Rușii au scuipat pe Cumințenia românilor. Nu e prima dată când sunt fraieri

Moise Guran

Cred că eram prin clasa a șaptea când, fire curioasă, pregătindu-mă pentru olimpiada de istorie, am descoperit o ciudată neconcordanță într-un atlas istoric. Era genul acela de atlas mișto care îți arăta de exemplu schema bătăliei de la Nicopole, astfel încât să înțelegi de ce au învins otomanii, învăluind pe flancuri cavaleria grea a cruciaților. Ceea ce am descoperit nu avea legătură nici cu Mircea cel Bătrân, nici cu Rovine sau Nicopole. Am descoperit că Ștefan cel Mare stăpânise o parte din URSS. A fost prima și singura dată când m-am dus la o olimpiadă de istorie.

Ambasada Rusiei la București a cheltuit mai mult de 100 de euro pentru clipul ăsta, în replică la cel care promovează donația pentru Cumințenia Pământului. Apoi Ambasada a donat 100 de euro, la mișto, pentru Cumințenia noastră. Un scuipat, practic. Clipul făcut e o mizerie, care susține că România și Rusia au luptat împreună în Primul Război Mondial pentru independența României, iar în al doilea pentru independența Europei. Iar apoi Rusia, prin URSS a participat la modernizarea României…

Buhahahahaha! Nici de râs n-am râs mai mult de cinci secunde, fix cele cinci secunde în care am înțeles că donația de 100 de euro e un fel de ne pișăm pe voi la orice oră, cum am mai făcut-o de doișpe ori în cei 300 de ani de când noi suntem imperiu iar voi nu reușiți nici măcar să ne încurcați.

Adică dacă făceau clipul și atât, înțelegeam că trebuie și ăia de la sputnik să-și justifice lefurile, că în Rusia e criză și vodka s-a ieftinit a doua oară în decurs de doi ani. Dar să donezi 100 de euro când eu am la tine 100 de tone de aur… mersi Mare Prieten… dar n-am nevoie de donația ta. Mă faci prost, îmi demonstrezi că n-am conștiință națională nici cât să-mi prețuiesc propriile valori și că-s dezbinat ca nație, că nu exist… Oh, cum te înșeli, din nou! Cum te-ai fript tu în secolele astea cu mine… nu mai zic aici, că nu mă poți jigni, cum ar zice un rus celebru!

Doar pentru conformitate istorică, România este independentă din 1877, când rușii ne-au subevaluat. În Primul Război Mondial avea integritatea garantată militar de Germania, dar a ales să lupte împotriva acesteia FĂRĂ să se poată baza pe Rusia. Singura amintire a României legată de Rusia, în Primul Război Mondial este retragerea barbară, plină de jafuri, în special în Basarabia, care a determinat intervenția Armatei Române împotriva bandelor de soldați ruși revoluționari și a precipitat unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918.

În Al Doilea Război, URSS a invadat Moldova, subevaluând a doua oară România. Dacă România ar fi ripostat, ar fi fost ștearsă de pe hartă, exact ca Polonia, Germania urmând să își securizeze resursele petroliere din sud, iar URSS restul. Ce ați căutat la Stalingrad? l-au întrebat judecătorii pe Antonescu la proces… Fix ce caută acum Armata Roșie la Berlin, a răspuns acesta. Am răspuns unei agresiuni. După război Marele Stalin a subevaluat de vreo două ori România, fără să-și poată imagina că într-o zi România va fi țară NATO.

Cât despre efortul URSS pentru modernizarea României Comuniste, aveți aici, aceia dintre dumneavoastră care nu știți, o oră despre acest ajutor. Rețineți doar faptul că URSS a prădat din România după război, mai mult decât despăgubirile de război plătite de Germania. Ăsta a fost efortul de modernizare, căci importul frătesc de resurse subvenționate s-a cam terminat după primele manifestări de independență față de Moscova.

Așa că, scuze, Mare Vecin! Tata a ieșit din opinci cam la cinci ani după ce Armata Roșie și-a luat gheata din România. Avea cam vârsta pe care o aveam eu când am descoperit că Ștefan cel Mare a stăpânit peste o parte din URSS, iar șansa mea de a nu purta opinci până în clasa a șaptea, cum a purtat tata, a fost fix industrializarea de frondă, făcută de România împotriva URSS, iar nu cu ajutorul său.

Istoria e o știință foarte complexă. Foarte puțini se pot abține să nu o folosească politic. Eu însumi m-am suspectat că sunt produsul unei istorii falsificate, propagandistice, dar apoi am constatat că nu-mi disprețuiesc țara dacă știu mai multe lucruri adevărate despre ea. Azi regret sincer că n-am mers să fac facultatea de Istorie. Dar atunci, după Revoluție, n-am putut asta, căci Istoria m-a mințit toată copilăria mea. Între timp m-am împăcat cu Istoria noastră și am învățat că Adevărul este mai puternic decât Propaganda. Adevărul învinge inevitabil.

povestiri_istoriceMi-a plăcut Istoria încă din clasa a IV-a, după ce am luat prima notă de patru din viața mea, iar tata m-a pedepsit crunt. Atât de crunt încât am început să o citesc și apoi nu m-am mai despărțit niciodată de ea, îi sunt prizonier și azi când greu mai pot să citesc beletristică din cauza sutelor de cărți de Istorie pe care încă nu le-am citit. Povestirile Istorice ale lui Almaș, dragii mei Oana, Dorina și Andrei, le visez și astăzi, am alergat zimbri cu voievodul Dragoș și am unit Țările Române cu domnul Mihai.

Nici azi nu îmi explic cum a fost posibil ca până în clasa a VII-a, deci până la 13 ani, să nu sesizez faptul că Moldova noastră e doar jumătate din Moldova lui Ștefan cel Mare, cum de atâția ani n-am bănuit, n-am știut, n-am intuit faptul că din manualele de Istorie din acele vremuri lipseau hărțile Moldovei feudale? Cum am împărtășit pasiunea lui Tudor Șoimaru pentru Magda Orheianului, fără să știu că Orheiul, deci și Șoimarul se află dincolo de Prut, în URSS? Cum au reușit să-mi ascundă faptul că dincolo de Prut nu-s ruși, cum sincer credeam ca prostul, ci alți români, invadați de ruși? Mulți români nici azi n-au înțeles asta, dar eu nu uit, căci pe uitarea noastră se bazează disprețul lor.

Am fost acel gen de pionier, omul nou creat de comunismul naționalist, iubitor de patrie până la Cântarea României (la care am luat și premiu pentru că am recitat patetic “suntem aici de multe mii de ani, români ne spune, să se știe bine!”) credul pînă la prostie și destul de ignorant până la Revoluție.

Iar apoi am început să înțeleg. Adevărata Istorie, aia în care n-am fost nici erou, nici războinic, am fost pur și simplu un neam Cuminte, sub vremuri, ridicat rar de sclipirile de unitate și conștiință națională, care s-au suprapus peste unele ocazii istorice.

Am susținut campania Cumințenia Pământului nu pentru că aș fi iubitor de artă, că îmi cunosc limitele, dar mi-a plăcut ideea asta de unitate în fața unei valori naționale superioare. Când această unitate va deveni suficient de puternică, Rusia nu va mai fi o amenințare potențială pentru România. Campania pentru Cumințenie se încheie vineri și, statistic, doar o minune o mai poate transforma într-un succes. De aici și scuipatul Ambasadei Rusiei la București pe Cumințenia noastră. Statistic ne-au mai calculat și statistic s-au fript de multe ori în istorie cu noi.

previously-3

stiri verificate

Comentarii prin facebook

129 răspunsuri la Rușii au scuipat pe Cumințenia românilor. Nu e prima dată când sunt fraieri

 • Racovita
  Septembrie 29, 2016 la ora 18:36

  Politica Rusiei, ca si alte „mari” popoare se bazeaza pe cuceriri in forta si pe distrugerea populatiei cucerita. Exemple sunt nenumarate, care au lasat dureri in sufletele si vietele oamenilor si care continua sa faca ravagii in Siria.
  Sunt niste ipocriti aroganti care il urmeaza pe phicopatul de Putin.

  Răspunde
   
 • Fabus
  Septembrie 29, 2016 la ora 13:54

  Pacat ca Romania, a uitat de Moldova de aici dar se concentreaza (tare) pe Moldova de dincolo. Cred cu tarie cA Moldova va avea un viitor doar fara Bucuresti. Unirea Moldovei poate fi o solutie pt moldovenii de ambele maluri ale Prutului.

  Răspunde
   
 • Poiana lui Iocan
  Septembrie 29, 2016 la ora 10:52

  Daca miza a fost solidaritate nationala pentru identitate, atunci prost si-au ales in primul rand mesagerul, apoi si obiectul cauzei. Oamenii nu mai suporta fariseismul, magaria in care suntem terfeliti de atatea zeci de ani, cu declaratii sforaitoare, in spatele carora au stat doar furaciuni crunte din suferinta oamenilor. Ulciorul nu merge la apa la nesfarsit, chiar daca mediul politic mizeaza pe prostia care se perpetueaza: indiferent cat de multi ar fi cei care se trezesc, intotdeauna sunt multi altii care nu se prind si care vor fi prostiti incontinuare, plus altii care se prind dar ajung a fi pacaliti pana la capat din cauza credulitatii. Si-au ales prost atat mesagerul, cat si obiectul. INSA, rezultatul ar trebui sa le ofere EXACT RASPUNSUL CAUTAT: romanii pot fi solidari, pot avea identitate daca sunt lasati sa aiba si nu trebuie sa si-o „rascumpere”, dar nu prostiti.
  🙂 QED?!

  Răspunde
   
 • ALBU SILVIU
  Septembrie 28, 2016 la ora 18:50

  Din pacate istoria care este la indemina oamenilor obisnuiti este scrisa de cei puternici(marele imperii).Tot ei aleg sefi de stat numesc guverne si tot ei le destituie daca nu le convine ceva.Isi gasesc adepti care sub protectia lor fac ce vor in detrementulpopulatiei majoritare.Acesti oameni au venit in decursul timpului sau romanizat dar n-au nimic comun cu spiritul neamului rominesc.Au fost obisnuiti ca ei sa fie prvilegiati.Ceea ce am invatat eu de la istorie este:MARTIRII UNUI NEAM NICIODATA N-AU CONDUSdecit periode scurte de timp,dupa care au fost asasinati de cei care ulterior au condus neamul rominesc.Ar fi multe dar … imi ling ranile si-m astept sfirsitul.Celor de virsta mi-a ni se spunea caci voi siteti generatia de sacrificiu.Da am fost si voi ramine generatia de sacrificiu in speranta ca intr-o zi voi vedea luminita de la capatul tunelului.Eu nu strivesc corola de minuni a lumii si nu ucid cu ale mele taine…

  Răspunde
   
 • alex
  Septembrie 28, 2016 la ora 18:08

  aoleu, Moise!

  mai usor cu vocabularul ala despre nevoile fiziologice.
  alte pretentii am de la site-ul asta.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 28, 2016 la ora 15:54

  @florin : printre cele mai mari crime din istoria omenirii a fost Голодомор-ul !!! Milenii vor trece iar voi nu veti plati nicicand pentru crimele de la Katin , pentru insulele Kurile, pentru ultima crima cand ati asasinat intregul guvern polonez a lui Lech Kaczyński , pentru enclava Kaliningrad si pentru tot ce faceti prin Caucaz ! Pana la urma o sa va prabusiti voi din interior si o sa visati STERP la renasterea rusiei kievene pana la sfarsitul timpurilor !

  Răspunde
   
 • M S
  Septembrie 28, 2016 la ora 13:45

  Ce fain ar fi ca suma finala totala stransa din donatii sa fie de 6.000.099 de euro :)))

  Răspunde
   
 • Ungureanu Mihaela
  Septembrie 28, 2016 la ora 13:35

  Ghinion ! Eu am avut o profesoara de istorie cu parintii refugiati din Basarabia .Stiam din clasa a v-a ce prapad au facut rusii acolo :Populatia a fost stramutata in alte republici (cei care au scapat de lagarele din Siberia ).Republica Moldova era una dintre cele mai putin dezvoltate republici din fostul URSS.Aveau ei o presimtire ca n-o vor stapani vesnic .

  Răspunde
   
 • vali
  Septembrie 28, 2016 la ora 12:41

  Sincer,nu vad nimic tendentios in filmulet, suma donata insa e de bascalie, puteau si ei sa doneze o pompa de benzina de la LuKoil pe 2 saptamini si se stringeau bani de statuie, poate chiar mai mult, sa se plimbe si parlamentarii nostri la deschiderea anului universitar pe gratis….

  Răspunde
   
 • radub
  Septembrie 28, 2016 la ora 11:00

  Ce pretenții poți avea de la ruși, hai să fim serioși.Ei nu sunt în stare să înțeleagă de ce o lume întreagă de pe planetă nu-i înghite, mai rău ca pe americani și ca atare dau cu bățul în baltă așa cum au făcut asta de sute de ani.Nu sunt capabili să „cucerească„ lumea prin calitățile propiului popor(dealtfel cu multe resurse) ci doar cu mizerii,războaie,șantaje,etc,,

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase