Ce ar trebui să înțeleagă copiii din concursul de directori?

EnacheRenato Enache

Oamenii sunt resursa strategică a fiecărei națiuni căci în dezvoltarea de ansamblu, echilibrată și armonioasă, a societății contemporane calitatea educației  este un factor esențial. Din această perspectivă, e nevoie nu doar de o școală modernă, accesibilă și competitivă, ci și  de profesori bine pregătiți și, mai ales, corecți. Școala trebuie să fie partenerul social al tuturor sistemelor, instituțiilor și organizațiilor publice sau private. Pe lângă funcția primară de for educațional, școala este și prim formator de competențe și abilități consolidate și valorificate în timp: comunicare, colaborare, învățare de-a lungul vieții, gândire strategică, creativitate, educație pentru cetățenie, etică și responsabilitate.

scoala bucuresti

Cu textul de mai sus mi-am început analiza din oferta managerială la concursul pentru ocuparea postului de director la școala la care predau.

Mă conisder unul dintre profesorii muncitori și corecți ai învățământului preuniversitar. Când s-a decis că posturile de director și director adjunct din școli trebuie ocupate pe criterii de competență managerială și de meritocrație m-am bucurat, m-am înscris la concurs și m-am apucat de învățat. Am considerat că un concurs național reprezintă oportunitatea de a accede la un nivel de decizie pe care sunt capabil și pregătit să mi-l asum. Așa mi-am construit cariera: pe studiu și examene promovate corect. Am sperat, mai ales, că va fi o competiție reală, cu un nivel de subiectivitate cât mai inofensiv.

Trec peste răutățile colegilor mei care, la aflarea veștii că m-am înscris la concursul de directori, m-au tratat ca pe uzurpator al unei poziții intangibile. Am avut cel mai mare punctaj la proba scrisă. Marți, 25  octombrie, la analiza Proiectului de Dezvoltare Instituțională (PDI), comisia de examinare a considerat însă că am fost prea critic și le-a favorizat net pe contracandidatele mele.

Am demonstrat Comisiei că documentul strategic al școlii mele este incoerent și dezlânat, nu din greșeală sau nepricepere, ci pentru că este un furt intelectual, un plagiat grosolan luat cu copy-paste din PDI-urile altor școli.

Am descoperit asta foarte simplu și oricine poate verifica ceea ce susțin. Incoerența documentului școlii mele, pe care trebuia să-l analizez (probă orală, filmată audio video, în concurs) m-a determinat să citesc PDI-urile altor școli. Am citit destule cât  să mă lămuresc. La un moment dat, mi-a atras atenția o formulare cunoscută  din PDI-ul școlii noastre, precum și o greșeală de tastare ”B.Factori econimici.”

La o simplă verificare pe internet am descoperit că el este identic cu cel al școlii gimnaziale din Necșești, județul Teleorman și, parțial cu cel de la Școala Trifești, județul Iași. (Aici documentul școlii mele.)

Comisia a considerat că directoarele încă în funcție, care și-au asumat documentul copiat, s-au prezentat mai bine la proba de analiză a acestuia. Oameni care ar fi trebuit să aibă habar de management au criticat analiza critica (!) și au votat pozitivismul terapiei în grup.

Mă așteptam să fie o comisie subiectivă, din moment ce actuala conducere și-a ales evaluatorii și a decis componența comisiei: doi experți-prieteni din cadrul școlii și foști membri ai Consiliului de administrație și colaboratori, reprezentând acum Consiliul Local al Sectorului 2.

Sunt profesor de istorie, îi învăț pe copii despre eroism, despre demnitate, despre responsabilitate și despre curaj. Am pierdut competiția, dar nu voi pierde lecția; eu știu că cine copiază nu câștigă examenul! În scoală, impostura nu trebuie tolerată, abuzul nu este un mod de lucru, plagiatul nu ține loc de competență, iar părtinirea este mai nocivă ca oriunde. E și asta o lecție pe care trebuie să ne-o însușim cu toții. Până atunci, mi s-a predat o lecție de lipsă de etică profesională pe care refuz să o accept, chiar dacă am luat examenul pentru postul de director adjunct. Nu știu dacă chiar am fost mai bun decât ceilalți candidați sau am devenit ”greu de picat” pentru că am înțeles cum lorzii sistemului îi manevrează pârghiile. 

Nota Moise: Profesorul Renato Enache a fost până acum doi ani dirigintele copilului meu. Este acel tip de profesor (nu foarte des întâlnit) care scoate ora de curs din plictiseală și monotonie, implicând copiii în tot felul de activități practice care îi atrag spre materia predată. Îmi amintesc cu plăcere ziua în care am venit acasă și mi-am găsit sufrageria plină de cartoane, din care trei puști (plus al meu) confecționau un castel medieval. Clasa se împărțise în echipe, iar Dirigu le preda astfel o perioadă din istoria omenirii. Marfă! Ieri, după ce am văzut acest text pe facebook, l-am sunat și i-am cerut permisiunea să îl public pe acest site. V-am avertizat acum două săptămâni că nu sunt mulți dascăli ce au avut curajul să se înscrie la concursurile de directori, dintr-o rațiune simplă… moftul cu meritocrația nu mai durează mult. Mi-ar plăcea ca profesorul Enache să devină un exemplu inspirațional pentru alți dascăli din România. Nu vrem să le predați copiilor noștri resemnarea, servilismul, oportunismul! Înainte de matematică, fizică, istorie sau geografie, vi-i trimitem la școală ca să îi învățați ce e acela CARACTER!

previously-3

stiri verificate

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Ce ar trebui să înțeleagă copiii din concursul de directori?

 • Sly
  Octombrie 31, 2016 la ora 10:57

  Cea mai simplă dovadă că acești directori sînt niște paraziți este dată de postul pentru care concurează.
  Cred că cel puțin 90% dintre ei candidează pe același post pe care îl ocupă acum.
  Unde mai punem și faptul că nu este mai mult de 1 concurent pe 1 loc.

  Răspunde
   
  1. Vio
   Noiembrie 3, 2016 la ora 19:17

   Vai de cel care a îndrăznit sa fie contracandidat actualului director și care este admis dar nu are post.Se gândește cineva cum va supraviețui în continuare în școală??

   Răspunde
    
 • Adriana Piele
  Octombrie 30, 2016 la ora 08:05

  „Lorzii sistemului ii manevreaza pârghiile”, foarte bine spus….” moftul cu meritocratia nu mai dureaza mult”….a dura din nefericire. Va dura mult, foarte mult… tocmai a fost validata pentru multa vreme…pentru ca printre profesorii unei scoli sunt mai multi cei carora nu le pasa, carora le este indiferent, pentru ca parintii nu aa timp si resurse afective/ motivationale sa inteleaga ce se petrece cu adevarat… pentru ca vad doar „gardul” vopsit bine si frumos… pentru ca acesti ” lorzi” au transformat institutia respinsabila cu instruirea si educatia intr-n mediu economic si atat… nu, cei mai multi dintre noi nu doresc
  „sefi” mai pregatiti ca ei… pentru ca pregatirea de azi a profesorilor lasa ea insasi de dorit. Va doresc succes si mult echilibru in ceea ce va asteapta in noua echipa manageriala!

  Răspunde
   
 • neimportangt
  Octombrie 29, 2016 la ora 11:57

  am citit acest material și am vazut ca e specificata școala Trifești din Iași,voiam sa va zic daca o sa aveți ocazia sa va documentați cu privire la titularii din aceasta școala sau chiar la suplinitori mai mult de jumatate sant neamuri intre ele frați surori și copii sau nurori,daca vreți mai dezvolt

  Răspunde
   
  1. Robert Alexandru
   Octombrie 29, 2016 la ora 21:53

   Din câte știu, concursul de titularizare este unul național!
   Nimeni și nimic nu împiedică profesorii să fie consăteni și nici consătenii să fie rude!
   Dacă Z nu reușește, pentru că a criticat pe X și pe Y, să te apuci să critici și pe A, B, C,… nu va schimba nimic.

   Răspunde
    
 • Iulian Herciu
  Octombrie 29, 2016 la ora 02:23

  In momentul in care vom înceta sa numim profesorii „dascăli” vom trece peste ipocrizia simbolisticii. Profesorii sunt manageri care lucrează cu mecanica umană de cea mai înaltă finețe – copii.
  Influența lor e atomica! Ei nu sunt dascăli!
  E un termen inadecvat in a descrie respectul pentru ei și peiorativ/condescendent pentru rolul pe care îl au!
  Nimeni nu mai denumește medicii de acum felceri!…Deși salariile sunt medievale pentru ambele categorii …:(

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 29, 2016 la ora 10:53

   Cred ca apelativul „dascal” este intrebuintat pentru a exprima rolul formator, in sensul cel mai larg acceptat, al profesorilor; tine mai degraba de arta si devotament, decat de stiinta educatiei, in procesul pedagogic. Daca rolul lor este prea mic, depinde atat de ei, cat si de ceilalti membri ai societatii (adica, noi toti), ca el sa creasca. Invatamantul romanesc are nevoie, cred (si nu doar eu), de mai multa implicare, atat din partea cadrelor didactice, cat si a elevilor ori studentilor. Tema articolului este legata de cum anume putem infaptui acest lucru. Doar ca autorul intreaba „ce ar trebui sa inteleaga copiii…”, insa chestiunea nu este una a lor, nu ei trebuie sa inteleaga procesul de restructurare a sistemului de invatamant si de crestere a competitivitatii lui. Ei ar trebui doar sa beneficieze de roadele acestui proces.

   Răspunde
    
 • Profesor
  Octombrie 28, 2016 la ora 22:14

  V-am scris si pe facebook, evident un mesaj privat (consideram ca am mai multe sanse sa cititi).

  Propun totuși să ne facem treaba, o formă decentă de patriotism). De exemplu, dumneavoastră să vă documentați inainte să credeți ce spune un profesor care l-a determinat pe fiul dumneavoastră să lipească cartoane.

  Domnul profesor a castigat concursul pentru postul de director adjunct ( se numara printre candidatii care au vrut sa fie siguri ca prind un post asa ca s-au inscris pe ambele, director si director adj. )

  Treceti peste nota subiectiva, ea vine din supararea mea cand vad cat de usor ne putem insela intre noi si pe noi. Probabil faptul ca este crezut atat de usor vine din senzatia ca totul merge prost si conform rationamentului totul trebuie sa mearga prost.

  La varsta mea domnule Guran, eu cred ca exista cinste, onestitate, si tot ce mai preda domnul Enache la clasa, dar ele nu ne permit sa ne tanguim, ci sa trecem cu demnitate peste orice esec.

  Eu pot sa spun orice, dar va rog sa incercati sa va documentati despre acest caz, sunteti persoana publica si formator de opinie. Indiferent ca scrieti pe facebook, pe blog, sau spuneti la radio sau televiziune, trebuie sa va asumati, pentru ca au un ecou care poate face mult rau. Este pacat, mai ales atunci cand vorbim despre educatie sa dam viata imaginatiei unor oameni lipsiti de simtul realitatii.

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Octombrie 28, 2016 la ora 23:31

   Nu am inteles foarte bine acest comentariu.
   1. Daca va place ca omul are curaj sa spuna adevarul, atunci felicitari! suntem in aceeasi tabara.
   2. Daca va deranjeaza adevarul, atunci foarte bine, inseamna ca suntem pe drumul cel bun si mergem inainte.

   Răspunde
    
   1. Profesor
    Octombrie 30, 2016 la ora 13:52

    Completez cu alte cateva cazuri:

    3. Daca ceea ce spune nu este adevarul, atunci avem alta problema.

    4. Se putea intelege usor ce am spus, dar se pare ca:
    a) nu vreti sa intelegeti
    b) nu puteti sa intelegeti
    c) nu va grabiti sa intelegeti

    PS. Domnul Enache joaca rolul ilegalistului comunist roman, se ascunde desi nu il cauta nimeni.
    ( adica el a castigat concursul, dar tot se va lupta pentru ca a pierdut si nu e drept ). Alegeti cu grija exemplele, pentru ca unele sunt defapt contraexemple.

    Răspunde
     
    1. Profesor
     Octombrie 30, 2016 la ora 15:03

     DE FAPT* ( neatentia, vedeti ce se intampla daca nu verificam inainte de a publica? )

     Răspunde
      
 • tehnocratul
  Octombrie 28, 2016 la ora 19:29

  ați crezut punerea unui guvern tehnocrat va putea schimba ceva? trebuie reformat intreg sistemul. In articolul asta se vede ESALONUL II. dar eu nu vreau sa fiu critic este un prim pas spre normalizare iar la urmatoarele concursuri sunt convins ca vor aparea oameni pregatiti, pregatiti sa faca fata si concursului si provocarilor manageriale. Probabil sunteti un profesor bun domnule Enache. dar ca manager, din ce ati scris si a preluat biziday, nu v-as da calificative pozitive… conducerea unei afaceri sau a unei scoli se poate face prin plagiat dupa un model de succes. si da critica fara alternativa mai buna la ce criticam nu are rost.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Octombrie 28, 2016 la ora 17:17

  Am citit totul cu multa atentie. Apoi am trecut la ,,comentarii” si a fost exact asa cum ma asteptam. Cinismul, bascalia, logica ,,pe invers”, ,,argumente” la smecherie, de unde naiba sa scoti o scoala ,,ca afara”(?), e ca si cum ai vrea sa faci o Germanie ca o Romanie sau un Mexic precum USA!

  Răspunde
   
 • Alex
  Octombrie 28, 2016 la ora 15:09

  Acest concurs pentru directori a fost, in proportie de peste 80% un concurs de fixare pe post a directorilor actuali. Argumente:
  1. La concurs au putut participa doar expertii in management educational. De regula actualii si fostii directori au avut acces la aceste cursuri gratuit prin diferite proiecte, in mod gratuit, ceilalti profesori trebuind sa scoata din buzunar sume considerabile (spre deosebire de orice angajator care trebuie sa asigure periodic perfectionarea angajatilor in mod gratuit, in scoli de cativa ani profesorii trebuie sa-si plateasca singuri cursurile de perfectionare, de orice fel, nu doar de management educational).
  2. Comisiile de examinare au fost alese in scolile respective (doar directorii nu si-or fi trimis in comisii adversari …)
  2. Testul scris putea fi promovat de majoritatea candidatilor.

  Răspunde
   
 • Harry Minti
  Octombrie 28, 2016 la ora 13:24

  Comentariul meu este pentru ha ha ha laurian.
  Suntem majoritatea care vrem cam aceleasi lucruri ca si Moise Guran. Vrem o educatie sanatoasa.
  Ma intreb daca ha ha ha laurian nu a gasit si greseli gramaticale la Moise Guran.

  Răspunde
   
 • Harry minti
  Octombrie 28, 2016 la ora 12:45

  „Terțul inclus” – Adevăr, Fals și Obișnuință?
  Adică, adevărul și falsul ar depinde și de obișnuință? Și, cum obișnuința ar depinde și de timp, adică lucruri care durează: – 13,8 miliarde de ani (universul), – 10 miliarde de ani Soarele, – genele de 3 miliarde de ani și – trecerea la patriarhat acum 10.000 de ani. Ar trebui să depindem numai de proteinele animale folosite, doar de omul care a început să domesticească animalele vegetariene, mai liniștite, și apoi să domesticească și omul, care și el e liniștit? Așa ajungem să considerăm omul, . . . ca inventatorul cancerului. Și, asta, cu condiția, la alegere, cu vot secret, de a trece de la Homo sapiens la Homo Deus. Si mai vorbim si de educatie sanatoasa.
  P.S. Avem un doctor în fizică, specialist în mecanică cuantică, academician emerit care preferă în loc de terțul exclus (adevăr și fals), un terț inclus (adevăr, fals și Dumnezeu).

  Răspunde
   
 • codo
  Octombrie 28, 2016 la ora 12:19

  „a copiat cateva vorbe?” E IDENTIC, deci a copiat toate vorbele. Un fleac. Dumneata esti din cei care considera ca ponta nu a plagiat, nu-i asa?

  Răspunde
   
  1. laurian
   Octombrie 28, 2016 la ora 13:01

   fisiere atasate, link-uri … nu asa pe vorbe. si vreau sa vad si lucrarea minunatului, tot ca fisier atasat, link, nu vorbe despre sau interpretarile dumitale, domnule enache!

   Răspunde
    
   1. Moise
    Octombrie 28, 2016 la ora 17:17

    Fisierele sunt atasate de la inceput. Ati citit macar materialul?

    Răspunde
     
  2. laurian
   Octombrie 28, 2016 la ora 13:05

   si la un examen nu este lucrare de doctorat, in toata scoala trebuie doar sa repeti vorbele profesorilor sa vada ca ai inteles, sau memorat mecanic materia 🙂 asa este si la concursul pe functii! sa cunosti legea, sa reproduci un mod de interventie … cu cat mai aproape de documentul original, cu atat mai bine!

   Răspunde
    
 • laurian
  Octombrie 28, 2016 la ora 12:01

  ha ha ha. pai domnule Moise, te invit sa te plangi lui ciolos cel bun si drept 🙂 🙂 🙂 sau ubb-ului (poate intra in calculator) 🙂 🙂 :).

  Trecand peste faza aia cu ”ti-am zis eu ce poate face ciolos”, inca nu pot spune cu siguranta cat de bun este ca manager domnul profesor. Poate fi un profesor foarte bun, dar ca director de scoala poate fi la fel de bun, sau o catastrofa. Legat de concurs, si eu as alege un director care se canalizeaza pe pozitiv, in loc de cineva care sa imi tina teorie cat de prost sunt eu. Iar copierea articolelor, sau a frazei, care chiar daca nu era a fostului director (desi imi face greata asa ceva) poate ca programul, proiectul, a fost bun ca viziune chiar daca a copiat cateva vorbe ca umplutura sau nu. Nu stiu sa se ceara noutate in administrarea unei scoli, ci echilibru, dezvoltare … bla bla bla. … Ma asteptam ca domnia voastra, ca un bun jurnalist, sa va documentati din mai multe surse inainte de scrierea unui articol, si sa imi aratati si mie, cititorul critic (pe care nu cred ca il iubiti prea mult), eventual atat de mult incat sa ii dati un post pe unde o sa lucrati 🙂 🙂 🙂 🙂 :)…….
  in sensul de a face parte din echipa dumneavoastra, nu intelegeti altceva. Puteti sta linistit, nu imi voi depune niciodata cv-ul pentru a face parte din echipa Biziday 🙂 Iar eu voi putea spune pe facebook, sau prin stie ce site, ca Domnul Moise Guran m-a discriminat datorita analizei critice …. ha ha ha

  Răspunde
   
  1. SM
   Octombrie 28, 2016 la ora 12:59

   Man!
   Ia un Dulcolax!

   Răspunde
    
  2. Moise
   Octombrie 28, 2016 la ora 17:20

   Eu nu sunt institutie publica. Va pot refuza angajarea pur si simplu pe motive de lipsa de bun simt. Acum, de exemplu, o sa va bag in spam din acelasi motiv. va puteti plange pe facebook, desigur

   Răspunde
    
 • catalin
  Octombrie 28, 2016 la ora 11:51

  Tot asa-zisul concurs a fost o idiotenie in sine, facut pe genunchi in cateva luni, cu cereri practic imposibil de indeplinit(vezi punctaje/cv), cu evaluatori alesi de candidati etc. Acum ma intreb cum se vor numi directorii in scolile pentru care s-a prezentat un singur candidat si acesta nu a trecut examenul. Totusi, partea buna e ca acum stim cu totii „ce are intotdeauna magarul”

  Răspunde
   
 • Spionu
  Octombrie 28, 2016 la ora 11:24

  Foarte corecta si pertinenta relatare, dar in ziua in care Sebi merge la DNA sa depuna un denunt impotriva lui Ciolos, ma tem, ca lectiile astea nu mai pot fi invatate de nimeni. In Romania, in acest moment, e fiecare pe-a masii, iar copii o invata inca din primii ani, de scoala.

  In rest, oameni ca domn profesor, vor fi priviti ca niste excentrici/nebuni ai sistemului, care vor fi bagati in fata la orice actiune de PR, dar in rest, vor fi marginalizati si lasati in voia lor, asta daca nu vor strica niste ploi, timp in care vor primi niste avertismente.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase