaze de sist. Si va incepe explorarea/exploatarea.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Iunie 25, 2013 la ora 18:28

  In ultimele 24 de ore, romani au avut tabloul complet al unor autoritatii iresponsabile, incapabile sa reactioneze la un nivel minim acceptabil. Acelasi autoritati care cersesc pe la portile Europei diverse favoruri nu sunt in stare sa apere interesele unor bieti cetateni ,victime ale unui teribil accident.Ce a oferit copilotul Ponta ieri?Fantoma lui Iliescu din 15 iunie 1990 care multumea minerilor ,s-a metamorfozat in persoana premierului ce multumea televiziunilor,,responsabile”(cu un inalt simt cetatenesc ar fi spus maestrul).Iliescu a trait in capitalism dispretuindu-l ,poate chiar manifestand o ura patologica, Ponta nu poate fi iertat pentru atitudinea dispretuitoare la adresa unor institutii de presa.Plecarea lui Ponta ar fi un gest de demnitate si barbatie, dar cred ca un baietas ,globetrotter al televiziunilor si specilist al impartiri de bani ,posturi si sinecuri nu poate sa-l faca.Involutia clasei politice este evidenta si trecerea la democratia participativa (directa,) unica solutie in tara lui Ponta ,Corlatean ,etc. Cetateni romani ,,trebuie ” sa isi clameze nemultumirea la fel ca si vecini bulgari, turci sau brazilieni si sa imprumute din arsenalul de oua,rosii cu care sunt,, binecuvantati” politicieni vestici(pretul sezonier este un argument).
  .P.S.D-le Alex G propuneti sa fim stransi uniti in jurul premierului, partidului si aliantei .Primele doua ,,suna ca dracu” vorba unui revolutionar.Politica slujeste interesul public si nu al unor persoane, organizatii,etc.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 25, 2013 la ora 19:01

   „democratie participativa” – suna frumos (nu vreau sa spun populistic) si poate aproape sigur, la nivel de departament, proiect sau chiar orasel poate sa dea rezultate, dar si atunci cineva trebuie sa aibe controlul si decizia finala. La nivel de tara, putine sanse, aproape de loc. Dovada aici pe blog, pareri impartite pe subiecte diferentiate dupa toate temele si gradele de importanta. Conducerea urmareste rezultatul final nu unitatea de idei pe etapele de parcurs. Daca rezultatul nu a fost atins sau majoritatea considera ca nu sunt temei ca rezultatul sa fie atins – schimba conducatorul. Dar felul in care il schimbi trebuie sa dea de gindit urmatorului – judeca-l, condamna-l, nu-l ierta. Toate astea sunt simple, mai greu e sa ajunga multimea la un consens asupra rezultatului dorit. Cai, mijloace – e treaba conducatorului. E ales ca sa ajunga unde vrem si nu ca sa-i spunem cum sa faca. Doar o parere.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 25, 2013 la ora 18:07

  N-a fost ciobanasul un erou, dar multi sunt de parere ca atitudinea lui este cea care a asigurat „dainuirea” poporului nostru. Daca-si apara turma si-i ucidea pe ceilalti doi, numarul victimelor era mai mare, nu-i asa?! El este, prin urmare, eroul care se sacrifica spre binele majoritatii. Mare lucru originalitatea! Dupa discursul Prof. univ. dr. Maria Petrescu de la Universitatea Politehnica Bucuresti (pe care l-am postat partial la topicul ODB din 20.06) camerele de luat vederi s-au indreptat catre prim-ministrul V. Ponta si au urmarit cum s-a aschimbat la fata. Cat priveste admiterea, printre altele se are in vedere si nivelul de performanta al elevilor pe parcursul claselor V-VIII. A fost intalnita situatia in care elevi cu medii mari de-a lungul invatamantului gimnazial, unii din mediul rural, altii (sau aceiasi) beneficiind de indulgenta in procesul de evaluare, au fost admisi la licee la care nu au fost in masura sa confirme nivelul de pregatire respectiv.

  Răspunde
   
 • cornel
  Iunie 25, 2013 la ora 16:42

  Un articol interesant, dar fata de care trebuie sa ai o atitudine rezervata dupa parerea mea deoarece autorul lui a fost implicat in aceste evenimente (intrebarea fireasca ar fi : „De ce apar aceste destainuiri dupa atata timp de la acele fapte daca autorul nu se considera deloc vinovat iar acuzatiile care i-au fost aduse au fost publice?”):
  http://lucianisar.com/general/domnule-guvernator-dati-distinctia-inapoi-presedintelui-expanded-1/

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 25, 2013 la ora 18:30

   „An Italian Job”, este un film in care niste hoti isi disputa prada, fara menajamente. Stim cu toti pentru ce s-au creat bancile, dar continuam sa credem (contrar tuturor evidentelor) ca banca este menita sa sprijine economia, pe producatori de bunuri. Cind hotilor incepe sa le fie frica de alti hoti cu care a hotit si vrea sa se puna la adapostul celor furati – toata chestia asta are vre-un sens? Pacat de timp…

   Răspunde
    
 • cornel
  Iunie 25, 2013 la ora 13:38

  Ceva interesant:
  O Cooperativă Agricolă de Producţie nedesfiinţată după Revoluţie învârte milioane de euro. Tractoriştii au lefuri de peste 2 000 de euro în sezon

  Cei de la Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, pe scurt CAI, nu au probleme cu seceta şi fac profit an după an, lăudându-se cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro.
  Vara aceasta, când toată România se plânge de culturi compromise, agricultorii din Curtici au obţinut cea mai mare producţie de grâu la hectar din toată ţara. Unii nu cred în minuni, aşa că au mai pus la îndoială producţia stahanovistă.
  Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie cu ce e mai bine să populeze miile de hectare, pe baza unei prospecţiuni a pieţei şi, de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată.
  Mai ştie ceva: mizează pe soiurile autohtone. Acum, CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi şi magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere.
  Are o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plăteşte asociaţilor anual câte 1.500 de kilograme de grâu la hectar – un record naţional – iar tractoriştii au ajuns să câştige şi 2.300 de euro pe lună în sezon.
  „Noi suntem români”
  În curtea sediului administrativ al holdingului, la oră fixă, sună în difuzoare „Noi suntem Români”. Se întâmplă de fix 24 de ori într-o zi, de 10 ani. Aceeaşi temă muzicală răsună şi în ferme sau printre grajduri.

  Vacile sunt hrănite „eco” ca să aibă carnea bună
  Pentru distracţia copiilor din Curtici, dacă afacerea tot merge strălucit, directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni, printre găini, pe un gazon care ar face orice englez să moară de invidie, flancat de trandafiri altoiţi, meri şi pruni care au dat în pârg. Şi e numai curtea fabricii de lactate a fostului CAP.

  Lactatele sunt comercializate doar în magazinele CAP-ului
  Lumea nouă
  Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.
  Cum vede o neregulă, pune mâna pe telefon şi sună: „Am vorbit de două zile să aveţi mai multă marfă în vitrine”, apoi cere explicaţii şi dă alarmă de sancţiuni.
  CAI Curtici s-a născut imediat după Revoluţie, pe bazele fostului CAP din oraşul arădean. Practic, cooperativa agricolă de producţie comunistă nu a fost închisă, ci s-a adaptat la capitalism.
  Povestea începe în 1987. Inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici. În 1989, reuşea deja o performanţă: cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit.
  Bonus, Muscă a dechis o brutărie în sat. După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.
  Muncă pe 7.500 de hectare
  „E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au spus oamenii.

  Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari, care lucrează 7.500 de hectare de teren.
  Pământul nu e al cuiva anume, ci aparţine celor 2.300 de curticeni sau urmaşi ai acestora, care l-au pus la comun aşa cum era pe timpul CAP-ului comunist. Doar că acum primesc parte din câştig. În medie, fiecare are cam 3 hectare, niciunul 100.
  În plus există fermele de animale, fabrica de lactate şi abatorul, şi cele 29 de magazine de desfacere a produselor animaliere, din care 9 în Timişoara şi 20 în Arad.
  CAP-ul din Curtici n-a fost niciodată desfiinţat. După 1989, cooperativa agricolă a funcţionat ca o firmă capitalistă.
  Leafă de tractorist: 70 de euro pe zi
  În timp ce agricultorii din toată România se plâng că cel puţin o treime din culturi le-a fost compromisă, la CAI Curtici s-a recoltat cea mai mare producţie de grâu din ţară.

  „În fiecare an luăm decizia de a planta cea mai mare suprafaţă cu acea cultură care se dovedeşte a fi cea mai rentabilă. Sezonul acesta, cel mai rentabil a fost grâul. Am plantat 4.000 de hectare cu grâu şi am obţinut 7.013 kg la hectar. Pentru însămânţări folosim exclusiv grâu românesc, produs de Staţiunea de cercetare Fundulea. Este un grâu cu o calitate de panificaţie excelentă, cu gluten 32 – 34%, proteină 14 – 15%”, explică Dimitrie Muscă.
  Profitul se reinvesteşte
  Chiar dacă la Curtici se face cel mai bun grâu pentru făina de panificaţie, 3.000 de tone din producţia acestui an a fost oprită pentru hrana animalelor, ca să aibă carnea bună, să nu fie hrănite cu îngrăşăminte şi chimicale.
  Pentru porci, dar şi pentru vacile de aici a mai plantat 125 de hectare de lucernă, 3.500 de hectare de porumb, floarea soarelui. În fiecare an, după recoltare, cei 2.300 de proprietari de teren primesc, pentru fiecare hectar, câte 750 kg de grâu şi tot atâta de porumb.
  Cei care nu vor roadele pământului iau 260 de euro pe hectar sau, în loc de grâu, îşi asigură pâinea pentru tot restul anului. Cantitatea de o tonă şi jumătate la hectar nu se dă nici în ţară, nici în Europa şi nu se dă nicăieri în lume.
  „Anual, profitul se redistribuie pentru dezvoltare”, spune Muscă. Pentru lucrul pământului, Muscă mizează pe calitatea germană. 17 tractoare Fendt, 14 combine Class, 5 semănătoare Horsch, 5 prăşitoare – aşa arată o parte din parcul motorizat.
  Maşinăriile
  Toate sunt nişte maşinării computerizate, au sute de cai putere şi sunt capabile să lucreze 300 de hectare zilnic. În plin sezon, cei care lucrează pe combine sunt remuneraţi cu câte 100 de euro pe zi.
  Tractoriştii primesc şi ei câte 70 de euro pe ziua de muncă în plină campanie agricolă. „Maşinile au valoare mare. Oamenii care lucrează cu ele trebuie să fie responsabili. Trebuie să fii plătit corect ca să exploatezi corect utilajele”, spune Muscă.
  „Eu nu sunt pe piaţă azi, iar mâine văd ce va fi. Tot ce produc aici este calitativ, pentru că doar aşa rămânem pe piaţă. Noi avem aici pământul, ne producem furajele pentru animale,avem animalele, le exploatăm corect şi facem profit.”
  DIMITRIE MUSCĂ, 61 de ani, directorul CAI Curtici
  Model de afacere „rotundă”
  La CAI Curtici funcţionează întregul circuit al unui business bine pus la punct: pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.
  „Eu ştiu ce am aici şi nu mă compar cu alţii. La fel de adevărat este că în niciun an nu am avut profit sub un milion de euro. România ar putea arăta aşa, dacă cei din domeniul acesta ar înţelege să lucreze serios. Să muncească, să fie corecţi cu toţi cei care intră în circuit”, spune Muscă.
  Directorul îşi permite luxul de a-şi „creşte” ingineri din rândul tinerilor care se angajează la CAI la terminarea şcolii, ca să îşi facă bani de vacanţă. Iar oamenii dau de bine şi nu mai pleacă.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 25, 2013 la ora 16:29

   Trasnet!! Acestia demonstreaza ca sunt romani!! Unde e ala cu „investiti in Romania”??? Nu este nevoie de investitori, ci de romani cu capul pe umeri.

   Răspunde
    
 • Octavian Capatina
  Iunie 25, 2013 la ora 09:13

  Dle ministru al A.Externe,

  Nu astepta!
  Du-te vorbeste, corecteaza, propune/impune compensatii de la UE pentru tratamentul discriminatoriu.

  De exemplu transportatorii nostri pierd fata de transportatorii din Schengen in medie 5 ore in plus la granita SCHENGEN. Pierderi care se adauga la costurile noastre – aceste pierderi cumulate inseamna atatea milioane de euro la noi, sa-i plateasca UE ca sa fim EGALI … pentru ca asta e ideea CONSTITUTIVA a UE.

  CAM ASA AR TREBUI TRATAT cu UE.!!!!

  Răspunde
   
 • alex g
  Iunie 24, 2013 la ora 23:42

  @ asta te roade pe tine? Premierul si accidentul? Treaba e ca sunt DEZBINATI si nu suntem uniti..sa refacem TARA! Asta e problema!

  Nu niste tampiti care au murit ca fraieri..pentru ca nu si-au pus CENTURA de siguranta..si s-au dus cu un alt idiot de Sofer e un alt idiot de drum!

  Mai bine am face..sa vina drumurile la NOI!
  decat TROPA TROPA prin Europa..

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Iunie 24, 2013 la ora 21:25

  Poporul roman trebuie ,,sa dibuiasca” alt premier dupa accidentul rutier muntenegrean ajutand familia Ponata, despartita de atributii, prinsa pe picior de plecare intre Bucuresti,Bruxelles si Strasbourg.Motivatile premierului pt neindentificarea victimelor sunt puerile si demonstreaza necunosterea condititilor de calatorie intr-un autocar extern.1)Soferul are o lista a calatorilor. 2)Barbatii poarta documentele de indentitate la buzuanarul din spate al pantalonilor, in timp ce doamnele le poarta,de obicei, in posete. 3) In timpul calatoriei se face apelul iar calatorii socializeaza.4)Tour-operatorul avea o lista a pasagerilor care a fost transmisa soferilor.5) In dezordinea produsa de ruperea parapetului doar doamnele au putut sa piarda actele de identitatw iar soferul listele de calatori.6)Raed Arafat a veni la spital impreuna cu consulul roman.Premiantii acestui tragic accident rutier: Poporul Muntenegrean ,Premierul Muntenegrului( un lucru firesc pt un popor care a calatorit liber peste 30 de ani in Occident in timpul lui Tito), minstrul Mircea Dusa si Raed Arafat. Repetentul nefastului eveniment- P.M. Romaniei -victor ponta-om cu mentalitate de mahala dimboviteana desi se lauda ca ar fi trait la Paris-Orasul luminii ,nume in contradictie cu acest ,,smecher” care si-a dat arama pe fata.Ponto, non sei stato pronto!

  P.S.Ministrul Corlatean nu il accompanieaza pe victor ponta pe lista numai daca din ordinul P.M.Romaniei a plecat in Luxemburg.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 24, 2013 la ora 23:41

   Draga Chirita Ayrelian Stefan,
   Nu va contrazic, vad ca sunteti foarte experimentat. Pe vremea cind lucram la GEOMIN, ne faceau instructajul si nise spunea clar: documentele si banii in bagajul de mina care nu se lasa din mina. Aici in Canada, odata cu pasaportul primim si o brosurica cu sfaturi turistice: copii dupa documente si tinute la loc sigur pe tine, iar originalele in bagajul de mina (in poza lui Ponta cu Cristina, ce tine ea in mina stinga? Un bagaj de mina!
   Dar sa lasam asta. Observ ca ce se numea pe vremuri Titograd astazi ii zice Podgorica. Aici in centrul orasului este un hotel foarte bun, iar viza-vis e o gradina de vara tare reusita, unde am dansat prima si ultima oara cu o muntenegreana clasa intii. A doua zi am coborit la Adriatica. La benzinarie ni s-a recomandat sa o luam la stinga ca e mai sigur si mai scurt. Acuma am reparcurs drumul cu Google si asa e pe acolo am fost. Astazi este marcat ca drum european 80 si 65. Celalaltul nu este marcat de fel, dar arata onorabil, vezi si masinute (fiecare pe banda ei, cu mici exceptii la viraje babane). Dupa ceea ce am vazut la TVR cred ca am localizat un singur punct care sa se potriveasca cu locul acidentului: parapet rupt pe dreapta intr-un hau scurt urmat de un viraj scurt spre stinga. Acest loc este valabil numai daca autobuzul urca la deal (adica dinspre mare). In general, proiectantii de drumuri in zone muntoase, incearca sa le dea soferilor din cind in cind un respiro pe plan si acesta se potriveste cu viraje mai periculoase. Sa ai si panta si viraj dur in acelasi timp, e mai bine sa eviti. Cine e mai obisnuit cu drumurile de munte (eu in Austria am oprit masina pe un plan ca asta chipurile sa admir peisajul, dar motorul se incalzise), stie ca i se mai poate intimpla sa uite piciorul pe gaz si dupa ce a trecut cumpana urcusului – poti avea surpriza unui viraj pe care sa nu-l mai prinzi. Lasind la o parte amanuntele astea, aud ca pe acolo era pericol de avalanse (sa nu claxonezi, sa nu ambalezi – tocmai chestiile astea doua esti obligat sa le faci si cind urci si cind nu stii ce vine dupa colt), dar daca totusi acestea sunt indicatii locale reale, atunci acest drum, care nici nu era marcat, trebuia eliminat dintr-un traseu turistic. Condoleante pentru cei care au avut parte de ceasul rau.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase