Tablouri de campanie, la mijlocul ei

Moise Guran

Nu cred că sunt foarte exacte sondajele prezentate de Nicușor Dan, dar ele, în mod clar, zugrăvesc totuși niște tendințe – creșterea USR, dezastrul PNL, stagnarea PSD pe bariera de sus pe care singur nu o poate trece. Nu cred că la alegeri USR poate depăși cu mult 15% (20% e practic imposibil în absența unui eveniment major, neprevăzut) la fel cum nu cred că PNL poate scădea cu mult sub 25% (tot în absența unui neprevăzut). PSD depinde acum de intrarea lui Tăriceanu în Parlament, ca să nu ajungă în Opoziție, iar PNL face în continuare niște jocuri foarte ciudate cu Marian Munteanu (și niște televiziuni) pe post de armă secretă. Altceva vreau să analizez puțin pentru dumneavoastră astăzi, fără să vă îndemn să votați în vreun fel.

firea ciolos

La nici o oră după ce ministrul Sănătății cerea, ieri, Primăriei Capitalei permisiunea de a face o investigație pe achiziții la centrul de transplant Sfânta Maria, Gabriela Firea se prezenta în fața camerelor de luat vederi, fermă, aranjată, cu un discurs perfect coerent. Schema verbelor discursului e aceasta – acceptare reținută a situației (trebuie văzut), sublinierea responsabilității (ministerul a acreditat) divertarea fermă a temei și minimalizarea ei (Cadariu și jocul politic). Totul în trei minute coerente. Gabriela e deșteaptă, dar acest discurs este făcut de o echipă profesionistă de comunicare, una setată pe reacție rapidă, care poate fi rămasă din campania de la locale, în spatele ei, sau poate a fost angajată de PSD special pentru campania aceasta. Eu cred că a doua variantă.

Că Dragnea o folosește acum pe Gabriela pe post de agent electoral, unul care nu respectă regulile celorlalte piese din campanie, este evident. Dar hei! cam asta este și Cioloș, nu? Gabi și Dacian sunt caii de pe tabla de șah dintre PSD și PNL, nu sunt candidați oficial, dar unul e pe afișe, celălalt e pe tv, sunt pe funcții publice deci sparg regulile de apariție și preluare în massmedia audio-vizuală și ambii au bastonul de premieri în poșetuță. Da! Gabriela poate deveni premier după alegerile astea, simt că genialul domn Dragnea (care se poate să o fi inventat după mișcarea cu Cioloș, sau poate o planificase independent, imediat după locale) ar putea-o chiar proclama pe Gabriela viitorul premier cu vreo săptămână înainte de alegeri, dar asta numai într-o situație disperată. Impresia mea este că tot Dîncu este numărul unu în cărți, chiar dacă el neagă, iar Dragnea face o foarte deșteaptă distragere a atenției către alte ținte – El însuși sau Tăriceanu.

Revenim și sintetizăm… repliat foarte bine pe agentul electoral Firea (observați renunțarea cvasi-completă la Ponta!) Dragnea reușește să o folosească pe acesta în două moduri… e un Cal (nu respectă mișcarea celorlalte piese) electoral acum, dar poate deveni Regină (dacă situația o va cere, scoasă din mânecă înainte de alegeri).

Genial! Înspăimântător, de fapt, că Dragnea e la fel de eficient în mai tot ce face. Voi ce ziceți, în Teleorman e lumea săracă pentru că nu putea să aducă mai multe locuri de muncă, sau pentru că vrea el să o țină în starea aia de dependență?

Despre strategia celor de la PNL ce să vă spun? Că Falcă e departe de a fi Dragnea? strategia pe care o sugeram cu un atac USR+Cioloș pe flanc n-au înțeles-o și nici rolul USR de a aduce oameni noi la vot (din afara acelui 40% electorat tradițional de Dreapta) n-au știut nici peneliștii, nici useriștii, nici Cioloș să o pună cumva în aplicare?

Că s-au adresat cu toții prin discurs și program, dar și manifestări publice în care l-au târât și pe Cioloș altui tip de electorat decât celui care NU MAI VREA să voteze? Că n-au înțeles de ce n-are ce căuta pe liste mama lui Cherecheș? Că pe Cîțu, nepregătit (de o echipă cum are Firea) îl face din trei mișcări o cucoană care-l întreabă în direct la tv dacă nu e el ăla care a făcut atacuri speculative asupra leului? Că Isar are propria agendă și că Alinuța ar prefera să rămână președinte de partid în Opoziție decât nimic la Putere? Că voturile “abil” (cică știu doar ei și Tase de asta) direcționate către Munteanu îl pot băga pe acela în Parlament dar PNL pierde fix ce câștigă din partea ailaltă? Că electoratul lor vrea joburi, nu referendumuri cu caft între popi și homosexuali?

Pe bune? Falcă vreți să priceapă astea? Hai să râdem!

Ceea ce nu înseamnă că lupta politică s-a terminat! Așteptăm lebede negre de ambele părți. Altfel, guvernarea o vor decide Munteanu+UDMR+Băsescu (eventual, eu nu cred că va intra în Parlament. El se bazează pe o sentință la doctoratul doamnei Kovesi). Dar, cu sau fără lebede negre, totul depinde de ieșirea masivă la vot.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Tablouri de campanie, la mijlocul ei

 • Vlad
  Noiembrie 28, 2016 la ora 23:00

  In tara asta, votantii lui Ciolos si al USR nu o sa iasa la vot. O spun cu regret. Eu o sa merg sa votez, si toata viata mea o sa votez impotriva comunistilor care se dau mari democrati.
  Daca iasa psd, o sa imi para nespus de rau mai ales ca mi-au furat impzitele 17 ani din 26…

  Răspunde
   
 • alzara medic Sibiu Radu Urdea
  Noiembrie 28, 2016 la ora 07:30

  Accesul PMP în Parlament pune PNL în situaţie de pat .

  Răspunde
   
 • Eugen
  Noiembrie 26, 2016 la ora 13:45

  Si eu simpatizez USR pt a aduce in parlament oameni si suflu nou . Daca si in acest parlament psd va fi majoritar , atunci ne meritam soarta .

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 26, 2016 la ora 15:02

   „Bazinele electorale” ale USR și PNL se suprapun într-o bună măsură. Creșterea susținerii USR duce la scăderea celei pentru PNL. Suma este constantă și reprezintă aproximativ 40% din preferințele alegătorilor, cam la fel ca pentru PSD. Interesant era dacă PNL ar fi făcut ceva mai puține tâmpenii, păstrându-și electoratul, iar USR ar fi determinat prezenta la vot a celor care de obicei nu participă. Tentația către ANR, M Munteanu și xenofobie, care speră să-i aducă suficiente voturi pentru a nu mai fi nevoit să se alieze cu ALDE sau PMP pentru alcătuirea guvernului, formațiuni care ar cere și funcția de prim-ministru, îndepărtează votanții tineri și educați etc.

   Răspunde
    
 • USR
  Noiembrie 25, 2016 la ora 10:58

  E usor, domnule Guran, sa stati pe margine si sa acuzati USR-ul ca nu pricepe, ca nu SE pricepe. E mult mai greu insa sa va ganditi ca USR-ul a format un partid de nivel national in doar cateva luni, ca la bani, tot USR-ul nu ajunge nici macar cat are o filiala de PNL judeteana si ca, in acelasi timp, orice mica imperfectiune e imediat speculata in mass-media, fara ca USR-ul sa o mai poata contrabalansa. Tocmai pentru ca stie cu cine se lupta, atat in mass-media cat si in politica, USR-ul si-a asumat acum un rol si o tinta mult mai realista decat ati crede dumneavoastra si strategia este construita, in primul rand, pentru acea tinta. Daca formatorii din opinie ar fi avut o alta abordare, aici incluzandu-va si dumneavoastra, probabil ca si USR-ul si-ar fi permis luxul de a aborda mai multe optiuni.

  Răspunde
   
 • santamanta
  Noiembrie 25, 2016 la ora 10:26

  @Silviu, corect, si asa putina schimbare ar prinde bine, altfel nu mai ai chef de nimic, ca si electoratul trebuie sa se schimbe, asta e clar.
  probabil vrea sa fie echidistant, insa nu cu „Alinuța” si „doamna Kovesi”

  Răspunde
   
 • speranța R
  Noiembrie 25, 2016 la ora 06:45

  Desemnatul va fi Dincu;Firea este doar Calul Troian care mai „ucide” pe ici-colo, dar care provoacă silă celor cu măsură și care așteptau altceva de la primar;se vede ca firea îi joaca feste .Păcat!

  Răspunde
   
 • narcis purice
  Noiembrie 25, 2016 la ora 02:14

  Salutari!

  Parlament,bază!
  Bază vorba!
  „…dar eu…Eu cu(pentru) cine…”botez?

  Răspunde
   
 • Doru
  Noiembrie 25, 2016 la ora 01:12

  Sincer multe cuvinte care se pierd in intelesul textului…vrei / nu vrei sa voteze lumea cu cineva anume trebuie sa sustii pe cineva si sa iti asumi raspunderea ca, pana la urma, esti un formator de opinie si trebuie sa iei partea cuiva…zici ca Dragnea va avea „succes” la alegeri dar chiar azi am auzit o „tanti” careia ii era sugerata sa sustina ALDE iar ea zicea ca „bineinteles, mereu am votat cu trandafirii” deci hai sa nu facem anticampanie dar nici sa nu sustinem…

  Răspunde
   
 • Laura
  Noiembrie 25, 2016 la ora 00:25

  Numai un prpiect de 300 de membri in Parlament va aduce lumea masiv la vot. In lipsa unui asfel de proiect din partea USR-PNL, nehotaratii au dreptate sa stea acsa si PSD poate castiga linistit. Numai ideile cu adevarat bune aduc electoratul la urne, si pe buna dreptate.

  Răspunde
   
 • Silviu
  Noiembrie 24, 2016 la ora 22:53

  Domnule Guran , sunt tare curios, de ce aveti ceva impotriva USR? Asta in conditiile in care sunt in mod evident singurii care ar schimba putin peisajul infect din parlament…

  Răspunde
   
 • Luca
  Noiembrie 24, 2016 la ora 22:30

  Speram ca Ciolos sa salveze si PNL ul / USR ul dar si pe noi , ca tara !

  Răspunde
   
 • florin
  Noiembrie 24, 2016 la ora 21:37

  Iar o ia Guran pe aratura. Daca si Catu e nepregatit, nu mai e nimic de comentat. Da, stiu la ce te referi, dar ce vrei, sa concureze la postul de sefa de tractir cu de-alde Firea si Pana?
  Isar nu-ti place pentru ca atenteaza la icoana de neatins Isarescu? My friend, fa bine si recunoaste ca acuzatiile lui Isar la adresa deciziilor luate de Isarescu sunt al naibii de adevarate.
  O soparla din categoria „stiri pe surse”: PNL redirectioneaza voturile catre Marian Munteanu ca sa intre in parlament :))). Da, man, a venit Tase la mine si mi-a zis sa votez cu ANR. Si o sa votez :)))

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 25, 2016 la ora 07:35

   S-a mai discutat in spatiul acestui blog despre ispravile profesionale ale sotului d-nei Gorghiu si ale d-lui Cazzo. Dincolo de binefacerile demersului domniilor lor asupra portofelului meu (au existat ulterior sanctiuni impotriva domniilor lor) istorioara cu iepurasul pe crenguta este inclusiv despre competenta lor profesionala. Apoi, declaratiile publice arata nu numai ranchiuna „prostului suparat pe sat”, ci si lipsa de coerenta in argumentare (ca sa ma exprim elegant).

   Răspunde
    
   1. florin
    Noiembrie 25, 2016 la ora 14:08

    Somn usor :)))

    Răspunde
     
 • steff
  Noiembrie 24, 2016 la ora 21:13

  … si depinde si de campania pe care si-o fac fiecare partid pe FB ! UDMR-ul are deja niste mesaje cam idioate pro-secesioniste , chiar daca dl Basescu e pmp , inca nu sa uitat guvernarea boc-basescu-udrea,alde cu dl Tariceanu in prim-plan are inca imaginea cu „hai sa intram pe usa din dos, sa ocolim randu”; iar daca dl Dragnea anunta ca premierul va fi dna Firea , mai credeti la un scor mare la votare ???

  Răspunde
   
 • Gicacontra
  Noiembrie 24, 2016 la ora 20:47

  Este cea mai prapastioasa atitudine, sa spui ca toti sunt la fel! Pai sunt, daca de 30 de ani ii votam tot pe aia!… Anul asta sunt MULTI care sunt NOI – de ce sa nu NE dam o sansa? Stand acasa dati votul PSD-ului, ca alegatorii lor sunt disciplinati si MERG LA VOT!!!

  Răspunde
   
 • Spectator
  Noiembrie 24, 2016 la ora 19:50

  Iesire masiva la vot? Pentru cine? Un nou Iohannis? S-a cam saturat lumea sa iasa la vot doar impotriva cuiva.

  Răspunde
   
 • Gabriel S.
  Noiembrie 24, 2016 la ora 17:04

  Dl. Guran , toti sunt la fel , indiferent cine va iesi invingator din aceste alegeri in Romania nu se va schimba nimic . Ei nu urmaresc decat interesele propri in momentul cand ajung sa detina parghiile puterii in acesta tara; , acesti nenorociti sunt in toate domeniile de activitate si daca poporul nu se trezeste odata in sensul unei noi revolutii, nu se rezolva nimic aici .

  Răspunde
   
 • Bene-Laur
  Noiembrie 24, 2016 la ora 16:20

  hmm, interesant…mie nu mi se pare prea destepta Firea. Dimpotriva:) altfel poate nu ajungea neamtul presedinte…
  E doar o pitzi care citeste de pe promter cu ceva aere de vedeta. lol.
  de unde atata inteligenta?

  Răspunde
   
 • Kapital
  Noiembrie 24, 2016 la ora 15:46

  Cine injura dar sta acasa in loc sa voteze va injura inca 4 ani.
  Eu votez USR pentru ca vreau alte chipuri. Imi place sa schimb, imi place sa incerc. Numai cand vad fata babei Andronescu sau mecla lui Blaga, ma scot din casa…

  Răspunde
   
 • AdrianS
  Noiembrie 24, 2016 la ora 15:30

  Daca se voteaza peste 50%, toate aceste calcule ar fi inutile, dupa cum s-a demonstrat la prezidentiale (55+% prezenta). Problema este ca nu ne putem baza pe o prezenta mai mare de 45% la alegerile parlamentare pentru ca nu pot vota toti romanii de acolo de unde lucreaza. nu-ti pot printa liste sa poti vota in judetul unde ai domiciliul stabil, poti vota doar in colegiul de acolo – si asta este alta problema care ar trebui sa o discutam dupa alegeri.

  Răspunde
   
 • Moise
  Noiembrie 24, 2016 la ora 14:23

  Poza aia cu Cioloș am facut-o cu telefonul, prin București. Acum îmi dau seama că, dacă n-aș ști cine e acolo, aș putea crede că e Arsenie Boca. 🙂

  Răspunde
   
  1. DFG
   Noiembrie 24, 2016 la ora 18:26

   Minunile continuă, probabil și el urmărește campania de undeva de sus 😀

   Răspunde
    
 • Danila.matei
  Noiembrie 24, 2016 la ora 14:12

  Domnule Guran, spun doar atat: personal m-am saturat de predicțiile dvs care mai de care mai speculative. Ar fi interesant ca cineva sa va analizeze toate aceste opiniile dvs, exprimate în calitate de „parerolog”, pentru a se observa care a fost rata de succes în predicțiile dvs. Apreciez ca, deși unele dintre afirmațiile dvs sunt corecte, va expuneti media foarte mult, încercând zi de zi sa ne rețineți atenția cu diversele dvs previziuni. Va doresc succes și dacă aveți o statistica care sa ateste cat % din ceea ce ați afirmat de a lungul timpului s a adeverit va rog sa ne comunicati și noua aceasta situatie. Cele bune,

  Răspunde
   
 • Spionu
  Noiembrie 24, 2016 la ora 13:51

  In teorie, daca prezenta la vot ar fi una masiva, PSD-ul ar cam pierde. Dar din oamenii care voteaza cu consecventa, procentul acela ramane al lor si e evident, ca ei atata pot. Si problema nu e ca atata pot, ci intreaga lor strategie, este bazata pe cretina idee lansata de Iliescu, sarac si cinstit, coroborat cu combinatiile electorale.

  De partea cealalta, PNL-ul va pierde masiv, pe faptul ca votantii ei se vor converti la USR(sondajele arata asta, toata lumea o stie ce nu stiu, este cat de mare pierderea va fi pentru PNL), PMP, ALDE, sunt un UDMR, romanesc, adica merg fix pe ideea de oportunitate/interes national.

  Sa recapitulam PSD 40%, PNL+USR(caz fericit 40%, realistic undeva 35%-36%), restul raman la oportunisti. Prin urmare, oricum am da-o, nu se va schimba mare lucru, pentru ca in realitate si USR si PNL, sunt niste socialisti deghizati in oameni de dreapta, iar lumea stie asta.

  A doua chestie, este ca absolut nimeni, nu risca.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 24, 2016 la ora 17:21

   Cele doua orientari au suport aproximativ egal,% PSD=%PNL+USR. Distributia votantilor „dreptei” functineaza dupa principiul vaselor comunicante. Prin urmare, majoritatea se formeaza cu ajutorul ALDE, PMP etc. + UDMR, ceea ce face posibil/probabil ca acestea sa solicite functia de prim-ministru. Va fi dl Tariceanu, sau dl Basescu?! Lucrurile sunt simple, doar PNL face tampenii. Crezand ca poate scapa de colaborarea cu ALDE sau PMP, incearca o apropiere a d-lui Muntenu si a electoratului lui. Doar ca ideologia lor mie unuia mi se pare odioasa…

   Răspunde
    
 • Gabriel
  Noiembrie 24, 2016 la ora 13:20

  Din pacate cred ca prezenta la vot va fi redusa. Statisticile de la parlamentarele trecute arata ca se voteaza mai putin ca la prezidentiale. Recunosc ca nu am fost la vot la locale si nu voi merge nici la aceste parlamentare. Nu mi-am schimbat domiciliu de cand am schmbat orasul. Probabil in situatia asta sunt multi studenti, tineri sau oameni aflati departe de domiciliu in ziua respectiva

  Răspunde
   
  1. Popescu
   Noiembrie 24, 2016 la ora 14:45

   poți merge la vot și sa votezi pe listele speciale nu e o problema , dragnea muta sate întregi în ziua votului cu autobuzu .

   Răspunde
    
   1. florin
    Noiembrie 24, 2016 la ora 21:41

    Se poate vota doar in acelasi judet pe liste suplimentare.

    Răspunde
     
 • DFG
  Noiembrie 24, 2016 la ora 13:01

  Chiar dacă politicienii știu zugrăvească un tablou sumbru si să arunce doar minciuni si acuze, trebuie să ieșim cu toții la vot, indiferent de preferințele politice. Sa fim uniți în apărarea democrației și să acceptăm diferențele dintre noi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase