Înapoi în ’90… O luăm de la capăt!

Moise Guran

Eram puști și trăgeam cu urechea la dezbaterile politice de la coadă la pâine, în primii ani de după 90. Nu o să uit niciodată furia unui cetățean care spunea că i-ar da foc la casă ăluia de l-a împușcat pe Ceaușescu, dacă ar ști exact cine e. Dezbaterile despre străinii care ne iau țara erau pline de pasiune, vii, nervoase, deseori violente. Și totuși țara era deja condusă de kaghebiști. O luaseră, dar cetățenii respectivi nu ar fi acceptat în ruptul capului asta. Zilele trecute, la un Mega Image de pe Șoseaua Mihai Bravu, s-au făcut cozi. Era oră de vârf și na! se mai întâmplă. O doamnă (mai în vârstă) s-a enervat și a trântit coșul (în care avea o pungă de pufuleți și un borcan cu muștar) – Cum e posibil așa ceva? Magazin străin, în România! N-aveți pic de respect pentru noi! s-a răstit ea, amenințătoare, la casiere, de parcă însuși Soroș ar fi trecut alimentele pe bandă, iar nu niște românce, la fel ca ea, prost plătite și atât de obosite de ziua lungă și de țara asta, care face uneori timpul infernal de lung… Cum au trecut 27 de ani? Dar, mai ales, pentru ce au trecut?

Nu știu câți dintre voi mai țineți minte glumele făcute la intrarea României în Uniunea Europeană, cum că în curând, vom rămâne singuri în UE . Ei bine, nu mai e nicio glumă, deși e clar că nu ne va scoate nimeni din ea, Uniunea se transformă, iar noi (și alții) vom fi nevoiți să trecem printr-un alt proces de aderare sau să rămânem întârziați într-o formă de Europă ce va fi la fel de desuetă, cum era cea geografică, acum 27 de ani. Suntem fix în anii ’90, cu aproximativ aceleași probleme, dar cu fix același tip de politicieni.

Cum, necum, țările din nucleul Uniunii Europene au găsit modalitatea de a reintroduce procesul de aderare. Care n-a fost atât de dur pe cât ar fi trebuit în cazul unor țări ca a noastră, iar acest lucru a provocat o criză a Uniunii în sine. Așa că nu ne dau afară, cum ne temeam noi, dar se mută ei, în altă casă, lăsându-ne pe dinafară, unde, la fel acum ca și acum 27 de ani, ne pândește Marele Urs, cum zice Cioloș, ca să ne pape. Atunci am avut noroc – URSS-ul s-a destrămat, iar Rusiei i-au trebuit cam 15 ani ca să-și revină, mai mult decât ne-a luat nouă să intrăm, trași de păr, în UE și în NATO.

Acum, ambele structuri sunt în criză și se transformă, ca să se salveze. Fără noi? Nu, nu neapărat. Dar, în mod clar depinde de noi să ținem pasul. Este, cum spuneam, un nou proces de aderare, la care n-ar trebui să mai pierdem vremea, cum am făcut în anii ’90. Deși acest proces a început de vreo cinci ani, gargarageala politică de la București, acum, ca și atunci, nu s-a schimbat nici cu o secundă.

Singurul care a sesizat poate la timp procesul de concentrare al UE, a fost Traian Băsescu, atunci când a semnat (ceea ce a și produs multe supărări la București, deși ulterior s-a dovedit că nu era loc de întors) celebrul acord de stabilitate fiscală, MTO-ul ăla de i-a dat premierului de atunci (Victor Ponta) dureri de cap. Nu că Băsescu ar fi făcut mai mult. Sau Iohannis. Sau Isărescu. Sau cineva, oricine. Derutați ca nație, ne-am luat gregar după turma Vișegrad (acum Băsescu zice că ar trebui să ne îndepărtăm cât mai mult de acest grup, și are dreptate), țipăm din toți bojogii că nu vrem Europa cu două viteze, când ea n-a avut niciodată una singură ci, eventual trei, a treia fiind inventată, în mod evident, pentru noi și bulgari. Nu ne-am integrat niciodată cu adevărat în UE, ci am fost târâți ca o remorcă (vitezele alea-s eufemistice) ca să nu rămânem precum Moldova și Ucraina.

Treziți-vă, români! Nu ne mai permitem repetarea anilor ’90, căci s-ar putea să nu mai avem același noroc, ca atunci. Nici măcar loc de dezbateri stânga-dreapta nu mai este, așa cum observa cineva, de acum trebuie să ne concentrăm și să ne coalizăm cei pentru Uniunea Europeană. Mare atenție, însă! La noi, cel mai des, nu se declară nimeni contra. Dar nu fac nimic pentru a merge mai departe, ceea ce e fix același lucru. Așa au procedat și cripto-comuniștii anilor ’90.

În încheiere, vă invit să citiți câteva pasaje pe care le-am extras pentru dumneavoastră din cartea lui Lucian Boia, Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), apărută astă-vară la Humanitas.

Mulți oameni politici (majoritatea lor?) au participat și ei, și încă din plin, la această competiție a umplerii buzunarelor. Îi numărăm acum, anchetați, unul după altul, de Direcția Naținală Anticorupție. (…) În mod ironic, societatea oarecum egalitară fabricată de regimul comunist a condus, după căderea comunismului, la o stratificare socială și mai inegalitară decât cea existentă înainte de comunism. Prăpastia dintre bogați și săraci este acum și mai adâncă. (…) S-a refăcut marea burghezie. S-a refăcut și moșierimea. Se dăduse alarma, pe la începutul anilor ‘90, că “se întorc moșierii”. Și iată-i. Însă, cu mici excepții, nu sunt cei vechi (cărora, oricum, nu le mai rămăseseră mari proprietăți după reforma agrară din 1921), ci noii moșieri, incomparabil mai bogați, stăpâni peste întinderi nesfârșite. (…)
Provenită, dacă nu în întregime, în tot cazul în mare majoritate, din structurile comuniste, cu o semnificativă componentă securistică.
Comunismul a pierdut partida. Comuniștii însă au câștigat-o.

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

74 răspunsuri la Înapoi în ’90… O luăm de la capăt!

 • AltDaniel
  Martie 20, 2017 la ora 15:21

  Moise, cum iti spuneam cu luni in urma (cand nu aparuse „planul Junker”) UE a gresit profund prin birocratie, supra-reglementari, impunerea cotelor de refugiati etc. Tu, un ziarist „politic corect” (repet, stiu exact ce inseamna aceasta sintagma si tu te incadrezi absolut perfect in aceasta definitie!) aperi ideea aceasta, facandu-te ca NU vezi falimentul acestui tip de organizare suprastatala. Politicienii de la Brussels au pierdut complet legaturile cu dorintele si problemele popoarelor componente ale UE. Insasi ascendeta Rusiei de azi se datoreaza tot arogantei si ingamfarii politicienilor si birocratilor care au condus si conduc UE. Daca ai fi avut (ceva) cunostinte de istorie a Angliei, Frantei si Germaniei ai fi inteles chiar si tu (un ziarist politic corect) ca aceste tari nu pot fi supuse unui model de integrare comuna de acest tip. Chiar ma mir ca UE a rezistat atat de mult (in fond in forma ei legislativa actuala, doar vreo 10 – 15 ani) si anticipam (cum am si scris pe aici) toate aceste probleme. Trebuia sa se intample, era un fenoment inexorabil (implacabil). Ce se va pune in loc ? Asta e alta discutie, dar sper sa fie ceva in acord cu logica, civilizatia, bunul simt si istoria. Adica exact ce NU a fost UE !

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 19, 2017 la ora 14:16

  SA incerc o ordine preferentiala :Vietnam.China,Coreea de Nord,CUBA,LAOS
  Venezuela nu stiu daca este comunista.

  Stimate domn :CU CE MA INCALZESTE PE MINE DEMOCRATIA D-VOASTRA DE 2 LEI SI FALSA LIBERTATE ,cand muncesc in tara ROMANIA, 12 h/zi,inclusiv sambata si vesnic suntem impovarati de plati catre stat?
  CA patron(intrprinzator pe cont propriu) ai doar raspundere si obligatii si vesnic esti TAPUL ISPASITOR AL DECLINULUI economic !
  SI unde este sanatatea,scoala,constructiile,sportul?!in societatea asta a D-voastra de sorginte europeana?!
  pe vremea lui TOV nea’NICU aveai cozi la mancare ,doar daca nu aveai parinti si bunici la tara rabdai in „muncipii” de foame(,PROSTII RABDAU DE FOAME SI ATUNCI !)
  DAR AVEAI O IERARHIE SOCIALA,AVEAI LOCURI DE MUNCA !
  STITI CU CAT cumpara un patron la ora actuala de la statul roman un loc de munca pt.firma lui ?

  aud?!
  stiu sunt „iredentista,jidanca,proasta,cretina, ….etc.etc…asa sunt jigniti AZI OAMENI CARE AU IDEI ALTFEL decat MAFIOTII DIN CONDUCEREA POLITICA ACTUALA.
  asta e …sa ceri la prosti evolutie e clar culmea tampeniei,
  Lasati-va condusi de d-na OLGUTA,DRAGNEA,ca de astia sunt de la PSD…,creati o opozitie cu usr,alde,pnl..dastia subordonati si cat „cat mai destepti”

  DAR NU VA MAI MIRATI la modul cel mai COLECTIV DE CE UNUL precum DACIAN CIOLOS NU ESTE ASIMILAT POLITIC IN ROMANIA.

  Răspunde
   
  1. MPM
   Martie 20, 2017 la ora 16:14

   „AVEAI LOCURI DE MUNCA !”
   As fi folosit puncte-puncte in loc de „MUNCA”.
   Multe din locurile de munca ceausiste existau pentru a scoate din casa individul dimineata.
   Un fel de tratament psihologic.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Martie 22, 2017 la ora 13:43

    La 18 ani m-am încadrat in functie TESSA (tehnica)la un institut de cercetare in Romania lui Ceausescu.La 16 ,00 terminam programul si plecam cu metroul la facultate la seral pana la 20,00 .

    Ti se ca faceam ceva de formă cand trebuia sa imi castig existenta singură?
    Culmea e ca si la ICECHIM,la Semănătoarea,la APACA ,la IIRUC si in alte multe locuri cu care aveam tangenta lumea muncea in schimburi pt.salariu.
    cine nu a trăit in vremurile acelea e bine sa nu se exprime.
    LA TREI PATRU CARE MUNCEAM UNUL NE SUPRAVEGHEA,cel putin in ultima perioadă.

    Răspunde
     
 • Mircea C
  Martie 18, 2017 la ora 22:54

  Venezuela, Cuba sau Coreea de Nord, ce preferi?

  Răspunde
   
 • Berghian Sergiu Daniel
  Martie 18, 2017 la ora 21:19

  Da. Doamna aceea reprezintă chintesența tipicului român iredentist și din cale-afară de tâmpit.

  Doamne-ajută. Că altceva, nu o să ajute…

  Răspunde
   
 • misu
  Martie 18, 2017 la ora 17:51

  Ai putea, te rog, sa detaliezi putin?
  Cand zici noi te referi la romani ori la europeni?
  Care sunt formele alea comuniste si ce le face mai atractive?

  Răspunde
   
 • Eugen Catalin
  Martie 18, 2017 la ora 12:17

  Super, imi place rationamentul tau, si as dori sa contribui un pic.

  Hai sa nu ne oprim aici, ci sa mergem mai departe:

  1. Daca esti membru de partid X ai 40 de voturi
  2. Daca esti angajat la stat ai multiplu 2x la voturi (ca-ti iubesti tara), daca esti la multinationala se reduc voturile la jumate, ca ajuti strainii sa duca banii din RO
  3. Daca esti barbat ai 3x la voturi, „se stie” ca barbatii stiu mai bine ca femeile.
  4. Supraponderalii au mai putine voturi ca daca nu sunt preocupati de sanatatea lor, nu vor fi nici de binele tarii.
  5. Varstnicii vor avea mai multe voturi decat cei tineri, experienta senectutii nu poate fi contestata.
  6. Si in final, dreptul de vot se da doar celor blonzi cu ochi albastri, cei oachesi nu au de ce sa participe la vot fiind genetic inferiori.

  Drumul spre iad e pavat cu bune intentii, la urma urmei si Hitler a vrut o rasa pura, si o Germanie pentru germani.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 18, 2017 la ora 11:21

  1.Nu mi- l imaginez pe Moise Guran stand la coadă la Mega Image…,etc.
  2.Între timp internetul a evoluat mult d-nule jurnalist deci numai pot fi manipulați sau asupriti cu una cu două oamenii 😀chiar aia care trăiesc traiesc la țară au un nivel destul de ridicat in ce priveste informatia.
  3.Formele actuale de comunism existente in lume sunt cu mult mai atractive prin comparatie cu ce este acum la noi.😀😀😀😀sau in asa zisa civilizație europeană.

  Weekend plăcut si
  vreme bună

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Martie 18, 2017 la ora 11:22

   Atractive si constructive !

   Răspunde
    
  2. gigi_ciocan
   Martie 19, 2017 la ora 21:14

   asta-i tot ce poti :))?

   Răspunde
    
 • johny2k
  Martie 18, 2017 la ora 10:49

  Din pacate in urmatorii 4 ani cel putin, ne vom departa din ce in ce mai mult de Europa in care visam sa ne integram.
  Iar dupa, ne vor trebui inca 10-15 ani sa fim ce am fost macar in 2016. Asta pentru ca increderea se castiga cel mai greu in politica.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Martie 18, 2017 la ora 10:24

  Si totusi consider ca intr-un fel, destul de important, nu mai avem niciodata cum sa ne intoarcem in ’90. avem generatii noi de politisti, procurori, judecatori si chiar serviciile au oameni care n-au servit orbeste un partid anume, plus internetul care face ca oamenii cu aceleasi viziuni sa poata comunica si forma o masa critica peste care nu se va putea trece prea usor.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 18, 2017 la ora 10:58

   Ireversibilitatea timpului este la momentul acesta principială. Nu despre asta este vorba, iar evoluția trehnologică nu intră în discuție în articol, la fel vârsta, religia, nivelul de instruire al populației etc. Bunăoară, subordonarea Băncii Centrale de către guvern (am scris mai jos), este o temă de economie politică de sute de ani. A fost discutată în 1990, revine astăzi. Ciclurile economice se succed de asemenea șamd. Dl Moise semnalează că și greșelile în politicile publice se repetă, iar eu am subliniat că la fel se întâmplă cu măsurile greșite în econiomie. Noa generație de politicieni este mai coruptă decât în anii 1990 (explic in extenso, dacă este nevoie), noua generație de polițiști este mai coruptă decât în anii 1990, de la afacerea „Țigareta” și Terasa Anda ticăloșii din SRI au ajuns la afacerea Hexi șamd. de la cazul Panait am ajuns la Bica, unde șefa serviciului antimafia colaborează cu organizațiile mafiote! Ori cazul C Bogdan! Stimate domn, la fel ca ciclurile economice, care se amplifică odată cu trecerea timpului, dezastrul social și corupția s-au amplificat! Ne întoarcem în 1990 cu premise mai sumbre.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 18, 2017 la ora 13:13

    Eu nu cred ca politstii de acum sunt mai corupti decat cei din 90. In anii 90 n-am intalnit niciun singur politist care sa refuze spaga. Din 2000 insa am intalnit din ce in ce mai multi asemenea politisti.
    Diferenta pe care eu o vad si pe care am semnalat-o in comentariul de mai sus este ca atunci structurile apolitice ale statului au ajutat la construirea acestui stat mafiot corupt pe care il avem astazi, iar eu vad ca acum, prin noile generatii din aceste institutii, situatia este diferita. Eu vad ca schimbarea in aceste institutii a inceput din interiorul lor prin oamenii noi care n-au fost educati sa asculte de comanda politicului. Daca in ’90 nu prea aveam mari sperante de schimbare pentru ca oamenii din aceste institutii credeam ca vor duce la pastrarea sistemului neocomunist intr-o forma sau alta, acum tocmai acesti oameni noi din aceste institutii imi dau mie speranta ca in viitor acea schimbare dorita atunci de mine va fi posibila si ca ea chiar se va intampla. In aceasta idee a fost comentariul meu de mai sus. In rest dupa cum spuneti, totul este ciclic, numai ca eu acum am o speranta pe care nu o aveam in „ciclul” trecut al „masurilor politice si economice”, cicluri pe care eu le-as numi numai politice, caci ciclurile economice sunt dictate tot de ciclurile politice, fiind cauzate de ele.

    Răspunde
     
 • AndreiM
  Martie 18, 2017 la ora 10:22

  Eu nici nu cred ca am iesit din paradigma anilor ’90. Lipsa reperelor morale si sociale, lipsa leader-ilor sociali care sa impuna aceste reguli arata o societate aflata in deriva. Si aici o mare parte din vina o are a 4-a putere in stat care si-a vandut constiinta si a intrat in slujba detinatorilor puterii. In momentul in care aceasta putere se va curata, putem vorbi de o societate care se re-echilibreaza.

  Răspunde
   
 • florin
  Martie 18, 2017 la ora 09:34

  Lucian Boia e istoric cum sunt eu pilot de formula unu. A face reclama unui propagandist e egal cu a face propaganda…

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Martie 18, 2017 la ora 10:26

   Aha, mai bine ar cita din Andrei Marga

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Martie 18, 2017 la ora 10:39

   Mărturisesc că nu cunosc experiența dumneavoastră în F1, dar știu sigur că România nu a dat niciun pilot în acestă competiție până acum. Dar, dl Boia nu este tocmai un propagandist. Pasajul din articolul la cer comentăm are aspectul unui advertorial. Dl Boia se bucură de mult prea multă publicitate, după opinia mea (care, firește, poate fi greșită). Domnia-sa a scris câteva texte prin care s-a dorit o abordare diferită, dintr-o perspectivă inedită a unor fapte istorice [altfel bine cunoscute]. Astfel, a contrazis teoriile științifice anterioare cu dezinvoltura și agresivitatea unui revoluționar în Știința Istoriei. Desigur, la fel ca cei care au „revoluționat” literatura terfelindu-l pe M Eminescu, teoria sa a fost absolut neconvingătoare printre specialiști și a trezit controverse printre nespecialiști. Asta, cu sprijinul Ed. Humanitas, care i-a făcut o imensă publicitate (pentru a-și vinde produsele, desigur) a dus la promovarea d-lui Boia și umflarea contului domniei-sale. Atâta tot. Este doar o chestiune de marketing, iar opera d-lui Boia trebuie, cred, citită ca literatură de divertisment mai degrabă decât ca operă științifică, iar cei care-i fac publicitate, cu amuzament și îngăduință. Dar ceea ce citează dl Moise aici este cât se poate de adevărat!

   Răspunde
    
   1. MPM
    Martie 20, 2017 la ora 21:30

    Dle Constantin.
    Istoria se repeta iar pretul devine de fiecare data mai mare.
    Ramanand fidel unei istorii fabricate, in care noi romanii sintem cei mai cei … nu ne ajuta decit sa ramanem prosti si fuduli.
    Primul pas in a rezolva o problema e sa o identifici. Iar Noi, Romanii avem nenumarate probleme.

    Răspunde
     
 • H
  Martie 18, 2017 la ora 02:18

  Nu există nicăieri încă (din cîte știu eu) dar se poate. Sistemul pe care eu îl propun ca remediu este tot democratic (TOȚI cetățenii au drept de vot): pur și simplu ar fi suficient ca votul fiecărei persoane să fie ponderat cu un coeficient dependent de studiile pe care acea persoană le are la momentul votului.
  Ca exemplu:
  – persoană neșcolarizată: 1 vot
  – pers cu 4 clase: 2 voturi
  – pers cu 8 clase: 3 voturi
  – pers cu 12 clase: 4 voturi
  – pers cu bacalaureat: 6 voturi
  – pers cu studii universitare: 10 voturi
  – pers cu studii post-universitare: 11 voturi
  – academiciam: 20 voturi
  Evident, coeficienții folosiți de mine sunt pur exemplificativi, ei pot fi negociați. Am preferat ca acești coeficienți să fie supra-unitari (și ar fi de dorit ca ei să rămînă așa) pentru o mai bună înțelegere. Cum ar fi, de pildă, că votul unui academician este echivalent în exemplul meu cu votul a 20 de oameni neșcolarizați care aleg același lucru.

  Răspunde
   
  1. H
   Martie 18, 2017 la ora 02:21

   Mai sus era un răspuns pt dl. alexman (n-am idee de ce nu s-a aliniat sub mesajul dlui, eu pe ”Răspunde” la comentariul acestuia am făcut click…

   Răspunde
    
  2. Dan Hopartean
   Martie 18, 2017 la ora 08:36

   Sunt cat se poate deacord cu acest sistem. Singura problema este ca toata lumea are acum acces la studii superioare la universitati mediocre si exista „n” exemple de persoane total pe langa fenomen, cu diplome universitare si ulterior masterate, doctorate, etc, obtinute la varsta pensionarii. Culmea e ca multi dintre acesti indivizi lucreaza in administratie, companii de stat sau de ce nu, in Parlamentul Romaniei

   Răspunde
    
  3. Andrei
   Martie 18, 2017 la ora 09:53

   Uite un sistem asemanator dar mai bun: Eu = 15 milioane voturi, fiecare prieten d’al meu cate 100.000 voturi, restul lumii 0 voturi. Ce zici?

   Răspunde
    
  4. Constantin
   Martie 18, 2017 la ora 10:21

   Foarte interesantă ideea restrângerii dreptului la vot în funcție de nivelul de instruire, deși este posibil ca unii să fi învațat mai bine în facultate, alții mai puțin. Am putea adăuga un sistem mai riguros bazat pe nota de la absolvire. Iar cei care au studii post-universitare ar putea primi un spor de reprezentativitate. Dar, mă gândesc, nu am putea adopta un sistem reprezentativ bazat pe mărimea averii, că a mai existat, ori în funcție de sex, că Elveția, bunăoară a renunțat la el abia în 1971 și dreptul egal de amendament a fost stabilit abia în 1981?! Dar un sistem electoral în funcție de religie, nu am putea institui? Ori etnie, sau vârstă, că au mai fost astfel de sisteme?!

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 18, 2017 la ora 10:35

    Ca sa vedeti domnule Constantin cum chiar si intentiile bune pot duce la pierderea unor drepturi castigate foarte greu si cu pretul mulor vieti.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Martie 18, 2017 la ora 10:43

     Am comentat doar pentru că unii cititori ar fi putut lua în serios o asemenea propunere.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Martie 18, 2017 la ora 11:33

      Am inteles. Si cred ca nota ironica are efectul scontat asupra cititorilor.

       
  5. valentina
   Martie 18, 2017 la ora 11:32

   Nu ne facem iluzii ca un asemenea sistem electoral ar putea fi adoptat cita vreme populatia majoritara este neinstruita iar conducerea actuala a tarii conteaza doar pe ei!

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 18, 2017 la ora 11:46

    Sistemul electoral propus mai sus nu difera foarte mult de ceea ce au facut albii in America la inceputul secolului XX, incercand sa limiteze prin multe mijloace dreptul la vot al oameilor de culoare.
    Nu sunt un om care a citit prea mult in viata, dar acesul la informatie in aceste timpuri este fenomenal si putem invata din istorie. Uitati ce am citit acum pe internet ca s-a intamplat secolul trecut in SUA:

    „Începând cu 1890, la 13 ani după sfârșitul reconstrucției, statele sudice s-au folosit de legi și constituții privatoare de drepturi pentru a pune în funcțiune mecanisme care să împiedice negrii să-și exercite dreptul la vot, mecanisme ca votul cenzitar, teste de alfabetism și alegeri primare doar pentru albi.[3][4] Până în 1900, democrații albi din Sud înființaseră un sistem cu partid unic și au aplicat politici de segregație rasială care au continuat cu diverse grade de intensitate în tot Sudul până în anii 1960.”

    Sunt niste faze prin care acesta planeta deja a trecut. Nu putem crede ca aceste lucruri sunt noi in mintea oamenilor si ca sunt bine de aplicat, atat timp cat ne uitam la SUA ca la un model de democratie la care visam sa ajungem candva.

    Răspunde
     
   2. gigi_ciocan
    Martie 18, 2017 la ora 11:47

    imi vine sa vomit de fiecare data cand vad cacaturi de genul asta..
    hai sa numin prostii-neinstruiti si retardatii-persoane usor influentabile doar pentru sa suna mai frumos… chiar daca nu are nici cea mai mica legatura cu realitatea.

    Răspunde
     
    1. dorel ala cu tirnacopu
     Martie 19, 2017 la ora 08:37

     domnule gigi-ciocan, ia niste lamaie, nu vomita aici pe forum…

     Răspunde
      
  6. Daniel
   Martie 19, 2017 la ora 09:22

   Ma sperie asemenea idei…
   Oameni cu asemenea idei ar trebui exclusi de la vot.
   Si uite fara sa vreau, ajung in cealalta extrema.
   Studiile, specializarile, sunt pt./in domeniul de activitate, nu pt. prvilegii si aere de superioritate la vot.

   Răspunde
    
   1. H.
    Martie 19, 2017 la ora 23:59

    Alexman întreba:
    ”Chiar nu se poate concepe un altfel de sistem și trebuie să asistăm zilnic la mizeriile în care se bălăcesc partidele politice? Chiar nu putem stîrpi aceste găști de profitori ordinari?”
    Eu am arătat o posibilă soluție. Majoritatea celor care au răspuns aici au introdus felurite chestiuni care nu au nicio legătură cu ceea ce am propus eu, după cum urmează:

    Răspunde
     
    1. H.
     Martie 20, 2017 la ora 00:09

     1. ”vot după mărimea averii, ori după gen, ori după religie, ori după etnie sau vîrstă”. Ce vor să arate toate astea? Că educația ar fi și ea un criteriu la fel de arbitrar ca oricare dintre acestea?? Ei bine, nu e: educația nu o moștenești și nici nu te naști cu ea.
     -”restrîngerea dreptului la vot” zic alții cărora le-a scăpat pesemne faptul că și prin sistemul propus TOȚI cetățenii vor continua să aibă drept de vot. Doar că nu egal. Există încă cetățeni (parcă din ce în ce mai mulți!) care nu știu care este capitala țării, sau care cred că Iliescu este încă președinte în funcție și alte bazaconii… Acești oameni votează iar votul lor este acum egal cu al tău!
     -”toți se vor umple de doctorate”. N-au decît s-o facă. Însă, dacă cumva problema reală este absolvirea/obținerea cu prea mare ușurință a studiilor/titlurilor, atunci s-ar cuveni găsite soluții pt ACEASTĂ problemă, nu-i așa? Altminteri e chiar de dorit ca oamenii sa-și completeze studiile (fie și pentru a obține o pondere mai mare a votului, dacă ei consideră că merită efortul!).
     -”Studiile sunt pt domeniul de activitate”. Absolut corect pt cele superioare (pt celelalte, de pînă la bacalaureat inclusiv, de regulă nu). Această imperfecțiune ar fi oricum cu mult mai mică decît ceea ce avem acum!

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Martie 20, 2017 la ora 00:55

      Mama mea a vrut sa se faca profesoara dar parintii nu au lasat-o sa studieze caci aveau nevoie de ea la munca campului. Cum sa spuneti ca sistemul de educatie este deschis pentru toti egal? Nu este asa. Depinde si in loc si in ce familie se naste un om. Sunt factori care nu depind de un copil in educatia lui. Da, votul trebuie sa fie egal. Orice alt sistem de vot se va baza pe o discriminare. Cum de va ganditi sa avem o discriminare in sistemul de vot si nu ca votul sa aduca cu el responsabilitati prin lege, nu numai dreptul de a face orice?
      Puteti spune ca toti cei cu care ati votat dvs in acesti aproape 20 de ani au fost cei mai buni si cei mai onesti? Daca nu, atunci si cei „educati” pot vota oameni care sunt sau pot deveni necinstiti. Iar in acest caz teoria dvs nu mai sta in picioare.

       
     2. Stelian
      Martie 20, 2017 la ora 00:57

      aproape 30 de ani*

       
     3. H.
      Martie 20, 2017 la ora 02:33

      Mama dvs își poate completa studiile și acum, dacă dorește.

       
 • di livio
  Martie 17, 2017 la ora 23:26

  Florin Negrutiu-Tiriac intre hot si prost-pe Republica.Stefan Hagima,comentariu-am ajuns la un asa grad de presiune sociala care poate finaliza in sfirsit 89,incit s-a recurs la ordinul de zi de urgenta pe armata…Reactivarea dinozaurilor lasati in adormire.O sa vedeti ca Tiriac nu e singurul

  Răspunde
   
 • Bogdanescu
  Martie 17, 2017 la ora 23:13

  Moise …. multi nu am uitat prin ce am trecut , cu iliescu sau fara el .parerea mea e ca suntem o tara de tranzit , am intrat intr-o hora din care nu putem iesi decat sifonati , cu picioarele rupte .Viitorul nostru e sumbru pentru copii nostri .Majoritatea lor !

  Răspunde
   
 • cornel
  Martie 17, 2017 la ora 21:56

  Cred ca lovitura naucitoare pentru Romania, economia romaneasca si cetatenii romani va veni nu de la o Europa cu doua viteze ci de la adoptarea Euro de catre Romania ca moneda. Aceasta va fi lovitura care ne va departa si mai mult de vestul Europei si de nivelul de trai din vestul Europei iar economia romaneasca va fi pusa intr-o situatie aproape fara iesire ca si posibilitate de dezvoltare viitoare. Asta e parerea mea.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Martie 17, 2017 la ora 22:11

   Chiar daca ne place sau nu, nu trebuie sa uitam niciodata ca avem si vom avea o clasa politica care este oglinda societatii in care noi traim. Multi dintre cei care ajung sau au ajuns la putere in Romania au fost tentati de borcanul cu miere in care si-au bagat degetele. Cred ca pentru aceasta situatie este si a fost responsabila o mare parte din media si presa din Romania care nu au mediatizat si cultivat suficient valorile adevarate si au mediatizat prea des circul din societate si din politica. Pot sa spun ca in ultimii 5 ani aproximativ aceasta situatie s-a imbunatatit vizibil si se pare ca suntem pe drumul cel bun care inseamna educarea electoratului si a societatii romanesti deci implicit si educarea clasei politice de la noi.

   Răspunde
    
 • niky
  Martie 17, 2017 la ora 21:51

  De la Boia ultima fraza e adevarata. Restul cu mosierimea … Erau incomparabil mai bogati si mai puternici. Probabil si datorita contestului istoric al evolutiei societatii si mentalitatilor in general. Cat despre UE. Daca nu ramanem cu natiunle civilizate din occident, care oricum ne fura dar ne si emancipeaza, mai bine serviti Siberia de la rusi. Astia nu ne emancipeaza dar macar ne fura si ne aduce la stadiul de animale.

  Răspunde
   
 • nik
  Martie 17, 2017 la ora 21:36

  bai nebunilor din porumb nu vedeti ca nu se vrea nimic sa fim prosti e singura dorinta a altora avem lipici pe ochi si pamant in urechi am 40 ani si de 2 traiesc in strainatate inpins de prostia tuturor cineva a vorbit de SISTEM si Daaaaaaa de ce in atatia ani de deruta nebuneasca in mintea romanilor tinuta confuza nu am Copiat identic Sisteme din Germania,Olanda ,Anglia si puse sa functioneze la.noi si sa nu aud ca neamtu e neamt si englezu e englez ca sunte ti prosti Nu exista sa nu platesti taxe si sistemul sa nu fie usor pe intelesul orcarui prost incepand de la taxe si inmatriculare de autovehicole impozite si orice alceva nimeni nu se duce sa se inchine si sa se umileasca c o carpa la ghiseul statului pe care il plateste DIn BANI LUI MUNCITI CU GREU cum se antampla in romania iar exista ceva sanatos ca si sistem CEL CARE CONTROLEAZA E SI EL CONTROLAT la randul lui si ai tremura curu daca greseste ca stie ca ”pila”ca la romani nu exista si il arde de nu uita niciodata f@#k

  Răspunde
   
  1. dorel ala cu tirnacopu
   Martie 19, 2017 la ora 08:42

   prietene… ai distonocalm prin casa? ia o pastila, te vei simti mai bine…

   Răspunde
    
  2. adrian
   Martie 21, 2017 la ora 01:30

   Ai descoperit anglia și ai inceput sa suferi si să o înghiți și tu ca tot restul, englezii nu au corupție, nu au sărăcie și cel mai important, nu se închină la funcționari. Ei se apleacă la regină.

   Răspunde
    
 • DFG
  Martie 17, 2017 la ora 21:20

  Prioritățile noastre politice ar trebui sa fie depolitizarea structurilor și diminuarea corupției​, concomitent cu reașezarea educației pe un model de stimulare a aptitudinilor. În plus putem fiecare dintre noi să ne implicăm în comunitate și astfel să refacem spiritul civic și dorința de a avea o țară frumoasă și curată.

  Trebuie să ridicăm capul din pământ și să începem cu o faptă cât de mică, primul pas este întotdeauna mai greu.

  Răspunde
   
  1. dorel ala cu tirnacopu
   Martie 19, 2017 la ora 08:47

   prioritatile noastre politice nu corespund cu prioritatile lui drac nea, tariceanu, dorneanu, serban nicolae, hantena3 si altor entitati din grupul infractional organizat lipit la butoane…

   Răspunde
    
 • Corpodean Olimpiu
  Martie 17, 2017 la ora 18:09

  Moise ,Moise,degeaba suntem „treji”nu vad cum Am putea scapa vreodata de cei care conduc destinele tarii de la revolutie incoace si care ne tarasc inevitabil intr-o fundatura a Uniunii Europene.

  Răspunde
   
  1. DFG
   Martie 17, 2017 la ora 20:19

   Doar prin implicarea celor buni in politică se va putea schimba ceva, dar oricum drumul e lung iar istoria nu stă după noi.

   Răspunde
    
 • MPM
  Martie 17, 2017 la ora 16:48

  „Treziți-vă, români!”
  Asta zice si Imnul National din 90 incoace.
  Romanii il aud zilnic …si?

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Martie 17, 2017 la ora 17:10

   Trezirea nu implica o anume actiune. Unii cand se trezesc se duc la crâşmă…

   Răspunde
    
 • Ivanescu Nicusor
  Martie 17, 2017 la ora 16:36

  Foarte buna analiza,bravo Moise….

  Răspunde
   
 • andia
  Martie 17, 2017 la ora 16:10

  Felicitari!Foarte frumos articol.Suntem multi (asta s-a vazut si in februarie in strada)care nu mai vor sa retraiasca anii 90. Imi doresc sa aud vorbindu-se mai des despre Europa,Nato,moneda unica euro,…Vreau o tara normala care sa fie condusa de oameni responsabili,nu sa stau in fiecare zi sa ma intreb :ce-au mai facut „astia” azi?

  Răspunde
   
 • Alin M.
  Martie 17, 2017 la ora 15:59

  Moise ai vre-o sugestie la cele de mai jos?

  Mie nu mi-e clar daca masa de manevra a PSD/ALDE (Romania de la tara) sunt mai multi decat cei de la orase, care sunt pro-Vest. Asta in ideea ca urmam sfatul tau Moise si ne mobilizam la alegeri si intre alegeri (ca la proteste). Ca am senzatia ca acesti neo-comunisti ne bat cu sculele democratiei si, trebe sa recunoastem, si cu nepasarea noastra, a tutror. Ca ei acum pluseaza indexari ca sa-si mentina masa de votanti pt ce urmeaza. Si mai e o chestie, noi toti astia care vrem o altfel de Romanie ne tot spunem unii la altii cam ce vrem si cum vrem, dar ne spunem intre noi si toti ne aprobam reciproc, dar numarul nostru nu creste, deci ne invartim in cerc. Intrebarea este cum schimbam perceptia celor care iubesc/sustin PSD-ul. Mi se pare aproape imposibil cand PSD-ul imparte banii.

  Răspunde
   
 • Un fost corporatrist
  Martie 17, 2017 la ora 15:08

  Frumos articolul, felicitari!

  Referitor la situatia noastra actuala, imi pare ca seamana frapant cu fabula Ferma animalelor a lui G. Orwell in care porcul Snowball este inlaturat de la conducere de Napoleon care se opune vehement construirii morii de vant, pentru ca mai tarziu sa o construiasca el insusi. Identic, noi am indepartat dictatorul, care acuza interese oculte, vest europene, si facea tot posibilul sa plateasca datoria tarii catre FMI, dupa care a venirea mesianica a domnului Ilici a fost imediat urmata de perioada „privatizarilor strategice”(pe care noi le-am facut, nrfiind fortati de nimeni), iar acum ajungem exact in acelasi punct…. Multinationale rele si Vestul ne vor raul, au interese ascunse…
  Orwell l-a cam intrecut pe Nostradamus in ceea ce ne priveste!

  Răspunde
   
 • Anton
  Martie 17, 2017 la ora 14:58

  Romania si Europa
  Nu-i asa ca va pare straniu !
  Nu vreau sa amintesc cazuri individuale – astea se gasesc peste tot in lume , deoarece idioti exista peste tot
  Exista insa zone din Romania neelectrificate inca
  Cele mai multe zone rurale nu au canalizare sau apa curenta
  Exista o mare patura de oameni care este complet retrograda
  Exista o mare parte dintre politicieni care este retrograda – ceea ce este grav !
  Toate lucrurile se misca extrem de lent !
  Birocratia este extrema
  Toate astea fac ca Romania sa se autocondamne la primitivism in comparatie cu evolutia tarilor din Vestul Europei
  Am un prieten columbian caruia i-am aratat filmulete din Transilvania
  Stiti ce mi-a zis !
  TOATE TARILE SINT FRUMOASE , DOMNULE , FIECARE TARA ARE CEVA ATRACTIV DAR SISTEMUL LE FACE ATRACTIVE SAU RESPINGATOARE !
  Pentru ca Romania sa devina o tara atractiva si placuta ar trebui IN PRIMUL RIND ca sistemul birocratic mult prea stufos sa se simplifice
  Ar urma apoi EDUCATIA , SISTEMUL DE SANATATE , etc
  Toate astea se cunosc dar cu toate astea ramin intepenite in nepasarea celor care modeleaza sistemul
  Atunci cind am parasit Romania nu am facut-o din motive financiare ci pentru ca uram intreg sistemul care indobitocea personalitatea omului
  Acum e la fel , nimeni nu da doi bani pe respectul fata de OM iar Romania e placuta atunci cind o vizitezi ca TURIST !

  Răspunde
   
 • Kapital
  Martie 17, 2017 la ora 14:41

  Revine si modelul inflationist cu depreciere mai mult sau mai putin controlata spre high ul de 4.65…si multe tranzactii de vanzare a obligatiunilor romanesti (titluri de stat). Ceea ce a inceput strada va desavarsi capitalul.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 17, 2017 la ora 14:35

  Linistiti-va oameni buni ca nu pierdem nimic. In 3-4 ani Uniunea Socialista Europeana o sa cada singura, cand Germania si Franta o sa colcaie de imigranti, o sa inceapa sa invadeze si restul tarilor mai de doamne ajuta. Atunci o sa se prabuseasca singura, acesta dictatura care se numeste UE.

  Răspunde
   
  1. MPM
   Martie 17, 2017 la ora 15:54

   Da, dictatura UE care dicteaza rromanilor sa nu fure, sa se spele, sa isi respecte aproapele.
   UE cu Romania de azi e similara situatiei Austriei cu Oltenia in 1700 cind oltenii de la vladica la opinca s-au opus spitalelor, soselelor, scolilor, cladirilor noi, practic CIVILIZATIEI.

   Răspunde
    
  2. Daniel D.
   Martie 17, 2017 la ora 15:57

   Domnule Cristi, de ce numiți UE dictatură? Puteți detalia, vă rog, această alăturare de termeni? Nu de alta dar, fără detalii și explicații, oricine poate spune orice. Iar valoarea enunțului va tinde abrupt spre 0.

   Răspunde
    
   1. MPM
    Martie 17, 2017 la ora 16:00

    Va raspund din nou, UE dicteaza unora precum Cristi sa nu fure, sa se spele, sa puna mina pe munca, sa aibe respect pentru sine si altii.
    E o dictatura oribila, de neacceptat poporului roman stapan pe destinul sau de 200 de ani.

    Răspunde
     
    1. MPM
     Martie 17, 2017 la ora 16:02

     2000 de ani, scuze

     Răspunde
      
     1. UE psa
      Martie 17, 2017 la ora 17:09

      Corect punctat, MPM. Ba mai mult, aceasta UE ingrata pune si la munca popurul Roman – oferind locuri de munca platite din care poporul poate alege… ce sa mai, un adevarat calvar!!!

       
 • Constantin
  Martie 17, 2017 la ora 14:11

  Așa este, ne întoarcem în anii 1990. Cursul de schimb euro/leu a ajuns la 1/4,56 și trendul este în sensul deprecierii monedei naționale. Urmează creșterea ratei inflației, majorările de preșuri se simt cel puțin la alimente. Mă aștept să apară iar falimente, mișcări sociale, eventuale presiuni (inclusiv greve-polițiștii au pornit la marșuri) pentru majorarea și mai mult a salariilor șamd. Vin anii 1990. Mă aștept ca în marja 4,8-5,0 lei pentru un euro să apară tot mai mulți concetățeni care să fie gata să-i dea foc la casă celui care l-a împușcat pe Ceaușescu. Asta pentru că vom trăi din ce în ce mai prost, nu mai avem cu ce plăti ratele și facturile șamd.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Martie 17, 2017 la ora 15:20

   Problema este ca cei care ar da foc caselor celor care l-au omorat pe Ceausescu sunt exact cei care voteaza spre distrugerea tarii.

   Răspunde
    
  2. amicu
   Martie 18, 2017 la ora 00:38

   Păi e singura soluție pentru mituitorii de proști, devalorizarea leului. Cresc, pensiile, crește salariul minim, cresc salariile bugetarilor. Cum să faci față la așa ceva cînd productivitatea n-a suferit vreo creștere ieșită din comun? Devalorizezi leul. Tătuca Isărescu e de acord, fraierii se uită după vrăbii și uite așa se guvernează o țară. Dar nu e supărare, țara a vrut asta, aia care a votat cu PSD-istii și aia care n-a votat. Despre UE numai de bine, putem să ne prostim în continuare cu iluziile noastre de provinciali complexați. Sigur ne ajută.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Martie 18, 2017 la ora 10:07

    @amicu_” Păi e singura soluție pentru mituitorii de proști”_De această „soluții” au fost conștienți și au avertizat toți economiștii încă de la citirea programului electoral al PSD-ALDE și, ulterior a programului de guvernare. În plus cheltuielile cresc peste ce era programat (indemnizații parlamentari, de ex.) și noi promisiuni în acest sens au fost făcute (dublarea salariilor de până la 4.000lei). În spațiul acestui blog am menționat în repetate rânduri posibilele consecințe. Dar, acesta este un moment mizerabil anticipat permanent, inclusiv când s-a vorbit despre adoptarea EURO de către România. Ori când s-a discutat despre pericolul subordonării Băncii Centrale de către guvern [în oricare stat]. După atacul josnic prin presă asupra Guvernatorului (despre activitatea sa la Institutul de Economie Mondială și contactele cu SIE s-a discutat îndelung în anii 1990) era de așteptat o presiune a guvernului aflat în slujba kleptocrației asupra BNR. Astăzi BNR devalorizează LEUL pentru a permite guvernului să-și înfăptuiască politicile economice. Politici profund greșite, anticiclice (deficit mare pe expansiune, relaxare fiscală neurmată de promovarea investițiilor etc.) nefavorabile dezvoltării sociale, cu efecte economice negative pe termen lung.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Martie 20, 2017 la ora 07:22

     Am fost atentionat ca am scris aici o prostie si aduc corectia necesara. In loc de „politici anticiclice” se va citi „politici prociclice” . Va rog sa ma scuzati si multumesc celor care au observat.

     Răspunde
      
    2. adrian
     Martie 21, 2017 la ora 01:37

     Bine făcută legătura între presiunea pe isărescu și actuala devalorizare a leului

     Răspunde
      
 • General Katana
  Martie 17, 2017 la ora 14:10

  Noi nu suntem cu 50 de ani în urmă cu nu mai existam deloc. Suntem doar o tara generatoare de sclavi ce trebuie să se vândă foarte ieftin că să pună ceva pe masa, atât !
  Restul sunt iluzii sau himere pentru adormit copiii când mă refer la schimbările politice și gargara de la tembelizor !
  Totul este o minciuna cu schimbările în bine … Pentru​ ei, poate !
  Noi nu ne vom mai reveni NICIODATA la cum suntem noi acum că români, parsivi individualisti, dacă am un trai puțin mai bun nu mă interesează că restul românilor o duc rău etc … Astia-s romanii de astăzi, slabi, lași, îndoctrinați in prostie de diverse partide politice dar aceasi cu aceasi comunisti care nu le să schimbe nimic pt tara lor până nu si primesc mai întâi partea lor și apoi tara !
  Cei care au vrut sa ne dezbine au reușit !

  Răspunde
   
 • alexman
  Martie 17, 2017 la ora 13:13

  Daca nu schimbam cumva sistemul asta asa zis democratic, atunci nu avem prea multe sanse de a avea o viata mai buna.
  Va trebui gasita o formula noua de a guverna tara, cu oameni de buna calitate, testati psihologic si profesional-prin concurs. Chiar nu se poate concepe un astfel de sistem si trebuie sa asistam zilnic la mizeriile in care se balacesc partidele politice.Chiar nu putem starpi aceste gasti de profitori ordinari?

  Răspunde
   
 • Harry Minti
  Martie 17, 2017 la ora 12:55

  Moise Guran – Ai dreptate: „. . . n-ar trebui sa mai pierdem vremea, cum am facut in anii 90.”
  Dar, depinde numai de noi? De fapt ar trebui reluati anii lui Cuza: I-au prins cu ocaua mica ! Dar cine sa-i judece ? Ce sa facem cu votul secret ? Si cand te gandesti ca cel mai mare KGB-ist gandeste in continuare: „Este cineva in Romania sa ma judece pe mine ?”

  Răspunde
   
 • Hotea Beniamin
  Martie 17, 2017 la ora 12:48

  Of Moise, mare dreptate ai. Mi-as dori sa te fi inselat, dar din pacate este evident ca asta e directia in care ne indreptam

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase