Al patrulea drum

ziar 1990Pe 10 aprilie 1994, când m-am angajat la Tineretul Liber, lumea era încă în paradigma ziarelor tipărite, a reporterilor frenetici (pricepuți la toate și la nimic) dornici de libertate și de exprimare. Ziarele încă aveau tiraje de sute de mii de exemplare pe zi, oamenii le primeau în cutia poștală, le citeau, comentau știrile, dar rar își puneau problema realității lor. Cuvântul tipărit era aproape sacru, cineva putea avea o opinie greșită, într-un editorial, dar o știre era știre, nimeni nu credea că un jurnalist ar putea inventa realitatea. Apoi o găină a născut pui vii și, fără să ne dăm seama, realitatea devenise alta.

Când prima legătură pe internet s-a realizat între un calculator din redacție și agenția Mediafax, redactorul nostru șef s-a holbat la ecranul calculatorului 286 și a zis… ALO? Drept răspuns, un flux albastru a început să curgă pe ecran, rapid, fără ca cineva să îl poată citi… În 30 de secunde aveam știrile pe care telexul uriaș (avea o cameră special amenajată în redacție) le-ar fi livrat în câteva ore.

Spre finalul anilor 90, după o criză economică grozavă, ce pusese pe burtă cam toată presa tipărită de la noi, tirajele se mai numărau greu peste zece mii, iar acelea erau ale unor ziare cu fete semidezbrăcate. Știrea importantă nici măcar nu mai ziare 1999era pe prima pagină, dar minune mare, o televiziune a început să emită știri non-stop, știri adevărate, știri importante, comentate uneori, alteori doar relatate, cam cum erau ziarele anilor 90. Aveam deja telefoane mobile, dar dădeam mai mult beepuri, căci și sms-urile erau scumpe pentru ce vai de salarii aveam noi atunci, aveam rețele interne pe care jucam Need For Speed și chiar editam texte poze și vorbeam cu prietenii pe mIRC. Dar acasă internetul încă mergea pe dial-up, un calculator era o avere aruncată pe fereastră (am plătit doi ani rate la CEC pentru primul meu 686, luat cu o lună înainte de lansarea Pentium II și rușinat imediat după aceea de acesta), iar primele site-uri de știri erau un soi de apendice ale ziarelor tipărite. Te puteai lipsi de ele. Cine să le citească? Le citeam mai mult noi între noi, știrile se urcau pe site o dată sau de două ori pe zi (după modelul edițiilor tipărite) și oricum era o prostie să dai pe net ceva înainte să tipărești. Afla doar concurența, că cititori de unde?

Spre finalul anilor 2000 aveam șase sau șapte televiziuni de știri, milioane de telespectatori care priveau jurnale (organizate în fapt la fel ca ziarele – știri principale, de prima pagină, știri locale, știri externe, sportive, meteo și ceva drăguț, mai pentru tineret la final) dar site-urile de știri deveniseră o realitate mult mai serioasă, lumea avea acasă și la serviciu desktopuri, laptopuri, o doamnă creață stătea turcește pe un vârf de munte, lucrând la un laptop neverosimil de subțire, într-o reclamă la Toshiba, iar telefonul meu mobil îmi arăta primul protocol de internet mobil pe care puteam vedea știri pe scurt (dar știri de ieri) într-un browser ce-mi amintea mai mult de windowsul de pe calculatorul 286, decât de internet explorer sau mozilla.

Noi toți, cei din televiziune, simțeam că internetul ne va ucide cumva într-o zi, dar habar-n-aveam exact ce se va întâmpla în acea zi. Așa că ne-am făcut bloguri. Ca să fim cumva și noi pe internet. Și i-am zis pompos Internet 2.0.

Apoi iar a venit criza, iar televiziunile de știri și-au dat seama că știrile sunt prea scumpe, când OTV-ul făcea audiențe monstruoase cu discuții interminabile, vorbind vrute și nevrute, într-un spectacol grotesc, cel mai des într-un singur sens, nu într-o confruntare de idei.

Vă vine sau nu să credeți, înainte de 2005 pentru noi jurnaliștii era o rușine să faci o dezbatere cu unul sau mai mulți oameni care susțineau toți același lucru, acuzând eventual pe alții, care nu erau de față. Dacă era unul singur, putea fi considerat cel mult interviu. După ce s-a dovedit că lumea se uită la acel tip de circ cu “dans în jurul focului și blesteme” la adresa altora care nu se puteau apăra decât, eventual, fiecare pe televiziunea lui, deja un nou val de reporteri își făcea bagajele.

Știrile erau mai des făcute de declarații de acest fel, iar jurnalele din prime-time dispăreau unul după altul, înlocuite fiind fie de înjurături fără limite etice, rating, dansuri pe mesele de talkshow, rating, fete dezbrăcate de-a binele (ascunzându-și doar de sanki chiloțeii de operatorii care îi căutau cu nerușinare) rating…

Între chiloței și chiloțăreală, realitatea, știrea nu mai conta, decât dacă era senzațională, armate de pensionari, șomeri și asistați validând bugete de publicitate inutilă, dar constituind totodată mase inconștiente de manevră cărora trebuia doar să le spui ce voiau să audă, pentru a-ți valida într-un curent de opinie ceea ce vrei tu să devină realitate.poza rtv2 29 mai

Acum deja toată lumea avea site-uri anexă, dar cel mai des știrile erau doar un pretext pentru traficul făcut din semi-pornografie și un senzațional care apoi a intrat și el în criză. Pentru că n-au mai fost suficiente evenimente senzaționale, ele au început să fie inventate. La început doar în titluri mincinoase, iar mai apoi inventate pur și simplu, la fel ca și realitatea livrată oricum distorsionat, de opinia care a devenit știre și de știrea care n-a mai fost livrată decât la pachet cu opinia unui discuțolog profesionist și multifuncțional. Cutremure, prostituate, politicieni, fapt divers derizoriu ridicat la rang de talkshow și minciună difuzată iresponsabil, fără verificare, știri furate, uneori nici măcar rescrise… Toate acestea, întoarse pe toate părțile de aceiași, au devenit noile reguli ale presei iar regulile au sufocat o lume, care și-a făcut un obicei să le consume, căci obiceiul a devenit rapid dependență.

Acum vreo trei ani un om de afaceri mi-a arătat primul site de știri optimizat pentru mobil. Mi s-a părut destul de inutil. Văzusem ziarele trăind și murind, jurnalele de știri, apoi site-urile… acum telefonul mobil se apucase și ele de dat știri… Cine stă să citească știri pe telefonul mobil? Și cât de des? O dată pe zi, de trei ori pe săptămână? Dai refresh, vezi ce mai e nou, la cafea, dimineața?

Apoi au apărut notificările de știri… S-a întâmplat ceva nasol! Când? Acum! Breaking News!

Mișcări nasoale de trupe în Siria, îmi zice BBC-ul într-o noapte, pe la trei… Jură-te că voiam să știu asta acum, mi-am spus, întorcându-mă pe partea ailaltă, înjurându-mi ideile crețe și alertele băgărețe!

Bifasem, desigur, o opțiune de alerte pentru evenimente internaționale importante, dar BBC-ul nu avea de unde ști că un român s-ar putea să aibă la trei dimineața alte preocupări decât faptul că islamiștii au cucerit încă un cartier din Alep… dacă ar fi fost din Turcia poate m-ar fi interesat, m-am gândit eu, simțind că-mi sărise oricum somnul. Sau din Bulgaria, sau de la Giurgiu. Dar dacă ar fi fost ceva despre București, sau despre ceva de pe strada mea? Bine că BBC-ul nu dă totuși știri despre maneliști, despre tehnocrați fioroși care subjugă țara și închină lui Soros pensiile românilor…

N-am mai dormit totuși deloc în noapte aia…
Trecuseră 22 de ani de la primul flux Mediafax, 19 de la primele mesaje pe mIRC, 18 de când aveam telefon mobil, 17 de la prima televiziune de știri, 11 de când făceam o emisiune, șase de când aveam blog, doi de la primul smartphone și whatsapp, nici măcar o lună de la prima aplicație de știri instalată… Și m-am gândit toată noaptea cum aș putea primi doar eu un mesaj de la BBC despre ceva, iar altcineva un alt mesaj despre altceva, fără ca BBC să detecteze unde suntem, cine suntem, fără să-i spunem nimic despre ceea ce ne interesează cu adevărat pe fiecare, la trei dimineața sau la trei după amiază. Niciun soft din lume nu poate face asta! Cel puțin nu singur, de capul lui, mi-am zis.

Au trecut mai bine de opt luni de la noaptea aia… Sau poate nouă, sau zece? Nu mai știu…

Mâine, de la ora 16, vin la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, să dau detalii cui vrea să asculte (să mă întrebe, să mă contrazică sau să se îndoiască) despre un drum ce nici eu nu știu sigur unde va duce. Ce știu însă, este că suntem cu toții abia la începutul său. Și că, de data asta, sper să fie mai puțin toxic decât celelate, pentru societate.
În viața mea de jurnalist este al patrulea drum pe care îl iau de la capăt. Moise

previously

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

47 răspunsuri la Al patrulea drum

 • Anonim
  Decembrie 19, 2016 la ora 23:48

  Domnule Guran, cu tot respectul cuvenit și fără mare legătură cu subiectul articolului, vă rog să nu-mi luați în nume de rău observația că nu-mi amintesc să fi existat la vremea respectivă vreun procesor 686 🙂
  A existat AMD 5×86, a existat un proiect de procesor Nx686 de la NexGen care nu a fost finalizat în acea formă.
  Dacă v-ați cumpărat un AMD K5 sau Cyrix 6×86, atunci într-adevăr alegerea nu a fost foarte inspirată. Dacă în schimb v-ati cumpărat un Pentium Pro (ceea ce ar fi justificat rate la bancă)… les connoisseurs mai degrabă v-ar felicita 😉

  Răspunde
   
 • Tepes Calin-Vlad
  Decembrie 17, 2016 la ora 19:58

  Bravo!aveam nevoie de stiri reale fara
  Minciuni!

  Răspunde
   
 • Cristi Ornea
  Decembrie 16, 2016 la ora 22:54

  Asa cum se procedeaza atunci cand acorzi in feedback, incepi intai cu aspectele pozitive:
  – imi place ca titlurile stirilor sunt personalizate, as zice pe stilul „Moise Guran”, ceea ce le aduce valoare adaugata.
  – ele vin real time, ceea ce inseamna rapiditate intr-o lume a vitezei.
  – aplicatia este intr-un fel sustinuta de increderea investita in jurnalistul Moise Guran, ceea ce valideaza acel fact check-ing la moda in zilele noastre.

  Aspecte negative, de care poti tine cont sau pe baza carora doar te poti amuza:

  – iconita aplicatiei Biziday seamana cu cea a aplicatiei Booking. Mi-ar placea o schimbare a iconitei la upgrade
  – e clar ca mai e de lucru la filtrul care personalizeaza stirile. Momentan, aplicatia se axeaza pe politica, insa ar fi interesant sa iti alegi domeniul din care sa primesti notificari.
  – dupa o perioada ar fi interesant sa apara pe aplicatie si dezbateri, gen sondaje, pentru generarea unor concluzii care pot ajuta la imbunatatirea aplicatiei.

  Mult succes in noul drum!

  Răspunde
   
 • Vlad
  Decembrie 16, 2016 la ora 12:08

  Mult succes.

  Răspunde
   
 • paul
  Decembrie 16, 2016 la ora 09:15

  arata bine. bafta!

  Răspunde
   
 • Tavi
  Decembrie 15, 2016 la ora 16:49

  Excelent.

  Răspunde
   
 • Daniela Vasut
  Decembrie 15, 2016 la ora 15:21

  Mult succes .

  Răspunde
   
 • sorin
  Decembrie 15, 2016 la ora 13:09

  Mult succes Moise, ori am inateles eu gresit, dar parca spuneai ca o sa fie un fel de platforma de dezbatere…cu stiri, chiar m-am intrebat cum e posibila partea cu debaterea…

  Răspunde
   
 • DFG
  Decembrie 15, 2016 la ora 12:43

  Este foarte adevărat, revoluția digitala ne schimbă fără să ne dăm seama. Doar acum când am citit cuvintele lui Moise mi-am adus aminte de anul 2009, când după alegeri am decis să nu mai urmăresc așa zisele televiziunii de știri. Din păcate social media se dovedește a fi acaparată de aceleași modele. Noi cei cu bun simț putem să devenim elitele acestei țări și să influentam viitorul, avem nevoie de curaj și verticalitate!

  Răspunde
   
 • Doina
  Decembrie 15, 2016 la ora 07:53

  Mult succes!

  Răspunde
   
 • Zmf daniel
  Decembrie 15, 2016 la ora 07:53

  Succes pe drumul acesta. Insa in viata mai pot aparea rascruci, nu te lasa, persevereaza. Totusi un al 5 drum cam pe cand? La ceva implicare politica ma refer.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Decembrie 15, 2016 la ora 02:32

  Faci tu bine ce faci.. Succes sa ai!!!

  Răspunde
   
 • Tiberius
  Decembrie 15, 2016 la ora 01:43

  Succ3s si multa rabdare.

  Răspunde
   
 • Popa
  Decembrie 14, 2016 la ora 23:59

  Moise, toata aprecierea pt aplicatie, eu cred ca ii mai trebuie categorii sau o solutie ok e sa intrebi ultilizatorul despre ce prefera sa citeasca cand intra prima data ca mai apoi daca e ceva tare importan sa ii dai si un pic din afara sferei lui

  Răspunde
   
 • Marius
  Decembrie 14, 2016 la ora 23:48

  Succes! Marius

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 14, 2016 la ora 23:14

  Ma bucur ca realizezi aceasta idee si mai mult ma bucur ca mergi la Cluj sa o prezinti. UBB cred ca eate o locatie foarte buna pentru o discutie despre asa ceva si imi pare rau ca nu pot sa ajung. Daca crezi ca e oportun sa vi si in Alba Iulia pentru o prezentare/discutie, cred ca ar fi multi oameni interesati, cu atat mai mult cu cat se doreste a fi primul Smart City din Romania si nici nu e dominat de marea rosie :). Bafta multa !

  Răspunde
   
 • Dragos
  Decembrie 14, 2016 la ora 23:07

  O vorba faina spune ca nu destinatia e importanta,
  ci drumul parcurs. Succes Moise!

  Răspunde
   
 • Radu Sandor
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:53

  Servus Moise,

  Am citit, dar te rog sa ma corecteazi daca gresesc, ca aplicatia biziday va fi disponibila doar pentru device-uri cu sistem de operare Android sau iOS. Nu va ganditi sa dezvoltati si pentru Windows Phone, care are cam aceeasi cota de piata ca si iOS in Romania?

  Merci.

  Răspunde
   
 • Camelia
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:38

  Moise esti pe un drum bun. Tb.doar sa mergi înainte si sa iti mentii pozitia. Sarbatori cu liniste si sanatate!

  Răspunde
   
 • Titi Morun
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:24

  Succes Moise !

  Răspunde
   
 • Mariana
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:22

  Succes !Cele mai frumoase si mai importante realizari din viata unui om sint cele facute cu drag ,vei reusi si in aceasta pentru ca se vede ca pui mult suflet .

  Răspunde
   
 • Ioana
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:17

  Unde mai exact ? In ce sala ? Sunt din CJ si mi-as dori sa particip!

  Răspunde
   
 • Elvis
  Decembrie 14, 2016 la ora 22:09

  Asteptam cu interes aplicatia…😀

  Răspunde
   
 • Ionuț
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:56

  Moise, îți urez succes pe noul drum. Te voi urmări cu siguranță în continuare pentru că, mai mult decât oricând, am încredere în imparțialitatea si verticalitatea ta.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:39

  Încearcă, data viitoare dacă o să mai avem ocazia să avem un guvern condus de un om inteligent și un bun român, să numai fi atât de dur și critic la adresa lui. Trebuie să-l simți și să-l susții în anumite situații, pentru că așa o să reușești să nu îi pierzi pe cei mai slabi. Simt că suntem de la capăt.. ca în ’90.
  Va trebui oare să emigrez dinnou. Suntem dinnou în mâinile la aceeași hoți.

  Răspunde
   
 • Valentin
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:31

  Mult succes Moise

  Răspunde
   
 • Bușu Sorin
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:31

  Succes domnule Guran! Și la cât mai multe informații corecte și cu folos! Respect!

  Răspunde
   
 • sfatul
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:30

  Cand Stephen Hawking s-a apucat sa scrie carea i s-a explicat de catre editura ca fiecare formula scrisa ii va injumatati tirajul, prin urmare cartea lui are doar o formula 🙂 (E=m x c la patrat)

  Acum eu nu stiu ce pui la cale ……. dar:

  Fiecare stire fara o poza relevanta (si un titlu pe masura) va fi o stire moarta.
  Din aceast motiv facebook-ul este „viu”.
  Daca stirea are si filmulet va fi chiar SUPErrr.
  Lumea vitezei nu are timp sa citeasca, trebuie sa inteleaga totul dintr-o privire.
  Stirile trebuie sa se poata comenta ca pe facebook, uni au nevoie sa se exprime sa spuna ce simt in anonimat.
  Daca stirile au si „audiobook” ar fi super ca se pot „citi” si la volan in mers etc.
  O stire „seaca” insotita de un mic comentariu, explicatie ar fi binevenita ca poate unora nu le place secul.
  Ai grija cu publicitatea sa nu fie prea agresiva.

  Sper sa iti fie de folos sfaturile.
  Mult noroc ca o sa ai nevoie.

  Răspunde
   
 • Cornel POPA
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:21

  Moise,
  Oriunde te duci și oricum vei dori să ne prezinți știrile sunt mulți care vin după tine – subsemnatul inclus.

  Îți urez succes în noua întreprindere – avem nevoie de un pic de adevăr – sau poate chiar de mai mult.

  God speed!

  Răspunde
   
 • Adrian
  Decembrie 14, 2016 la ora 21:18

  Multă bafta !!! Gurane:)
  Sper sa ajung mâine la ora 16 la UBB

  Răspunde
   
 • Stefănescu Gabriela
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:53

  Sa fie intr-un ceas bun!!!!! Si sa fi mereu pe primul loc!

  Răspunde
   
 • cristian
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:49

  Felicitări! Este greu să fii un vizionar, într-o tara în care se caută știri cu titlu de senzație fără conținut, cu femei goale, maneliști și bârfe politice.

  Răspunde
   
 • Gabriela
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:44

  Am crezut ca ne vorbesti despre A patra cale a lui Ouspensky si Gurdjieff :))) Mult succes!

  Răspunde
   
 • Rrr
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:17

  Bafta. Te asteptam la Timisoara.

  Răspunde
   
 • Holostencu
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:17

  Succes.

  Răspunde
   
 • Drîmbu Nicolae
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:06

  Succes Moise ! Voi fi printre primii care va folosi „smecheria” asta a voastră. Si chiar dacă nu e perfectă ( pt ca am vazut că ai retineri in privinta set up ului) stai chill, dar fa-o sa fie cinstită, să filtreze adevărul de minciună si chiar sa demasce abuzurile si „omisunile”.

  Răspunde
   
 • Florin
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:05

  La Babeș …
  Adică în Ardeal
  Nu la unguri la Covasna în Inima Ardealului la Studentii softisti
  București e oare desuet pt cultura occidentală… ?
  Oricum mereu a fost ciudată pt Romania capitala, mereu comunista cu accente de naționalizare cotidiană a destinului …

  Mă scarpin în cap, eu Clujeanul rătăcit în capitală …
  Cred că undeva am rămas pe marginea drumului…
  Ajuta ma.
  ce am greșit oare când am venit aici în București…?

  Răspunde
   
  1. velu
   Decembrie 14, 2016 la ora 22:20

   Pai ca ai mers la Bucuresti.

   Răspunde
    
 • Ovidius
  Decembrie 14, 2016 la ora 20:00

  Chiar si la mitici se scrie Babeş Bolyai.

  Răspunde
   
 • radub
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:52

  Speranța moare ultima.Sper să ai succes, dar ce te faci că adevărul plictisește,deranjează,enervează,etc., pe când bârfa stupidă ți scandalul are succes la o populație tot mai ignorantă pe zi ce trece în contrast cu accesul nelimitat la informațiile serioase.

  Răspunde
   
 • cristian
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:42

  Mult succes. Lucrand in domeniu stiu ca lucrurile vor evolua rapid si ma bucur ca ai avut inspiratie. Tot inainte.

  Răspunde
   
 • Florin Maria
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:42

  Spor.
  Vrem si noi un live, astia care nu-s pein zona aia.

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:39

  Bafta multa si un inceput reusit, cum se spune ca un drum lung sau scurt, greu sau usor incepe cu un pas.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:30

  Succes!

  Răspunde
   
 • Horatiu
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:23

  Prezentarea o sa fie live pe Facebook?

  Răspunde
   
 • Leon
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:21

  Multa bafta ca succesul va venii.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Decembrie 14, 2016 la ora 19:13

  Good luck and goodspeed Moise!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase