Aveți săpun la baie, la școală? Aveți hârtie igienică? Dar colac la wc?


Anca Grădinaru

Anca GradinaruSunt cel puțin cincisprezece ani de când, an de an, scriu știri despre școli care, la mijloc de septembrie, nu au încă autorizații sanitare de funcționare. Adun cifre seci, iar exprimarea a devenit, recunosc, adeseori, deja un clișeu. În acest an, sunt aproape 3.500 de școli, adică aproximativ 20 la sută din unitățile de învățământ, în care copiii fie nu au unde fie nu au cu ce să se spele pe mîini, fie nu au apă potabilă, fie nu au apă deloc iar wc-ul e o gaură împuțită în care inevitabil unul dintre ei va cădea.

blog scoli

Altfel spus, iarăși, peste 376.000 de elevi vor învăța sau vor redescoperi că igiena elementară e un moft. Și dacă au aflat de acasă ceva despre igienă și dacă află la școală, igiena tot o minciună este iar școala îi minte încă din prima zi.

Dar, hai să o luăm altfel…

Școala începe întotdeauna cu sfeștania preotului și, uneori cu un control medical. În timp ce preotul le spune copiilor să fie curați la suflet ca să aibă succes la școală, copiii au o problemă în a înțelege noțiunea de curățenie în general. Cu mânuțele murdare e mai greu.

Medicul sau o asistentă îi caută apoi de păduchi în cap și de microbi sub unghii. Ok, ce le poți spune despre microbi dacă la toaletă n-au nici săpun nici hârtie igienică?

Iar dacă vă imaginați că asta se întâmplă doar la sate, haideți să vă povestesc ce am aflat eu anul acesta despre școlile din București, Capitala țării noastre…

Mi-am dus copilul acum o săptămână pentru prima dată la școală. După ceremonia de deschidere, prima ușă pe care am deschis-o a fost cea de la baie. Bălți pe jos, toalete fără colace, hârtie igienică și săpun NU, dar ce m-a îngrijorat mai tare a fost că lipseau și suporturile pentru așa ceva, semn că nici n-au existat vreodată.

Așa e la început de an, că și profesorii și directorii vin târziu din vacanță, mi-am zis. A trecut o săptămână, am verificat iar. Bineînțeles că situația e neschimbată. Am pornit o discuție cu grupul de părinți, pe whatsApp (că telefoane deștepte avem și dacă n-avem toalete). Încercările de a convinge părinții să cumpărăm la comun hârtie igienică și săpun au eșuat. Totuși, au fost de acord să angajăm o firmă care să igienizeze clasa, dar mi-e și jenă să povestesc despre cum a decurs dezbaterea.

Nu contează… important e altceva… Mi-am luat la rând cunoștințele, rudele, prietenii, pe toți cei care au copii mai mici sau mai mari: Aveți săpun la baie, la școală? Aveți hârtie igienică? Dar colac la wc? Toți părinții, dar absolut toți, din Berceni și până la Piața Victoriei, mi-au spus că nu, nu există nimic din toate astea și nici n-au existat vreodată. Unii mi-au spus că-și învață copiii să se urce cu picioarele pe vasul de wc, ca să evite riscul bolilor și infecțiilor, alții că-i sfătuiesc să nu bea apă multă ,,ca să nu-ți vină să te duci” , alții că le dau dezinfectați cu gel la ei. Unii mi-au spus că oricum, nu are rost să cumperi săpun și hârtie igienică la școală pentru că dispare în cel mult o zi. Din peste douăzeci de persoane cu care am vorbit în prima săptămână de școală, niciuna nu a găsit la toaleta școlii strictul necesar.

Una dintre rude, mi-a spus chiar că, în timpul liceului, ajunsese la performanța de a rezista chiar și opt ore fără să meargă la toaletă. Dacă nu se mai punea ține până acasă fugea la toaleta de la McDonalds-ul de lângă școală. O verișoară plecată în Italia mi-a spus: ,,Tu mă întrebi dacă vreau să mă întorc, dar cum să-i explic eu copilului despre haznaua din fundul curții? Ei au la școală piscină…”

Dar nu cumva tolerăm de prea mult timp asta? Dar cum se explică faptul în continuare profesorii au toalete separate de elevi, ținute sub cheie? În școlile publice din Spania pe spatele ușii de la toaletă scrie ora la care a fost curățată ultima dată și numele femeii de serviciu. În orice țară din lume, primul lucru care se pune într-un loc public este dezinfectantul.

Deci eu ce-i spun copilului când îl trimit la școală? This is Sparta, mamă! Ce nu te omoartă te face mai puternic?

Să fim sinceri, decizia familiei Nălbaru-Bucur de a-și retrage copilul de la școala de stat nu a iscat în România o dezbatere serioasă. Nu vrem asta, sau oricum, prea puțini dintre noi vor sau își permit asta. Pe de altă parte, câți dintre dumneavoastră v-ați gândit, ați corelat situația, citind acest text, cu tentativa evidentă a PSD de a bloca scoaterea la concurs a tuturor posturilor de directiori de școli din România. Normal, nimeni nu e vinovat, așa e țara! Păi poate de aia e așa țara, că nimeni nu e vinovat.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , ,

Comentarii prin facebook

64 răspunsuri la Aveți săpun la baie, la școală? Aveți hârtie igienică? Dar colac la wc?

 • Eleonora
  Octombrie 23, 2016 la ora 14:53

  Noua nu s-au cerut 20 Ron pe an de igienizare a toaletelor la școală? Cât de ok este? 10 Ron de pază și alta clasa jalnica pe care trebuie să o zugravim si dotam cu tabla magnetica si bănci noi. Este a treia tabla de schimbat si a doua clasa de amenajat.

  Răspunde
   
 • dan
  Septembrie 28, 2016 la ora 12:49

  1. voi la biziday propuneti o adresa de un site pentru un concurs de curatenie intre scoli, la care:
  2. parintii pot numi scoala, descrie situatia, eventual uploada o poza
  3. in felull acesta se poate face presiune asupra directiunii scolii
  4. sa se instaleze hartie si sapun si, foarte important:
  – desfintarea toiletelor pentru profesori
  – angajarea pe o perioada de 2 luni a unei femei de serviciu pentru fiecare toileta, care sa asigure ca dimineata e curat, si sa ramana tot timpul in incinta. Dupa ce un elev a folosit toileta, femeia de serviciu ii cere sa se spele pe miini, verifica starea de dupa a wc-ului, iar in caz negativ, ii cere elevului sa curete dupa el. Obiceiurile se schimba in general in maxim 3 saptamani. Evident, noul mandat al femeii de serviciu trebuie explicat elevilor la ora de dirigentie
  5. parintii notifica ce masuri a luat scoala
  6. dupa 6 luni, parintii descriu din nou situatia. In felul acesta se masoara impactul masurilor luate
  buget: salariu femeie de serviciu 1400-1600 pe luna, sapun, hartie – neglijabil. Acesti bani se imputa parintilor, astfel ca si ei cer copiilor sa respecte curatenia

  Răspunde
   
 • Adriana Popescu
  Septembrie 26, 2016 la ora 16:00

  In loc sa dea bani la biserici, statul ar trebui sa aloce bani pt reabilitarea scolilor, gradinitelor, etc

  Răspunde
   
 • Rodica
  Septembrie 21, 2016 la ora 17:27

  Hmmm, dreptatea e intotdeauna undeva la mijloc, e drept ca ar trebuii sa avem toalete dotate corect, faptul ca nu se gasesc nicaieri in tara, nu este o scuza ca sa nu se faca nici de acum incolo, asta arata doar inclinatia spre sclavagism a romanilor care isi platesc taxele la zi, merg la vot, indeplinesc tot ce li se cere, dar nu au nici un beneficiu. Faptul ca elevii, fie ei cat de mici fura, sau se joaca cu hartia, cu sapunul si distrug toaletele si nu numai, chiar salile de clasa, deasemenea e adevarata, am fost si eu elev si stiu ce faceam noi si colegii nostri la scoala. Si geamuri spargeam. Si faptul ca scolile din afara sunt dotate iar e adevarat, eu am invatat vreo cativa ani intr-o scoala din Spania, si da, aveam toalete dotate cu tot ce trebuie, dar cand iti era lumea mai draga le gaseai defecte, fara hartie si sapun, si ma miram eu de ce se intampla asta asa de des. Pana cand am aflat ca un grup de marocani se distrau de minune, infundad chiuvetele cu hartie igienica si lasand apa sa curga pana se inunda baia. Inca ma mai intreb si azi, de ce faceau asta? Asa ca da, copiii sunt rai si distrug, din lipsa de educatie desigur, si pt ca parintii cand sunt instiintati se revolta tot pe profesori nicidecum pe odrasle, dar asta nu e scuza ca aceste toalete sa nu fie adaptate si modernizate si cu regulile de rigoate daca este cazul. Cine rupe sa plateasca, si daca nu se gaseste vinovatul, atunci toti si punct.

  Răspunde
   
 • Kapital
  Septembrie 21, 2016 la ora 15:51

  Scoala 56 langa ProTV nu a avut niciodata altceva in afara de apa, copilul meu e trimis cu servetele antibacteriene. Mi-a spus ca femeia de serviciu vine dupa el, adica pe la 7.50. Clasa a IV B cu 25 de copii „studiaza” intr-o magazie de 40 mp neconforma. Parintii am depus sesizare la DSP. Directoarea este o individa aroganta si…membra de partid.

  Răspunde
   
 • Corina
  Septembrie 21, 2016 la ora 12:34

  Valentina, ai pus o intrebare de-a dreptul cretina! De ce? Pentru ca la o policlinica/spital privat nu intra oricine, respectiv oameni care nu prea cunosc cateva reguli de buna crestere… Lasand la o parte faptul ca vin adulti (cu sau fara copii, n-are importanta), iar la scoala sunt copii care nu cunosc valoarea banului si nu mai pot ei ca urmatorul care vine la toaleta n-are sapun sau hartie.

  Răspunde
   
 • Mariana
  Septembrie 21, 2016 la ora 11:54

  Cum arata baia la căminele liceelor? „Te ţii” 8 ore, dar 8 zile poţi!!! Si parinţii elevilor de la sate plătesc o grămada de bani pentru 4 pereţi neigienizati la 15 septembrie, 1 pat dezmembrat, o saltea (cică), si apa rece din belşug (uneori)

  Răspunde
   
 • andu
  Septembrie 21, 2016 la ora 11:13

  nu vad unde e incoerent? Vrei sa spui ca nu exista copii obraznici, care distrug asa… de dragul de a distruge! Paul da exemplul lui, noi il dam pe al nostru (tot cu lipsa sapun, hartie si colac), asta e diversitatea opiniilor, poate inveti si tu acest lucru.

  Răspunde
   
 • o femeie
  Septembrie 21, 2016 la ora 10:58

  nici la scoala la fiica mea. Ii dau servetele, ii explic sa stea in echilibru, ii explic sa se spele cu apa din belsug pe maini. Macar au apa, eu in copilarie nu tin minte apa la scoala.

  Ingrozitor ca sunt inca cateva sute de scoli in tara care au toaleta in fundul curtii, o latrina. Acum 2 ierni un copil a murit, innecat, intr-o groapa de rahat.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Septembrie 21, 2016 la ora 09:33

  Draga Cesius, eu stau in Timisoara destul de central si toaletele arata ca dupa razboi si am trecut prin 2 scoli de aici, asa ca nu e vorba numai de bucurestenii pe care toti ii „iubiti” asa de mult prin zona asta.. In conditiile in care la ambele scoli de aici eu platesc curatenia din buzunar obligatoriu pt ca ni se spune ca primaria nu are bani sa plateasca curatenia si paza..

  Răspunde
   
 • Andrei
  Septembrie 21, 2016 la ora 07:54

  La grădinițe este aceeași situație: părinții trebuie sa aduca hartie igienica, sapun lichid, șervețele, pahare de unica folosință. Unele au vase de WC pentru adulți fără adaptoare pentru pitici. Educatoarele in schimb subt preocupate de promovarea unor cărți si caiete venite de la niste edituri de care doar ele au auzit, de promovarea pozelor-magneți de frigider și bineînțeles sa nu numiti acea suma colectata ,, fondul grupei,, ca da vine vreo inspecție….

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 21, 2016 la ora 07:20

  ce ai fumat mah incoerentule?

  Răspunde
   
  1. ion
   Septembrie 21, 2016 la ora 07:21

   asta era pt Paul

   Răspunde
    
 • adina
  Septembrie 21, 2016 la ora 07:11

  In clasa fetitei mele se cumpara hartie ig sapun si servetele din fondul clasei. Fond despre care am fost informata ca nu sunt obligata sa il platesc. Si daca nu il platesc trimit colilul cu hartia igienica dupa ea ?!?

  Răspunde
   
 • Paul
  Septembrie 21, 2016 la ora 06:09

  Dragi romani nu va mai bateti cu pumnul in piept ca la scoala nu sunt capace, hartie si sapun. Realitatea este ca in general copii nesupravegheati au tendinta de a folosi in exces cele mai de sus sau a distruge capace, automate si asta din joaca,teribilism sau cum spun unii cei 7 ani de acasa.
  Si acum am sa va povestesc cum sunt baile la scolile publice,in cazul de fata un Liceu de cartier. Personalul de servici a incetat sa puna sapun lichid pt ca elevii il foloseau pt a face farse elevilor sau chiar profesorilor. Uscatorul de maini este o rola din bumbac si se roleaza pe doua role manual astfel elevi nu vor abuza uscatoarele de maini electrice. Nu exista oglinzi in baie. WC au capace dar acestea nu par sa fie schimbate in fiecare an doar cand devin o problema pt siguranta. Baile nu au fost renovate de cel putin 50 de ani. Multe din WC au pierderi de apa. Unele din chiuvete nu functioneaza.
  Personalul invoca acelas lucru ” nu sunt fonduri”.
  Asa ca nu va faceti griji nu e chiar asa de rau precum pare.
  Acesta este un caz mai fericit.
  In orasele care au decazut economic situatia este si mai grava.
  Acoperisuri care au scurgeri.
  Sala de sport inundata.
  Sali neincalzite.
  Nu uitati ca Statele Unite sunt a doua economie ca si marime din lume.
  Iar Romania este undeva prin partea cealalta a clasamentului.

  Răspunde
   
  1. Paul
   Septembrie 21, 2016 la ora 06:13

   Exemplul sunt cateva scoli publice din Statele Unite in care am contractat diferite lucrari.

   Răspunde
    
 • Cristian
  Septembrie 21, 2016 la ora 03:23

  Dupa ce am parcurs o mare parte a comentariilor anterioare, concluzia e una si clara: romanii fura sapun si hartie igienica in draci, ba chiar de la o varsta frageda.

  Sugestie in prag de campanie: pomana electorala educativa. In loc de faina si ulei, sapunelul si hartiuta. Votam si ne curatam!

  Răspunde
   
 • Radu
  Septembrie 20, 2016 la ora 23:39

  Din pacate nici la scoala 150, Cotroceni, la doi pasi de domnul presedinte, nu exista colace de wc (se urca copiii cu picioarele pe ele), hartie igienica (nu sunt bani) si nici sapun (se joaca copiii cu el).
  Desi am inteles ca au fost parinti care au reclamat asta si conducerii scolii si la inspectorat si la primarie, nu s-a schimbat absolut nimic…

  Răspunde
   
 • Irinel Mocani
  Septembrie 20, 2016 la ora 23:29

  Eu fac parte dintr-o scoala unde parintii nu dau bani pentru fondul scolii. Primaria asigura totul, inclusiv markere, hartie, hartie igienica, sapun lichid. Acum doi ani s-a renovat scoala, inclusiv baile. S-au pus gresie, faianta, toalete, chiuvete noi, usi de termopan. Usile nu se mai inchid, capacele sunt sparte, baile arata jalnic dupa ce unii copii urineaza cum au chef, parca in ciuda femeilor de serviciu care au vazut de toate in ultimii ani. Acum doi ani au montat recipiente cu sapun lichid. Toate bune si frumoase…au gasit urina bietele femei in recipiente si au fost nevoite sa le demonteze pentru a le curata. Educatia este un proces de durata, bilateral, care incepe prin a respecta munca si banul investit. Avem scoala la standarde europene dar nu avem copii cu cei sapte ani de acasa. Si da, hartia se fura, frate!!! Pare ciudat, dar dispare de la o pauza la alta. Suntem dezamagiti uneori de cata bunavointa aratam si cum se raspunde…

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 20, 2016 la ora 23:37

   La ce inaltime erau montate recipientele de sapun lichid de puteau elevii sa urineze in/pe ele? Si din cate stiu eu aceste recipiente se deschid cu o cheie. Asa ca informatia cred ca este falsa. Pentru hartie igienica solutia este suport cu cheie cu rola mare de hartie igienica si nu are cum sa se mai fure.

   Răspunde
    
   1. andu
    Septembrie 21, 2016 la ora 11:15

    Cornel, esti alt Toma necredinciosul. Chiar asa e, copii mai si strica, unora le lipsesc cei 7 ani de acasa. Iar ce vorbesti tu, de inchidere cu cheie a recipientului de sapun lichid sau de hartie… cred ca ai trait prea mult in afara. Mai e pina acestea vor ajunge si la noi. Nu uita ca suntem in Romanica, iar renovarea si dotarea acelei scoli s-a facut sigur cu spaga de rigoare.

    Răspunde
     
 • Gonzo
  Septembrie 20, 2016 la ora 22:56

  Cunosc institutii unde toaletele pentru angajati arata jalnic. Dar mașinile sunt lux si telefoanele de servici sunt de fițe

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 20, 2016 la ora 23:31

   Asta cred ca spune multe despre noi, cei care ne conduc si educatia noastra, in general. De ce nu se ia atitudine de la nivel inalt (director de institutie publica pentru ca grupurile sanitare din acea institutie publica sa arate civilizat)? Si apoi te intrebi de ce suntem unde suntem iar altii din alte tari mai civilizate din Europa sunt unde sunt. Uite d’aia.

   Răspunde
    
 • vasi
  Septembrie 20, 2016 la ora 22:45

  Pretul capacelor de wc la magazinele de bricolaj incepe de pe la 10-15 ron cele mai simple (care in general sunt si rezistente), hartia la fel poti sa o iei la preturi rusinos de mici daca alegi la bax eventual o calitate mai slaba (scopul e acelasi indiferent de textura sau pret). Spunea un domn profesor mai jos ca preda la tara si folseste toaleta separata dar tot fara colac si hartie: pai nu va e rusine? Ce educatie le oferiti copiilor daca voi va complaceti in acaesta situatie? Cate suluri de hartie consumati si cate colace de wc rupeti intr-un an de nu va permiteti sa va dotati buda privata din scoala? Sa facem un calcul simplu, presupunand ca scoala „nu are bani” de aruncat pe „buda”: pret 1 ron/ sul hartie ieftina si 20 ron/capac ieftin – daca tot se aduna fondul clasei si fondul scolii, ia sacrificati voi de acolo un sul de hartie pe cap de elev si un capac wc pe clasa. O sa constatati s-ar putea sa ramaneti cu rezerve de la an la an (presupunand ca nu se fura – copiii in general nu fura). Asadar inca o data rusine profesorilor pentru ca se complac si tolereaza aceasta situatie.

  Răspunde
   
 • Camelia
  Septembrie 20, 2016 la ora 22:09

  Mi se pare aberant si dureros de adevarat ce se intampla. Da, aceasta este realitatea. Am un baietel la clasa pregatitoare intr-o scoala buna, zic eu din sectorul 3. La inceputul anului am fost rugati sa aducem hartie si sapun. Am intrebat vizibil mirata, daca nu ne ofera cei de la primarie. Raspunsul:ba da, dar nu se stie cand, anul trecut au venit in mai cu hartie etc. Bine dar de ce nu punem dozatoare de sapun?Pt ca se fura. Serios?Și in cafenele, baruri cum nu se fura?Sau noi crestem niste mici delicventi, iar scoala ii educa sa fie oameni de incredere?Mi-e sila..daca nici hartie si sapun nu putem asigura in scoli..atunci, ce?Manuale platim, sapun platim, hartie platim…

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:59

  Straini in vizita, parca 1 ungur si 2 englezi. Cand intreaba unul unde e toaleta… tuii! ca uitasem de hartie.
  am fugit la secretara directorului sa-i cer un sul sa-l pun la baie, la care ea descumpanita: „pai… sa aiba toti?!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:47

  „Nu vrem asta…”_Nu vrem, doamna Gradinaru. Dupa cum am spus intr-un alt comentariu, aproximativ o cincime dintre copii (18%) abandoneaza scoala. Nu am argumente rationale ca asta ar fi in folosul lor…Nu conteaza ca vreo cincizeci dintre ei au parinti care se considera mai buni pedagogi decat cei care au studiat pedagogia, tot isi defavorizeaza copiii.

  Răspunde
   
 • A
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:47

  Stai chill ca nici la scoala 79 nu au colace sau sapun.
  Dar facem pe noi de fitosi. Ca vorba aia . La scoala aia vine Fata lui Temisan. Asta e daca nu avem ambitia sa emigram….. Comentam pe net. Anonimi. Dar tot la noi e solutia. Ca vina e a noastra

  Răspunde
   
 • radub
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:43

  Pe timpul lui Ceașcă, aveam în școli colace de WC dar nu se așeza nimeni pe ele, ne suiam bineînțeles cu picioarele pe wc dacă era nevoie.La chiuvete nu aveam nici noi săpun, dar aveam toți așa ceva în ghiozdan cu tot cu prosoape sau șervețele plus niște mici rezervorașe cu bromocet.Ce-i drept nu au fost îmbolnăviri frecvente și/sau în masă, probabil eram noi mai rezistenți,cine știe?

  Răspunde
   
 • stan
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:22

  directori de scoli care nu au autorizatie sanitara la inceput de an scolar ar trebui demisi pe loc
  ce tot postam si discutam in fiecare an ne certam noi cu noi

  Răspunde
   
 • Lucian
  Septembrie 20, 2016 la ora 21:13

  Aaaah …Îmi vine sa urlu de draci!…Mă abțin!

  Răspunde
   
 • moise marian
  Septembrie 20, 2016 la ora 20:49

  Unii fac toalete la scoli pe bani” fara numar” ,si dupa aceea le tin inchise pentru elevi ,sa nu cumva sa se strice .postul de director numit politic ca sa fie omul primarului sau daca se poate sa nu miste in front la comanda!

  Răspunde
   
 • ana
  Septembrie 20, 2016 la ora 20:10

  La scoala numarul 49 (Vatra Luminoasa) din Bucuresti nu sunt colac la wc, hartie igienica sau sapun la baie. La gradinita de stat aveau conditii mult mai bune.

  Răspunde
   
 • Ion
  Septembrie 20, 2016 la ora 19:49

  Intr-o scoala din mediul rural primarul cheltuie 2 miliarde de lei in anul 2006 pentru RENOVAREA unui grup sanitar cu 13 cabine si construirea a 2 vestiare de 16 mp (lipite de grupul sanitar). Este semnalat cazul la organele de control, presa si ………. raspunsul : ” astea sunt preturile”. Grupul sanitar este facut peste fosa fara sa existe acel sistem in „S” in spatele wc-lui, miroase de nu poti sa respiri in zilele calduroase. Daca punea si sapun cu hartie cred ca mai trebuia sa aloce ceva fonduri suplimentare. ASA CA VA ROG SA NU II DATI IDEI, CA MAI CHELTUIE 1 MILIARD DIN BUGETUL COMUNEI. 🙂

  Răspunde
   
 • mardare crina
  Septembrie 20, 2016 la ora 19:35

  sunt scoli in romania care inca au veceul in curte iar noi vorbim de sapun lichid?

  Răspunde
   
 • cesius
  Septembrie 20, 2016 la ora 19:25

  Lucrez la scoala. Cadru didactic. In Hunedoara. La o școală de cartier. Avem capace la wc. E foarte curat acolo. Da. Săpunul si hârtia le tinem fiecare in clasa si copiii își iau de acolo când au nevoie. Îmi pare rău ca la voi in BUCURESTI, civilizatia lasa de dorit in scoli. Dincolo de organizarea școlii e vorba si de nivelul de educatie al elevilor. Daca merg la toaleta ca sa plece cu hârtia si săpunul acasa, daca se urca cu picioarele pe capac si il sparg, asta nu mai e vina școlii. Scoala răspunde de curățenia în toalete, dar nimeni nu poate sta sa pună din 5 in 5 minute hartie si săpun ca se fura.

  Răspunde
   
  1. Ina
   Septembrie 20, 2016 la ora 22:25

   Cum sa stai frate cu săpunul și hârtia în clasa. Ferească. Se poate pune săpun lichid la baie si sigur nu pleaca copilul cu el acasa. La fel și la hartie, se poate bloca rola și se poate folosi cât are nevoie în toaleta, nu în clasa. Retardata nație mai suntem. Cum ar fi sa mergi intr-un mall și sa-ți dea săpun și hârtie în magazine…le găsești la baie ca așa e normal.

   Răspunde
    
  2. iulia
   Septembrie 20, 2016 la ora 22:31

   Asa da cadru didactic: plin de modestie si fara prea multe prejudecati + o parere destul de buna despre elevi. Imi place.
   Madam cadru didactic, de obicei, cand exista probleme nu ajuta cu nimic daca punem paie pe foc si sa mai si jignim.

   Răspunde
    
  3. Alnaibii
   Septembrie 21, 2016 la ora 01:47

   Am şi eu o întrebare, pentru ăştia mai civilizaţi din Hunedoara: de ce ţineţi hârtia în clasă, oare pentru că de la toaletă se fură? Halal

   Răspunde
    
 • Elena
  Septembrie 20, 2016 la ora 19:21

  Discutati cu bunicii copiilor dvs sa isi schimbe optiunile la vot; sa se uite putin mai departe de portofel; daca si dvs profitati de acest portofel atunci mai asteptam 20 de ani. nu e o minciuna, fiecare vot conteaza, mai putin fiecare postare pe FB

  Răspunde
   
 • Marci
  Septembrie 20, 2016 la ora 18:56

  Sa nu-mi spuneti ca n-ati vazut in viata dvs. un automat de sapun, fixat pe perete, pe care nu-l poate nimeni baga in geanta si fugi cu el. Cred ca vi le-ati instalat si pe acasa! Exista de-alea cu fotocelula care costa „3 lei”, la fel cum exista uscatoare de maini sau suporturi de hartie igienica „industriale”, adica de-alea cu rola cat roata carului, pe care cred ca n-o mai fura nimeni fara sa fie vazut (in plus, alea sunt dotate de CHEIE, pe care o poate tine femeia de serviciu, platita pentru a face curat si dota toaletele de hartie si sapun).
  Nici nu vreau sa merg mai departe, sa spun ca au inventat hartiile de unica folosinta care se pun pe wc-uri, ca deja ar fi prea mult.
  Cu atatea FITZE, sa nu se fi gandit nimeni sa doteze toaletele scolilor cu asa ceva?
  Fie vorba intre noi, sapunul ala solid nu e igienic nici macar acasa.

  Răspunde
   
 • speranța R
  Septembrie 20, 2016 la ora 18:29

  Parlamentul tocmai a anunțat prin TV
  România (parcă era interzis,sau banii
  lui ghiță au rezolvat? )ca maresc pensiile
  din2017,in traducere, dacă ne votați. …sila imensa pentru cine a anunțat. ..

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 20, 2016 la ora 17:42

  Cred ca de aceasta problema trebuie sa se ocupe in primul rand primarul orasului respectiv prin alocarea de fonduri speciale pentru asa ceva, adica pentru toalete dotate cu apa curenta si sapun si dezinfectant. In al doilea rand responsabil pentru asa ceva este directorul de scoala care trebuie sa aiba in vedere realizarea de toalete curate si cu apa curenta, sapun si dezinfectant in scoala sa si care trebuiesc intretinute/igienizate de femeile de serviciu din scoala respectiva.
  Asadar conditiile respective din toalete trebuie mai intai realizate de catre scoala si apoi intretinute de catre elevi prin folosirea lor in mod civilizat. Cred ca solutia cu dozatoare de sapun e cea mai buna pentru toaleta de la scoala. Din pacate si neimplicarea parintilor si a opiniei publice in aceasta problema importanta cred ca a dus la situatia actuala din scolile din Romania.

  Răspunde
   
 • Razvan
  Septembrie 20, 2016 la ora 17:27

  De ce profesorii sa fie mai presus decat cei pe care trebuie sa-i educe? Asa ei pot ramane indiferenti la ce se intampla in toaletele scolii, nepasandu-le daca ei ca si profesori isi fac treaba sau nu. Faptul ca au toalete separate arata ca inca traim in comunism unde conteaza din ce familie provii, sau daca esti membru de partid. Vezi cazul Pandele, cand prea maria sa a trebuit sa se urce pe catedra ca sa poate sa fie deasupra tuturor

  Răspunde
   
  1. ana
   Septembrie 20, 2016 la ora 21:58

   buna seara! sunt profesor in scoala la tara…da, avem toaleta separata, tot fara colac la wc, tot fara sapun si, da, chiar ma sterg cu servetelele din geanta…pe care oricum trebuie sa le.aiba oricine, ca nu cred ca in scoli particulare merg sa ceara un servetel directorului daca le curge nasul… problema e prea vasta pentru a se discuta pe fb si a da vina pe.cineva

   Răspunde
    
 • David Petronela
  Septembrie 20, 2016 la ora 17:06

  Domnu Moise va rog faceti si o emisiune despre scoliile unde nu sunt inca Manuale. Repet MANUALE DE CL.A III A. Noi parinti trebuie sa platim cartile copiilor . Deci te intreb INVATAMANTUL E GRATIS IN ROMANIA ? Lasa ca pe director nu il doare nici in cot ca copiii nu au manuale . A spus „Si Eu ce sa fac ” nu au decat parinti sa plateasca pt.odraslele lor. Va rog dezbateti si tema asta.

  Răspunde
   
 • Ion
  Septembrie 20, 2016 la ora 17:00

  Cred ca dumneavoastra nu ati inteles nimic si ma intreb oare ce cautati pe acest site de fapt. Imi puteti raspunde cumva ?

  Răspunde
   
 • Valentina
  Septembrie 20, 2016 la ora 16:45

  Vad ca cineva pe aici spune ca nu exista nici in spitale. Dar oare de ce la un spital privat, ma refer concret la Spitalul Sanador poate exista la toaleta hartie, dezinfectant, etc si mereu curatenie si asta in toaleta din holul de la intrare, unde circula o multime de lume(la parter)??????

  Răspunde
   
 • Ion
  Septembrie 20, 2016 la ora 16:29

  Poate candva in viitorul apropiat sau departat, populatia acestei tari se va trezi si va realiza ca poate de aici vin toate problemele cu care ne zbatem astazi… poate vor realiza ca lipsa de educatie nu poate sa duca la nimic bun.. decat la autodistrugere. Ne plangem zilnic de halul in care a ajuns tara asta dar nu ne dam seama ca trebuie sa ne educam adultii, copiii nu sunt o problema. Tristetea o consta faptul ca oamenii nu mai au rabdare sa constate aceste lucruri. Nu au rabdare si nici timp dar cred eu ca mai presus de toate este lenea.

  Răspunde
   
 • Alexa Alexiss
  Septembrie 20, 2016 la ora 16:19

  Nu consider ca situatia este una fireasca, desigur. Dar nu sunt de acord cu remarca „Dar cum se explică faptul în continuare profesorii au toalete separate de elevi, ținute sub cheie?”. Daca ati fi profesor/invatator o singura zi si ar trebui sa folositi aceeasi toaleta impreuna cu elevii, poate ca ati intelege. Da, profesorii pastreaza toaleta curata, ceea ce elevii (nu toti, desigur) nu fac. Din varii motive – pentru ca sunt (nu toti, desigur) prost educati acasa – ar fi unul dintre ele.

  Răspunde
   
  1. Robert Berza
   Septembrie 20, 2016 la ora 20:37

   „I rest my case!”, s-ar putea spune. Uneori comentariile spun mai multe decat articolul. Iata castigatorul, de departe!

   Răspunde
    
  2. cris
   Septembrie 20, 2016 la ora 23:14

   Daca pui hartie ea ajunge imediat imprastiata pe jos sau tot sulul in wc.
   Daca pui sapun lichid va ajunge imediat pe jos.
   Nu sunt trasi la raspundere cei care strica, distrug, totul e bagat sub pres pentru ca acea clasa sau scoala sa nu scada in ochii lumii. Nu avem noi in clasa/scoala evenimente neplacute. Totul e perfect.
   De ce sa rezolvam ceva cand putem fi orbi?

   Răspunde
    
 • Gabriela M
  Septembrie 20, 2016 la ora 16:17

  Ma bucur ca ai scris acest articol. In acelas timp propun sa sunam toti parintii directia de sanatate judeteana sa vina sa facaun control la scoala X. Directia scolii este obligata sa procure materiale sanitare de igiena si curatenie. Haideti sa mergem si pana la primarie ,poate ne vor aproba un buuget mai ok pentru aceste lucruri. Haideti sa luam atitudine!

  Răspunde
   
 • Adelina
  Septembrie 20, 2016 la ora 16:03

  Daca e la sat se poate sau e normal?!nu vreau sa cred ca o scoala din sat poate sa functioneze si fara hartie igienică,săpun,etc.ca peste tot (cred)le duc părinții….

  Răspunde
   
 • alex
  Septembrie 20, 2016 la ora 15:59

  Moise,
  in 6 ani de studentie la opulent de bogata UMF din Cluj-Napoca, am nimerit maxim 5 bai unde gaseam constant sapun SAU prosoape de hartie SAU uscator. si simultan sapun si mijloace de uscat mainile pot sa spun ca nu am vazut niciodata, in buricul Clujului la una dintre, cica, cele mai bune UMFuri sud-estul Europei (asa se lauda ei). cu siguranta una din cele mai bogate institutii de profil din SE Europei.

  Cand am inceput rezidentiatul, am constatat ca nici la spital nu e intotdeauna sapun, sau dezinfectat sau prosop curat. Apoi am mai si aflat ca dezinfectantele aparent erau apa chioara. Dupa vreo cateva episoade jenante in care a trebuit sa ii rog pe pacienti sa imi dea un servetel sa ma sterg pe maini, mi-am adus de acasa prosop. si sapunul meu, ca sa fiu sigur ca am. Au disparut in cateva zile… am adus altele, dupa o vreme mi-au disparut iarasi…O sa mai tot duc, mi le pun frumos in dulapiorul meu, care nu se incuie – cand am cerut sa primim si noi rezidentii un dulap mai mare, cu cheie in camara care ne serveste pe post vestiar, mai ca nu mi-a dat o palma asistenta sefa pentru tupeul porcesc pe care il afisez, un biet sclav pe plantat…aaah… rezident.
  Mi-am adus si manusi de acasa, ca la spital sunt putine si se cumpara numai pe 2 marimi, ambele prea mici pentru mine.
  This is why we can’t have nice things.
  Cate din astea sa mai accept, pana ma iau si plec?

  Răspunde
   
  1. alex
   Septembrie 20, 2016 la ora 16:07

   ups, de cand mai tot dau comentarii aici mi-a devenit reflex sa incep cu „Moise”.
   Rectific. „Anca,”. Dar la fel de bine ar putea sa fie „Oricine, cititorule”

   Răspunde
    
  2. Isit11
   Septembrie 20, 2016 la ora 18:17

   Alex, „ridica-te si mergi/pleaca” 🙂 Pari a avea o minte foarte clara. Te vei Integra repede in afara… 🙂 este nerealist sa crezi ca lucrurile se vor schimba in Romania. Lipsesc conditiile minimale…

   Răspunde
    
 • Tommi
  Septembrie 20, 2016 la ora 15:57

  Las’ ca merge si așa! E deviza național acceptată, din pacate, de prea mulți. De ce sa mai cerem ca oricum nu ne baga nimeni în seamă. Asa a fost dresat poporul român. 🙁

  Răspunde
   
 • Ciobanu Alin Marcel
  Septembrie 20, 2016 la ora 15:51

  În Timișoara au fost reabilitate 3 licee majore care-și desfășoară activitatea în clădiri monument (Loga, Calderon și Lenau).

  Toate sunt pline de igrasie la mai puțin de 1 an de la recepție, două dintre ele la sub 3 luni de la recepție.

  Răspunde
   
 • Eugen Purcaru
  Septembrie 20, 2016 la ora 15:39

  Școala băieșelului meu de grupă pregatitoare,aflată într-o zonă centrală a Bucureștiului: băile au dozatoare pentru săpun. Cum acestea erau goale, am cumpărat eu săpun lichid și am cerut permisiunea să le umplu. Mi s-a spus că e inutil, deoarece nu au funcționat vreodată, sunt defecte de când au fost instalate. Am zis să verific, așa am pus săpun și le-am încercat. Informațiile primite erau, din păcate, corecte: apăsam degeaba pe ele, nu scoteau nici urmă de săpun. Probabil că vom cere voie să instalăm noi altele din banii noștri.

  Răspunde
   
 • vlad
  Septembrie 20, 2016 la ora 15:28

  Nu-mi amintesc sa fi avut vreodata sapun la baie la scoala generala sau liceu (terminat in 2004 – top 2 licee din judetul meu natal). De scoala primara nici nu mai vorbesc.
  Deci asta nu e sub nicio forma ceva nou, e ceva impamantenit, face parte din „sistem”.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase