Înregistrare România în Direct, 15 septembrie 2016 : Ar trebui sau nu să interzicem vânzarea pământurilor către străini?

România în Direct se aude la Europa FM.

Pentru a intra în direct, sunați la 0372/069.599, număr cu tarif normal.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

6 răspunsuri la Înregistrare România în Direct, 15 septembrie 2016 : Ar trebui sau nu să interzicem vânzarea pământurilor către străini?

 • Bogdan
  Septembrie 19, 2016 la ora 08:41

  O anumita suprafata de teren agricol ar trebui declarata resursa strategica.

  Răspunde
   
 • PETRU
  Septembrie 17, 2016 la ora 15:37

  Terenul tarii ca si casa parintesca nu se vinde. Daca suntem gospodari ne putem intretine toti locuitorii tarii daor din vanzare alimentelor catre tarile care nu au. Punct

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 15, 2016 la ora 17:14

  Este normal sa fim deschisi la investitiile straine in Romania insa atunci cand vorbim ca un strain vrea sa cumpere 2000, 5000 sau 10000 de hectare de teren arabil in Romania (pentru ca in tara sa de origine nu exista asa ceva – vezi aici cazul investitorilor arabi si situatia actuala din Romania unde hectarul de pamant arabil este foarte ieftin in raport cu alte tari din UE) cred ca vorbim un pic mai mult decat despre niste simpli investitori straini. E ceva de genul cazului in care un strain vine in Romania si vrea sa cumpere cele mai importante izvoare de apa minerala sau vrea sa cumpere din rezervele de gaze sau de petrol ale tarii. Mi se pare ok sa ii permiti sa exploateze acele resurse un numar limitat de ani, platind taxe si impozite la statul roman, insa impunand niste conditii absolut necesare (sa nu poti sa exporti respectivul produs daca in tara este penurie de acel produs sau sa poti sa il exporti dar in anumite conditii). Limitarea cumpararii de teren arabil de catre straini cred ca este ceva absolut necesar pentru ca altfel e posibil sa asistam la situatii care nu ne vor avantaja ca tara, popor si natiune pe termen mediu si lung.

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 15, 2016 la ora 16:04

  Dupa parerea mea terenul arabil este una dintre cele mai importante resurse ale Romaniei pe langa resursele minerale pe care de detine subsolul tarii. Eu cred ca este o greseala majora sa nu se limiteze vanzarea de teren arabil strainilor. In viitorul nu prea indepartat, avand in vedere explozia demografica de la nivel global, resursele de apa si de hrana vor fi pe langa cele energetice cele mai importante iar securitatea alimentara si securitatea energetica vor fi esentiale pentru orice tara. Cred ca ar fi necesar ca vanzarea de teren arabil la straini sa se faca pentru o perioada de maxim 50 de ani iar dupa aceasta perioada acel teren sa intre automat in proprietatea statului roman cu conditia ca acel teren arabil sa nu fie excesiv poluat si sa nu necesite costuri foarte mari pentru reabilitarea sa. La cate hectare ar trebui maxim sa aiba voie sa cumpere un strain nu pot sa dau o cifra exacta insa si aici trebuie introdusa o limitare. Intrebarea esentiala care se pune ar fi : „De ce sa nu permitem strainilor sa cumpere oricat si oricum teren arabil in Romania?” Un raspuns relativ simplu ar fi : „Pentru ca terenul arabil a apartinut si trebuie sa apartina, in mare parte, tarii adica cetatenilor romani pentru ca asa e normal sa fie, chiar daca asistam in acest moment la o globalizare. Sa nu uitam ca UE nu a impus reguli clare si stricte in acest sens si ca fiecare tara poate sa aiba propriile legi in legatura cu acest subiect relativ sensibil.”

  Răspunde
   
 • Eugen
  Septembrie 15, 2016 la ora 14:20

  Domnul Guran, ati raspuns intr-un mod manipulator domnului care va intreba ce ne iese noua ca tara din exploatarea terenurilor de catre straini.

  Taxe vamale pentru produsele de export nu se plateste, pe profit e cota unica de doar 16% (mult mai mica decat in occident), iar de multe ori, prin artificii fiscale, nici macar TVA nu se mai plateste statului roman.

  Productia terenurilor cultivate merge la export iar bani idin profit pleaca din tara, nu sunt cheltuiti in Romania. Agricultura extrem de mecanizata facuta de straini necesita doar o mana de angajati.

  Deci noua ce ne iese din toata afacerea asta?
  Cu ce ne avantajeaza pe noi ca tara ca acele terenuri nu mai sunt parloaga, atata timp cat noi nu beneficiem cu absolut nimic din acele recolte ?

  Cu ce ne incalzeste o crestere a PIB atata timp cat banii aia nu sunt cheltuiti in economia romaneasca?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 15, 2016 la ora 16:43

   La ce foloseste unei tari creșterea economica? Dar investițiile străine? Intrebarile sunt legitime, mai ales daca sunt asociate cu intrebarea privind modul in care au fost exploatate resursele locale inainte de venirea investitorilor. Spre exemplu, in agricultura, exceptand firmele clientilor politici, cea mai mare parte a agricultorilor subzista din munca lor. Suprafetele agricole au scazut constant dupa 1990 si cu toate acestea, in jur de 2,5 milioane de hectare raman anual nelucrate. Prin urmare, intrebarilor de mai sus li se pot adauga altele. Este bine ca pamantul sa ramana parloaga? Agricultura romaneasca este sectorul cel mai putin industrializat din economie. Este oare bine ca romanii sa lucreze in agricultura romaneasca, ori in cea spaniola? Este imbucurator faptul ca au disparut numeroase ferme zootehnice? Cat de eficient este ca factorii meteorlogici sa fie determinanti in productia agricola? Avand in vedere conditiile pedo-climatice, este bine sa avem un deficit in balanta comerciala cu produse agricole? Mai sunt o multime. Odata gasite raspunsuri la aceste intrebari, ne va fi mult mai usor sa raspundem la intrebarea cu privire la investitiile straine in terenuri agricole din Romania. Dar, daca vorbim despre imobiliare, in cladiri de birouri o fi bine sa investeasca strainii?…Dar in mall-uri? Daca le inchid, unde mergem la cinema? Dar la fast food?

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase